Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

15 tys/ha mu zaoferuj zobacz reakcję. W połowie może się spotkacie na te 17,5 tys/ha

Opublikowano

u mnie na wsi jest 4 ha w kawałku na sprzedaż, głównie IIIb klasa ale jest i IV i II.

Gość zaśpiewał 60 tyś i już jest ponoć kupiec- oczywiście sadownik 

Opublikowano

60 za 4ha? Nic dziwnego, że jest kupiec.

1 godzinę temu, crickmaverick napisał:

witam koledzy, mam takie zapytanie, klient zdecydował sie na sprzedaz, ogołem jest do kupienia 8,8 ha, działki sa raczej proste jedna z małym klinem przedzielone rowem, od lat była tam ekonomiczna uprawa zyto po zycie, 0 wapna a obornik raz na jakis czas i to w małej ilosci, klasa tej gleby miesci sie w przedziale 5-6, kawalek ok 1,4 ha jest 4 b. klient zaspiewał za hektar 20 tys do negocjacji, wiem ze jest troche pod sciana bo bank upomina sie o zwrot kasy i ja bym oscylował zeby mu dac 15-16 tys za ha, i moje pytanie brzmi nastepujaco czy warto dac mu ta kase, jak wywapnuje te ziemie wygnoje i dam dobre nawozenie sadze ze zyta sprzatne tam około 4 moze jak dobry rok 5 ton z ha oczywiscie populacyjnego. co sadzicie wchodzic w ten interes oczywiscie kredyt na 3% bym musiał na to wziac na ok 10 lat zeby nie nadwyrezyc swojego domowego budzetu, za wszytkie rady dziekuje.

Ty nie gadaj tylko leć z zadatkiem i kupuj póki czas!

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, crickmaverick napisał:

zyto, owies, kukurydza na ziarno( tam gdzie lepsza gleba) facelia w ploniue głownym raz na jakis czas, i wiadomo jakies poplony, mam dostep do obornika gesiego wiec nawozenie organiczne by było.

łubinem bys ziemie doprawił tam , łubin siejesz i ziemie doprawia u nas tak sasiedzi mowili ze po łubinie duzo lepsze plony 

1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

A to nie po 100tys hektar teraz ? Ceny spadły czy jak ?

5 6 klasa raczej nigdy nie byłą w takiej cenie , i to duzo zalezy od regionu i czy duzo jest kupujacych i jak sie licytuja to i ponad 100 tys ha szło 

Opublikowano

No ja to kuźwa nie wiem co jest z tymi sadownikami. Niby im się nie opłaci a jak jakiś kawałek ziemi się sprzeda to zaraz powstaje jakiś sad. Najgorsze jest to, że niby ktoś jest dogadany już a podjedzie taki cichaczem i d*pa z interesu. 

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, XTRO napisał:

u mnie na wsi jest 4 ha w kawałku na sprzedaż, głównie IIIb klasa ale jest i IV i II.

Gość zaśpiewał 60 tyś i już jest ponoć kupiec- oczywiście sadownik 

Bardzo dobrze że się sadownik interesuje, szkoda takiej zimii pod zboża....

Opublikowano
6 godzin temu, cantstop napisał:

w polsce każdy dokłada do interesu

tak jak mam znajomego ja dzierzawy bralem co sie dało , mowie do niego bierz w dzierzawy jak nie mozesz dokupic ziemi bo trzeba sie rozwijac a on nie opłaca sie bo mu taki jeden z jego wsi powiedział co ma ponad 100 ha ziemi ze nie oplaca sie brac dzierzaw itd a wystarczyło ze cos dawali czy mieli dawac w dzierzawe u nich w terenie to tamten co ponad 100 ha brał  wszystko to ja mowie do tego znajomego to tamten ci tak gada ze sie nie oplaca a bierze wszystko jak leci to jak mowie to powiedz tamtemu ze jak nie oplaca sie to po co bierze heh , i ten znajomy nic gosp nie rozwinał i dalej 17 ha tylko i nie wezmie w dzierzawe bo mu ludzie mowia ze nie oplaca sie i tyle i meczy na tym co ma :D 😂

Opublikowano
11 godzin temu, warchest napisał:

tak jak mam znajomego ja dzierzawy bralem co sie dało , mowie do niego bierz w dzierzawy jak nie mozesz dokupic ziemi bo trzeba sie rozwijac a on nie opłaca sie  :D 😂

Ile płacicie za dzierżawę?

Opublikowano
12 godzin temu, witejus napisał:

to jak on się męczy na17ha to na większe jilości ha to by się zamęczył

nie tyle meczy fizycznie boi bardziej psychicznie bo z 17 ha ledwo na zycie starcza , a inwestycji juz zero takich konkretniejszych inwestycji noi juz pewne ze nigdy nie powiekszy gosp bo zimi nie dokupi

Opublikowano

Witam.

Nie jestem rolnikiem. Pracuje na etacie i chciałbym ten status utrzymać. Mam do zakupu 4,2 ha ziemi leżącej aktualnie odłogiem w dość spokojnym miejscu. Planuje sobie wydzielić 20 arów na siedlisko, a resztę po mozolnym wycięciu drzew i wynajęciu kogoś kto to zaorze/ztalerzuje obsiać łubinem lub wynająć. Cały interes kosztować będzie 90 tys. zł plus notariusz i inne opłaty.

Plusy:

-zawsze chciałem mieć własną ziemię, las - być może pójdę w kierunku lasu

-po uprzątnięciu terenu będę miał kilka tys. dopłat rocznie

- planuje zbudować drewniany domek, jakiś parking dla 2 aut itd. Zakup działki rekreacyjnej/budowlanej kosztować będzie podobnie, a tu mam jeszcze sporo gruntu.

Minusy:

- tracę ewentualny zasiłek dla bezrobotnych (nie zamierzam korzystać z tej jałmużny), muszę pracować

- czy są jakieś inne szykany? (oprócz przejścia walki z tym KOWRem?)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez odszkodowaniarolne
      Cześć wszystkim,
      Dzisiaj przychodzę z tematem, który regularnie wywołuje potężną frustrację i poczucie niesprawiedliwości u każdego, kto prowadzi gospodarstwo. Chodzi o sytuację, w której rolnik – jako właściciel – ulega wypadkowi przy pracy, chce skorzystać ze swojej obowiązkowej polisy OC i... odbija się od ściany.
      Wielu gospodarzy żyje w przekonaniu: „Płacę co roku niemałe składki na OC gospodarstwa, więc jak zatnie mi się prasa, urwie wałek i stracę zdrowie we własnym ubiegłym roku czy kwartale, to ubezpieczalnia wypłaci mi odszkodowanie”.
      Niestety, rzeczywistość prawna w Polsce jest brutalna.
      Polisa OC rolnika chroni przed odpowiedzialnością za szkody wyrządzone innym osobom (pracownikom, pomocnikom, sąsiadom, a nawet członkom rodziny). Jednak z punktu widzenia prawa: rolnik nie może sam od siebie żądać odszkodowania. Jeśli jesteś właścicielem ubezpieczonego gospodarstwa i to Ty ucierpisz, ubezpieczyciel odmówi wypłaty z OC z automatu. Zostaje Ci wtedy tylko (zazwyczaj skromne) świadczenie z KRUS-u lub prywatne NNW, o ile je dokupiłeś.
      Czy to oznacza, że właściciel gospodarstwa jest zawsze bez szans na odszkodowanie z OC? Nie do końca. Istnieją bardzo rzadkie, specyficzne sytuacje (np. gdy współwłaścicielem jest małżonek, a winę ponosi druga osoba), gdzie przy odpowiedniej konstrukcji prawnej udaje się wywalczyć środki.
      Ponieważ temat jest skomplikowany i pełen prawnych haczyków, opisałem tę pułapkę szczegółowo na blogu, wyjaśniając, kto dokładnie może liczyć na pieniądze, a kto zostanie z niczym: 👉 https://odszkodowaniarolne.pl/blog/czy-rolnik-mo%C5%BCe-skorzysta%C4%87-z-w%C5%82asnej-polisy-oc-wyja%C5%9Bniam-pu%C5%82apk%C4%99-prawn%C4%85
      Mieliście już sytuację, że ubezpieczalnia odmówiła Wam lub Waszym znajomym wypłaty z OC, bo poszkodowanym był "właściciel"? Jak Waszym zdaniem powinny wyglądać te przepisy? Zapraszam do merytorycznej dyskusji!
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
  • Dodaj nową pozycję...
v