Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
18 minut temu, mds212 napisał:

to że mam suszarnie albo magazyn to nie znaczy muszę suszyć albo magazynować zwłaszcza jak widać że to się nie opłaca.

A gdzie na jesień było widać że się nie opłaca suszyć w co ty brniesz

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Socjal zostanie na zawsze już z rolnikami .

do wszystkiego byle dopłata była .

Nie zostanie bo będzie za mały do życia to co fundują nam. Te gnoje to biorą jeszcze jedzenie z opieki i inne rzeczy to im wystarcza. 

Albo dadzą ci go tyle żebyś żył na podobnej stopie a albo ludzie będą głupcami i zgodzą się na grosze i będą jeść trawę 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mds212 napisał:

większość co suszy ma już kontrakt na suchą bo suszenie i ładowanie kasy w ciemno to loteria.

Człowieku to był specyficzny rok jeszcze nigdy nie straciłem na suszeniu a bawię się w to od 98r rzeźnia to może być w tym roku jak skupy wyskoczą z cena 400 zł i co będziesz robił sprzedaż mokra czy będziesz suszyl też powiesz ze trzeba było mokra sprzedawać a nie suszyc

Edytowane przez tadi77
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

większość co suszy ma już kontrakt na suchą bo suszenie i ładowanie kasy w ciemno to loteria.

analiza wsteczna zawsze skuteczna

• Like 6
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

U mnie to nawet maszyniści nie sprzedali zboża a wozili ukraińskie 🤣

Jaja będą jak wyprzedamy a cena odbije nam zmniejsza jałmużnę a dzięki naszej pszenicy wypchną towar w świat . Ale raczej nie realne wzrosty bo wszędzie rekordy 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
tadi77 napisał:

Człowieku to był specyficzny rok jeszcze nigdy nie straciłem na suszeniu a bawię się w to od 98r rzeźnia to może być w tym roku jak skupy wyskoczą z cena 400 zł i co będziesz robił sprzedaż mokra czy będziesz suszyl też powiesz ze trzeba było mokra sprzedawać a nie suszyc

tylko jest taka różnica że 400 cię nie satysfakcjonuje za mokra a 1000 chyba każdego satysfakcjonuje.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, mds212 napisał:

tylko jest taka różnica że 400 cię nie satysfakcjonuje za mokra a 1000 chyba każdego satysfakcjonuje.

Satysfakcja z tak wielkiej inflacji

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, mds212 napisał:

chciało się 2k sprzeda się po 800 rybek ładnie wyprostował chytrych chłopków.

Nie przejmuj się nie zamartwiaj na kukurydzę z dobrym Donem są już oferty 1100 netto

• Like 1
  • 0
Opublikowano

W tamtym sezonie też taki mądry byłeś....chłopku?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Jeśli już chcą dopłacać , to wydawało by się logiczne żeby dopłacili do ceny Matif , a nie że tu wychodzi sporo powyżej ceny światowej , bo aż dziwne że UE na takie coś dała zgodę , ale jest tak że jedni dali zdodę na jedno , a Polska musiała dać zgodę na przywrócenie tranzytu z Ukrainy

Ta dopłata w podanej wysokości  przez min rolnictwa jest nierealna wobec przyznanych na tą interwencję srodków łacznie z UE i krajowych[przy 300zł  dopłaty do t], to wystarczy na 2mln t pszenicy a z tej kwoty jeszcze ma być przeprowadzona interwencja w pozostałych zbożach i rzepaku?, przecież to jest matematyczny absurd

• Like 3
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, mds212 napisał:

a w czy w tamtym sezonie miałeś takie ceny po żniwach?

Pytam czy też sprzedałeś jak najdrożej było.... chłopku...

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

chciało się 2k sprzeda się po 800 rybek ładnie wyprostował chytrych chłopków.

Zobaczysz jak Ciebie "sprytnego chłopka" wyprostuje rynek w tym roku.

• Like 5
  • 0
Opublikowano

I na hvj się kłócita i nabijacie jeden z drugiego, każdy ma swój rozum i robi jak uważa. Ja np mam w dvpie jakiekolwiek trzymanie zboża, kieruję się starą amerykańską zasadą, lepiej mieć pieniądze w kieszeni niż towar na magazynie, i w związku z tym wszystko opi3rdalam po skończonych żniwach.

• 0
Opublikowano
36 minut temu, mikad napisał:

I na hvj się kłócita i nabijacie jeden z drugiego, każdy ma swój rozum i robi jak uważa. Ja np mam w dvpie jakiekolwiek trzymanie zboża, kieruję się starą amerykańską zasadą, lepiej mieć pieniądze w kieszeni niż towar na magazynie, i w związku z tym wszystko opi3rdalam po skończonych żniwach.

Za ile sprzedasz  w tym roku   ?   500  ? 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

Słynna maxyma dziel i rządź świetnie się sprawdza czego efekt mamy na forum , jeden drugiego by w łyżce wody  utopił.

Co się dziwisz, taka niektórzy (np.  @mds212 ) mają naturę i przed snem modlą się jak Dniu Świra

• 0
Opublikowano

niektórzy są tak nieporadni życiowo że jak im cena na giełdzie spadła to jedyne co potrafią to wsiąść w fundacji i iść płakać na ulice że pszenica w żniwa była 1600 a teraz tysiąc i najlepiej dejta dopłaty bo jestem taka sierota że sobie nie poradzę przez swoje złe decyzje.

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v