Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Michciubar napisał(a):

To może prędzej ja jakaś kosiarka skrócić do połowy wysokości żeby chciała odbijać w góre

mówisz - kosiarka?
taka może być? 

45 minut temu, KrzysztofRolnikLJA napisał(a):

Wszystkie plagi egipskie w tym roku

Messenger_creation_7578803F-B9B2-4DC9-8867-329FC316CF93.png

nawet nie wiadomo czy warto to zwalczać skoro strąków nie ma?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, lajkzxc napisał(a):

Będzie to dziadostwo przeszkadzać ewentualnemy wiązaniu strąków?    Pewnie na pewno, jakaś mecha 

20260707_185207.jpg

??

Opublikowano

no co? słodyszki pokolenie które ma zimować przed zakopaniem się w glebie jeszcze się na pyłek fasolowy na popas załapały

w necie znalazłem że i kwiaty winogron też potrafią atakować
pono rozkwitłym kwiatom nie szkodzą a tylko pąki jeśli nagryzają  bo z kwiatów tylko pyłek wyjadają i w rzepaku nawet gdy już kwiaty to zapylają ten rzepak, może i fasolę też?

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dysydent napisał(a):

no co? słodyszki pokolenie które ma zimować przed zakopaniem się w glebie jeszcze się na pyłek fasolowy na popas załapały

w necie znalazłem że i kwiaty winogron też potrafią atakować
pono rozkwitłym kwiatom nie szkodzą a tylko pąki jeśli nagryzają  bo z kwiatów tylko pyłek wyjadają i w rzepaku nawet gdy już kwiaty to zapylają ten rzepak, może i fasolę też?

Zaimportować do Polski szkodnika z Niemiec .

@dysydent wpierdoli i fasolę zapewne polubi  https://www.o2.pl/informacje/niemcy-bija-na-alarm-ten-szkodnik-wystepuje-tez-polsce-7166423715580544a  

W Niemczech poważnym problemem dla plantatorów stała się cykada trzcinowa .

Pożera  nie tylko kukurydzę, ale przede wszystkim uprawy buraków cukrowych i ziemniaków.

W Niemczech choroba rozprzestrzeniła się na obszarze ponad 100 tys. hektarów. Porażone rośliny zamierają, a korzenie buraków ulegają deformacji.

Błyszczka jarzynówka .

błyszczki jarzynówki na plantacjach buraka. Szkodnik ten potrafi błyskawicznie ogołocić liście roślin, prowadząc do powstawania gołożerów na polach.

fasolę zapewne też polubią .

Groźny szkodnik zbliża się do Polski .

https://www.topagrar.pl/articles/kukurydza/nowy-szkodnik-w-europie-zagraza-setkom-roslin-to-nie-jest-problem-tylko-kukurydzy-2669662

Edytowane przez galan99
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał(a):

Zaimportować do Polski szkodnika z Niemiec .

W Niemczech poważnym problemem dla plantatorów stała się cykada trzcinowa .

Pożera  nie tylko kukurydzę, ale przede wszystkim uprawy buraków cukrowych i ziemniaków.

W Niemczech choroba rozprzestrzeniła się na obszarze ponad 100 tys. hektarów. Porażone rośliny zamierają, a korzenie buraków ulegają deformacji.

To w końcu szkodnik czy choroba? A może to chory szkodnik?

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał(a):

To w końcu szkodnik czy choroba? A może to chory szkodnik?

Sama cykada nie zjada całego plonu - lecz działa jak nosiciel. Wystarczy, że ukłucie zaledwie jednego owada zainfekuje roślinę patogenem -  który następnie rozprzestrzenia się po całym polu .

• Sad 1
Opublikowano

Czyli znowu nie wiesz🤣 To że czytałeś nie ma znaczenia bo nie rozumiesz nawet prostych tekstów więc ci wyszło jak zwykle - dwa proste pytania i leżysz i kwiczysz. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

Czyli znowu nie wiesz🤣 To że czytałeś nie ma znaczenia bo nie rozumiesz nawet prostych tekstów więc ci wyszło jak zwykle - dwa proste pytania i leżysz i kwiczysz. 

Jest napisane można poczytać - po co pytać jak głupieć jak co po co .

jedno pewne że ci uprawy wpierdoli .

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał(a):

Gdzie poczytać? Daj link jesli to zadanie nie przekroczy twoich zdolności inteklektualno manualnych. 

Czy ty jesteś normalny na umyśle nie potrafisz wpisać zapytania .

https://ampol-merol.pl/blog/263/nowe-zagrozenie-szroniec-zajaczek-czyli-cykada-trzcinowa

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/ma-zaledwie-centymetr-i-niszczy-cale-pola-rolnicy-traca-nawet-50-proc-plonow,179929.html

https://www.topagrar.pl/articles/buraki-cukrowe/cykada-trzcinowa-ogromne-zagrozenie-dla-uprawy-buraka-cukrowego-2529960

https://www.topagrar.pl/articles/buraki-cukrowe/szroniec-zajaczek-czy-cykada-trzcinowa-to-ten-sam-owad-a-szkodnik-jest-juz-w-polsce-i-rosnie-niebezpieczenstwo-dla-burakow-2638082

Edytowane przez galan99
Opublikowano
W dniu 6.07.2026 o 17:51, EteroxPL napisał(a):

Panowie a jak już w zasadzie fasola idzie na stracenie to można robić eksperymenty, co myślicie o tym aby opryskać MCPB w dawce 0,2-0,3l/ha fasola dostanie szoku być może za tydzień wypuści nowy kwiat? Tylko że zbiór pewnie opóźni się do września a może i października, co sądzicie o tym? Koszt tego to wyjdzie może max 30zl/ha 

Biała fasola? Może potraktują ją dolistnie azotem np siarczanem amonu czy mocznikiem? Tytanit?

Opublikowano
Godzinę temu, makara11 napisał(a):

szału nie ma ale może coś tam urośnie , 8 litrów jeszcze dopadało to na parę dni starczy

IMG_20260704_160222.jpg

Jak tak na każdym krzaku to coś uleci

Opublikowano
4 godziny temu, makara11 napisał(a):

szału nie ma ale może coś tam urośnie , 8 litrów jeszcze dopadało to na parę dni starczy

IMG_20260704_160222.jpg

ee to jakas zwyczajna i praktycznie z każdego kwiatka co jeszcze są będzie strąk bo to samopylne a i trafiło kwitnieniem już po tych upałach, Teraz deszcze mają być już śmielej to plon zwyczajnych fasoli nie zanosi się gorszy niż innymi laty o ile wcześniej krzaki nie uschły.

To Igołomska czy jaka inna np czerwona?
bo nawet jeśli wcześniej pisałeś to nie pomnę.

Opublikowano (edytowane)

@Egzo co roku sie trafia takie coś w zwyczajnych zwłaszcza takich co bujniejszych, na zabiedzonych raczej się nie zdarza i nie wiem co to jest; czy zmieniki, wciornastki itp. czy jaka infekcja czy zwykłe mechaniczne uszkodzenie przez wiatr?
Zwykle nasilenie nagłego zasychania najmłodszych liści nie jest jakieś epidemiczne to i kładę lagę i nawet nie wnikam co przyczyna

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ponoć koło Mircza ktoś 35ha już stalerzował. Mój kolega zastanawia się czy talerzować teraz czy jeszcze czekać, pierwszego strączka szukał 10 minut na polu. Ja jeszcze decyzji nie podjąłem, bo nie mam nasion i nie wiem czy coś nie zostawić na nasiona. 

Edytowane przez ravoj