Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panie Tomku  najlepiej  wziąść worek tej kontra i podjechac do usługodawca i nuech zasypue jedną sekcje I spróbuje czy "przejdzie".

Ja tak zrobiłem.  Bo wazny jest kaliber. Ktoś wysortowal sobie na petkusie ba sitach samo grube ziarno i nie mieściło się  w szczelinach w zbiorniku podobno 3h na hektar  schodzilo I kłopot dla obu stron.

Kontra to raczej  aby byly odstęp zachowany co najmniej te 25 cm to zwyklym rzędowym będzie  batdzo trudne do ustawienie. 

Screenshot_20260507_071101_Video Player.jpg

Screenshot_20260507_071029_Video Player.jpg

Mam krótki filmik 5 s ale i tak jest za duży I nie miesci się  tutaj 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem @slavik80; wszystko to wiem ale Jeden ma połamany siewnik taki którym na pewno pójdzie a zanim się wyklepie to może mi zalać pole i przeciągnąć siew w terminy kontrze nijak akceptowalne, Drugi nie ma w siewniku czujników i nawet jeśli by to jakoś szło to nawet nie będzie wiedział kiedy mijaki robi a dowie się przy kolejnym dosypywaniu albo co się urwie w siew2niku jak zawieszone ziarno co zapcha i poblokuje a że próbował już i właśnie się półtyka zapychała to ... no, a Trzeci fujara bo najbliższy sąsiad a nikt w okolicy nie wiedział że se kupił właśnie taki siewnik którym by szło i dopiero od Tego pierwszego się my dowiedzieli że kupił no i już umył i zadołował w garażu a na nasze nędzne dwa czy trzy hektarki sam bym na Jego miejscu nie wyciągał.

Krotka piłka - wyciągamy gracieja i nikt jeszcze o siewie półtyczek siewnikami nie myśźlał a jakimiś sadzarkami do dymki tudzież czosnku kombinowali a ja już tym siewnikiem hektarami siewałem  i ponad dwie tony się zbierało to i w tym roku się posieje 

to moje stare zdjęcie z pola tym siewnikiem sianej i jak do tej pory lepszego tej odmiany nie udało mi się zrobić ani plonu wyższego jak wtedy uzyskać

kontra.jpg

damy radę

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Spokojnie. Posialem u farciarza i juz sie chmurzy. Naciagnie na noc deszcz jak nic 😂 w prognozach tez w nocy się pojawiło 

Cytując klasyka: spokojnie, zaraz się rozkręci.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

a niech tam, to pług zostanie na miejscu, mokre agregacikiem się zrobi i w mokre zasieje płuciutko. Oby.....

3 godziny temu, dysydent napisał(a):

to moje stare zdjęcie z pola tym siewnikiem sianej i jak do tej pory lepszego tej odmiany nie udało mi się zrobić ani plonu wyższego jak wtedy uzyskać

damy radę

ależ fajnie na takie kwiatki popatrzeć, chociażby na zdjęciu. A jak swoim siało się dobrze to po co szukać pneumatów jak różnicy w plonie nie widać. Ja już 3 rok sam sobie sieję 150 kg/ha i pomijając ubiegły rok jestem zadawolony. Sąsiad też tak sieje i 3.5t brutto łapie 

Opublikowano
10 minut temu, ravoj napisał(a):

a niech tam, to pług zostanie na miejscu, mokre agregacikiem się zrobi i w mokre zasieje płuciutko. Oby.....

ależ fajnie na takie kwiatki popatrzeć, chociażby na zdjęciu. A jak swoim siało się dobrze to po co szukać pneumatów jak różnicy w plonie nie widać. Ja już 3 rok sam sobie sieję 150 kg/ha i pomijając ubiegły rok jestem zadawolony. Sąsiad też tak sieje i 3.5t brutto łapie 

A czym siejesz? W sensie jakim siewnikiem?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ravoj napisał(a):

A jak swoim siało się dobrze to po co szukać pneumatów jak różnicy w plonie nie widać

pneumatykiem by poszło 80-90kg nasion/ha a tym wynalazkiem poszło 220kg na półtora ha czyli ile na hektar więcej? jakieś 60 kilo?
no nie wiem czy miejscami nie będzie za rzadka? ale w razie by wyszła git to rzeczywiście różnica nie pokryła by kosztu najmu siewu

ojoj, ale leje
jednak ta poranna tęcza ...

fasola posiana półtyczka i tylko taki spłachetek został cztrerdziestoarowy co w sobotę może kontrą dosieję bo dziś nie było sposobu tego ugryźć tak zaschło a jest w jeszcze pozimowej skibie.
Miała tam iść czerwona ale skoro nasion wystarczy a teraz tylko podrapać byle czym po tym deszczu co już spadł a jeszcze widać że to nie koniec to tanio wyjdzie i na sobotę i siać jeszcze nie spóźniało to będzie tam kontra.

nigdy nie ważyłem ile tej kontry nam szło dokładnie tym samoróbką siewnikiem ale zawsze zostawało sporo zaprawionej to teraz wiem dlaczego.
czerwoną też posiejemy ale bliżej 15-ego bo to wczesna i spokojnie wyjdzie i tak wcześniej niż nawet w kwietniu siane jaśki to se oszczędzę nerwówki czy wymarznie czy nie na tych sakramenckich ogrodników a coś w2 prognozach przebąkują że w tym roku ta fala majowego chłodu może być opóźniona

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, kamil800 napisał(a):

U nas tez juz padalo. Jakies 0.01l ale widzialem, ze zamosc tradycyjnie trafilo 😂

mam odkryte inspekty z rozsadą pomidorów gruntowych to czekam aby trochę zelżał ten deszcz i ponakrywam bo rano utargałem się wiader a tu wystarczyło poczekać. Teraz muszę nakrywać aby za dużo tej wody się w w tym inspekcie nie narobiło

nie wiem ile spadło w czas gdy tu pisałem ale tak do 5mm albo coś koło tego

Oby to pogorzelisko leśne pod Józefowem tego deszczu dostało to się harówa strażaków już kilkudniowa tam skończy jak i sam pożar.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
25 minut temu, kamil800 napisał(a):

No zamosc pada. Ja Hrubieszów to u nas tradycyjnie wszystko bokiem

No coś kapnęło. Chwilami dość intensywny deszcz aż czujniki wycieraczek w samochodzie się uruchomił. Tak jak Pan Tomek pisał z 5 spadło.

Oby i nad lasem tam padało porządnie to by pożar się skończył.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trafilo w koncu i w nas. Duzo nie spadlo bo na oko ze 3l ale to juz jest cos jak na poczatek. Niby ma jeszcze chwile padac a reszta jutro rano. Trzeba wykorzystać i jutro doglebowka na fasole musi isc 😂

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano

Jutro drobna musi iść!!! W ziemię!!

7 godzin temu, bartekac7 napisał(a):

A czym siejesz? W sensie jakim siewnikiem?

Nordsten Fiona, nie powiem, kozacki Stary siewnik, 

Opublikowano
9 minut temu, ravoj napisał(a):

Jutro drobna musi iść!!! W ziemię!!

Nordsten Fiona, nie powiem, kozacki Stary siewnik, 

No właśnie czasami się zastanawiałem żeby kupić nordstena. Jak z częściami do tego? A masz rolki do grubych nasion? Ja mam w poznaniaku. Siałem nim raz z marnym efektem. Tam jeszcze ziarnko lubi się wieszać w lejkach. A jaką masz szerokość? 2.5?

Opublikowano

Poznaniakiem to drobną sielismy wiele lat temu było trudno z preecyzja wysiac bo czasem klinowaly sie ziarna I wypadały po 2-3 jednocześnie.  Co prawda  drobną  fasolę  sielismy ale plon oscylowal w granicach 2. 5 tony.

Także te siewniki punktowe przyniosly wizualną poprawę  lanu I równomierne wschody oraz oszczędności materiału siewnego ale do wxrostu plonu z moich doświadczeń sie przyczyniły 

Ja jednak od kilkunastu lat biorę usługę siewu

Opublikowano

nie ma dyskusji co do wyzszości siewników precyzyjnych nad zwykłymi "rozrzutnikami rzędowymi" tylko jeśli nie ma się swojego to nie zawsze jest na zawołanie usługa i to fatum mnie właśnie wczoraj dopadło i jeśli była alternatywa - precyzja siewu vs terminowość tegoż to właśnie padający teraz deszcz potwierdza słuszność naszej decyzji że wybraliśmy termin jako priorytet. I tak oczekiwanie na usługodawcę nas przetrzymało kilka dni do samej granicy sensowności siewu tej odmiany i trzeba było jednak nie czekać i posiać jeszcze ze dwa dni wcześniej ale taki mądry to każdy jest po; weź bądź mądry przed.

Rzeczywiście tylko nieco obsiąknie po tym deszczu i hajda z opryskami no i wszystko na to wskazuje że w tym roku tak jak w ub. podstawa będzie pendimetalina bo jest już wilgoć a po niedzieli kolejne deszcze i w taki czas nie trzeba śrubować dawek a skuteczność i tak będzie

Opublikowano (edytowane)

do jaśka punktowy lepszy, chociaż i tak uważam międzyrzędzia 45cm za zbyt szerokie nawet w jaśku. Idealnie byłoby 30cm moim zdaniem. Każdy siew punktowy to mistrzostwo i precyzja, sama idealna głębokość i powtarzalność to luxus. 

Do drobnej moja fiona jest idealna, nic się nie wiesza, nic nie blokuje a drobną sieje na zwykłych kółkach do zboża i bardziej otwartych klapach.  Nie ma dziur w rządkach, tak do 15 - 20 cm a rządki mam co 25cm to idealnie się uzupełnia. No ale tu już plon jest większy, w drobnej widać różnicę, tylko oczywiście wysiewam 130kg/ha 

9 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Masz jakies wysiewki do fasoli?

do Jaska mam kółka do gruboziarnistych, ale tu zdarzają się dziury po 50cm co jakiś czas, nie ma ich dużo i tylko na początku źle to wygląda, potem fasola z bocznych rządków zakrywa ten z dziurą i jest nieźle,  sąsiad na takim rozstawie łapał do 4 ton, więc jest możliwe i jak nic nie zepsuję to może też mi się uda. 

Sieję swoim dlatego, że szukam maksimum oszczędności aby wygenerowac jakiś sensowny zysk no i sam decyduję kiedy i jak posieję, robię sobie też ścieżki no i  równam włóką, po punktowym trzeba wałować,  nie lubię tych rowów na polu po sekcjach. Ale to tylko ja jestem taki dziwny. 

W końcu porządny deszcz, nie patrzyłem na deszczomierz, ale to nie ma znaczenia - jest dobrze, rewelacyjnie, będzie się miło siało w taką mokrutką glebę. 

Jasiek siany 13 dni temu wygląda tak - nie miał lekko, ale ciepło robi robotę. 

IMG_20260507_185726369.jpg

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Panowie, do deszczu moja fasola leżała jak w zasieku w tym borowińsku,  siew 24 kwietnia nawet kiełka nie było przed deszczami. Teraz jak już jest z 15l to zapewne powschodzi. Odrazu po siewie opryskałem promanem z boxerem. No i kurde widziałem wczoraj przed deszczem pojedyncze osty. Poprawić jakimś glifosatem np 1l na 1ha czy jakieś doglebówki używać?  Tyle, że ja będę pewnie mógł pojechać dopiero w sobotę, bo dzisiaj to mnie oblepi jak cholera, że pewnie bym nasiona na kołach jeszcze powyciągał.

Opublikowano

Moja ta wyżej 25 siana, trochę głębiej. Do maja leżała bez kiełków, nie zmarzła na szczęście i dopiero ciepła majówka zmotywowała ją do kiełkowania.

A Ty @bartekac7 bezapelacyjnie daj glifosat, albo ręcznym i te młode wypali, ale z tych gniazd wyjdą nowe, niestety to trudny przeciwnik i ja go na jesień zostawiłem, poczekałem jak koła powychodziły i dowaliłem mu dobrą dawkę glifo, MCPA z chlopyralidem. Jeszcze nie odbił. 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, ravoj napisał(a):

do jaśka punktowy lepszy, chociaż i tak uważam międzyrzędzia 45cm za zbyt szerokie nawet w jaśku. Idealnie byłoby 30cm moim zdaniem. Każdy siew punktowy to mistrzostwo i precyzja, sama idealna głębokość i powtarzalność to luxus

Akurat tez jestem tego zdania, ze 30cm by bylo lepiej. Juz przy 1 parze trojlisci by zakrywala ziemie.

27 minut temu, bartekac7 napisał(a):

Panowie, do deszczu moja fasola leżała jak w zasieku w tym borowińsku,  siew 24 kwietnia nawet kiełka nie było przed deszczami. Teraz jak już jest z 15l to zapewne powschodzi. Odrazu po siewie opryskałem promanem z boxerem. No i kurde widziałem wczoraj przed deszczem pojedyncze osty. Poprawić jakimś glifosatem np 1l na 1ha czy jakieś doglebówki używać?  Tyle, że ja będę pewnie mógł pojechać dopiero w sobotę, bo dzisiaj to mnie oblepi jak cholera, że pewnie bym nasiona na kołach jeszcze powyciągał.

Jak male to daj 2l. Powinno wziąć ale i tak nowe zapewne wyjda. Sam tez zapewne dodam 2l do doglebowki

I tak fasola jeszcze tydzien ci nie wyjdzie a deszczy zadnych juz ma nie byc. 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Niestety ale ostrożeń w strączkowych jest nie do zwalczenia. Chlopyralid w przedplonach i spokój.

poczekajmy może co @ravoj zobaczy (lub nie) w tym polu gdzie

42 minuty temu, ravoj napisał(a):

poczekałem jak koła powychodziły i dowaliłem mu dobrą dawkę glifo, MCPA z chlopyralidem

gdy fasola już powschodzi i jak będzie rosła po tym chlopyralidzie
Mam nadzieję że tylko po tych kołach poszło a reszta pola nie?

oczywiście o ile na tym polu jest w tym roku fasola.

Edytowane przez dysydent