Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał(a):

Aby było co suszyć, jak fasoli nie będzie to pójdzie wszystko, przetwórnie i gnój  zapakują  w puszki dziś handlują 2 i 3 klasą fasoli, i zgadnijcie gdzie idzie.

No przecież nie w Europę tylko pewnie do marketów na terenie Polski.

Opublikowano

Ja na swojej nie byłem narazie.

Rok temu przesiewałem soję fasolą. To gdzieś siew był chyba 17 maja, młociłem 21 września chyba. No gnój był, ale jakoś się wysuszyło i poszła.

Mam takich co stwierdzili, że szkoda płacić za suszenie tylko w stodole zostawili przebraną, bo przyjdzie mróz to wysuszy. Ta wysuszył....

Opublikowano (edytowane)

Myslalem, ze ten moj "syfek" z tamtego roku to pojdzie na poplon a wyglada na to, ze to jeszcze pojdzie zapewne jako niezly towar 🤣 jeszcze pewnie wiecej dadza niz za ta ktora byla piekna. Chore

31 minut temu, bartekac7 napisał(a):

Rok temu przesiewałem soję fasolą. To gdzieś siew był chyba 17 maja, młociłem 21 września chyba. No gnój był, ale jakoś się wysuszyło i poszła

Ten znajomy któremu pryskam to co rok sieje 15-20 maja i zbiera normaknie ze wszystkimi. Jakas odmiana taka czy co? 🤔

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
14 minut temu, kamil800 napisał(a):

Myslalem, ze ten moj "syfek" z tamtego roku to pojdzie na poplon a wyglada na to, ze to jeszcze pojdzie zapewne jako niezly towar 🤣 jeszcze pewnie wiecej dadza niz za ta ktora byla piekna. Chore

Ten znajomy któremu pryskam to co rok sieje 15-20 maja i zbiera normaknie ze wszystkimi. Jakas odmiana taka czy co? 🤔

Niektórzy poprostu mają zawsze fuksa. 😀

Opublikowano
24 minuty temu, kamil800 napisał(a):

bo cały 2026-y jest chory; owoce pomarzły jeszcze w kwiecie, orzechy, kartofli nie będzie bo susza, a teraz zanosi się "klątwa @ravoj-a" Który jeszcze w kwietniu  pierwsze większe deszcze sarkastycznie przewidywał z początkiem żniw
tak że nie martwmy ile nam urośnie a ile  zgnije :P 

Opublikowano (edytowane)

Dziekujemy ravoj. Teraz wykrakaj grad i ci wybaczymy 😂

Ja nawet nie bylem zobaczyc co sie tam dzieje. Ostatnio jak bylem w sordku upalow to pojedyncze straki byly zawiazane ale nie wiem czy to odpadło czy zostalo i nie chce mi sie tam isc

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Tam gdzie się fasola nie  odmładza gdzie nie było deszczu to co zawiązała to na koniec lipca do cięcia bo strąki są wielkości palców , a tam gdzie nic na krzakach nie ma to po pierwszym lepszym deszczu talerzówka i niech pole odpoczywa pod zasiew pszenicy albo rzepaku.

Opublikowano
16 minut temu, kamil800 napisał(a):

Dziekujemy ravoj. Teraz wykrakaj grad i ci wybaczymy 😂

Ja nawet nie bylem zobaczyc co sie tam dzieje. Ostatnio jak bylem w sordku upalow to pojedyncze straki byly zawiazane ale nie wiem czy to odpadło czy zostalo i nie chce mi sie tam isc

No właśnie mam podobnie. Tyle, że do pszczół będę musiał pojechać wkońcu to i tak będą ją widział.

Chociaż na pszczoły też mam stan wkurwienny. To nie wiem. Najlepiej wcale nie jechać.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zbyszek3939 napisał(a):

Tam gdzie się fasola nie  odmładza gdzie nie było deszczu to co zawiązała to na koniec lipca do cięcia bo strąki są wielkości palców , a tam gdzie nic na krzakach nie ma to po pierwszym lepszym deszczu talerzówka i niech pole odpoczywa pod zasiew pszenicy albo rzepaku.

nawet jeżeli talerzówka to jeszcze nie teraz; niech sobie masy zielonej podrośnie, azotu nawiąże, na tuż przed orką przedsiewną jaki mulczer czy ta talerzówka wystarczy no chyba że jakie chwasty grożą wysianiem to wcześniej
aż tak emocjonalnie to jeszcze nie dość że strata to i wszystkich możliwych profitów się pozbawić?

Jeszcze ic nie wiadomo z tymi jaśkami bo tak do ok 25-ego lipca strąk zawiązany do końca sierpnia potrafi dorosnąć do wycinki. Ja wub r kontrę na nasiennej plantacyjce siałem jako ostatnią i gdzieś okolo 15 maja a może i później a gdy wycinalem to pierwsze zawiązane strąki; te z pierwszych kwiatów poszły w straty sporo bo zagniwały zaschnięte dużo wcześniej niż masa główna strąków zawiązanych z kwiatostanów pięter wyższych ... chm - nie wiem czy mam stosowne zdjęcia to po datach by ustalił kiedy to ta masa główna się wiązała.

no; sprawdziłem i między osiemnastym a dwudziestym ósmym lipca większosć strąków się wiązała w tej kontrze które stanowiły o trzonie plonu

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

nawet jeżeli talerzówka to jeszcze nie teraz; niech sobie masy zielonej podrośnie, azotu nawiąże, na tuż przed orką przedsiewną jaki mulczer czy ta talerzówka wystarczy no chyba że jakie chwasty grożą wysianiem to wcześniej
aż tak emocjonalnie to jeszcze nie dość że strata to i wszystkich możliwych profitów się pozbawić?

Jeszcze ic nie wiadomo z tymi jaśkami bo tak do ok 25-ego lipca strąk zawiązany do końca sierpnia potrafi dorosnąć do wycinki. Ja wub r kontrę na nasiennej plantacyjce siałem jako ostatnią i gdzieś okolo 15 maja a może i później a gdy wycinalem to pierwsze zawiązane strąki; te z pierwszych kwiatów poszły w straty sporo bo zagniwały zaschnięte dużo wcześniej niż masa główna strąków zawiązanych z kwiatostanów pięter wyższych ... chm - nie wiem czy mam stosowne zdjęcia to po datach by ustalił kiedy to ta masa główna się wiązała.

no; sprawdziłem i między osiemnastym a dwudziestym ósmym lipca większosć strąków się wiązała w tej kontrze które stanowiły o trzonie plonu

To ta kontra młócona 25.09?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, bartekac7 napisał(a):

To ta kontra młócona 25.09?

tak
ja bym musiał sprawdzać w zapiskach kiedy dokładnie młócona bo dokładnie nie pamiętam no ale ta która była młócona ostatnia i u mnie i w okolicy bo później już chyba nikt nie był w stanie niczego z fasoli wymłócić bo się zadeszczyło i ... zegniło.

no Ten młócił którego Ty w region ściągnąłeś i dałeś mi cynk.

wymagała lekkiego dosuszenia ale dało radę na folii do słońca i z niej w tym roku pełnia wschodów; czyli dosuszona i dojrzała tak jak powinna.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, dysydent napisał(a):

Dziś mamy 4 lipca nic jeszcze nie spóżnia  na kwitnienie i wiązanie, dobrze mówisz tylko musi być woda bo na borowinach tam gdzie nie padało to fasola walczy o przetrwanie a nie  o plon.

24 minuty temu, bartekac7 napisał(a):

Faktycznie fasola będzie drugi raz teraz kwitnąć. Tzn teraz. Za jakiś czas. Nowe pąki są. 

Może jeszcze lipa 2 raz zakwitnie🫣 bo mi pszczoły z  głodu wyzdychają w tym lipsku, kwiat lipy spaliło w kilka dni , trzeba zabierać do domu bo tylko zgnilca tam mogą złapać.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Zbyszek3939 napisał(a):

Dziś mamy 4 lipca nic jeszcze nie spóżnia  na kwitnienie i wiązanie, dobrze mówisz tylko musi być woda bo na borowinach tam gdzie nie padało to fasola walczy o przetrwanie a nie  o plon.

Może jeszcze lipa 2 raz zakwitnie🫣 bo mi pszczoły z  głodu wyzdychają w tym lipsku, kwiat lipy spaliło w kilka dni , trzeba zabierać do domu bo tylko zgnilca tam mogą złapać.

Ja coś mam w nadstawce po 4,6 z 8 ramek nakropu zależy od rodziny. Tam koło szkoły w Białowoli jest rządek lip późniejszych. To ta dopiero zaczyna kwitnąć. Kupiłem 3 krainki rosa z tej pasieki koło ulhówka. To 1 z nich się nadaję. Resta kiepsko. To ta jedna naniosła na te 6 ramek. No i celle, która mi się najlepiej sprawdza. Nie wiem. Wirować jak skończy ta późna lipa czy poczekać moze jeszcze z fasoli coś doniosą? Albo jeździć obserwować czy coś przybywa. Jak nie to wirować.

Tyle, że niestety. W 2 rodzinach np am tylko dwie ramki nakropu w nadstawce. No kicha.

To chyba 2 lata temu tak ładnie lipę zebraliśmy w tym miejscu? Rok temu było takoo chyba.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

2 lata temu był piękny lipowy miód, w tamtym roku byle co , w tym jeszcze gorzej, ten nakrop to masz ze swojej fasoli i pewnie z jakiś bławatów arowa, bo lipa nie  miała czasu zanektarować żywcem ją paliło.

Opublikowano
55 minut temu, Zbyszek3939 napisał(a):

2 lata temu był piękny lipowy miód, w tamtym roku byle co , w tym jeszcze gorzej, ten nakrop to masz ze swojej fasoli i pewnie z jakiś bławatów arowa, bo lipa nie  miała czasu zanektarować żywcem ją paliło.

To poczekam jak fasola drugi raz zakwitnie. Może doniosą.

O ile znowu zakwitnie i jej nie podpali.

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał(a):

80%

Nie ma znaczenia ile, bo i tak odmowa będzie

A z tym gradem @kamil800 to już po ptakach, pogoda stabilna, nic już nie będzie, 

Jeszcze się wycwanili, bo w ramce jest, że w tym roku w przypadku niezgodności z kalkulacją nie ma możliwości powołania komisji gminnej. 

Opublikowano

na wielokwiatowych rzeczywiście nie ma czego szukać bo upał uwalił kwiat na WSZYSTKICH plantacjach który to kwiat akurat był w czas tych upałów i jedynie skrajnie wcześnie siane i skrajnie późno no i na najwilgotniejszych stanowiskach można zlustrować czy jest sens planować zbiór już teraz czy z tym planowaniem ew poczekać na jakieś nowe kwiaty w najbliższych dwu góra trzech tygodniach i czy znów na jaką falę upałów nie trafią.

Fasole zwyczajne na co mniej suchych stanowiskach rokują na plon o ile jakaś kolejna fala upałów strąków nie uwali które teraz nawet całkiem sprawnie się wiążą jeśli mają na czym; tzn rośliny nie uschły wcześniej.

Jaśki w tym roku to plantacje chybione już tak czy inaczej i tutaj nie tyle susza co upał zadecydował i na większości plantacji nie

21 godzin temu, ravoj napisał(a):

80%

a 100 można będzie wpisać z pełną podstawą bo ilość ew plonu może wykluczyć ekonomiczny sens zbioru jeśli te deszcze z prognoz będą tak się sprawdzać jak wczorajszy

Opublikowano

Ja to chyba kogoś poproszę o to talerzowanie jak już dojdzie do decyzji o kasowaniu fasoli. Mój układ nerwowy wtedy może być chwilowo wówczas mocno nadszarpnięty. Swoją drogą w takiej zaschniętej borowinie to tylko po wierzchu ryzanie będzie a nie talerzowanie 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Do 15 lipca i tak te fasoliska muszą pozostać na polu

a nie wiem; ze względu na te komisyje suszowe czy jeszcze co innego?
Skoro taki sztywny termin podajesz to pewnie wiesz coś o czym ja nie wiem iu zgaduję że ma to jakiś związek z tymi półgłówkami urzędniczymi "systemszczykami"

@bartekac7 po wielokroć i ja i inni tu zastrzegali że fasola tak ma i niczym nadzwyczajnym jest zaniechanie zbioru i kto decyduje się uprawiać ten gatunek z góry powinien zakładać owo ryzyko.
W tym roku to nawet deszczownia by nie uchroniła przed zrzuceniem plonu przez jaśki bo przyczyną była nie tyle susza a temperatura 

chociaż decyzja o likwidacji jest jeszcze grubo przedwczesna i o tym pisałem już wcześniej dlaczego.

Edytowane przez dysydent