Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Wałujecie fasolę po siewie? Kurde z jednej strony bym to zrobił, ale z drugiej na borowińsku jak zwałuje to jak zasklepie ziemie to fasola nie będzie mogła się przebić w tej suszy.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
58 minut temu, bartekac7 napisał(a):

Wałujecie fasolę po siewie? Kurde z jednej strony bym to zrobił, ale z drugiej na borowińsku jak zwałuje to jak zasklepie ziemie to fasola nie będzie mogła się przebić w tej suszy.

Czym Ty chcesz siać tą fasolę rozsiewaczem do nawozu ?Wszystkie cywilizowane siewniki mają kółka dogniatajace  rządek i to wystarczy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ravoj napisał(a):

Ja ciągnę włókę za siewnikiem i uważam to za sztos, sąsiad też już sobie zrobił 

Poka co tam dorobileś

3 godziny temu, bartekac7 napisał(a):

Ja zawałowałem po wiosennej orce bo miejscami sporo grud, troszke się wyrównało, a czy to coś da na doglebówke.. zobaczy sie

Panie gdzie Ty tyle wody znajdziesz żeby przyklepało

Po przyszłym tygodniu będę miał do sprzedania swojego variosema z 2016r z powiększonymi zbiornikami już, nie siałem usługowo.

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
5 godzin temu, skywalker89 napisał(a):

Poka co tam dorobileś

Ja zawałowałem po wiosennej orce bo miejscami sporo grud, troszke się wyrównało, a czy to coś da na doglebówke.. zobaczy sie

Panie gdzie Ty tyle wody znajdziesz żeby przyklepało

Po przyszłym tygodniu będę miał do sprzedania swojego variosema z 2016r z powiększonymi zbiornikami już, nie siałem usługowo.

Borowina jak zasycha to się robi skorupa dlatego się wacham. Deszczu tutaj do tego nie trxeba.

Opublikowano

Siał ktoś  odmianę RIPOSTA

Podobno mniej wrazliwa na choroby I na grube ziarno. Kiedy ona dojrzewa. Jest szansa zebeac końcem sierpnia?

W plantico mają  kwalifikat w cenie 22zł kg +8% vatu

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slavik80 napisał(a):

Podobno mniej wrazliwa na choroby I na grube ziarno. Kiedy ona dojrzewa. Jest szansa zebeac końcem sierpnia?

ja się do tej Riposty zbieram już z pięć lat i dzięki że podałeś cenę; będzie szósty kiedy nie posieję 
niech se w d. wsadzą 2,5 tys/ha na same nasiona gdy zysk netto w tym roku tyle nie wyniósł przy obecnych cenach na żadnym z jaśków beztyczkowych jeśli kto plonami ponad 2t/ha nie wyskoczył

a odmiana? no jest na pewno nowsza od Kontry i bardziej jednolita i pono grubsza nawet niż Kontra
ale to tyle co wiem z własnych poszukiwań opisów i opinii innych

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

przy cenie 2.6zł/kg to z całym szacunkiem wolę rzepak, pszenicę a nawet grykę. Gryka po 1.7zł/kg ale raz siejesz i zapominasz do września. 

W tym roku fasoli dużo mniej, to może trochę cena podskoczy. Jeżeli nic się nie zmieni to jak mówiłem oddaje dzierżawy szaleńcom i zostaje przy swoich 6 ha 

Opublikowano
2 godziny temu, slavik80 napisał(a):

To na pewno cena za kilogram ? Zobacz dobrze. Bo ostatnio zamówiłem ostatnie 13kg po 30zl/kg. 

Także ja będę miał coś, to jest niby półtyczka też.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, skywalker89 napisał(a):

Także ja będę miał coś, to jest niby półtyczka też.

Ciebie na pewno zapamiętam i w razie byś rozmnożył co ciekawego to już po tym co napisałeś na pewno będę pytał a to o fotki z plantacji a to o ew ziarno ze zbioru

Jaka odmiana ta co piszesz że po

Godzinę temu, skywalker89 napisał(a):

30zl/kg.

też Riposta czy jeszcze co innego?

a i jeszcze
@slavik80 czy półtyczki uda się końcem sierpnia zebrać? no tylko wtedy gdy przed czasem dojrzeją z jakiej suszy albo niedożywienia i z góry - jeśli już to z drobniejszym niż potencjał odmian; ziarnem

tak ok połowy września omłot to jest takie "plus-minus" 

w ub r z takiego dość opóźnionego jak na Kontrę siewu jednak potrafiłem ją zebrać i to w wilgotności tak gdzieś między 17-19% ale datę dokładną omłotu to musiał bym po fotkach poszukać bo ja... a tak już pisałem - sklerotyk się robię itd.

no mam
szóstego września ją ciąłem tylko zdjęcie ma ponad 10MB i af się nim dławi a nie mam jakoś zdjęcia z młócenia a dopiero to co poniżej ale chyba była młócona 24-ego

20250925_130030.jpg

no nie za gruba jak na Kontrę ale celowo była posno zrobiona i gęściej posiana bo jako nasienna i na pewno łatwiej to pójdzie pneumatykiem jak tuczona na rekordy grubości

dostała tylko z 70 kilo/ha superfosfatu potrójnego pod kultywator i wiosną i tyle

kiedyś rosła obok jaśka tyczkowego i trafiają się przekrzyżowańce ale tu na tym zdjęciu rozpoznaję tylko dwa ziarnka tego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A ewentualnie  w podsiewacz to polidap to 150 kg będzie  za dużo?

Tez mi się wydawało ze grubsze nasiona więcej  czasu na wegetacji potrzebują 

A ten w plantico mówił  co prawda  nie jest specjalistą od fasol ale koncem dierpnia mieli dostawy..

Wuem cena kwalifikatu jest kosmiczna ale np w Tomaszowie  tez sporo bo 19 zł plus vat to nizej ale tez sporo. 

No nic loterii  kolejny rok.

Opublikowano

NPK nigdy za dużo, on się nie zmarnuje. Ja nie patrzę ile trzeba roślinie a patrzę ile brakuje w glebie i pilnuje żeby nie było gorzej jak średnie zasobności. 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, slavik80 napisał(a):

A ewentualnie  w podsiewacz to polidap to 150 kg będzie  za dużo?

w podsiewacz przy siewniku? no nie wiem bo jeśli sypie dokładnie w rządek to jaka to dawka skoncentrowana w rzędzie wyjdzie jeśli by tak dał po całej powierzchni? zależy jak szerokim paskiem toto się rozsypie ale skale ton wychodzą a przecież jeszcze potasu brak w tym polidapie i warto by jeśli plon ma być sensowny

przy rozsypie po całości "z lejka" jeszcze przed uprawą przedsiewną to i 250 kg polidapu by pewnie nie zaszkodziło no może azot z takiej dawki zbytnio by opóźnił dojrzewanie i wybujał zieleninę co w półtyczkach już może zadecydować o w ogóle ich zebraniu lub nie

jeśli ten pofdsiewacz obok rządków sieje to można pewnie traktować jak siew rzutowy 
dla fasoli 150kg polidapu? nnno to już powinno być widać różnicę gdzie mijak jaki by się trafił

@ravoj o dawki nie pyta no ale to już inny poziom bo ten kto zna zasobności swych pól i docenia sens takiej wiedzy to sami doskonale wiedzą ile czego dosypać a bywa że orzekną iż nic np pod fasolę bo ta roślina nie jest aż tak wymagająca nawożenia i bardziej jej nieumiejętnym przenawożeniem można zaszkodzić niż ... w drugą stronę

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Potas mam wysoki. Od lat słomę zostawiam I bylo uzupełnienie sola potasową.  Wiem ze przed siew sol ze względu na na zawartosc chlorkow tuz przedsiewnie nie jest wskazana.

Fosfor jest bardzo słabo mobilny i moim zdaniem  fasola nie bardzo z niego skorzysta. Chodzi o azot bo trochę  go będzie. 

Kolego ravoj pszenica  z centrali to płaciłem  cos prawię  1470 zł za 500 kg z transport do domu tylko ze to było juz zsprawione I wystarczylo ba działkę 3.18 ha a fasoli potrzebuję ponad 2200 xz I to na hektar.

Różnica kolosalną 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, dysydent napisał(a):

@ravoj o dawki nie pyta no ale to już inny poziom bo ten kto zna zasobności swych pól i docenia sens takiej wiedzy to sami doskonale wiedzą ile czego dosypać  

A no własnie nie pytam, bo ja mam inną strategię nawożenia  już parę lat. Ja   nie daję "pod" a daje "po" w zależności od plonu jaki z pola wywożę.  

A jak Tomku pamiętasz zapewne - dla mnie sprzedawanie słomy to powinno być karane he he, no ale jak ktoś dzierżawi i ma w nosie to w sumie.... ja będąc właścicielem sam robiłbym badania gleby i jak taki partacz by mi nie uzupełniał - won...

W internecie są opracowania ile czego jest w kilogramie pszenicy, fasoli czy rzepaku, wystarczy przeliczyć. Oczywiście ja nie mówię, że to 1:1 ale orientacynie dla takiego jak ja wystarczy. 

Utrzymuje wysokie zasobności w glebie i  obojętne pH,. badam często gleby i wiem, że na kawałku gdzie mi fasola prawie przepadła - nie daję nic w tym roku, bo nic nie wywiozłem. Poza tym mam tam ogromne zasobności fosforu i fosfor powyżej 50g/kg jest wręcz zakazany. Dlatego uzupełniam potas, magnez, mikro i oczywiście najważniejsze - pH

No ale po pszenicy na innej działce musiałem uzupełnić 90kg fosforu i 55g potasu i robiłem to jesienią. 

A jeszcze jakby zaczął liczyć formy przyswajalne i uwstecznione i to bilansował - to książke można napisac.

No jak mówię- pH to podstawa potem można uzupełniać składniki i siać grykę 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ravoj napisał(a):

No jak mówię- pH to podstawa potem można uzupełniać składniki i siać grykę

no hasło miesiąca z tą gryką; to do tego już przyszło że taki trochę szlachetniejszy rdest czyli prawie chwast jako jedyny jeszcze rokuje sens ekonomiczny uprawy i to chwast o zerowych niemal wymaganiach a tu taki wykład finezji nawozo- i gleboznawstwa. 

no ja nie mogę cebuli darmo rozdać co mi z ub r. ze dwieście kilo zostało i już zaczyna szczypior puszczać a tu gryka okazuje się najsensowniejszą uprawą gdzie cebula a gryka to różnica nie jednej a kilku lig trudności uprawy xD 

jako poplon sensowniejsza wydaje mi się gorczyca; przynajmniej dla fasoli, gryki bym się trochę bał bo to trudniejsze do wypryskania w razie się wysieje z tego poplonu i będzie wyłazić w fasoli

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

rawy xD 

jako poplon sensowniejsza wydaje mi się gorczyca; przynajmniej dla fasoli, gryki bym się trochę bał bo to trudniejsze do wypryskania w razie się wysieje z tego poplonu i będzie wyłazić w fasoli

Oj trudna w fasoli do wypryskania, co ja się miałem kilka lat temu ojojoj

Ale fitosanitarna i zamiar ugoru super, naprawdę 

Z tą gryką to ucięło mi bo chodziło o to, że potrafi uwstecznione formy fosforu przetworzyć w dostępne i mamy stanowisko prima sort. 

Wiatr stanął, cisza, w końcu popryskałem tą sianą 17 kwietnia - to będzie tydzień od siewu 

Jutro atakuje znowu, siew w słabo wilgotne będzie, zobaczymy 

Edytowane przez ravoj