Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Robią miejsce w Czerwonaku na pszenicę z nowych zbiorów i przewożą do Wągrowca. Towar z gęstością 80 powinieneś sobie zostawić do mieszania, bo w tym roku z parametrami będzie nędza.

Skąd to info?

Choć coś w tym jest, od tygodnia dzwonię bo chcę zawieźć pszenicę do Wągrowca to mówią że są zasypani i dzwonić dopiero w poniedziałek....

• 0
Opublikowano
20 minut temu, panczo1922 napisał:

Skąd to info?

Choć coś w tym jest, od tygodnia dzwonię bo chcę zawieźć pszenicę do Wągrowca to mówią że są zasypani i dzwonić dopiero w poniedziałek....

1500 tylko dają , czy coś dołożył

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, miwigos napisał:

1500 tylko dają , czy coś dołożył

Teraz to nawet o cenę nie pytałem...

W ostatnią środę mieli cenę 1600zł

Za 1500 nie uśmiecha mi się zawozić. Chyba trzeba będzie poczekać

Chemirol dawał w poniedziałek 1560zł

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Zodiax napisał:

To że mamy tanie zboże w obecnej sytuacji to wina tych co rządzą oni kosztem rolników próbują zyskać skazują nas na grupę społeczną która się poświęca by reszta społeczeństwa miała tańszy chleb i tym sposobem kupuje sobie wyborców 

Nie pisz bzdur , pszenica cały ostatni czas tanieje , pokaż przykłady  sklepów , gdzie chleb tanieje na równi z pszenica , bo jak nie masz takich przykładów to lepiej przemilczeć niż masz  pisać brednie

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

Ta pszenica z Ukrainy okazała się zgniłym jajem dla nas ,ale może zaraz Turek trochę tego weżmie  bo  jak się zgodził  na przyjęcie do NATO ,Finlandii i  Szwecji to coś musieli mu obiecać ,bo  on by tego bezinteresownie nie zrobił.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, panczo1922 napisał:

Skąd to info?

Przecież nie powiedzą Ci wprost, że robią miejsce na nowe ziarno. Po prostu chcą zgarnąć jak najwięcej towaru od ludzi bez magazynów bądź ze zobowiązaniami, żeby nie wylądował u handlarzy.  Jak zostanie im miejsca w silosie  ze starym ziarnem, to też na pewno Twoją kupią, pytanie co do tego czasu stanie się na giełdach. Dodatkowo mają też nagranych stałych kontrahentów na dostawy  ubiegłorocznego ziarna, którzy dogadali się wcześniej i teraz wożą.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Zbyszek3939 napisał:

bo  jak się zgodził  na przyjęcie do NATO ,Finlandii i  Szwecji to coś musieli mu obiecać ,bo  on by tego bezinteresownie nie zrobił.

Zobaczysz za chwilę o co grał. 😂 Jak mu się w kraju bardziej pod dupskiem zapali, to znowu zacznie ofensywę na Kurdów.

• 0
Opublikowano

Czy możecie do jasnej cholery pisać ceny! a nie wasze denne wywody i przemyślenia. 432 strony postów, z czego 400 to wpisy filozofów i spekulantów z Agrofoto.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Zobaczysz za chwilę o co grał. 😂 Jak mu się w kraju bardziej pod dupskiem zapali, to znowu zacznie ofensywę na Kurdów.

W Turcji bieda straszna. jak im obiecali tanią pszenicę z UA to łykną każdą ilość. Każdy na świecie sądzi, że będzie drożej, tylko w Polsce tradycyjnie na odwrót. xD 

@piotr89, teraz to powinieneś się pytać gdzie biorą, a nie za ile. ;)  Teraz skupy resocjalizują chłopa za karę, że nie chciał sprzedać wcześniej i biorą głównie od stałych klientów. Jak nie wierzysz to podzwoń i popytaj.

• 0
Opublikowano
10 minut temu, piotr89 napisał:

Czy możecie do jasnej cholery pisać ceny! a nie wasze denne wywody i przemyślenia. 432 strony postów, z czego 400 to wpisy filozofów i spekulantów z Agrofoto.

No to masz realne info ze stron gdzie ciężarówki pędzą od ukraińskiej granicy. Skupujący mówią o 950 PLN  w żniwa. 😂

• 0
Opublikowano
13 minut temu, piotr89 napisał:

A co internetów nie masz żeby sobie sprawdzić? 

Przecież to wszystko kręci się wokół ceny albo cena wokół reszty jak kto woli. Napisałem więcej, ale usunąłem. Nie che filozofować. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Woźniak chyba zrobił +30 do cen ,ale pewny nie jestem bo teraz nie śledziłem cennika.

U Woźniaka cennik skacze jak głupi , ciężko nadążyć . Co by nie było jęczmien w weekend był po 990 potem różne podwyżki obniżki , a teraz 1150

• 0
Opublikowano

narzekacie na skupy ale czy one na obecną chwile nie są omijane w handlu ????????

taka mieszalnia zakontraktuje kilka tys. wagonów i po co jej skup potrzebny

takie miały być braki ziarna , a sraczka niesamowita na dodatek susza 

strach pomyśleć co by się działo jak by klęska urodzaju groziła

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, stach12 napisał:

narzekacie na skupy ale czy one na obecną chwile nie są omijane w handlu ????????

taka mieszalnia zakontraktuje kilka tys. wagonów i po co jej skup potrzebny

takie miały być braki ziarna , a sraczka niesamowita na dodatek susza 

strach pomyśleć co by się działo jak by klęska urodzaju groziła

Stachu kury na dachu 

Ktoś ci broni wozić do mieszalni? Ja od 20 lat wożę tylko oni mają ograniczone możliwości magazynowe i trzeba ruszyć główka i sobie zmagazynować samemu

• 0
Opublikowano
Dnia 27.06.2022 o 10:11, Andpol napisał:

jeszcze przesiewa odsiewa i potrącenia robi

Mi tam nie robi odtrąceń

Slaby rok na pszenice w tym roku chyba będzie u mnie pszenica żółta bardziej niż rzepak 0 deszczu a po ponad 30 stopni 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v