Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, mano napisał(a):

Ponoć 2,4zł. Piszę o jaśku, nie o tycznej. 

To chyba jesteś z jakiegoś nie Zagłębia fasolowego bo gmina telatyn i laszczow od 2.80 do 3 zł przelew natychmiastowy, kto wgl płaci 2.40? Otwórz gazetę zapisz więcej niż jeden numer 

8 godzin temu, androproteam napisał(a):

Siał ktoś fasolę tyczna z kukurydzą?

Mam kilka pytań:

Jak to plonuje fasola i kukurydza?

Jak to odchwaszczać?

Jaka cena sprzedaży fasoli?

Porażka, sąsiad miał w tamtym roku to ten kontraktujący miał w d*pie że gnije mu na przyczepie a trzeba było szybko oddzielić i wysuszyć, wywalił 5t na łąkę, ten co kontraktuje dobrze umie liczyć sprzeda ci nasiona drogo,.później cię orznie na usłudze a ty myślisz że to Twój najlepszy kolega 

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, Jcb napisał(a):

To chyba jesteś z jakiegoś nie Zagłębia fasolowego bo gmina telatyn i laszczow od 2.80 do 3 zł przelew natychmiastowy, kto wgl płaci 2.40? Otwórz gazetę zapisz więcej niż jeden numer 

Trzeba będzie do Was wozić,  nie ma wyjścia, Kamil po 2.8 daje? 

Opublikowano
28 minut temu, ravoj napisał(a):

Trzeba będzie do Was wozić,  nie ma wyjścia, Kamil po 2.8 daje? 

Nie kojarzę ?

Opublikowano
Godzinę temu, Jcb napisał(a):

Porażka, sąsiad miał w tamtym roku to ten kontraktujący miał w d*pie że gnije mu na przyczepie a trzeba było szybko oddzielić i wysuszyć, wywalił 5t na łąkę, ten co kontraktuje dobrze umie liczyć sprzeda ci nasiona drogo,.później cię orznie na usłudze a ty myślisz że to Twój najlepszy kolega 

O to to jak z dynią, nie podobnie jest ? 🤔

• Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, Jcb napisał(a):

To co on robił że mu na przyczepie gniło?

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał(a):

To co on robił że mu na przyczepie gniło?

No ile ma qq po zbiorze ? 20-30% wilgotności więc fasola ma podobnie trzeba szybko to jakoś oddzielić chyba najlepiej petkusem, i taka usługę miał zrobić ten kontraktujący a mu nie zrobił bo nie miał czasu. Ogólnie ludzie się rzucili nie rozumiem po co jak z dynią 

Opublikowano (edytowane)

@Ulman większość populacji nie ma aż takiej wyobraźni aby za pierwszym razem przewidzieć i się przygotować na wszystkie ryzyka swoich własnych poczynań, a spora część to za żadnym razem ;) 
mieszanki kukurydzy z fasolą wymyślono z głównym przeznaczeniem na kiszonki paszowe a nie zbiory suchego ziarna; przynajmniej jak na warunki polskiego klimatu i nawet to zastosowanie nie jest do końca wytestowane o czym świadczy chociażby skład odmianowy fasoli użytej do tych mieszanek
Ciekawe czy sam plantator nie wolał by fasolki z odmian białoziarnistych niż z tych "siniaków" jakie są używane w mieszankach z kukurydzą.
Sam fakt że ktoś posieje taką mieszankę z wiarą przydatności na suche ziarno z góry wskazuje że sobie nie poradzi z dosuszeniem nawet o dwa procenty a co mówić o dwadzieścia dwa :P  

prognozy zapowiadały zimnicę na najbliższy tydzień no i właśnie się te prognozy sprawdzają i będzie zimno poniżej progów kiełkowalności wszystkich gatunków fasoli a ocieplenie ponad ten próg dopiero od przyszłego weekendu a tu widzę ponasiewanych fasoli samo na tuż przed taką zimnicą

coraz mniej widzę sens tłumaczenia co tym myśleć i tym razem już sobie owo tłumaczenie daruję ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał(a):

To nie mógł sobie ten sąsiad poradzić z tymi kilkoma tonami sam? 

No czym ? Rękami ?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

coraz mniej widzę sens tłumaczenia co tym myśleć i tym razem już sobie owo tłumaczenie daruję ;) 

Ja tam powoli sieje groszki zielone. Tak z 50 ha już na wierzchu . Niby wychodzą zgodnie z planem, ale chyba to zimno da im się we znaki. Jak tak dalej pójdzie to będe je  wysiewał do końca maja. A szparagówkę, to sam nie wiem kiedy. Ze wschodami marchewki cyrk będzie tak samo. Pogoda chyba wszelki redła co rządki ulepiają wykosi. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał(a):

Ze wschodami marchewki cyrk będzie tak samo.

bo nie dość że zimno to jeszcze sucho
u nas jedna cebula cośmy w środku marca posieli zdążyła powschodzić i coś z niej będzie a wszystkie inne siane wedle tych tzw "optymalnych terminów" czyli między koce marca a 15-ym kwietnia nawet jeszcze nie skiełkowały po co suchszych pagórkach

9 minut temu, mirro napisał(a):

groszki

to co innego; to niemal chwasty ty rodzime z naszego klimatu i one może trochę wolniej ale będą przyrastać i ja bym może na odwrót - skoro wiosna spowalnia wzrost to zawęzić "od góry" terminy siewu aby miały czas ... no rozumiesz, ten chwast wytrzymuje niewielkie przymrozki, odchoruje ale wytrzyma gdy fasole ja już od dawna tak celuję aby wschodziły dopiero po "zimnych ogrodnikach".. na fasolach jeśli się kto do tej pory nie dorobił to już się i nie dorobi i czas fasoli jako wysokodochodowej plantacji minął bezpowrotnie w Polsce to po co sobie ryzyko przesiewki zwiększać i zużycie środków uspokajających? 

Opublikowano (edytowane)

Nasiona po 2.5  w tym roku to można przesiewać - ja mam wprawę, szybko pójdzie 

9 godzin temu, dysydent napisał(a):

prognozy zapowiadały zimnicę na najbliższy tydzień no i właśnie się te prognozy sprawdzają i będzie zimno poniżej progów kiełkowalności wszystkich gatunków  

zasiałem z nudów i chęci wykorzystania resztek wilgoci w glebie, tym co posieją po majówce to w ogóle nie wzejdą. Obym się mylił oczywiście. 

Moim konikiem jest w tym roku drobna i ta oczywiscie czeka. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
6 minut temu, Zbyszek3939 napisał(a):

Po jakie 2,50  , cena jest 2,8- 3   chyba że gnój  a ta to się na nasienie nie nadaje.

Pomyśl że przy tej cenie ludzie śmieją nasionami wyjętymi z odpadów 

Opublikowano
14 minut temu, Zbyszek3939 napisał(a):

Po jakie 2,50  , cena jest 2,8- 3   chyba że gnój  a ta to się na nasienie nie nadaje.

Ja sprzedałem po 2.6 to nie wiem gdzie jest po 3zł, nie potwierdziłem tego. 

Opublikowano

Robić jutro rano koło 6 oprysk doglebowką niby ma rano nie wiać bo później znów wiatr tylko że coś pokazuje że będzie -1, nie osłabi  to oprysku 

Opublikowano (edytowane)

nie wiem, ja w ub. roku pryskałem na szron i nie osłabiło jutro też jadę o 5:00 skoro świt.  

2 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Mogłeś sprzedać po 5 na początku sezonu.

ani 5zł ani "na początku sezonu"   

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał(a):

Ja sprzedałem po 2.6 to nie wiem gdzie jest po 3zł, nie potwierdziłem tego. 

Od kilku tygodni dawno cena poszła do góry na 2.80 a nie dawno na 3zl , robią was w konia pewnie pojechales do lykoszyna 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jcb napisał(a):

Od kilku tygodni dawno cena poszła do góry na 2.80 a nie dawno na 3zl , robią was w konia pewnie pojechales do lykoszyna 

W Modryńcu 2.5

Edytowane przez lajkzxc
Opublikowano (edytowane)

ja dam ile opryskiwacz da radę, na maksa, może 350 nawet wyjdzie jak wolniej będę jechał 

miałem jechać rano ale nie dałem rady i zostało na wieczór

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

2,8 Łykoszyn jakby ktoś się pytał.

Czy ujemna temperatura nie będzie miała wpływu na herbicydy doglebowe? Pytam bo jak wiadomo warunki do pryskania są tylko z rana.

• Thanks 1