Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ja nadal jestem optymista i twierdze że za rok będzie lepiej, chyba sam zostałem reszta widzi żle , lub koniec świata

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nic nie doradzam .

Obecnym czasie jaki jest , decyzja tylko własna jak coś nie będzie tak , Zła decyzja czy dobra  ale swoja .

Za tydzień ma być głosowanie w Unii czy przedłużą na 12 miesięcy , Ukrainie sprzedasz bez cła czy nie .

Z logicznego punktu widzenia , to by się mogło wydawać że możemy spać spokojnie , bo skoro każdy kraj się musi na to zgodzić żeby to dalej bezcłowo szło , to wydaje się oczywiste , że nie będzie takiego poparcia , bo np. chociażby Polska jeśli by się zgodziła na bezcłowy wjazd towarów , to automatycznie , na chwilę przed wyborami wbija sobie gwózdz do trumny , , tak samo inne kraje frontowe skoro teraz blokują wjazd ukraińskich towarów , to raczej też się na to nie zgodzą , ale z drugiej strony gdzie każdy też patrzy na siebie , a nie co się w narodzie dzieję , i te kilka osób też się może sprzedał za jakieś fanty , i głosować jak ktoś im każe 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Ja nadal jestem optymista i twierdze że za rok będzie lepiej, chyba sam zostałem reszta widzi żle , lub koniec świata

Końcówka roku już będzie "lepsza" a przyszły rok kiedy FED, EBC itd odpalą drrrrrrukarki kapitał znów zacznie płynąć na rynki surowców zgodnie z ciągiem myślowym: dodruk = inflacja = drogie surowce i tak to działa. Zresztą zboże to nie papierki że można sobie wydrukować. Teraz zaczną rozwiązywać problem zboża bedą nim palić niszczyć itd a za chwile się okaże że sokoro jest u nas gdzieś tego zboża jednak nie ma i zacznie się narracja w mediach że jednak głód. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

I nie wiedział o tym? ja o każdej transakcji na koncie dostaję sms, i natychmiast wiem gdyby ktoś złotówkę wypłacił.

Nie wiedział , sprawdził przypadkowo konto i zaraz blokował środki . 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Teraz wszyscy przed wyborami będą działać wedle zasady   "  czym gorzej tym lepiej  " wiedzą że rolnicy pomogą im wy..............ć  rząd i do wyborów będzie to podstawowy temat  !   jak do wyborów nic się  nie poprawi  to po wyborach  będą  nas mieli w du......e    !      szykujcie jajka    (  ptasie   )      na spotkania przedwyborcze    !

Raczej pały nie jajka , bo z jajkami to zostaniemy po wyborach tyle że gołymi 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Damianek20 napisał:

Raczej pały nie jajka , bo z jajkami to zostaniemy po wyborach tyle że gołymi 

Pała to przestępstwo !  jajkiem można rzucać jak w Jesionce    ( niecelnie  ) a efekt 100 %    a gdyby tak jeszcze były śmierdzące to całe zebranie przedwyborcze rozwalone   !

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, pane napisał:

Pytanie co by PO zrobiła w obecnych warunkach geo-politycznych... Jedno jest pewne układ z hhrrrosją :)

Widać ze propaganda TVP koledze dalej siedzi w głowie … ciekawe ile lat upłynie zanim co poniektórzy zrozumią ze „ lepiej trzymac z sąsiadami „ niż pejsami  za oceanu …. To ze cała europa po cichu robi interesy z Rosją ( towar non stop idzie tirami - wiem bo sam często wiozę ) świadczy tylko o sprytnej dwulicowości biznesu .. U nas w Pl tylko umią machać szabelką w mediach i polskie wyroby zamiast iść do Rosji bezpośrednio - to idą przez Turcie za pol ceny … a PiS robi walki po cichu wciskając ludowi ze taki antyrosyjski 😉 

jak zawsze głupi Polak traci …..

• Like 3
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Nie wiedział , sprawdził przypadkowo konto i zaraz blokował środki . 

Trochę to dziwne bo jeśli ktoś zyskał dostęp do konta to ukradłby na raz tyle ile by się dało a nie po 40 zł co noc.

Pani Piątkowska, prezeska Izby Zbożowej, a kto do izby należy?czy aby nie firmy sprowadzające na potęgę zboże z Ukrainy?

• 0
Opublikowano

Pakiet finansowy w wysokości 100 mln euro, który Komisja Europejska zaoferowała pięciu krajom w związku z ukraińskim kryzysem zbożowym, otrzymają one pod warunkiem zniesienia jednostronnych zakazów - poinformowała Europejska Prawda.

• 0
Opublikowano
miwigos napisał:

nikomu nie jest na rękę wojna na Ukrainie więc do końca roku powinien temat się skończyć jakimś pokojem ale czas pokaże a do tego czasu Panowie zamiast narzekać to zacisnąć pasa w tym roku i siedzieć spokojnie w domach z dziećmi a niech mordują i wyniszczają Ukrainę a nie Polskę! Nie bronie ich ale co byście zrobili jakby rusek zaatakował nas i u nas były wszystkie magazyny pelne, nie probowalibyscie wypychać ile się da żeby tylko się pozbyć towaru? a na wojnie zawsze jeden traci czyli tym razem rolnik i zawsze ktoś zyska tym razem paszarnie

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, rafal3939 napisał:

Pakiet finansowy w wysokości 100 mln euro, który Komisja Europejska zaoferowała pięciu krajom w związku z ukraińskim kryzysem zbożowym, otrzymają one pod warunkiem zniesienia jednostronnych zakazów - poinformowała Europejska Prawda.

To ma wystarczyć na waciki?niech se w dupe wsadzą te euro

Edytowane przez witejus
  • Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Trochę to dziwne bo jeśli ktoś zyskał dostęp do konta to ukradłby na raz tyle ile by się dało a nie po 40 zł co noc.

Pani Piątkowska, prezeska Izby Zbożowej, a kto do izby należy?czy aby nie firmy sprowadzające na potęgę zboże z Ukrainy?

Może miał dzienny limit wypłaty 40zl:) albo wiedział, że jak wyczyścić konto to do niego dojdą, więc wolał skrobać po mniejszych kwotach, trudniejszych do wychwycenia.

• 0
Opublikowano

860-960 pszenica brutto 

15 minut temu, damian303 napisał:

Może miał dzienny limit wypłaty 40zl:) albo wiedział, że jak wyczyścić konto to do niego dojdą, więc wolał skrobać po mniejszych kwotach, trudniejszych do wychwycenia.

40 zł to była jednorazowa transakcja i takich miał jednej nocy kilka 

• 0
Opublikowano

Jem obiad akurat bo żona w pracy a ja w polu byłem i tak słucham naszego ministra to śmiech mnie ogarnia. W sumie strajki nie pomogą by musiał jak na zachodzie protestować jak nam nawet torów nie pozwalają zablokować. Wjechać na a4 i a2 tak że 3tys ciągników z agregatami zaciagnac ręczne włączyć awaryki zepsuł się i niech ściągają z dwóch albo trzech pasów.  

• 0
Opublikowano

No i przy okazji wziąć odpowiedzialność za wypadki jakie powstaną np w korku. To chyba nie tędy droga. Najlepszy strajk to jest przy urnie wyborczej bo oni dla rolnika to już i tak nic nie zrobią. Bo tego wywieźć z kraju do żniw się po prostu nie da nawet mimo szczerych chęci.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

https://dobrapogoda24.pl/artykul/powodzie-i-ulewy-blisko-polski-zalane-domy-pola-i-drogi-pogoda-wplywa-na-losy-wojny-z-rosja

Magazynują wodę na przyszła suszę :) , u nas cichutko o tym .

Telus odstawił "pomidora" jak zwykle bez konkretów poinformował ze informuje a na pytania dziennikarzy , nie wiem , nie znam się , zarobiony jestem :) . W kołchozie UE juz nawet chcą zestopować zboża ale by była zgoda na resztę produktów ,myslą że skoro zablokuja zboze to cichaczem otworzą rynek na resztę produkcji . Juz w prasie pojawiaja się ogłoszenia by otwierać skup owoców , oczywiście żadnych adresów tylko nr telefony 539959579 - jak myslicie kto nad tym pracuje ??? Dotychczasowe skupy biadolą ze nikt z nimi nie chce podpisać umów na skup bo mówia że przywiozą z ukrainy . Dlatego takie dziwne ogłoszenie w prasie , po prostu szukaja słupów do legalizacji skupu warzyw i owoców , bo po ostatnich aferach z Cedrobem, vitterami, czy BZK to teraz firmy nie będa bezpośrednio importować tylko przez słupy by nie narazić sie na szwank. To samo jest teraz z lista firm skupujacych zboże , nie ujawniają ich ponieważ teraz trwa fabrykacja pośredników pochodzenia ukraińskiego który gdzieś zniknie po tranzakcji . Za chwile firmy których dane wyciekły w przemycie zboza okaze sie ze nie brały udziału a te ukraińskie zboze dostarczał Wasyl który ich oszukał ze niby polskie to były zboża :) beda nawet mieli deklaracje podpisane przez Wasyla że tak było :) . Dlatego takie opóźnienia w ujawnieniu list .

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v