Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, kamil800 napisał(a):

Nic nie kiełkuje?

Jak byłem w czwartek 6 dni po siewie to znalazłem całe ziarnko bez kiełka. Chociaż jak rozdrapałem ziemię to coś tam się lepiło to borowińsko o dziwo.

Opublikowano (edytowane)

raz dorzuciłem i to był u mnie raz ostatni
a wcale niedużo- dwie setki może ciut więcej ale na pewno mniej niż ćwiartkę

plantacji nie skasowało a nawet pewnie plonu ta dawka nie obnizyła ale miesiąc się wieś ze mnie śmiała ze "jakaś nowa odmiana fasoli; taka z pół zielonego a pół żółtego na każdym krzaku bo pierwszym pojedynczym liściom się dostało, pierwsze potrójne już były ok

plon ok 2,5t złapal i to już samej jedynki ale i tak nie chcę tego wynalazka bo chwastów i tak wszystkich nie skasował i szarłatu sporo było to sensu ten dodatek nie miał żadnego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Ulman napisał(a):

na jakiej ziemi? Próchniczna z dużą sorpcją czy słabsza?

słabsza; po pagórkach gliniasta a reszta  coś jak jakiś ił z domieszką piasku że nawet nie wiem jak toto nazywają no i gdzie glina fito prawie nie było. 
Wiem co drążysz ale raz sąsiad oparł doglebowe w jaśku o zalecenia na bandur no i skasował fasolę; powschodziła niby tylko trochę żółtawa a dalej ... później wręcz zbielała i uschła a pono dał najniższą z zalecanych dawek ale te przecież w skalach litrów a nie setek zalecają.

Chcesz? eksperymentuj ale skuteczne dawki aklonifenu na chwasty są naprawdę groźne dla fasoli a jakieś setkowe homeopatie to właśnie i na chwast homeopatia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Godzinę temu, 3kusy3 napisał(a):

Posiałem dzisiaj i myślę czy nie wstrzymać się z doglebowka do piątku bo ma coś popadać niby to w czwartek

Oczywiście, ze czekac

Opublikowano

Jasiek w ziemi, ten po orce pięknie kiełkuje, ten po agregacie kuleje, bez deszczu sporo dziur będzie

Drobna czeka, jak nie popada w czwartek to będę oral po kawałku i siał 

W eko schematy fasolę na poplon wpisałem i chce odpady wysiać, mam burzę w mózgu czy jakiś chorób sobie nie naniose? Praktykował ktoś fasolę po takim poplonie? Grzybówka oczywiście będzie w planie ale jakoś nie chce już chyba eksperymentować 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ravoj napisał(a):

na poplon ... chce odpady wysiać, mam burzę w mózgu czy jakiś chorób sobie nie naniose?

4 godziny temu, ravoj napisał(a):

Grzybówka oczywiście będzie w planie

kiedyś; dawno temu zalecali kaptanem fasole zaprawiać (grochy chyba też)

niczego nie wyszukałem ani w swoich archiwach ani w necie ale pamiętam takie zalecenie z czasu mojej edukacji i tylko dawek nie wiem no i w praktyce nawet ze dwqa razy kiedyś tym zaprawiałem na siew towarowy ale to tak dawno temu że jedynie wspominam sam fakt ale bez parametrów szczegółowszych

w necie tylko wyskoczyło mi coś od ajwaja ale czasem to ustrostwo łże jak pies gdy nie zna odpowiedzi i na sugestywne pytania potrafi kreować potwierdzające odpowiedzi traktując sugestię jako źródło danych
https://www.google.com/search?q=kaptan+jako+zaprawa+fasoli,+historycznie&client=firefox-b-e&hs=ZcAV&sca_esv=199b433d3df0a153&channel=entpr&sxsrf=ANbL-n7xBtvpow1lH5OOVGP_6tcRU-aRyA:1778031755109&ei=i5z6aa2zBpeqwPAPzcrD6Ak&start=10&sa=N&sstk=Af77f_cpQWQ2YGSa8L2WG4xoIKqOH-1qiQpUnDQCxXH0hOau3ZXqHJU3KGvpIJo54kibWcQDPuher27eyVE5dlvUCHhoqKS_XXLP-Q&ved=2ahUKEwjtpKa5xKOUAxUXFRAIHU3lEJ0Q8tMDegQIUhAE&biw=1440&bih=720&dpr=1.33

i na to wyszukiwanie ten sztuczny debil podrzuca mi dwa linki w których żadnej wzmianki o tym co ten debil sobie wykonfaqbulował 

Screenshot 2026-05-06 at 04-02-24 kaptan jako zaprawa fasoli historycznie - Szukaj w Google.png

jeden link prowadzi tam
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/uprawa/srodki-ochrony-roslin/kaptan-wyleci-z-rynku-to-bylby-mocny-cios-dla-rolnictwa-2511348#:~:text=Kaptan jest fungicydem stosowania do ochrony: ·,50 lat · DG SANTE przyznaje%2C że

a drugi do pdf-a etykiety czyli tam

no - debil xD 

ale rzeczywiście; poplonowe traktowanie odpadów bardziej uzasadnione zaprawić od chorób nawet niż towarowej plantacji a kaptan to jeszcze i bakteryjne powinien bodaj ograniczyć

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Dzięki za poświęcony czas Tomku, 

Mam w lesie 2 ha, piach, kwaśny, chyba na miododajne tam go przeznacze albo na bobik lub co innego z dopłatą tylko na koszty bo w dzierżawie w komplecie ten kawałek mam i tylko na dopłatach coś tam się opłaca 

Międzyplony mają dużo punktów w tychże ekosrekoschematach i dzięki temu z 74 punktów wykręciłem 95 

Opublikowano

Ale można tylko 2 ekoschemary do działki. 

Niby na takich niskich klasowo działkach dynia dobrze  wychodzi.  Lokalny przedstawicieli zachęca do siewu dyni na 6 klasie.

Fasola posiana.

Teraz deszczu potrzebuję 

Opublikowano (edytowane)

Zawsze robiłem doglebówkę zaraz po siewie ewentualnie na 2 dzień, teraz  w oczekiwaniu na deszcz się wstrzymałem.

Jak długo można odwlekać oprysk i czy ewentualnie np. Na 4 dzień po siewie należałoby obniżyć dawki standardowych środków tj. Stomp(2l),comand(150ml), metryb.(125ml) ?

Edytowane przez Marek1129
Opublikowano

W tamtym roku pryskalem na pękająca ziemie jeszcze z dodatkiem glifosatu. 

2 lata temu pryskalem juz na widoczne łodyżki z ziemi u sasiada i tez nic sie jej nie stalo. To juz bez glifosatu bylo

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

To dajesz normalnie byle fasola w liście nie dostała. 

11 minut temu, Marek1129 napisał(a):

Do liści nie bedę czekać. Raczej 4 dzień, a jeżeli pogoda pozwoli to 3.

@kamil800 mi pokazuje z czwartku na piątek całą noc jakiś delikatny opad więc chyba jednak popada. Jak nie to podczepiam  pług

Screenshot_20260506-223949.Meteo ICM.png

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Zasialem dzis fasole wiec niemal pewne, ze pojdzie bokiem 😂

A jutro sieje jeszcze "wczesny" jeczmien u sasiada. Ale akurat on ma farta wiec moze to przechylić szale 🤔

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

No to jeszcze jeden lot mnie czeka z wiochy do miasta po pług 🤦‍♂️, już mam 100km zrobione i jeszcze jak odwiozę będzie 200

Edytowane przez ravoj
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Marek1129 napisał(a):

Zawsze robiłem doglebówkę zaraz po siewie ewentualnie na 2 dzień, teraz  w oczekiwaniu na deszcz się wstrzymałem.

Jak długo można odwlekać oprysk i czy ewentualnie np. Na 4 dzień po siewie należałoby obniżyć dawki standardowych środków tj. Stomp(2l),comand(150ml), metryb.(125ml) ?

pendi i metryb. byle nie na wzeszłe lub wschodzące fasole a chlomazon lepiej nie gdy już z ziarnka wyciąga się łodyga z liśćmi czyli te 4-5 dni to jeszcze można uznać jako - "zaraz po siewie" no gdy już z ziarna wyłazi nie tylko kiełek korzenia ale i łodyga/liście to chlomazon przynajmniej zmniejszyć bo w razie ulewy i popłynie "na łeb" tym siewkom to pobieli a w połączeniu z innymi substancjami im poprawi wchłanialność co groźne zwłaszcza z pendi 

tak do 5 dni dla jaśków a 3-4 dla drobnych po siewie dawek nie zmniejszał bym 

co i tak zależy to od przewidywanej pogody no i ilości słonecznych godzin między opryskiem a pierwszym deszczem bo najwięcej strat skuteczności doglebówek gdy opryskana na suche i słońce rozłoży oprysk i dlatego tak trudno utrafić z optymalnymi dawkami tej grupy  bo nie sposób precyzyjnie przewidzieć ile w danej glebie oprysku wsiąkło po za zasięg ultrafioletu i ile godzin tego ultrafioletu zanim jaki deszcz a ile pochmurniejszych i tu jedynie własne wyczucie bo powtarzam, że nie ma uniwersalnych ani dawek ani zaleceń terminów bo te środki są również bardzo zależne od pogody po zabiegu jak wszystkie inne a dodatkowo i od rodzaju gleby czego w nalistnych nie ma i bywało u mnie że litr jakiegoś stompa lepiej podziałał w jednym sezonie niż trzy w innym bo gdy ten litr to już w trakcie oprysku zaczynał padać deszcz i nic się na słońcu z pendi nie rozłożyło, a ta jest szczególnie wrażliwa na światło i w tych standardowych zaleceniach jest z góry uwzględnione że większość pendimetaliny zostanie rozłożona przez światło zanim na cokolwiek zadziała

chlomazon podobnie bo choć w glebie długo się rozkłada to na świetle słonecznym już dużo szybciej i jest to skala nie dziesiątek miesięcy jak w glebie a dziesiątek godzin 

rolnictwo z ekonomią nie ma nic wspólnego; jeśli z czymś to z hazardem i brawurą i naprawdę trzeba mieć luźne podejście do życia aby się tym zajmować i jobla nie dostać xD 

@ravoj uroki rolnikowania
u mnie z kolei jeden siewnik połamał i uczciwie przyznaje że nie wie kiedy będzie dostępny bo nawet jak się wyklepie to pogoda może rozwalić kolejkę a drugi co jet dostępny na już nie wie czy kontra nie będzie się zwieszać w siewniku i mam wyrabiać pole czy nie? bo jeszcze deszcz obiecują na noc z dziś na jutro a gdy się w końcu dowiem czy może jednak ta moja kontra tym drugim nie pójdzie to może być za późno abym zdążył swoim gratkiem posiać i w razie pole zaleje to  trzeba będzie miast siać np w sobotę to kolejny raz drapać pole aby bodaj i tym swoim posiać co swoim to mi pójdzie dużo więcej nasion no i samo dziadostwo siewu a tu czas na kontrę późny się niebawem zrobi i... 
a czepiam zaraz ten agregat i jadę  a paliwo coraz droższe i do tego tej kontry to ja niem mam tak w nadmiarze i swoim mniej posieję pola 

a rzesze "ekonomistow" siedzą i liczą co do grosza ile to zysku z hektara na tym czy innym i jeszcze każą się tytułować - "ekspertami" :P

jaśka miast kontry jeśli mam siać (w tym roku) to już wolę ugorem to pole zostawić :P 

no i już u mnie pokropiło; co prawda jakieś z 50 kropli na metr kwadratowy ale "uczy się padać"
z samego rana kawałek tęczy się pokazało a zwykle gdy tęcze to czas deszczowy nastaje

no wreszcie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1