Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

chodzi Ci o ten "mazzam"?

niee,
chodziło mi oo "

3 godziny temu, Michall51 napisał(a):

przy innej formulacji na imazamoksie wręcz natknąłem się na takie coś - "Uwaga: Nie dodawać adiuwantów ani nawozów. Nie zakwaszać cieczy."

Opublikowano (edytowane)

to tam są jakieś subskrybcje?
i co one dają?

a teraz poważniejszy problem
kilka lat temu na tym samym polu tylko w jednym miejscu znalazłem kilka takich pojedzonych siewek gdy w tym roku miejscami szkody sięgają ponad 50% i tyczy to tylko fasoli czerwonej, na polu obok jasiek nietknięty
AP1GczNA4jELT7J_q_vIgLxENgI8v9B5Va8hyOn7

a na plantacji 20 metrów obok w czerwonej fasoli;
AP1GczOqrUxnh2WAeuc2ga-zGKDHfrd1q3qLAA2z

AP1GczOP-k1TVHdIyEHpmzltVwAQfdY8-TT-ttHm

a w jednym miejscu nagryzło, nawyrywało i się nawet odlało (czyli to nie ptak_ no chyba że źle odczytuję "poszlaki"
AP1GczMi2xPt8tNdbFvC8A3UNiSUrKoafrLBZxgi

ogólnie szkody jeszcze nie przekraczają 10% nno 15% ale od wczoraj lawinowo ich przybywa a nie mam wolnej tak na już fotopułapki aby... 
i choć ogólnie to jeszcze wyglądają plantacje na "rokujące" (bo zjawisko tyczy więcej niż jednej i jednakie we wszystkich tej odmiany w tamtej okolicy i na razie podstaw do roszczeń odszkodowawczych nie ma tylko od kogo? wszak nie wiem co sprawca; zwierzyna łowna np sarny czy co innego?
no ale praktycznie całe pole nosi ślady tego żerowania
AP1GczOkbcZfo3HryUbryTBGKK4l8X1OE3x0TpUH

macie ktoś sugestię co tak podjada pierwsze liście fasoli i to tylko czerwonej?
bo jasiek temu nie smakuje
szkodnik na pewno w większej liczbie osobników bo szkody na kliku ha a fasola po wschodach dopiero góra piąty dzień i jeden czy dwa osobniki by tyle nie dały rady zwłaszcza że w dzień nic ruchliwego na tym polu nie widziałem i czas ewentualny to świt i/lub zmierzch. 
a czekaj; teraz noce księżycowe to i nocą może se żerować 

po dogłębniejszym obejrzeniu ostatniego zdjęcia to i pozżerane niektóre stożki wzrostu czyli nikłe szanse na regenerację rośliny bo z czego.

Edytowane przez dysydent
  • Sad 2
Opublikowano

Pryskaliscie już fasolę od grzyba? Zauważyłem żółte plamki na fasoli i przymierzam się do zabiegu. Jak to wygląda na waszych plantacjach?

Opublikowano (edytowane)

gdyby robal siedział to by była przy ziemi podgryziona lub jeszcze w ziemi zjedzona, no nie robiłem wczoraj zdjęć a zwłaszcza z tych samych miejsc gdzie wczoraj miały wszystkie krzaki pierwsze liście a dziś już nie mają i to obgryzione kilka cm nad ziemią to robal jak by obgryzł opendzlował by wszystko że ani jeden listek na ziemi by nie został? a tym bardziej nie znam tak silnego robala co by z korzeniami powyrywał i ... pewnie jakiej sarnie czy zającowi te co się z korzeniami wyrwały w całości nie smakują i powypluwało toto kompletne krzaki te powyrywane co się im nie chciały listki oberwać a całe się wyrwały.
Na ten przypadek nie wiem czy obecnie jest jakiś repellent na tyle skuteczny aby marnować pieniądze czas i paliwo w opryskach jakimiś greenbullami czy innymi szajsami co na nic działają po za jednym - portfelem frajerów co się dali nabrać na kit reklamowy wciskaczy tego szajsu

nie wiem co można zrobić aby w pełni skuteczne było po za całonocnymi dyżurami na polu najlepiej z dobrą nokto i termowizją aby winowajcę bodaj zidentyfikować czym on w ogóle jest? postawił by pukawkę taką na butlę gazową ale tam blisko ludzie mieszkają i jak by mi blisko domu kto takie coś postawił to... albo nie będę pisał co xD 

no dobra; może i wiem co można zaeksperymentować ale może na publicznych forach... ;) i tyle w temacie
właśnie mi się coś przypomniało i gdyby nie w trakcie pisania posta to bym nawet nie napomknął nic że w ogóle cokolwiek ale skoro juz poszło to niech zostanie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ale co to za robal by musial byc aby wpierniczyc cale te liscie do zera i nie ma po nim znaku? Bo raczej jeden tego nie zrobil i musiala by byc jakas wieksza inwazja 🤔 moze to jakis kurde zając sobie w niej zasmakowal? 🫣

Opublikowano (edytowane)

a często widuję zające cały sezon rezydujące w plantacjach fasoli tak jak by na stałe sobie zamieszkały w danej plantacji
gdy fasola podrośnie to niech se siedzi i nawet podjada listki bo ileż ono zje; no ale teraz to trochę wqrwiające mimo mojej całej sympatii do zajęczaków.

zamówię ja se parę tanich kamerek tych chińskich po dwie stówy sztuka co potrafią w LTE co niektóre mają nawet niezłą noktowizję a zasilanie nie musi być nawet solarne; bo te niepotrzebnie droższe a i tak tego nędznego solara nie wystarcza i trzeba doładowywać "kablowo",  parę "lajonków" na kilka nocy starczy a ciekawość by zaspokoił na podobne jak ten; przypadki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, dysydent napisał(a):

chę? chmury nie ma a deszcz pada
to po co my kupili olemixa do tego Zemaxa jak właśnie zapowiada się koniec suszy?
no może jednak i dobrze bo producent się chełpi że nieco na zmywalność przez deszcz pestycydy uodparnia.

kiedy ten koniec suszy? :P 

Opublikowano

A no to czekamy na zdjęcia z fotopułapek z niecierpliwością.

Jakieś lekkie stworzonko musi być, skoro śladów nie zostawia. Robactwo odpada, bo ono nie wyciąga z ziemi całych łodyg, chyba że i czymś nie wiem

1 minutę temu, Michall51 napisał(a):

W sierpniu

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
Teraz, ravoj napisał(a):

Jakieś lekkie stworzonko musi być, skoro śladów nie zostawia.

po traktorze uliczek opryskowych nie mogę rozpoznać po doglebówce i musiałem od nowa rozliczać rządki i szakłaki stawiać bo czort wie czy to po oprysku czy wałowaniu to jakaś sarenka ma ślady zostawiać? po śladach czy ich braku jedyne mogę z pewnym prawdopodobieństwem stwierdzić że słoń to raczej nie był ale łosia bym nie wykluczył xD 

Opublikowano
6 godzin temu, dysydent napisał(a):

to tam są jakieś subskrybcje?
i co one dają?

A nie, sorry, to był www.atlas-chwastów.pl czy jakoś tak, to było płatne i miałem na rok a potem znalazłem właśnie "zwalczChwasta" i to darmowe jest i cacy a siewek i tak nie umim

1 minutę temu, dysydent napisał(a):

po traktorze uliczek opryskowych nie mogę rozpoznać po doglebówce i musiałem od nowa rozliczać rządki i szakłaki stawiać bo czort wie czy to po oprysku czy wałowaniu to jakaś sarenka ma ślady zostawiać? po śladach czy ich braku jedyne mogę z pewnym prawdopodobieństwem stwierdzić że słoń to raczej nie był ale łosia bym nie wykluczył xD 

To nieźle tam to ubite masz w mojej noga się zapada

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, ravoj napisał(a):

Robactwo odpada, bo ono nie wyciąga z ziemi całych łodyg, chyba że i czymś nie wiem

robactwo może byc powodem wyciągania siewek z gleby przez krukowate no ale nie obdziobywania liści i wynoszenia ich z pola bo raczej ptaki całych liści nie żrą
no chyba że kaczki ale tam? kaczki? 
kurczę; przypomniałeś mi; trzeba strachy na ogórkach postawić bo samo kończą wschody i nawet nie wiem czy ... kilka lat tem wszystkie ogórki cholerstwo mi powyciągało bo niezaprawione były że musiałem przesiewać

30 minut temu, ravoj napisał(a):

a siewek i tak nie umim

jak bym umiał to bym nie pytał tak że... witam w klubie xD

z tym wilczomeczem to jak ja spanikowałem gdy na jakimś filmiku zobaczyłem siewki nostrzyka; też purpurowe liścienie od spodu i też takie podłużnawe a tam tego tyle jest że.. 
przecież motylkowego w motylkowym jak wypryskać?

36 minut temu, Michall51 napisał(a):

chwilowo odwoł... "w zawiasach"
pełnia tuż tuż to może jednak?

30 minut temu, ravoj napisał(a):

To nieźle tam to ubite masz w mojej noga się zapada

no tam orki wiosennej nie było a i tak po siewie jeszcze wałowane a teraz do kompletu zaschło to jakie tam teraz ślady?
Po wałowaniu deszczu już nie było i nawet jeśli jaki dołek się wyciśnie to grudki zasypują kontury i ...

sarny chociaż mają swoje buty ale zającom tam biegać na bosaka po tym piargu musi być co najmniej niekomfortowo :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał(a):

chwilowo odwoł... "w zawiasach"
pełnia tuż tuż to może jednak?

obyś miał rację z tą pełnią :D 
bo juz sucho się znów robi ;/

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Michall51 napisał(a):

z pełnią mam niewątpliwie
a deszcz? się zobaczy

jeśli w lesie pojawiły się młode grzyby mimo suszy to deszcz będzie na bank; one jakoś wiedzą kiedy będzie i rosną bardziej przed ostatecznie w trakcie deszczy nigdy na tych deszczy koniec bo jak im zarodniki mają wykiełkować kiedy po deszczu urosną i na czas zarodnikowania akurat suchy czas nastanie? chm; w fasoli widziałem dziś dwa jakieś białe grzyby samo już zarodnikujące, no zobaczę - trafiły czy nie?
nie wiem, nie byłem ostatnio w lesie; kurki się młode pojawiają? bo jeśli tak to jak wyżej

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Michall51 napisał(a):

bo juz sucho się znów robi ;/

znów? a kiedy było "nie sucho"? bo u nas 50 litrów od lutego to jest tragedia egzystencjonalna, ludzie głowy sobie zajmuja homo-parami, dopłatami dla artystów, wszelakim gównem a nam niedługo wody zbraknie,  pszenica redukuje co się da i jak niedługo nie spadnie chociaż 30 litrów to sam poślad zostanie. 

• Sad 1
Opublikowano

W ubiegłym  roku talerzówka byla u mnie. Kupiłem nawet nasiona  . Myślę cos zebrac jeszcze  daleka droga niby fasola ma stosunkowo krótki okres  wegetacji 105-115 dni ale na pesymizm jeszcze za wcześnie. 

W ubiegłym roku chyba na Facebooku ktos wrzucił zdjęcia z przesiewania fasoli w czerwcu  . Nie wiem czy udało się  plon zebrać 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzis ciepla noc ma byc i ustac wieczorem wiatr wiec mozna pryskac jak ktoś ma cos do poprawki.

2 lata temu sasiad przesiewal przed polowa czerwca drobna to zebral we wrzesniu ale mokra była i duzo zielonego

Edytowane przez kamil800
  • Like 1