Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Czy ktoś może potwierdzić  , że trwa protest kierowców ciężarówek w Hrebennym    ?   podobno stoją od granicy już do Zamościa i mają zablokować do Lublina  , może ktoś z miejscowych wyjrzy na drogę i potwierdzi , szukałem w gogle ale cisza 

• 0
Opublikowano
36 minut temu, miwigos napisał:

Nie tak szybko , sytacja na rynku za rok może być korzystna dla nas , wszystko jest możliwe, ci na słabej ziemi , jedynie żyć z dopłat i do pracy na etat innego wyjścia nie widzę

Nie w przeciągu pół  roku, ale 2-3 lata bedzie pozamiatane.. Nie wiem czy widziales ale wieszczą rekordowe zbiory rzepaku na świecie i już mówią że po żniwach cena może runąć, ale z czego tu już? A no z tych 1600 poleci na 1000-1200, tak jak bylo kiedys kiedys jak jeszcze rzepaku nie sialem pamietam że mówili o takich cenach i sie nie opłacało siać.. jedyne sensowne wyjście to mieć nadzieję że ruski nie przedluzy poeozumienia poki co i jak sie ruszą kontrakty to próbować łapać w okolicy 2k, albo nastawić sie na trzymanie 2-3lata bo jak nie bedzie ceny to zasiewy drastycznie spadną i cena kiedyś odbije..

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Wicherek napisał:

Czy ktoś może potwierdzić  , że trwa protest kierowców ciężarówek w Hrebennym    ?   podobno stoją od granicy już do Zamościa i mają zablokować do Lublina  , może ktoś z miejscowych wyjrzy na drogę i potwierdzi , szukałem w gogle ale cisza 

Tak stoją

https://m.facebook.com/groups/208295523444022/permalink/1288509048755992/

28 minut temu, Bercik92 napisał:

Skąd info? 🤔 

Nie mogę znaleźć artykułu, ale taki były wstępne ustalenia.

Na stronie arimr też nie widzę puli, mim że od wczoraj jest juzregulamin i zasady.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Zamość całą obwodnica stoją w większości ukraińskie ciezarowki

• Like 2
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nosz kur...🤬🤬🤬 któryś pisał kiedyś,,chwała ukr...." 

Tak nam się odwdzięczają, jeszcze w Unii nie są a już opluwają Polskę i Polaków 

https://www.wrp.pl/komisja-europejska-wyplaci-polskim-rolnikom-odszkodowania-za-nic/

Jak chwala ukrainie wiadome było od początku że tak nam się będą odwdzięczac, powtarzam już od dłuższego czasu póki co jest niechęć do ukraincow w naszym kraju ale za jakiś czas przerodzi się to w nienawiść i wtedy się zacznie 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Nie w przeciągu pół  roku, ale 2-3 lata bedzie pozamiatane.. Nie wiem czy widziales ale wieszczą rekordowe zbiory rzepaku na świecie i już mówią że po żniwach cena może runąć, ale z czego tu już? A no z tych 1600 poleci na 1000-1200, tak jak bylo kiedys kiedys jak jeszcze rzepaku nie sialem pamietam że mówili o takich cenach i sie nie opłacało siać.. jedyne sensowne wyjście to mieć nadzieję że ruski nie przedluzy poeozumienia poki co i jak sie ruszą kontrakty to próbować łapać w okolicy 2k, albo nastawić sie na trzymanie 2-3lata bo jak nie bedzie ceny to zasiewy drastycznie spadną i cena kiedyś odbije..

Za miesiąc może być całkiem inna sytuacja, wojna trwa, działania OPEC bo ropa za nisko stoi, a i ewentualna susza z upałami w Europie może namieszać , ale tak jak piszesz w tym roku więcej na siali bo cena była i temu ma być więcej na świecie.Jak zobaczą na jesień paczkę nasion w cenie tony rzepaku to dużo zrezygnuje.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Marek, ja myślę, że kto miał zarobic na tej wojnie to zarobił na giełdach, teraz zarabiają na sprzęcie wojskowym, kase z rynków troche pościągali, przestałem wierzyć, że ruski może coś odwalić bo jego jedyny straszak to atomówki, a tutaj jak widzimy chińczyki i hindusy łapy trzymają.. 

Jedyne co to Może coś postraszą z tą umową, tzn teraz nie podpiszą żeby troche może rynek ruszyć, bo jakby nie bylo chyba też kase z tego mają, po czym gdzies sierpien/wrzesien pewnie się dogadają.. a opec.. stany ich trochę ograniczają takze ja bym tutaj sie nie spodziewał ze coś nawojują, jedyne co to Może jaka nasza wladza z rocznym opoznieniem zacznie cisnąć na większą prpdukcje bio i ceny za 2 lata moze by odbiły pod 2k.. tak samo z kuku sie dziwie troche ludziom ze sieją na nasiona, tosz to bedzie za bezcen albo nie bedzie gdzie sprzedać mokrej!

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ogólnie to nasz rząd tak namieszał z tymi dopłatami, że to jest jeden wielki dramat. W świętokrzyskim można było sprzedać rzepak po 2100, pszenicę w okolicach 1000 a dosłownie 2/3 dni po zapowiedział zjazd cen na 830 za pszenicę i 1900 za rzepak. I jeszcze Telus pier**li, że pula dopłat jest ograniczona...

• Like 2
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, skywalker89 napisał:

Marek, ja myślę, że kto miał zarobic na tej wojnie to zarobił na giełdach, teraz zarabiają na sprzęcie wojskowym, kase z rynków troche pościągali, przestałem wierzyć, że ruski może coś odwalić bo jego jedyny straszak to atomówki, a tutaj jak widzimy chińczyki i hindusy łapy trzymają.. 

Jedyne co to Może coś postraszą z tą umową, tzn teraz nie podpiszą żeby troche może rynek ruszyć, bo jakby nie bylo chyba też kase z tego mają, po czym gdzies sierpien/wrzesien pewnie się dogadają.. a opec.. stany ich trochę ograniczają takze ja bym tutaj sie nie spodziewał ze coś nawojują, jedyne co to Może jaka nasza wladza z rocznym opoznieniem zacznie cisnąć na większą prpdukcje bio i ceny za 2 lata moze by odbiły pod 2k.. tak samo z kuku sie dziwie troche ludziom ze sieją na nasiona, tosz to bedzie za bezcen albo nie bedzie gdzie sprzedać mokrej!

A ty myślisz, że rzepak czy pszenice będzie gdzie sprzedać w żniwa? Bo ja nie widze podmiotów co to kupią.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

@skywalker89 ja już w tym roku nic nie myślę ,bo co zrobisz to po fakcie żle 😀 , ale zobacz co zrobił z giełdą dron nad Kremlem.Takie to wszystko kruche i podatne jak wiatr zawieje.

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Nosz kur...🤬🤬🤬 któryś pisał kiedyś,,chwała ukr...." 

Tak nam się odwdzięczają, jeszcze w Unii nie są a już opluwają Polskę i Polaków 

https://www.wrp.pl/komisja-europejska-wyplaci-polskim-rolnikom-odszkodowania-za-nic/

Jedynym ratunkiem dla nas jest odcięcie się grubym murem od banderowców i ograniczenie do niezbędnego minimum wszelkich kontaktów dyplomatycznych i gospodarczych. Jeżeli tego nie zrobimy to będziemy służyć panu z trujząbem bandery w godle, a to dla nas skończy się tragicznie.

• Like 5
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, marek1977 napisał:

Za miesiąc może być całkiem inna sytuacja, wojna trwa, działania OPEC bo ropa za nisko stoi, a i ewentualna susza z upałami w Europie może namieszać , ale tak jak piszesz w tym roku więcej na siali bo cena była i temu ma być więcej na świecie.Jak zobaczą na jesień paczkę nasion w cenie tony rzepaku to dużo zrezygnuje.

Co z tego że nasiali , u mnie nie widzę żeby było więcej,zobaczymy ile sprzątnie cały świat

• 0
Opublikowano
51 minut temu, tommy66692 napisał:

Jak chwala ukrainie wiadome było od początku że tak nam się będą odwdzięczac, powtarzam już od dłuższego czasu póki co jest niechęć do ukraincow w naszym kraju ale za jakiś czas przerodzi się to w nienawiść i wtedy się zacznie 

Miejmy nadzieję.Moze wtedy wielu odurzonych tą urojoną przyjaźnią między narodami otrzezwieje.

• 0
Opublikowano
36 minut temu, Damianek20 napisał:

Coś dla wicherka .

Obwodnica Zamościa stoją tiry ukraińskie albo do oclenia albo jakaś blokada

Screenshot_2023-05-06-11-55-38-286_pl.tablica.jpg

Strajk w Dorohusku i policja etapami ustawia tych co jada na hrebenne dlatego kolejka

• Like 2
  • 0
Opublikowano
Dnia 24.04.2023 o 21:21, pane napisał:

ręce opadają.... ile klas udało się skończyć koledze?

Kolego akurat z wykształceniem problemów nie mam , choć studia musiałem rzucić żeby pracowac „ wiec tytułu mgr matematyka z informatyką nie mam „

akurat widzę ile towaru się wozi z przeznaczeniem na Rosję … wiec jak kolego masz doktorat od pługa i wierzysz w propagandę … a wyłączasz myślenie to gratuluje ;-) pozdrawiam 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v