Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Dnia 10.03.2023 o 10:17, Kaszlak79 napisał:

Przestał by Ci "latać koło" jak by Ci zaczęły nad głową rosyjskie rakiety latać, a latałyby w 1997 albo w 2004 gdyby Rosja była wtedy tak mocna jak obecnie. I teraz wyobraź sobie że sojusznicy Polski w tym momencie myślą tak samo jak Ty. Znowu byłby historyczny lament na dekady że dobrą Polskę fałszywi przyjaciele zdradzili i zostawili na pastwę dziczy w potrzebie.

Tu zgoda, na AF to ogólnie jest albo aplauz albo płacz.

Jeśli tego nie zrobisz to będzie jeszcze gorzej... Pomyśl że ja nawozy kupiłem jeszcze pod koniec 2022, żeby było "taniej" bo bez VAT-u.

Ogólnie sytuacja jest g&wniana, na południu woj. Opolskiego nie znam rolnika który by nie miał zapasów zboża i to nie po 5-10 ton ale idące w krotność tej ilości. Czytam od paru stron temat i widzę że ludzie pytają czemu ceny zdechły. Słusznie to zauważył kolega @ws71, rynek "psuje" Rosja która ponosi koszty wojny i za wszelką cenę będzie chciała wypchać swoją pszenicę, bo na węglowodorach już tyle nie zarabia co jeszcze rok temu, a wbrew założeniom Putina Europa bez jego paliw ani nie stanęła ani nie zamarzła. A jak ktoś trochę czyta to wie że ruscy wyprodukowali w 2022 29 mln. ton pszenicy względem 26 mln. w roku 2021. Te 3 mln. różnicy może obecnie działać tak na Matif. Pszenica z Ukrainy powoduje głównie w Polsce taką różnicę w cenach pomiędzy wschodem a zachodem.

Najgorsze że nie mamy żadnego wpływu na sytuację. Jak robiłem ostatnio podsumowanie to koszty produkcji 1 tony pszenicy miałem pomiędzy 850-900 zł, więc wychodzi na to że w obecnej sytuacji jedynym sensowym zyskiem rolnika będzie wszelkiego żebractwa w postaci dopłat bezpośrednich, dopłat do nawozów i dopłat do sprzedaży. Żenada...

Jestem z lubelskiego więc nie strasz mnie rakietami bo nie daleko mam przewodów i granicę. Co ma wejście do NATO i unii i latające rakiety ? Ci co lizali d*pę ruskiemu wprowadzili nas do NATO i unii a dziś Olka komunistę chce osadzić na stanowisku szefa NATO 🤣. NATO dało nam zmniejszenie ilości żołnierzy i zobowiązania które my zawsze wypełnimy a inni to wiadomo jak by było. Wszyscy nas rozbroili jedni poprzez zmniejszenie wojska i rezygnacja ze służy a obecni zwiększyli mięso armatnie ale rozbroili kraj. Jako jedyni daliśmy na razie leopardy chyba że coś się zmieniło już bo przestałem oglądać TVP.  Mądry rząd mający na sercu los kraju i położenie uzbroił by nas po zęby tak aby nikomu nie opłacało się rozpoczynać czegokolwiek bo na tych pseudo sojuszników to nie można liczyć nigdy. 

Też kupione nawozy w grudniu, paliwo i co mam zrobić , liczyłem że przynajmniej na zbożu zarobię i zrekompensuje tą cenę a tu zostałem wydymany. Więc nie mam współczucia i litości nad nikim bo nikt moim losem się nie przejmował nie będzie ani każdego z tu obecnych a już na pewno żaden ukrainiec niemiec czy rusek. 

8 minut temu, Markos239 napisał:

Żadne żółte kamizelki!!!

Jedynie całkowity bojkot targów w Kielcach. Niech białe kołnierzyki i krawaciarze zrozumią kto daje im zarobić. Trzeba w końcu przywrócić hierarchię w tym obiegu. To rolnik jest w centrum i id niego wszystko się zaczyna, trzeba im to uświadomić w końcu.

Zgodzę się w zupełności że tak powinno być. Nam się dyktuje cenę na wszystko ale my nie możemy podyktować przez głupotę na nic . 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Daj spokój że co zaczyna się od rolnika i kończy się na rolniku , te czasy minęły , teraz wchodzi EKO , zmiana rolnictwa jakie znane było do tej pory .

Ciągniki, maszyny, środki ochrony roślin paliwo, nawozy mam wymienić dalej kto żyje z rolnika?????

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Damianek20 napisał:

Jestem z lubelskiego więc nie strasz mnie rakietami bo nie daleko mam przewodów i granicę. Co ma wejście do NATO i unii i latające rakiety ? Ci co lizali d*pę ruskiemu wprowadzili nas do NATO i unii a dziś Olka komunistę chce osadzić na stanowisku szefa NATO 🤣. NATO dało nam zmniejszenie ilości żołnierzy i zobowiązania które my zawsze wypełnimy a inni to wiadomo jak by było. Wszyscy nas rozbroili jedni poprzez zmniejszenie wojska i rezygnacja ze służy a obecni zwiększyli mięso armatnie ale rozbroili kraj. Jako jedyni daliśmy na razie leopardy chyba że coś się zmieniło już bo przestałem oglądać TVP.  Mądry rząd mający na sercu los kraju i położenie uzbroił by nas po zęby tak aby nikomu nie opłacało się rozpoczynać czegokolwiek bo na tych pseudo sojuszników to nie można liczyć nigdy. 

Też kupione nawozy w grudniu, paliwo i co mam zrobić , liczyłem że przynajmniej na zbożu zarobię i zrekompensuje tą cenę a tu zostałem wydymany. Więc nie mam współczucia i litości nad nikim bo nikt moim losem się nie przejmował nie będzie ani każdego z tu obecnych a już na pewno żaden ukrainiec niemiec czy rusek. 

Zgodzę się w zupełności że tak powinno być. Nam się dyktuje cenę na wszystko ale my nie możemy podyktować przez głupotę na nic . 

To jest na już dwóch:-)

1 minutę temu, galan99 napisał:

Ale z rolnika EKO teraz a to wielka zmiana na rynku .

To Eko pryśnie jak bańka mydlana.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Nie pryśnie , tylko bardziej się za ostrzy i klapki z oczu spadną , wielu jeszcze nie może w to uwierzyć że jak to , po co to wszystko .

Żarcia ma być mniej i drogie taki plan został opracowany , a teraz realizowany .

Czas wielkich zmian się zaczął .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Po pierwsze w Polsce jest wszystko na odwrót, w takiej Francji każdy? rolnik należy do związku na rzecz którego opłaca składkę, w razie strajku guzik jego obchodzą skutki bo i tak za wszystko płaci organizator[tego stać bo ma kasę ze skladek], dlatego we Francji są tak spektakularne protesty, po drugie z francuskimi związkami liczą się rządzący bo sa zbyt potężne aby z nimi iść na wojnę, aha jeszcze jedno w całej Francji są chyba 3 centrale związkowe skupiające wszystkich pracowników, rolników u nas z tego co obiło mi się o uszy co najmiej kilkadziesiąt , samych rolniczych jest pow 10 organizacji

No masz izby rolnicze takiego szmulewicza i resztę którzy co powiedzieli i zrobili ? ukrainie trzeba pomagać za wszelką cenę i tyle w temacie. Niby rolnicy a nic dla reszty nie robią. Nawet na tych protestach co były to obłudnicy pojechali pierwsze kupowali zboże od ukraincow a później w tv występować bo jacy oni pokrzywdzeni są bo zboże zalewa ich. Typ z Nowosiółek koło Hrubieszowa i Hyrza koło Zamościa no to jakaś paranoja i jeszcze jeden był współorganizatorem wyjazdu na strajk . 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Markos239 napisał:

Ciągniki, maszyny, środki ochrony roślin paliwo, nawozy mam wymienić dalej kto żyje z rolnika?????

Jeszcze napisz z jakiego rolnika , obok mnie jest gospodarstwo które inwestuje rok w rok ponad 1mln zł, te gospodarstwa w okolicy które zostały to rocznie nie inwestują wszystkie razem wzięte, czyli w sumie które gospodarstwa utrzymują więcej ludzi spoza rolnictwa, nasz świat który znamy obecnie, bądź z przeszłości definitywnie się kończy

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, ws71 napisał:

Jeszcze napisz z jakiego rolnika , obok mnie jest gospodarstwo które inwestuje rok w rok ponad 1mln zł, te gospodarstwa w okolicy które zostały to rocznie nie inwestują wszystkie razem wzięte, czyli w sumie które gospodarstwa utrzymują więcej ludzi spoza rolnictwa, nasz świat który znamy obecnie, bądź z przeszłości definitywnie się kończy

Gospodarstwo koło Ciebie inwestuje 1mln ok. A koło mnie 10 gospodarstw łącznie również inwestuje prawdopodobnie większą kwotę i z tych gospodarstwa więcej pośredników czerpie niż z tego dużego.

Rozumiesz to.....

• 0
Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

Nie pryśnie , tylko bardziej się za ostrzy i klapki z oczu spadną , wielu jeszcze nie może w to uwierzyć że jak to , po co to wszystko .

Żarcia ma być mniej i drogie taki plan został opracowany , a teraz realizowany .

Czas wielkich zmian się zaczął .

Zaostrzy się i pryśnie.

Ludzie są coraz bardziej rozgoryczeni i mają dość.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Czego mają dość , to rzucą uprawę roli , o to chodzi , małymi kroczkami nie od razu i wszystko wprowadzą .

Wielu dalej nie rozumie i nie dociera do nich co się dzieje , ale pomalutku zrozumieją .

Ceny pszenicy spadają zaś do produkcji nie , to jest ten 1 etap zielonego ładu .

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Damianek20 napisał:

No masz izby rolnicze takiego szmulewicza i resztę którzy co powiedzieli i zrobili ? ukrainie trzeba pomagać za wszelką cenę i tyle w temacie. Niby rolnicy a nic dla reszty nie robią. Nawet na tych protestach co były to obłudnicy pojechali pierwsze kupowali zboże od ukraincow a później w tv występować bo jacy oni pokrzywdzeni są bo zboże zalewa ich. Typ z Nowosiółek koło Hrubieszowa i Hyrza koło Zamościa no to jakaś paranoja i jeszcze jeden był współorganizatorem wyjazdu na strajk . 

DAMIANKU 

jeżeli świat nie pomoże ukrainie to pozwoli rosji na te praktyki które do tej pory stosowała tylko x 1000  bardziej dotkliwe , zrozum wreszcie to pajacu

jak by cały świat nie pomógł ukrainie rok temu to teraz byś siedział bez prądu gazu i paliwa osiołku

tu wcale nie chodzi o pomoc wojenną , bo rosja jak by chciała to ukraine ma w tygodniu

w tym wszystkim chodzi o to że świat nie chce tego co rosja wyprawia  , a rosja od świata też jest zależna panimaju ??

• Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Markos239 napisał:

Gospodarstwo koło Ciebie inwestuje 1mln ok. A koło mnie 10 gospodarstw łącznie również inwestuje prawdopodobnie większą kwotę i z tych gospodarstwa więcej pośredników czerpie niż z tego dużego.

Rozumiesz to.....

Czyli wokól Ciebie sa same gospodarstwa pow 100 ha , bo mniejsze nadłużśzą metę takich inwestycji ekonomicznie nie pociągną, dobrze piszesz więcej,, pośredników ciągnie'' czyli końcowy zysk i tak pozostanie większy niż w tych 10 pozostałych gospodarstwach , bedzie mogło przeznaczyć w przyszłości jeszcze więcej na rozwój

7 minut temu, jajanek1 napisał:

DAMIANKU 

jeżeli świat nie pomoże ukrainie to pozwoli rosji na te praktyki które do tej pory stosowała tylko x 1000  bardziej dotkliwe , zrozum wreszcie to pajacu

jak by cały świat nie pomógł ukrainie rok temu to teraz byś siedział bez prądu gazu i paliwa osiołku

tu wcale nie chodzi o pomoc wojenną , bo rosja jak by chciała to ukraine ma w tygodniu

w tym wszystkim chodzi o to że świat nie chce tego co rosja wyprawia  , a rosja od świata też jest zależna panimaju ??

Ten ,,cały świat'' to część Europy, część Ameryki Północnej co się stało  z resztą coś mnie w nocy omineło co się stalo w nocy z resztą globu, kolego mniej propagandy, Ukrainę popiera ok 500 mln ludności[mocno naciągane dane] , pozostaje jeszcze grubo ponad 7mld ludzi którzy mają głeboko gdzieś co się tutaj dzieje bądź dzieki temu trzepią ogromną kasę na pośrednictwie[Indie]

• Thanks 3
  • 0
Opublikowano
32 minuty temu, jajanek1 napisał:

DAMIANKU 

Śmieszny jesteś tak jak te wszystkie sankcje 🤣🤣🤣 ale żyj dalej w iluzji 👍 koziołku matołku 🤭

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Czyli wokól Ciebie sa same gospodarstwa pow 100 ha , bo mniejsze nadłużśzą metę takich inwestycji ekonomicznie nie pociągną, dobrze piszesz więcej,, pośredników ciągnie'' czyli końcowy zysk i tak pozostanie większy niż w tych 10 pozostałych gospodarstwach , bedzie mogło przeznaczyć w przyszłości jeszcze więcej na rozwój

Ten ,,cały świat'' to część Europy, część Ameryki Północnej co się stało  z resztą coś mnie w nocy omineło co się stalo w nocy z resztą globu, kolego mniej propagandy, Ukrainę popiera ok 500 mln ludności[mocno naciągane dane] , pozostaje jeszcze grubo ponad 7mld ludzi którzy mają głeboko gdzieś co się tutaj dzieje bądź dzieki temu trzepią ogromną kasę na pośrednictwie[Indie]

Otóż światowy potentacie w produkcji wieprzowiny , ominęło. Cie to ze po agresji żywność i energia podrozala wszedzie i  do świni zamiast dopłacić 100 dołożyłeś 300  

Jak jesteś wierzący to dziękuj jeszcze Bogu ze ci uszy nie odmarzli, ale za kilka mc. nastepna zima wiec pomalu się trzeba przygotowywać 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Sprawdźcie sobie ile kosztują maszyny o dużej wydajności (i ile da się na takiej zarobić) , a potem postawcie się w roli producenta (o którego klienta będzie zabiegał)

Przykład: beczka do gnojowicy 21 tyś litrów koszt ponad 800 tysięcy złotych 

• 0
Opublikowano

Panowie, jak nie będzie w nas jedności to nas wykończą. Tylko wjazd na Warszawę z taczkami dla rządzących nas uratuje. Do tego musi być nas dużo, tak jak górników. Tylko jedność.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, grzeskw75 napisał:

Panowie, jak nie będzie w nas jedności to nas wykończą. Tylko wjazd na Warszawę z taczkami dla rządzących nas uratuje. Do tego musi być nas dużo, tak jak górników. Tylko jedność.

A jak to zorganizować  ?  czy Ty należysz do jakiegoś związku który zagwarantuje że Ty przyjedziesz do Warszawy  ?  protest w Kielcach organizuje "oszukana wieś  " ma już jakieś rozeznanie na kogo może liczyć ale Warszawa to grubsza sprawa szczególnie gdy Solidarność i Agrounia zdradziły rolników    !

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, grzeskw75 napisał:

Powiem ci tak. Jeździłem na protesty do Warszawy jak ministrem rolnictwa był Sawicki. To o tym jak wróciłem na wieś to było tacy rolnicy co się ze mnie śmiali. Jeden z cytatów które slyszalem"po h*ja tam śta pojechali tylko żeś zmarzł i tak nic to nie pomogło." Więc ja już się nigdzie nie wybieram. Zrezygnowałem z hodowli poszedłem na etat i wali mnie to. Mam z czego żyć.

Edytowane przez 6465
  • Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v