Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwna sprawa wczoraj belowałem trawę, na szczęście przy ostatniej beli coś się zje***o i wałek sam się włączył. Akurat wyszedłem na chwilę z ciągnika, i słychać było jakieś dziwne dźwięki z okolic tylnego mostu. Nagle jeb wałek się włączył i ciągnik zgasł. Teraz cały czas musi być włączony, gdy tylko próbuje go wyłączyć w kabinie słychać dziwne dźwięki i silnik schodzi z obrotów. Taśma puściła czy coś więcej, ma ktoś jakiś pomysł? Jak rozkręce to na pewno się dowiem ale może ma ktoś jakieś sugestie.

Opublikowano

Czy w belarusach fabryczny zawór od hamulców dwuobwodowych przyczepy jest sterowany mechanicznie i jest proporcjonalny, gdzie siła hamowania przyczepy zależy od siły wciśnięcia pedału hamulca? Czy działa zero-jedynkowo -  przyczepa hamuje mocno, albo wcale?

Opublikowano
2 godziny temu, cabwie napisał:

Może być jeszcze powietrze w układzie a olej ta sama gęstość

Po 10 ha talerzowania jeszcze byłoby powietrze? Olej hl 68

Generalnie warczy od nowości. W jednym momencie wymieniłem regulator wraz z rozdzielaczem i od tego momentu takie cyrki 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.08.2024 o 22:13, Barbatoos napisał:

Po 10 ha talerzowania jeszcze byłoby powietrze? Olej hl 68

Generalnie warczy od nowości. W jednym momencie wymieniłem regulator wraz z rozdzielaczem i od tego momentu takie cyrki 

Nic wcześniej nie pisałeś że tyle to pracowało olej trochę gęsty to może być przyczyna głośnej pracy poza tym to ciężko powiedzieć bo rozumiem że wszystkie przewody zostały tak jak były  A olej się grzeje?

Edytowane przez cabwie
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, cabwie napisał:

Nic wcześniej nie pisałeś że tyle to pracowało olej trochę gęsty to może być przyczyna głośnej pracy poza tym to ciężko powiedzieć bo rozumiem że wszystkie przewody zostały tak jak były  A olej się grzeje?

Ja mam zalane hl-100 i nic się nie dzieje. Nie lepiej uprościć ten układ hydrauliczny do minimum? Mam tak zrobione zgodnie z instrukcja z tego forum i nie można narzekać.

Przy okazji sprawdź czy to nie hałasuje pompa hydrauliczna.

Edytowane przez wsbil
Opublikowano
5 godzin temu, wsbil napisał:

Ja mam zalane hl-100 i nic się nie dzieje. Nie lepiej uprościć ten układ hydrauliczny do minimum? Mam tak zrobione zgodnie z instrukcja z tego forum i nie można narzekać.

Przy okazji sprawdź czy to nie hałasuje pompa hydrauliczna.

Jak uprościć?

Opublikowano

Znowu problem z tym ruskim gratem, tym razem zapowietrza się co 20 minut. Wszystkie przewody od zbiornika do filtra, od filtra do pompy nowe filtry również i  co chwilę to samo. Szlak mnie już trafia wszędzie sucho nie widać żeby łapał powietrze a dziś w kosiarce 5 razy się zapowietrzył. Może ktoś coś doradzi bo już tracę nerwy do tego ciągnika... 

IMG20240707183223.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Znowu problem z tym ruskim gratem, tym razem zapowietrza się co 20 minut. Wszystkie przewody od zbiornika do filtra, od filtra do pompy nowe filtry również i  co chwilę to samo. Szlak mnie już trafia wszędzie sucho nie widać żeby łapał powietrze a dziś w kosiarce 5 razy się zapowietrzył. Może ktoś coś doradzi bo już tracę nerwy do tego ciągnika... 

Odkręć przewody od odstojnika i zobacz, czy w śrubach na wlocie i wylocie z odstojnika nie masz syfu, bo to pierwszy etap filtracji a te małe dziurki, u mnie nawe z sitkiem, zbierają wszystko

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Odkręć przewody od odstojnika i zobacz, czy w śrubach na wlocie i wylocie z odstojnika nie masz syfu, bo to pierwszy etap filtracji a te małe dziurki, u mnie nawe z sitkiem, zbierają wszystko

Też tak miałem

Opublikowano

Sprawdź odstojnik, ten z prawej strony, czy nie przerdzewiała obudowa. Ja tak miałem, podczas orki zaczął się zapowietrzać, ominąłem go a na przewód paliwowy założyłem filterek siatkowy

Opublikowano
23 minuty temu, Skoczek1994 napisał:

Odstojnik miesiąc temu założyłem nowy bo właśnie przerdzewiał i kapało z niego. Filtr oraz przewody również nowe

Nowy, nie znaczy dobry, a do przewodów możesz zajrzeć - odkręcić śrubki przy odstojniku 5 minut i sprawdzić, wymienić podkładki na nowe, grube, może któraś puszcza

• Thanks 1
Opublikowano

panowie mam dziwną sytuację a mianowicie,przestał działać licznik mth kupilem linje okazało się że u mnie końcówka przy liczniku jest grubsza ale zakulem sam że starej ta objemje,po wymianie działa tylko mam nieodparte odczucie że zawyża obroty o 200 rpm. jak to możliwe?

a dodam że stara linka była cała

Opublikowano

skoro coś nie pasowało, to pewnie przełożenie w przekładni inne

Dnia 31.08.2024 o 10:44, Skoczek1994 napisał:

Odstojnik miesiąc temu założyłem nowy bo właśnie przerdzewiał i kapało z niego. Filtr oraz przewody również nowe

Uporałeś się z problemem ? Napisz, co było - dla potomnych

Opublikowano

@jahooo Tak ile się nawkur... to moje. Czyściłem zbiorniki, zminiłem podkładki i dalej to samo. Dopiero gdy dałem mu zasilanie z butelki pomijając ten nowy odstojnik problem zniknął. Tak więc diagnoza jest taka że ten pieprzony nowy odstojnik narobił bałaganu. 

• Thanks 1