Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

są różne szkoły walki z perzem graminicydami ale ja akurat dawek dzielonych na perz w fasoli nie uznaję za konieczne i walę raz a dobrze gdy już trochę podrośnie co zwykle zdarzało się niedużo przed kwitnieniem fasoli
Dwie mniejsze dawki zawsze okazywały się mniej skuteczne od jednej większej byle w czas gdy już perz wykształci dość powierzchni liści aby stosowną ilość wchłonąć co by wystarczyła na ubicie podziemnych rozłogów
I  tak główna masa roślinna fasoli przyrasta najszybciej dopiero od kwitnienia i wcześniej perz za wielką konkurencją nie jest.
Pewnie jakieś prosowate też wylazą i jeśli już wolisz dawki dzielone to pierwsza gdy te prosowate podrosną do tych bodaj 4cm to wtedy litr będzie sensowniejszy a poprawka i tak perzem zmusi do drugiej dawki tak z 1,5l bo po tej pierwszej żadnych oznak na perzu nie będzie albo kolejnego nawschodzi to nie sądzę by 

17 minut temu, karolpilu napisał(a):

0.75

było sensowne; jeśli już to bliżej całego litra a zdarzało mi sięð gdy półtora potrafiło perz zwalczy≥ć w jednej dawce tyle że nie w perz celowanej a w roczne prosowate czyli później już daw3anej tzn gdy fasola ma pierwszy czy dwa potrójne liście

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Czy 1,25 basagramu i 0,6 Pulsaru nie będzie za dużo na sobotę pryskać? Będzie to poprawka wczesniej było 0,75 basa i 0,4 pulsar i czy mogę dodać fusilade forte? 

Opublikowano
52 minuty temu, patrykbm napisał(a):

Czy 1,25 basagramu i 0,6 Pulsaru nie będzie za dużo na sobotę pryskać? Będzie to poprawka wczesniej było 0,75 basa i 0,4 pulsar i czy mogę dodać fusilade forte? 

Rozmawialem z gosciem co podobno daje 1.5l benza i 0.6 pulsara i jest git. 

Sam juz testowałem 1.25 i 0.4l i bylo cacy. Teraz na piatek jak sie uda to dam 1.25l i 0.5l

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Łukaszek napisał(a):

Ja bym nie zalecał stosowania jedno i dwuliściennych razem.

ostatecznie sam bentazon z graminicydem to nawet mieszałem i oba zrobiły swoje a fasola przeżyła i na plonie strat nie było choć "spektakularne, kolorystyczne efekty były"  i fasola zwyczajna z daleka w tydzień po tym miksie wyglądała jak kwitnący jasiek, (nie było krzaka który by białych plamek nie dostał) ale wyrosła i było ok.

no z imazamoksem to dopiero cytowałem co wyszukałem w necie

W dniu 25.05.2026 o 11:52, dysydent napisał(a):

przy innej formulacji na imazamoksie wręcz natknąłem się na takie coś - "Uwaga: Nie dodawać adiuwantów ani nawozów. Nie zakwaszać cieczy."
https://innvigo.com/p/mazzam-40-sl/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
47 minut temu, Ulman napisał(a):

Broń Boże

Mam w planie we wtorek  rano popryskac corum + dash 

Na jednoliscienne  mam środek flutax zawierający fluazyfop -P- butylowy. 

We czwartek  rano będzie  dobrze? Wiem ze to tylko  2 dni odstęp no i Boże Ciało  we czwartek..

Opublikowano
49 minut temu, slavik80 napisał(a):

We czwartek  rano będzie  dobrze? Wiem ze to tylko  2 dni odstęp no i Boże Ciało  we czwartek..

Jak Cię Ulman po wszystkim zechce rozgrzeszyć to droga wolna.

Opublikowano
1 godzinę temu, slavik80 napisał(a):

A co ci sie tak spieszy? Daj sobie kilka dni więcej,  wyczekaj dobra pogodę i rob. 

• Thanks 1
Opublikowano

No własnie  nie mam możliwości. 

Niestety ale pracuję tez i poza gospodarstwem..

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

a jak Ci @Ulman odpisze (choćby dla świętego spokoju swego) że "może i będzie dobrze" to uwierzysz? xD 

Uwierzę. 

Jestem  człowiekiem glebokiej wiary  pomimo tego .ze dzisiejszych czasach to takie mało popularne. 

Godzinę temu, Łukaszek napisał(a):

Jak Cię Ulman po wszystkim zechce rozgrzeszyć to droga wolna.

A co ma do tego  rozgrzeszenie? To nie grzech popryskac  według mnie dopuścić do zagłuszenia przez chwasty to bylbygrzech zaniechania.

Według Piorn w lublinie  na chwilę  obecną  opryski  dronem sa nielegalne.  Projekt  jest w konsultacjach i z końcem czercz ma byc przekazany fo dalszej legislacji.

Sa lagodniesze I mocniejsze  srodki do walki z chwastami jednoliscienne 

Może zmienić środek przyjdzie  a może  presji nie będzie I sprawa  będzie  rozwiązania 

Opublikowano

Ja nie wiem co tak kręci fasolę, ale śmierdziuch pomoże. 

Ja mam kurła skrzyp🤦 jakby ostrożnia było mało

IMG_20260527_192434562.jpg

A tak wygląda mijak bez doglebówki,🫣

IMG_20260527_192817960_HDR.jpg

Opublikowano

Czyli pomimo suchej gleby warto było zastosować  doglebowkę. Ja w tym  dodałem ten specyfik grounded  nie wiem czy pomógł. 

Jakoś  zas w tym roku zapomniałem na próbę na części podac sklejacza od łuszczyn rzepaku. Moze  następnym razem. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, lukas1320 napisał(a):

Podpowie ktoś czym zwalczyć? To raczej szkodniki ? Wystarczy cyperkill czy moze coś mocniejszego na d

20260527_185003.jpg

w moim regionie na żadnej z oglądanych plantacji takiego czegoś w tym roku nie widziałem, raz wiele lat temu u sąsiada pokręciło fasolę ale był to skutek jakichś herbicydów i to raczej jeszcze w uprawie poprzedniej.
Nie wiem co jest przyczyną bo nawet mszyce nieco inne objawy ... inaczej deformuje liście bo zawija je - nazwę - regularniej a po śmietkach raczej deformacji nie ma a tylko braki w blaszce pierwszych liści 

aby zadecydować o zabiegu trzeba znać przyczynę i tutaj w/g mnie bardziej prawdopodobne jest coś z chemii w glebie albo jakiś patogen grzybowy bo nawet bakteryjny daje inne objawy.
Czy na tej plantacji doglebowo był Boxer lub cokolwiek na prosulfokarbie, czy w ub r było coś z aminopyralidem lub chlopyralidem? albo czy było coś z wynalazków typu MCPA lub Butoxone już w tej fasoli... własciwie to lepiej pytać z drugiej strony - jaka chemia była w tej plantacji w tym sezonie i w poprzednim na tym polu. 
gdzieś mam w necie zdjęcie deformacji po poprzedniorocznym chlopyralidzie i jak uda mi się znaleźć w sensownym czasie to w tym poscie podlinkuję
no mam i nieco inaczej te deformacje wyglądają
20210629_153427.jpg

nawet jeśli przyczyną były by śmietki to już żaden zabieg nie pomoże a sprawcy już raczej siedzą albo zaraz uciekną w poczwarki 
nawet pendimetalina jeśli ma bezpośredni kontakt z liśćmi może dawać objawy deformacji do poparzeń włącznie

bez jednoznacznego określenia przyczyny wszelkie zabiegi w ciemno to to samo co plucie na cztery strony świata gdy czarny kot drogę przebiegnie a nawet bardziej palenie na stosie przypadkowo wytypowanej baby tylko za to że trzeci tydzień porządniejszego deszczu nie było ;) 

nawet rodzaj zaprawy nasiennej może być przyczyną czy lekko porażone pleśnią nasiona bo niedobory składników to raczej jeszcze nie bo siewka jedzie na zapasie z nasion tak do pierwszego potrójnego

jeśli kolejne liście są zdrowe i normalnie się rozwijają to przyczyna ustąpiła i wszystko co z tego wynika; olać to jeśli nie jest się w stanie jednoznacznie i pewnie tej przyczyny określić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
22 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Rozmawialem z gosciem co podobno daje 1.5l benza i 0.6 pulsara i jest git. 

Sam juz testowałem 1.25 i 0.4l i bylo cacy. Teraz na piatek jak sie uda to dam 1.25l i 0.5l

kurde tylko te chłodne noce zapowiadają ;/ 

21 godzin temu, dysydent napisał(a):

przy innej formulacji na imazamoksie wręcz natknąłem się na takie coś - "Uwaga: Nie dodawać adiuwantów ani nawozów. Nie zakwaszać cieczy."

Edytowane 21 godzin temu przez dysydent

próbował już ktoś tego rozwiązania? :D

Opublikowano

Zakwaszać się nie powinno bo imazamoks ma urodę zbliżoną do sulfonylomoczników , czyli lepiej wysokie pH. Nawozów nie dodawać - to oczywiste. Adiuwanty ?  Ja bym dodał bo stosuje się połowę dawki nominalnej więc i zawartego  w preparacie  adiuwantu dajemy połowę. 

• Thanks 2
Opublikowano

no i teraz susza i chwasty za chętnie liśćmi wchłaniać nie będą
ja dziś zdecydowałem o jednak dodatku olejowego adiuwanta do Zemax-a tyle że jeśli kto nie musi to dziś fasoli bentazonem czy imazamoksem nie pryskać i przesunąć na jutro.pojutrze bo dzisiejsza ma być zimna noc (dla fasoli mniej niż plus dziesięć to sama taka temperatura ją osłabia i jeśli jeszcze dostanie coś z natury parzącego na łeb i tutaj zwłaszcza bentazo taki jest) to nie ma szans aby zdołała rozłożyć substancję pestycydu gdy sama praktycznie wstrzymuje wegetację. 
Olejowe adiuwanty przedłużają czas rezydowania pestycydu na liściach i przy tym nieco spowalniają jego wchłanianie no ale i to może dzisiejszej nocy nie wystarczyć i mogą pojawić się poparzenia po nawet relatywnie niskich dawkach i już lekko ponad litr Basagranu czy pół litra Pulsaru może być dla fasoli nie do opanowania i oparzenia mogą wystąpić.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Michall51 napisał(a):

kurde tylko te chłodne noce zapowiadają ;/

Z piatku na sobote juz ma byc niby lepiej i nawet w nocy +12

48 minut temu, Ulman napisał(a):

Zakwaszać się nie powinno bo imazamoks ma urodę zbliżoną do sulfonylomoczników , czyli lepiej wysokie pH. Nawozów nie dodawać - to oczywiste. Adiuwanty ?  Ja bym dodał bo stosuje się połowę dawki nominalnej więc i zawartego  w preparacie  adiuwantu dajemy połowę. 

Bentazon tez powinien miec powyzej 7ph. W kazdym razie tak podaja w artykuke

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Michall51 napisał(a):

próbował już ktoś tego rozwiązania? :D

chodzi Ci o ten "mazzam"?

23 minuty temu, Michall51 napisał(a):

niee,
chodziło mi oo "

che; przy innej formulacji na imazamoksie wręcz natknąłem się na takie coś - "Uwaga: Nie dodawać adiuwantów ani nawozów. Nie zakwaszać cieczy."

bez nawozów i zakwaszania pewnie większość ale bez adiuwantów to kto Ci się przyzna jeśli dotychczas wszystko z imazamoksem zalecano z adiuwantem i kto by olał to zalecenie to ma się publicznie przyznać że jest partaczem? ;) 

bo sam "Mazzam" to producent ten sam co Zemax-a, substancja czynna i zawartość też to nie wiem czym się różni jedno od drugiego skoro dwie nazwy dali? może właśnie adiuwantem w formulacji od razu dodanym?
ja pierwsze przedwczoraj w necie na to natrafiłem to tyle wiem co Ty

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

chodzi Ci o ten "mazzam"?

producent ten sam co Zemax-a, substancja czynna i zawartość też to nie wiem czym się różni jedno od drugiego skoro dwie nazwy dali? 
ja pierwsze przedwczoraj w necie na to natrafiłem to tyle wiem co Ty

Tak samo jak masz axial i fraxial. To samo a 2 nazwy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Tak samo jak masz axial i fraxial. To samo a 2 nazwy

kto ma to ma; jak o fraxialu pierwsze czytam

se doszukałem i o; oba bełcze Syngenta to po ikiego xuja sto nazw na jedno i to samo
nie wiem; wprowadzić obowiązek w nazewnictwie używać jako pierwszy człon substancje/ę czynną/e bo to co w nomenklaturze pestycydów siędzieje już wykroczyło po za granice obłędu i jawnej dezinformacji

@ravoj to nie fiołek; chciałem wyrwać jedno dzisiaj by od spodu zobaczyć ale się urwało i patrzę toto mleko daje i purpurowe od spodu liścienie ma i pierwsze liście, mleko wskazuje na wilczomlecz czyli dobrze bo imazamoks ma to brać ale nie wiedziałem że wilczomlecz ma purpurowy spód liścieni.

chę? chmury nie ma a deszcz pada
to po co my kupili olemixa do tego Zemaxa jak właśnie zapowiada się koniec suszy?
no może jednak i dobrze bo producent się chełpi że nieco na zmywalność przez deszcz pestycydy uodparnia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a no to przepraszam - z góry się usprawiedliwiłem, że w rozpoznawaniu siewek jestem słaby, zresztą sam nie wiem w czym dobry jestem 🤷‍♀️

Mam pszenicę zaje....ną wyczyńcem w jednym kawałku i pluję teraz, że chodziłem tylko po początku pola i go nie widziałem bo wyskoczył dokładnie po przeciwnej stronie ale pewnie i tak bym go nie rozpoznał. Żałuję teraz że mało dałem  chlorotoluronu, a Bacarę Trio to se można..... ogródek pryskać. Mertill 500 lepiej sobie radził a ja pomyliłem się w sklepie i Bacarę kupiłem to już potem wypryskałem i teraz mam, ale sąsiad też ma to trochę mniejszy wstyd. 

45 minut temu, dysydent napisał(a):

bo imazamoks ma to brać 

śmiem mieć wątpliwości, ale może...