Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Myślę że wszystko zależy kto jest właścicielem i jakie ma wpływy.

Galan pod mostem stoi bo to kupa betonu i większe prawdopodobieństwoprzetrwania armagedonu. A tam się skrapla, temu myśli że pada🤣

U ciebie nie pada , u mnie pada , nie ma  przymrozków ciepło .

344282561_915806812870541_6691332837428490216_n.jpg

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

U ciebie nie pada , u mnie pada , nie ma  przymrozków ciepło .

344282561_915806812870541_6691332837428490216_n.jpg

U mnie (świętokrzyskie) jeszcze więcej bo od wczoraj spadło 12MM deszczu.Pszenica u nas 800 brutto i nie chcą jeszcze za wiele brać....masakra!!!

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, jajonasz napisał:

No to mamy konkrety kaczyńskiego w pełnej krasie 

Ja sprzedałem po 1100 z tym że  w żniwa było po 1400 ale  i tak jestem w lepszym położeniu niż ci co jeszcze nie sprzedali...co zrobisz jak nic nie zrobisz...

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, MariuszDe napisał:

U mnie (świętokrzyskie) jeszcze więcej bo od wczoraj spadło 12MM deszczu.Pszenica u nas 800 brutto i nie chcą jeszcze za wiele brać....masakra!!!

Też świętokrzyskie i 15 litrów naciapało , ale w maju deszcz potrzebny , więc oby tak dalej

59 minut temu, MariuszDe napisał:

Ja sprzedałem po 1100 z tym że  w żniwa było po 1400 ale  i tak jestem w lepszym położeniu niż ci co jeszcze nie sprzedali...co zrobisz jak nic nie zrobisz...

A kiedy sprzedałeś dokładnie , ? bo jak teraz tym co sprzedali ostatnio , lub sprzedadzą dadzą po 2200zł do ha , to może się okazać że jednak jesteś w gorszym położeniu , trochę pojebana polityka nastała , gdzie już obserwowanie rynku nie jest wyznacznikiem przychodu z produkcjii , a jakieś wyskoki polityków , że temu dać tyle , a drugiemu tyle , tak samo jak z nawozami , jak już dają to powinni dać wszystkim do końca sezonu wegetacyjnego , a nie że sobie datę wprowadzili na widzi mi się 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, mysza103 napisał:

Też świętokrzyskie i 15 litrów naciapało , ale w maju deszcz potrzebny , więc oby tak dalej

A kiedy sprzedałeś dokładnie , ? bo jak teraz tym co sprzedali ostatnio , lub sprzedadzą dadzą po 2200zł do ha , to może się okazać że jednak jesteś w gorszym położeniu , trochę pojebana polityka nastała , gdzie już obserwowanie rynku nie jest wyznacznikiem przychodu z produkcjii , a jakieś wyskoki polityków , że temu dać tyle , a drugiemu tyle , tak samo jak z nawozami , jak już dają to powinni dać wszystkim do końca sezonu wegetacyjnego , a nie że sobie datę wprowadzili na widzi mi się 

Chyba w lutym także jakby co to mogę najwyżej dostać 660do ha ale jeszcze nic nie składałem bo większość pszenicy siałem na dzierżawie także jakieś grosze mógłbym ze swojego dostac

• 0
Opublikowano

A no właśnie sprzedając np, 5 ton z ha po 1100 =5500 + owe 660zł = 6160 , a jak ktoś sprzedał , lub sprzeda 5 ton po 900= 4500 i jak dostanie 2200/ha , to będzie miał 6700 , jak by nie liczyć to i tak ci terazniejsi lepiej wyjdą niż ty

• 0
Opublikowano

Jedni dostaną większe dopłaty inni mniejsze , celowa robota żeby podzielić   i skłócić między  sobą  rolników, celowe sk***ysyństwo  żeby rolnicy się nie jednoczyli i nie organizowali  większych protestów.

• Like 3
  • 0
Opublikowano

No pewnie. Cała patologie zabrać. Od 500 plus zaczynając, a na dopłatach kończąc....

• 0
Opublikowano

Prawda jest taka ze spzencia staniala na calym swiecie, a PIS popelnil blad mowiac zeby nie sprzedawac ale z drugiej strony raczej nikt normalny raczej go nie posluchal tylko chcialz arobic bo widzial ile w ubieglym roku pszenica zdrozala od zniw do zimy

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, mds212 napisał:

PIS popelnil blad

Nie oczerniaj. Oni się nie mylą...

• 0
Opublikowano

Wszystko zabrać co jest dane .

Zachodnie  kraje socjalem stoją i dopłatami . 

To już całkiem byście narobili patologi .

4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

No pewnie. Cała patologie zabrać. Od 500 plus zaczynając, a na dopłatach kończąc....

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Kolega sprzedał pszenice na jesieni  po 1600 a teraz chce kupić pszenice na 35 ha by dostać dopłaty i taka to patologia

• 0
Opublikowano

Galan dają socjal u nas i robić się nie chce tylko pic palić i się mnożyć jak kruliki. Jeżeli pomoc to te pieniądze przeznaczyć na obniżkę VAT na żłobki drogi tak aby skorzystał każdy a nie tylko określone grupy. Każda dotacja tworzy patologie i coraz większe ceny. Nawet jak dawali sapard to na dotacje sprzęt był droższy niż za gotówkę 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v