Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 minut temu, kubamako66 napisał(a):

pytanie jak 2 % fasoli podnosi zimę schodzi to jeszcze można dać glifosat czy lepiej nie ryzykować bo jeden kawałek nic nie mają na drugim się już pokazuję fasola ochwatu też próbnego schodzi i pasuje to zlikwidować jeszcze przed wschodami co myślicie

Ja tak pryskalem i sie nic nie stalo ale kazdy ryzykuje na wlasna odpowiedzialność 😁

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, ravoj napisał(a):

Kamil 14 litrów w hrubku, dobre i to 

Czyli nie tak duzo sie pomylilem jak na oko. Moze byc, ze u mnie tez spadlo mniej np 12. 

No nie jest zle. Ma byc tez chlodniej wiec nie odparuje szybko. Rosliny pociagnal a cos czuje, ze teraz sie zacznie pora deszczowa

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kubamako66 napisał(a):

pytanie jak 2 % fasoli podnosi zimę schodzi to jeszcze można dać glifosat czy lepiej nie ryzykować bo jeden kawałek nic nie mają na drugim się już pokazuję fasola ochwatu też próbnego schodzi i pasuje to zlikwidować jeszcze przed wschodami co myślicie

jeżeli ziemia względnie sucha tzn nie zaraz po deszczu i nie ma ryzyka ze co z powierzchni wsiąknie a będzie podsychać dalej i podsiąkanie będzie do góry i do końca wschodów a co najmniej pięć dni żadnego deszczu nie będzie... itd bo tu już jest zagwozdka gdy w prognozach jakieś deszcze prawdopodobne już od poniedziałku a we wtorek to nawet ulewniejsze (takie na trzy krople na obrazku u mnie w prognozie) to ryzyko jest i to spore, że co z tego glifosatu może mieć kontakt z siewką fasoli i nawet jeśli w dawce która fasoli nie zabije to może osłabić w razie się te prognozy sprawdzą.

w/g mnie
ryzyko jest i to spore przynajmniej osłabienia plantacji i plonu no chyba że masz pewność jakoby żadnych deszczy przez te z pięć dni nie było, no ja takiej pewności nie mam

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

@kubamako66 ja pryskałem że zielone było widać i nic jej nie było, było też przed deszczem i też nic się nie działo, oczywiście 1.5l jakiegoś Agrosaru i nie więcej.

Grykę opryskałem 3 dni przed pełnymi wschodami a deszcz ze 20 litrów poszedł na drugi dzień po oprysku i byłem pewien że gryka szlag trafi i nic przyjacielu,  kompletnie nic jej się nie stało. Oczywiście ryzykujesz bo wiadomo że pole polu nie równe 

Opublikowano

Dzień dobry!

Chcę opryskać jaśka po siewie opryskami 1.5l Proman oraz 1l Boxer. Czy to dobre proporcje, bo nie pryskałem jeszcze tymi opryskami?

Opublikowano (edytowane)

Dopiero po deszczu widac ile chwastu wylazlo mimo, ze lezalo nie ruszane przez 3 tyg bez deszczu. Na jasnym tego nie bylo widac a na ciemnej zawalowanej ziemi to zielono. Dodalem 2l glifo wiec wyczysci. 

Fasola siana w srode a dzis ma juz kielki na 3-4mm. Chyba znowu w tydzien powschodzi, a jednak bym wolal zeby wschodzila ze 2tyg to bym jeszcze raz z litr glifo pojechal za tydzien po tym deszczu. Ale moze doglebowka zadziala skoro poszla na taka wilgotna glebe. No i ma jeszcze dopadac we wtorek to niemal jak w tamtym roku 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Dopiero po deszczu widac ile chwastu wylazlo mimo, ze lezalo nie ruszane przez 3 tyg bez deszczu. Na jasnym tego nie bylo widac a na ciemnej zawalowanej ziemi to zielono. Dodalem 2l glifo wiec wyczysci. 

Fasola siana w srode a dzis ma juz kielki na 3-4mm. Chyba znowu w tydzien powschodzi, a jednak bym wolal zeby wschodzila ze 2tyg to bym jeszcze raz z litr glifo pojechal za tydzien po tym deszczu. Ale moze doglebowka zadziala skoro poszla na taka wilgotna glebe. No i ma jeszcze dopadac we wtorek to niemal jak w tamtym roku 

1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Ja liczę,  że z glifo wieczorem chociaż wjadę. No dzisiaj i rano nie ma opcji. Niby powinno z wierzchu borowińsko powinno szybko wyschnąć. Nie spodziewałem się, że 20l spadło.

Opublikowano
Teraz, bartekac7 napisał(a):

Ja liczę,  że z glifo wieczorem chociaż wjadę. No dzisiaj i rano nie ma opcji. Niby powinno z wierzchu borowińsko powinno szybko wyschnąć. Nie spodziewałem się, że 20l spadło.

U nas sie nic nie kleilo. Ladnie, mokro ale sie jezdzilo jak ta lala. Jakby w to jeszcze spadł deszcz to juz calkiem by bylo idealnie 😁 u mnie po 20l tez bym jezdzil normalnie 😁

Opublikowano
17 minut temu, kamil800 napisał(a):

U nas sie nic nie kleilo. Ladnie, mokro ale sie jezdzilo jak ta lala. Jakby w to jeszcze spadł deszcz to juz calkiem by bylo idealnie 😁 u mnie po 20l tez bym jezdzil normalnie 😁

Tam gdzie mam płowizny też bym jeździł bym normalnie. Zresztą jeździlem dzisiaj. A na borowinie poszedłem zobaczyć jak tam ziarnko w ziemi to już buty całe zaklejone. Jeszcze parę kroków to by mi chyba zostały w polu.

Opublikowano
4 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Ciesze sie, ze nie mam tej borowiny bo z tego wynika, ze moze i nie da sie po niej jezdzic po deszczu ale za to nie trzyma wody i szybko wysycha w susze 😂

No specyficzna ziemia, ale ma swoje zalety. Ja mam pół na pół. Pół płowizn pół borowin.

A za drugie 20l deszczu to ja bym się nie obraził. Nawet kosztem tego jakbym na pole nie mógł wjechać.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Władek2 napisał(a):

Dzień dobry!

Chcę opryskać jaśka po siewie opryskami 1.5l Proman oraz 1l Boxer. Czy to dobre proporcje, bo nie pryskałem jeszcze tymi opryskami?

Dobre, bezpieczne nawet na piach, no może z tym Promanem na piach też do litra bym zszedł, a na dobrej 1.5 jest git

Godzinę temu, kamil800 napisał(a):

No jeździć można na spokojnie, skończyłem wyrabiać pod drobną, rewelacyjnie się robiło, wiatru nie było, oprysk wszedł idealnie, saletrzak też, rano łogień

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, slavik80 napisał(a):

Kolego  kamil800  mozez wyczyścić skrzynke? Nie można wysłać wiadomość 

Juz powinno działać 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Po robocie, czekamy....

Test oprysków  na ścieżkach zrobiony

Warunki idealne, mokro , ciepło, bez wiatru, dawno takich nie było. Chyba już wszyscy po zasiewach co? 

IMG_20260509_194115262.jpg

Opublikowano

Ja sialem z piątek na sobotę w ubiegłym tygodniu.  Zastanawiam się  czy aby nie popryskac jeszcze odrobinę pendinaminy bo trn moj oprysk na sucha glebę   raczej słabo  podziała.  Chociaż może  lepiej  zostawić  i wjechać corum +dash.

Ty kolego ravoj pewnie  wiesz. Czy  można u nas pryskac dronem? Taki mam zamysł aby xlecic opryski fasoli dronem ale czy u bas w strefie przygranicznej jest yo legalne? No i jeszcze to wojsko rozmieszczone na polach...

Raczej mniej w tym roku fasoli posianych może to tylko moje mylne złudzenia. 

Opublikowano (edytowane)

Fasoli mniej bo bambry trochę zredukowali zasiewy, po 2.6 im się nie opłaca, no i dobrze he he 

A co do dronów to jakaś klasa tam jest, ale nie znam szczegółów, zadzwoń na placówkę to Ci powiedzą, problemów nie będzie 

Ale oprysk dronem  to ja Cię podziwiam kurde... nowoczesność, ale jak on te 200 litrów na ha udźwignie? A kto atest zrobi? A dysze jakie? Ło matko...

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
59 minut temu, ravoj napisał(a):

oprysk dronem  to ja Cię podziwiam kurde... nowoczesność, ale jak on te 200 litrów na ha udźwignie? A kto atest zrobi? A dysze

No niby tak woda to taka mgiełka ma się  wytworzyć. To oriced atomizacji czy coś w ten  deseń.  Podobno wody ma iść sporo mniej 30-70 litrów na ha.

Teraz myślę  o usłudze  bo taki dron to w okolicach 50-120 tys czyli więcej prawdopodobnie anizeli moj obecny zestaw do pryskania ( c-355 + krukowiak)

Ktoś  na forum pisał o oprysku dronem w ququrydzy.

Ekonomicznego sensu raczej  to nie ma ale jest szansa syna zachęcić do rolnictwa. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ravoj napisał(a):

Chyba już wszyscy po zasiewach co?

czerwona mi jeszcze została
no i ew jasiek jak by nasion tej czerwonej zbrakło

na drobne dopiero "samo w czas" tak między ósmym (no minimum - szóstym) a dwudziestym; nigdy w tym przedziale siane nie wychodziły mi później niż jaśki nawet z siewów kwietniowych to po co chwastom dawać fory gdy i tak w te majowe chłody fasole wcale nie przyrastają a chwasty i owszem. 

był dziś gdzieś przymrozek? U mnie w tej chwili przy gruncie plus jeden, obok pomidorowych inspektów sprawdzałem (wewn inspektów plus jedenaście) ale słońce już wzeszło to nie wiem czy niżej nie było (zaspałem :ph34r:) a pono ma być jeszcze zimniej ze środy na czwartek

"samo pora" na wzeszłe fasole :D a są już takie
człowiek to jednak bardzo głupia istota :P 

wracając do tych inspektów - stare okna jednak się przydają i co szkło to jednak nie folia; dużo lepiej izoluje.

Edytowane przez dysydent