Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

kto ryzykant a ma nadwyżkę na ew przesiew to właśnie teraz bo ma być ciepło od pojutrza czyli samo namoknie i z ociepleniem ruszy w kiełek
ja w tym roku mam nasion na styk to nie wcześniej niż w okolicy ósmego i później aby przed "ogrodnikami" nie wylazła
drobne jeszcze gorzej znoszą chłody niż jaski to w razie wymarznie kuriozum było by czerwoną jaśkiem przesiewać którego nasion mam opór 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
38 minut temu, dysydent napisał(a):

kto ryzykant a ma nadwyżkę na ew przesiew to właśnie teraz bo ma być ciepło od pojutrza czyli samo namoknie i z ociepleniem ruszy w kiełek

Chyba namoczyć dobę przed siewem, to może wzejdzie

Opublikowano (edytowane)

albo natychmiast po świeżej orce w jeszcze mokrą glebę wsadzić

moczona paskudna w wysiewie o ile w ogóle możliwa bo się klei i zawiesza w siewnikach czyli ta opcja odpada

jeśli moczona to najlepiej ręczny siew no i jeśli ktoś lubi łazić po polu... z kijami łażą
takie "fasolin bean walking" :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie wiem co Wy przeżywacie, na 5-6cm są super warunki dla fasoli, te siane teraz pod koniec przyszłego tygodnia będą wychodzić. Chybaże przesuszone jakimi kultywatorami czy gruberkami albo czym na 10-15cm no to co sie dziwić 

Opublikowano

Niby pokazują teraz temperatury nocne na plusie w maju.    Ale na początku kwietnia tych przymrozków z ostatnich dni też nie zapowiadali,    więc z umiarkowaniem patrzyłbym na te prognozy

Opublikowano
33 minuty temu, skywalker89 napisał(a):

Nie wiem co Wy przeżywacie, na 5-6cm są super warunki dla fasoli, te siane teraz pod koniec przyszłego tygodnia będą wychodzić. Chybaże przesuszone jakimi kultywatorami czy gruberkami albo czym na 10-15cm no to co sie dziwić 

Nie super bo zimno, takie 5/10 bym powiedział a mało kto nie wykonuje uprawek przed siewem 

Opublikowano (edytowane)

Ja zrobilem chyba 3 tyg temu agregatem i tak lezy i ani chwastow ani niczego tam nie ma. Na 3cm popiół ponizej jest wilgoc i wiecej tego nie ruszam. Niech w to sieje, zawaluje i niech sie dzieje co chce. 

Mialem po deszczu zrobic jeszcze raz bo trochce taka mala gruda zostala ale sie nie doczekalem i juz tak zostaje. Moze wal to pokruszy

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

@kamil800 siejesz w tym roku jakieś z gatunku - zwyczajna?
czy o jaśku piszesz?

ja jeszcze nie wiem tylko czy karłowego jaśka posiemy bo to jedynie w przypadku gdyby półtyczki i czerwonej nasion zbrakło

no na półtyczkę ten i następny tydzień to samo w czas na siew

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

@kamil800 siejesz w tym roku jakieś z gatunku - zwyczajna?
czy o jaśku piszesz?

ja jeszcze nie wiem tylko czy karłowego jaśka posiemy bo to jedynie w przypadku gdyby półtyczki i czerwonej nasion zbrakło

no na półtyczkę ten i następny tydzień to samo w czas na siew

Tylko Jaśka. Myslalem czy nie zasiac kawalek jakiejs drobnej ale tak sie zbieralem, ze nie mam nasion i bedzie jasiek 😂

Opublikowano (edytowane)

Ja myślę żeby w ostateczności drobną  zasiać w to co powłókowałem w marcu, jest równiutko na polu ale muszę nająć usługę a wolę jednak sam i tak sobie poczekam na deszcz 

Za rok zrobię włóką jeszcze dokładniej i w razie takiej suszy prosto w to zasieje punktowym, on wciśnie w mokre i tak zostanie. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Ja zrobilem chyba 3 tyg temu agregatem i tak lezy i ani chwastow ani niczego tam nie ma. Na 3cm popiół ponizej jest wilgoc i wiecej tego nie ruszam. Niech w to sieje, zawaluje i niech sie dzieje co chce. 

Mialem po deszczu zrobic jeszcze raz bo trochce taka mala gruda zostala ale sie nie doczekalem i juz tak zostaje. Moze wal to pokruszy

Identyczna sytuacja jak umnie. Tylko z wałowania zrezygnuję bo mam zamiar siać na 4-5 cm i w razie gdyby przyszły zlewne deszcze a jaś by nie wyszedł to może być kaplica. Siewnik talerzowy wystarczająco dociska ziarno. 

Rozważam jeszcze opcję zawałowania przed siewem.

Edytowane przez Marek1129
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Marek1129 napisał(a):

Identyczna sytuacja jak umnie. Tylko z wałowania zrezygnuję bo mam zamiar siać na 4-5 cm i w razie gdyby przyszły zlewne deszcze a jaś by nie wyszedł to może być kaplica. Siewnik talerzowy wystarczająco dociska ziarno. 

Rozważam jeszcze opcję zawałowania przed siewem.

Ja mam gladki lekki wal. C330 go podnosi i ma 3m szerokosci takze jakos tam za mocno nie dusi ale pole wyrówna pod doglebowke. Wałowanie kurzu chyba nie powinno jakos mocno zaszkodzic nawet przed deszczami 🤔

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
ravoj napisał:

Zmieniłeś Farmtraca na dżonego?

farmtrac jest chodzi z opryskiwacz

skywalker89 napisał:

No i powiedz szczerze jakie jest spalanie w tej robocie ?

5.5-6 l/ha zależy czy są duże przejazdy czy sianie na miejscu bez przejazdów, spalanie myślę ok na ciągnik 100 km

Opublikowano
W dniu 30.04.2026 o 11:29, ravoj napisał(a):

Ja myślę żeby w ostateczności drobną  zasiać w to co powłókowałem w marcu, jest równiutko na polu ale muszę nająć usługę a wolę jednak sam i tak sobie poczekam na deszcz 

Za rok zrobię włóką jeszcze dokładniej i w razie takiej suszy prosto w to zasieje punktowym, on wciśnie w mokre i tak zostanie. 

ja mam podobnie na borowinie zrobione. Skoro wiosny poszła brona i tak leży. Jest dosyć twardo, równo i z wierzchu jest pył zrobiło się miejscami zielono i chcę w to siać. Nawet bez wałowania.

W tym roku pierwszy raz chce pryskać randapem przed wschodami. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakieś rady na co uważać? 
Zastanawiam się czy pryskać zaraz po siewie czy czekać kilka dni? 

Opublikowano

Ja bym wolał ruszyć  agregatem aby spulchnić łoże siewne, zlikwidować chwasty. Co do zabiegu glifo to po siewie na 7-10 dniu w zależności od wilgoci, najlepiej w momencie gdy fasola zaczyna podnosić ziemię.

Opublikowano

Ja mam talerzowy siewnik więc powinienem bez problemu wsadzić fasolę w wilgotną ziemię. Pod qq wyrobione było przed siewem ale tam nie ma problemu z opryskami.

hmm w momecie jak podnosi ziemię. Próbowałeś tak? Czy to nie za późno?

Opublikowano

Ja dodawałem  1.5 l na ha ale to praktycznie  2/3 dni po siewie  bo takie to sa uroki tych poplonow. Ytzeba je było trzymac do 15 lutego pózniej kłopot z opadami szkoda pszesuszac I raz talerzówka czy agregat  zostawia trochę  zielonego  no i pózniej duzs konkurencja dla fas8