Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mnie tam oprysk z rana się bardziej podoba, wstaje i czuje: ciepło pryskam, zimno nie pryskam. 

Dzisiaj było 6-7 rano to absolutnie za zimno. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Zgadza sie i od dzis w granicach 12 stopni ma sie krecic w nocy.

Edit. Tez pojade z rana. Cos sie kurna zachmurzylo i niby nie pada, nie wieje ale za to kropi co chwile jakas mżawka. 

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, slavik80 napisał(a):

W ubiegłym  roku talerzówka byla u mnie. Kupiłem nawet nasiona  . Myślę cos zebrac jeszcze  daleka droga niby fasola ma stosunkowo krótki okres  wegetacji 105-115 dni ale na pesymizm jeszcze za wcześnie. 

W ubiegłym roku chyba na Facebooku ktos wrzucił zdjęcia z przesiewania fasoli w czerwcu  . Nie wiem czy udało się  plon zebrać 

7 czerwca w tamtym roku był zasiany Jaś, zebrany we wrześniu fakt że mokry trzeba było suszyć ale plon był rewelacyjny, wiele ludzi co przesiało fasolę po przymrozkach w połowie maja mieli dobre plony 

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

plecakol i wersja bezpieczniejsza; mocny bentazon placowo, tak powyżej 3l/ha z unikaniem choć nie przesadnym pryskania fasoli
wersja ryzykowniejsza i jednocześnie tańsza; MCPA w dawce tak z 4l/ha Chwastoxu Extra (można dodać glifosat w dawkach zalecanych na wieloletnie czyli tych najwyższych) i wtedy to już koniecznie unikać pryskania po czymkolwiek zielonym od fasoli i dobrze aby z osłonką na dyszę (są takie nawet do kupienia i nie żebym reklamował kupować ale bodaj na wzór se samemu z czego "wyimprowizować"large_dysza-do-opryskiwacza-bass-polska.)

i też placowo po tym powoju.

bentazon w zabiegach ogólnych czasem nawet poparzy części nadziemne powoju ale ten później i tak odrasta, imazamoks też osłabi ale czy porównywalny w skuteczności do bentazonu? tego nie wiem bo jeszcze nie było okazji poobserwować w praktyce.

pryskałem z rańca te pojedzone czerwone fasole i widziałem sarnę, se łaziła i wprawdzie nie widziałem by coś skubała ale sarny główne podejrzane o te straty których to strat dziś znowu było więcej niż ... kiedy ja to tego posta? ... 

dziś już nie robiłem zdjęć bo poranna mżawka trochę mi wyjazd opóźniła i szybko chciałem zwiewać z pola z tym opryskiwaczem bo się nieprzepisowo późno zrobiło a ja na polu ze sprzętem zakazanym na dany czas :P 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Powój jedynie benz z imazamoxem go osłabia, ale i tak mu gówno zrobi. O tyle, że stoi w miejscu i sie robi taki żółty jakby niby poparzony. Mam to od miedz u siebie to widzę jak to wygląda. Pierwszy raz mam powójkę.

Ja wieczorem chcę fusiladą prysnąć. Niby nadają deszcz jakiś, ale fusilada to tylko, aby godzinę po zabiegu nie padało wg. etykiety.

Poza tym ja już w te deszcze nie wierzę tak poprostu. 

Opublikowano
10 minut temu, skywalker89 napisał(a):

+etofumesat ponoć i załatwia temat powoju

Mówisz? Czasami mam myśli, żeby dać 1l bnez, 0.5 zemax i 0.6 oblix. Tyle, że nie wiem czy to nie zabogato w taką suszę.

Opublikowano
1 godzinę temu, bartekac7 napisał(a):

Powój jedynie benz z imazamoxem go osłabia, ale i tak mu gówno zrobi. O tyle, że stoi w miejscu i sie robi taki żółty jakby niby poparzony. Mam to od miedz u siebie to widzę jak to wygląda. Pierwszy raz mam powójkę.

Ja wieczorem chcę fusiladą prysnąć. Niby nadają deszcz jakiś, ale fusilada to tylko, aby godzinę po zabiegu nie padało wg. etykiety.

U nas nawet niema w prognozach na tydzien w przód 

Opublikowano
12 minut temu, kamil800 napisał(a):

Dlatego żadnych wynalazków, tylko typowy oprysk do fasoli. Niektórzy moi znajomi nie pryskają od chwastów,  twierdzą, że jeśli będzie deszcz to dopiero coś będą działać,  a tak szkoda im kosztów.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

+etofumesat ponoć i załatwia temat powoju

powój a rdest powojowaty to dwa zupełnie różne gatunki i zapewne komuś się pomyliły
etofumesatem powojowi polnemu można skoczyć; tak jak reszcie chwastów wieloletnich z odrostów. 
a rdesty co niektóre z rocznych to może i zwalcza i nawet warto to odnotować w pamięci by może kiedyś sprawdzić w ulotce
etofumesat nawet chwastom nań wrażliwym nic nie zrobi jeśli będą wyrośnięte ponad drugi liść właściwy (tu z kolei nie mylić z liścieniami bo jeśli ktoś nie jest pewien to - ponad czwarte co na łodyżce siewki wyrosło gdy łodyżka piąta :D a żeby tak łatwo nie było to nie wszystkich roślin siewki mają liścienie na łodyżce a od razy pierwsze są od razu liście jak np jaśki fasole ale nie fasole zwyczajne jak np te różne Aury, Bomby, Igołomskie bo te już liścienie na łodyżce mają ale takie trawy to znowu nie mają )...

no co?

se jaja robię a i tak jestem pewien że czytają to i tacy dla których to czarn.. znaczy - zielona magia a i sporo takich samych i jeszcze z ważnymi papierami z kursów chemizacyjnychxD 

w fasoli pewnie ktoś dodał do bentazonu etofumesatu i mu powoj polny popalił bentazon a ten przypisał to etofumestowi; bo tak też mogło być xD no rdest powojowaty też bentazon popali siewki jeśli właściwie użyty i w porę nieważne czy będzie z etofumesatem czy sam

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Znajomy mówił, że parę lat temu na nowej działce miał fasolę i zajrzał chwilę po wschodach było ok z chwastami, a później mówił narosło komosy po 4-6lisci i powoju w ciul i zrobił mieszankę coś w proporcjach Bartka i popaliło wszystko. Ja zrobiłem ostatnio w poniedziałek podobną mieszankę tylko dałem 0,4 i po 2 dniach było czysciej z rzepaku i gryki, później zobaczę jak to na dzień dzisiejszy, fasoli nic nie było, a dodaje zamiast adiuwantów aminokwasy z florovitu czy tu czy do buraka i pięknie chwasty niszczy oprysk

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, skywalker89 napisał(a):

aminokwasy z florovitu

znaczy - sam florovit czy jakiś odrębny produkt od firmy co produkuje florovit? bo o tym ewentualnym drugim nic mi nie wiadomo a szybciej tu zapytać niż szukać w reszcie neta zdaje się mi.. nie firma INCO? czy jakoś tak?

2 godziny temu, kamil800 napisał(a):

zajrzyj w te prognozy teraz

lepiej?

(o ile to w czas przeczytasz\)

u mnie rano prognozy były "suchsze" a teraz
jak poniżej
tyle że niebo w tej chwili prawie bezchmurne czyli nawet dzisiejsza już się nie sprawdziła xD

Screenshot 2026-05-30 at 12-48-47 pogoda zamość - Szukaj w Google.png

a żeby ciekawiej było (bo śmieszne toto nie jest) to prognoza dla miejscowości Sitaniec który jest już niemal dzielnicą Zamościa bo ze 3 km od centrum Zamościa nno może 5 a prognoza w tym samym momencie taka

Screenshot 2026-05-30 at 13-02-12 pogoda Sitaniec - Szukaj w Google.png

śmieszne to może będzie; jeśli się sprawdzi dla obu tych lokalizacji xD 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://sklepfarmera.pl/florovit-agro-bionawoz-inco.html?sku=90073&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=[HBGR][Pmax][CSS%3AHBGR] Nawozy %2F NCA&utm_id=17053187246&gad_source=1&gad_campaignid=17039958627&gbraid=0AAAAADNNRvcfv2CSFs0hkhb1ycLHMkLkF&gclid=Cj0KCQjwlerQBhDMARIsAB16H-UEGq9AtvdsGiefG36dBH3tlwOTgopc7orGMsD0gq7agKMlbApMIxgaAj67EALw_wcB

Coś takiego chyba, tylko ja w tysiączku wziąłem. 

Nie ma darmo Amerykanie już kilka miesięcy temu prognozowali że będzie u nas w CH. UJ sucho skoro sami sterują tą pogodą..-coraz bardziej zaczynam w to wierzyć, chociażby przez takie wiadomości światowe jak w Iranie zniszczyli amerykańskie radary nagle pogoda się zmieniła w tamtym regionie i są największe opady deszczy od dziesięcioleci 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
6 godzin temu, bartekac7 napisał(a):

Pryskam bentazonem+umazano od kilku lat i z powojen zawsze jest problem.Niby żółknie a do zbiorów zrobi dywan pod fasolą.

Opublikowano
8 godzin temu, Łukaszek napisał(a):

Jak to jest z tym dodatkiem Dash do Corum 10 litrów i 5 Dash a w etykiecie zalecają litr do litra a po bankach wychodzi po 0.5 ?

Ostatnio kupowaliśmy Corum 10 l i do tego było faktycznie tylko 5 l Dasha, sprzedający powiedział, że to jest za mała dawka, producent dodaje go za mało do tego „ paka” , powinniśmy dać 1 l na ha i żeby dodać jakiegoś np. Olejanu, tak też zrobiliśmy.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
17 godzin temu, skywalker89 napisał(a):

ja dobrze czytam zalecenia tego wynalazka? tam przy nawożeniu doglebowym zalecają cztery do sześciu ton na hektar czegoś co sobie liczą ponad cztery... prawie pięć tysięcy tona?
bo co? bo dopuszczony do rolnictwa "ekologicznego"? oj to te "ekologi" pewnie im całymi pociągami ten bełt wykupują? xD 

• Haha 1
Opublikowano

Cześć, lubię przeglądać to co piszecie, dużo się nauczyłem z tego aczkolwiek uprawiam fasolę już kilka lat, mam jakieś swoje sprawdzone techniki pryskania dużymi dawkami, ale co sądzicie o dodawaniu aminokwasów przy pryskaniu mcpb, bentazonem itp.  żeby wspomóc regeneracje fasoli, sąsiedzi leją te odżywki bez opamiętania, dla mnie to szkoda kasy szczególnie przy braku wody

• Thanks 1
Opublikowano

Według mnie dodanie do jakiegos mcpb czy bentazonu powinno poprawic dzialanie herbicydu bo aminokwasy poprawiaja wchłanianie substancji. Wiec to na jej regeneracje raczej nie zadziala a wrecz przeciwnie bo fasola rowniez szybciej "zassie" substancje? 🤔

Opublikowano

Dużo tu na etacie widzę, że dokłada tych aminokwasów, odżywek, florowitów albo naprawdę super plony mają i drogo sprzedają. 

Mi to się nie spina, kalkuluję i liczę żeby zysk był i po 2.5 to średnio wyjdzie. Pilnuje agrofagów dbam o glebę i żadne cuda już nie pomogą 

• Like 2
Opublikowano

Takie jest obecnie polskie rolnictwo.  Za mały dochod aby utrzymac się  tylko z gospodarstwa a póki chęci i geny do pracy są  to czemu nie?

Dbając o glebę też  nawozisz i badasz glebę.  

Kilka lat temu miałem posiana tylko 50 arow fasoli I bez opryskow na chwasty  ale fasola widać ze była zdrowsza I leoszy rozwój  początkowy ale kilka raxy mlotyka spacerować to mozna na malym areale

Opublikowano
2 godziny temu, simsones napisał(a):

Pierwszy krok w tej uprawie, polecacie coś na dosilenie roślin? Stanowisko po ziemniakach na oborniku . Ziarno ma być na własne potrzeby 

IMG_20260531_115245.jpg

Wodę może polecić.

• Like 1