Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, melon10641 napisał(a):

Generali gorąco NIEPOLECAM na terenie powiatu zamojskiego. Rok temu spadł u mnie grad na fasolę i kukurydze. Przyjechał pan, porobił zdjęcia i mówi jak nie ma strąków odłamanych na ziemi to nie ma straty. A to że kwiat obleciał i strąków nie będzie to już miał w poważaniu, liście też odrosną ;) W kukurydzy też nie widział połamanych liści.  

Także jak ktoś chce w Generali ubezpieczyć to zdecydowanie lepiej tą kasę przepić. Albo żonie dać niech sobie kupi buty czy co tam chce. 
A dodam, że sąsiedzi z mojej wioski mieli ubezpieczenie w innej firmie i o dziwo u nich rzeczoznawca taki ślepy nie był ;) 

Taki starszy typ? U mnie też z tej firmy był dwa lata temu i szacował rzepak to pierwsze patrzył czy na wiśniach kwiaty nie odpadły, a jak wracaliśmy z rzepaku to do sąsiada w rzepak wchodził czy aby za miedzą też był przymrozek. 

• Sad 1
Opublikowano
46 minut temu, skywalker89 napisał(a):

22-650, przy sumie 12k/ha, wypłata od 6%, przymrozki, grad, deszcze nawalny, ogien wychodzi 265zl/ha, masz cos lepszego do zaoferowania ? Areał 12ha 

całość ≈ 3.044zł / 12 ha => 253,70 zł/ha

Opublikowano
3 godziny temu, Grzechooo napisał(a):

Taki starszy typ? U mnie też z tej firmy był dwa lata temu i szacował rzepak to pierwsze patrzył czy na wiśniach kwiaty nie odpadły, a jak wracaliśmy z rzepaku to do sąsiada w rzepak wchodził czy aby za miedzą też był przymrozek. 

ten był młody. Z tabletem latał, robił zdjęcia i to co mu aplikacja powiedziała to mówił. Nic więcej nie widział. 

Opublikowano

W tamtym roku miałem w generali i wszystko było ok. Faktycznie za  przymrozki w rzepaku dawali 3% ale jak przeszło gradobicie to rzepak 30%, pszenica 50% (po żniwach mogę stwierdzić że szacowanie w miarę trafione)  a fasola 80 % ,też była w fazie kwitnienia i zdarło z niej wszystko, gdzie niegdzie strąki zostały. Po zbiorze wyszło ok 500kg z ha na czysto.

Opublikowano
35 minut temu, Marek1129 napisał(a):

W tamtym roku miałem w generali i wszystko było ok. Faktycznie za  przymrozki w rzepaku dawali 3% ale jak przeszło gradobicie to rzepak 30%, pszenica 50% (po żniwach mogę stwierdzić że szacowanie w miarę trafione)  a fasola 80 % ,też była w fazie kwitnienia i zdarło z niej wszystko, gdzie niegdzie strąki zostały. Po zbiorze wyszło ok 500kg z ha na czysto.

Jesteś z gminy Werbkowice? 

Opublikowano
8 godzin temu, melon10641 napisał(a):

Generali gorąco NIEPOLECAM na terenie powiatu zamojskiego. Rok temu spadł u mnie grad na fasolę i kukurydze. Przyjechał pan, porobił zdjęcia i mówi jak nie ma strąków odłamanych na ziemi to nie ma straty. A to że kwiat obleciał i strąków nie będzie to już miał w poważaniu, liście też odrosną ;) W kukurydzy też nie widział połamanych liści.  

Także jak ktoś chce w Generali ubezpieczyć to zdecydowanie lepiej tą kasę przepić. Albo żonie dać niech sobie kupi buty czy co tam chce. 
A dodam, że sąsiedzi z mojej wioski mieli ubezpieczenie w innej firmie i o dziwo u nich rzeczoznawca taki ślepy nie był ;) 

gdzie mieli sąsiedzi ubezpieczone jeżeli można zapytać?

Już któryś raz słyszę, ze Generali jest do kitu. 
Ale słyszałem też kilka pozytywnych opinii....

Czyli jak zawsze?

Loteria?

Zależy kto przyjedzie?

Opublikowano

Szkody szacują zewnętrzne firmy i tu zależy kto przyjedzie. Polisy zawsze robię 2, jedną na swoje działki drugą na dzierżawy na gębę. I właśnie dwa lata temu zglodilem dwie szkody w tym samym czasie i przyjechało dwoje różnych likwidatorów. Działki w tej samej miejscowości oddalone od siebie 0.5km, jeden likwidator wycenił szkodę na 18% drugi nie widzał szkód widział za to robaka u mnie i u sąsiada i widział też że w wiśniach kwiaty nie opadły.

• Sad 1
Opublikowano

Dobra zamówiłem środki i będe testował w drobnej fasoli.

Zapisuje sobie od razu układ tutaj, to potem zajrzę jak będe mieszał, pole słabe klasa IIIa , 

Z racji tego, że mam blisko do domu a na polu jest 12 ścieżek, każda ścieżka to 25 arów, więc dwie ścieżki to 0,5 ha i 100 litrów cieczy, wypróbuję następujące składy: 

1. 1000g pendimentaliny, 90g chlomazonu, - 1 ścieżka 25 arów 

2. 800g pendimentaliny, 60g chlomazon, 500 g metobromuron - 2 ścieżka  

3. 1000g metobromuron i 800g prosulfokarb - (2 l Proman i 1 l. Boxer) 3 ścieżka  

4. 1600 g prosulfokarb i  500 g metobromuron - (2 l Boxer i 1 l Proman) 4  ścieżka  

5. 750g metobromuron i 1000g prosulfokarb -  (po 1.5l jednego i drugiego) 6 i 7 ściezka 0.5 ha 

6. 1100g prosulfokarb i 500 metobromuron - (1.5 Boxer i 1 l Proman) reszta pola 

zobaczę co podpala bardziej fasolę. Bez ryzyka  nie ma szampana. 

Przedsiewnie całe pole zrobię 1l/ha Truflurotox i 1 l. Dual Gold. 

• Like 1
Opublikowano

jest
ale już pomijając czy co wycofane czy nie to zestaw - dual i triflurotox jest w pełni wystarczający na zabieg przedsiewny  i pozostaje tylko uzupełnić powschodowo bentazonem z/lub imazamoksem ewentualnie posiewnie można jeszcze linuron lub metabromuron wcisnąć w jakiej niższej dawce na ew żółtlice i liczyć na uniknięcie zabiegu lub sekwencji dawek dzielonych powschodowego na dwuliścienne. 

trifluralina w wysokich dawkach też bywała fitotoksyczna jak i dual też ma swoje fochy i podparzał gdy wyższe dawki a trafiło sucho i upalnie w czas i zaraz po wschodach 

ja boję się mieszać więcej niż dwu substancji czynnych na jedną fazę technologii; przedsiewne, przedwschodowe, powschodowe a co dopiero cztery, ani wtedy wiadomo która substancja najlepiej podziałała na chwasty, ani która ew fito wyzwoliła i czy w ogóle fito nie jest wynikiem synergii mixa

Opublikowano

E tam, Tomek, po litrze jednego i drugiego małe dawki, triflu i dual mamy przetestowany na 20 różnych hektarach i jest bezpieczne, to jak w rurę pierdnąć 

Jeden mój znajomy po tym  daje 1000g pendi, 200 chlomazon i buzzina 0.1 i nie poprawia już bentazonem wcale a ja uparłem się na tego Promna z Boxerem

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, ravoj napisał(a):

Promna z Boxerem

się pokrywają w chwastach tyle że proman więcej tych chwastów to czy sens dublować spektra? 
mi w ub r pięknie pendi z chlomazonem w jaśku zrobiły robotę gdzieś w podobnych dawkach jak podajesz a że pola co niektóre i trzeci rok fasola to nasion szarłatu i komosy w nich tyle że naiwnością było by liczyć na pełną skuteczność doglebówek nawet najfikuśniejszych miksów bez poprawki powschodowymi no i owa poprawka była ale na polach po pszenicy nie było potrzeby już poprawki i tylko motyką place skrzypu i dwie kępy ostów i było czysto do żniw.

Mi pozostało wytestować (ale na specjalnie wydzielonych małych działeczkach testowych) mix prosulfokarbu z chlomazonem oraz metazachloru z tymże chlomazonem co już wiem że ten drugi mix zostawia rdesty ale z komosowatymi sobie świetnie poradził ale to w dawce 1l metazanexu plus setka commanda; na fasoli kontrze zero fito.

jeszcze gdybym trafił gdzie małe ilości czegoś z dimetanamidem to zdało by się przydatność w fasoli sprawdzić i tu z automatu w miksie z pendi bo tylko w takich formulacjach dostępne w Polsce no ale ten dimetenamid przynajmniej w teorii interesująco wygląda pod kątem komosowatych (szarłaty do tej grupy zaliczam również) a zwłaszcza że jest jedną z niewielu jeszcze dostępnych substancji o relatywnie długim utrzymywaniu się na powierzchni gleby

na ten rok mam dwie alternatywy - pendi z chlomazonem lub metobromuron z chlomazoem przedwschodowo a który wybiorę to za;leży jaki czas trafi; suchy czy mokry w czas zabiegu no i na polach z żółtlicą to raczej metobromuron nawet jeśli trafi mokry czas bo pendi ani chlomazon sobie z żółtlicami nie radzą nawet gdy mają wilgoć.

wszystko mieści się przynajmniej w substancjach obecnie dopuszczonych do stosowania w czymkolwiek których pozostałości w plonie na pewno mniej restrykcyjnie zostaną potraktowane niż substancji całkowicie wycofanych jak linuron, treifluralina, metolachlor, metrybuzyna czy sławetne już fosforoorganiki na śmietki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Zbyszek3939 napisał(a):

To lepiej zapomnij bo wycofana

no wiem, że wycofana😛 jedynie udało mi sie zapamiętać dawkę 😜 
ale za to nie pamiętam ile można zapodać chlomazonu, który nie jest wycofany 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Michall51 napisał(a):

ile dajecie gram chlomazonu bezpośrednio po siewie fasoli?
bo metrybuzyny max 90g z tego co pamiętam

zaspanym bo późno i nie chce mi się na czysty liczyć ale setka sencora liquid to górna w miarę bezpieczna granica a 150ml to już z całkiem sporym ryzykiem że popodpala dolne liście fasoli w razie szybko po zabiegu zdarzy się upalny czas a szybko to znaczy tak do miesiąca.
W ub r w późno sianej czerwonej bo ok 20-ego maja i pięćdziesiąt ml nieco przytrzymało fasolę choć bez poparzeń to była nieco bardziej wątła niż na mijaku ale trzeba było dużej wprawy aby jakiekolwiek różnice wychwycić; tak że każda dawka coś tam na fasolę wpływa i nawet w/g mnie dobrze że to wycofali.
Zdarzały się sezony że i 250ml fasola przetrzymywała bez widocznych oparzeń ale to może raz na cztery lata tak się opady i temperatury ułożyły że się taki fuks trafiał

a chlomazonu? w jaśkach bywało że i 200ml 480-tki a w drobnych z gatunku wyczajna i i 300ml tylko z racji fito na ew poplony po fasoli zwłaszcza buraki, zboża to nigdy dawek 150ml/ha 480-tki wolę nie przekraczać a setka to taki minimalny standard

jeszcze dodam że nie na każde gleby czy to metrybuzyna czy chlomazon się nadaje bo na luźnych piachach czy jakich podobnych to w ogóle ni tego ni tego wcale bym nie dawał a główny ciężar odchwaszczania bym zalecał w oparciu o bentazon czy imazamoks powschodowe lub oba w miksie a jeśli co z doglebówek to naprawdę minimalne dawki iście homeopatyczne aby co najwyżej osłabić siewki chwastów ku wspomożeniu tych nalistnych

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja myślę w czerwonej:

Prosulfokarb 1600g ( 2litry) ,pentelamina 800g (2 litry)i chlomozon 0.15 ( 72g)dobry pomysł czy czegoś za mało bądz dużo ?

nie stosowałem nigdy Prosulfokarb a mialem większą dawkę pentelaminy jakies 950g :)

Edytowane przez And2ej1
Opublikowano

A ja mam pytanie jak by jutro lub po jutrze rozsiać saletrzak pod fasolę i w poniedziałek zrobić agregatem i zostawić to do siewu jakoś koło 25 kwietnia czy to za wcześnie na saletrzak