Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

to ktoś kupuje?

ja miałem kiedyś całą czerwoną oraz całą czarną to chociaż jako dekoracyjny akcent kolorystyczny do sałatek szło w pewnych ilościach ale to to jakieś "borlottowato" upstrokacone po namoczeniu i ugotowaniu pewnie wygląda jak jasna wersja zajęczych bobków xD 

Opublikowano
13 godzin temu, Michall51 napisał(a):

no właśnie dobre pytanie
w agencji " aplikacja suszowa " jest do 15 października

A w gminie do 23 lipca? 
Należy składać tu i tu czy jak?

No tylko, że to do gminy to jest tylko oświadczenie o stratach spowodowanych wysokimi temp,  to jaka to pomoc? Narazie na tym etapie to tylko oświadczenie a nie jakiś wniosek.

Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

to ktoś kupuje?

ja miałem kiedyś całą czerwoną oraz całą czarną to chociaż jako dekoracyjny akcent kolorystyczny do sałatek szło w pewnych ilościach ale to to jakieś "borlottowato" upstrokacone po namoczeniu i ugotowaniu pewnie wygląda jak jasna wersja zajęczych bobków xD 

Nie ma ani dużó hodowców, ani dużo kupców. Za to plon też jest nie za duży.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

dowiedziałem się tyle, że składać trzeba tu i tu a potem się zdecyduje. To wszystko palcem w g... pisane to nie ma na co liczyć. 

Suszową ogarnąłem dawno, dziś przez ePuap złożę do gminy i niech sobie procedują. Znajomości liczą się wszędzie i to odwieczne prawo życia. Gmina powie jak z gradem - poniżej 30% strat w całym gospodarstwie i pomoc się nie należy. 

6 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

A co Ty dzisiaj się urodziłeś? Nie pierwszy raz takie komisję są powoływane, będzie komisja składająca się z paru członków: z izb rolniczych z gminy, z rady no i jakiś przewodniczący. Oględziny najprawdopodobniej zostaną przeprowadzone zaocznie albo i  "ekstremistycznie"😉. Jedyną zaletą tych komisji będzie to że członkowie za darmo pracować nie będą a największe szkody będą uznane u swoich ziomków.

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
58 minut temu, ravoj napisał(a):

dowiedziałem się tyle, że składać trzeba tu i tu a potem się zdecyduje. To wszystko palcem w g... pisane to nie ma na co liczyć. 

Suszową ogarnąłem dawno, dziś przez ePuap złożę do gminy i niech sobie procedują. Znajomości liczą się wszędzie i to odwieczne prawo życia. Gmina powie jak z gradem - poniżej 30% strat w całym gospodarstwie i pomoc się nie należy. 

To się wstrzymaj z tą wysyłką. Druk wadliwy jest i podobno 2x trzeba.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bartekac7 napisał(a):

Druk wadliwy jest i podobno 2x trzeba.

że ten druk?

oswiadczenie.jpg

oswiadczenie2.jpg

no pewnie; tak jak już wcześniej pisałem - wszyscy tam na tych urzędach jesteście "wadliwi"
który to radosny twórca urzędowy sili się na wymienienie wszystkich możliwych warzyw i owoców a np paprykę, kapustne czy ziemniaki pomija bo przynajmniej wczesne zaliczane są do warzyw a przecież nie tylko warzyw, owoców susza czy upały dotknęły
to co nie wymienione że niby susza ominęła?

4 godziny temu, ravoj napisał(a):

Gmina powie jak z gradem - poniżej 30% strat w całym gospodarstwie i pomoc się nie należy. 

a bo to po to ten cały zamęt aby rolnikowi jakieś grosze usr.ać? i to jeszcze na randomowo wybrane uprawy przez jakiegoś darmozjada państwowego i do tego - jak widać - półmózga; co sensownego formularza sklecić nie potrafi?
To nie dla rolników a owych "komisarzy' którzy czy orzekną czy nie stratę; to bynajmniej nie wadliwymi pieniędzmi skasują za orzekanie wypłatę :P 

już lepiej żeby urzednicze bydlę puste miejsce w rubryce - "uprawy" zostawiło to każdy by sobie wpisał stosownie do struktury swoich upraw i strat których to upraw susza dotknęła

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

że ten druk?

oswiadczenie.jpg

oswiadczenie2.jpg

no pewnie; tak jak już wcześniej pisałem - wszyscy tam na tych urzędach jesteście "wadliwi"
który to radosny twórca urzędowy sili się na wymienienie wszystkich możliwych warzyw i owoców a np paprykę, kapustne czy ziemniaki pomija bo przynajmniej wczesne zaliczane są do warzyw a przecież nie tylko warzyw, owoców susza czy upały dotknęły
to co nie wymienione że niby susza ominęła?

a bo to po to ten cały zamęt aby rolnikowi jakieś grosze usr.ać? i to jeszcze na randomowo wybrane uprawy przez jakiegoś darmozjada państwowego i do tego - jak widać - półmózga; co sensownego formularza sklecić nie potrafi?
To nie dla rolników a owych "komisarzy' którzy czy orzekną czy nie stratę; to bynajmniej nie wadliwymi pieniędzmi skasują za orzekanie wypłatę :P 

już lepiej żeby urzednicze bydlę puste miejsce w rubryce - "uprawy" zostawiło to każdy by sobie wpisał stosownie do struktury swoich upraw i strat których to upraw susza dotknęła

Na stronie ug napisali, że jest wadliwy.

Opublikowano

zatem daremny trud było szukać tego formularza i tak samo daremny wyjaśnienia dlaczego wadliwy

a idźcie wy w pi.du pierdzistołki państwowe co sami nie wiecie jak powiedzieć wprost - "pomocy kapitałowi prywatnemu nie było nie ma i nie będzie a jeśli nawet to partyjnym pociotkom tych którzy akurat przy korycie"

Nie zawracajcie nam więcej ... jakimiś pono pomocami klęskowymi bo największą klęską jesteście wy i już gospodarka nie wyrabia na utrzymanie was coraz większej rzeszy a jedyne co to "wadliwe"

szkoda czasu i fatygi

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

zatem daremny trud było szukać tego formularza i tak samo daremny wyjaśnienia dlaczego wadliwy

a idźcie wy w pi.du pierdzistołki państwowe co sami nie wiecie jak powiedzieć wprost - "pomocy kapitałowi prywatnemu nie było nie ma i nie będzie a jeśli nawet to partyjnym pociotkom tych którzy akurat przy korycie"

Nie zawracajcie nam więcej ... jakimiś pono pomocami klęskowymi bo największą klęską jesteście wy i już gospodarka nie wyrabia na utrzymanie was coraz większej rzeszy a jedyne co to "wadliwe"

szkoda czasu i fatygi

A co Ty tu wyrzucasz swoje żale do nas idzie być taki cwany i siebie w urzędzie gminy.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Łukaszek napisał(a):

A co Ty tu wyrzucasz swoje żale do nas

to publiczne forum i większy mają zasięg te - jak piszesz - żale niż w czterech ścianach u jakiegoś "jaśnie pana urzędasa" co mnie - a jakże - wysłucha i dla siebie zostawi a mnie każe wyrzucić za obrazę¢ jaśniepańskiego majestatu

Gwoli precyzji definicji - to nie żale, to pogarda

może jeszcze mam pójść i doradzić jak sensownie i nie "wadliwie" procedury pomocowo suszowe przeprowadzić? a taki uj bo i tak wypłatę na konto w pensyjce dostanie etatowy... darmozjad państwowy gdyby to zadziałało i pomoc trafiła sprawiedliwie do najbardziej pokrzywdzonych a nie największych partaczy czy kumotrów tych ... no.

Co do zaś wniosku o pomoc suszową to do tego dwudziestego trzeciego ja uczciwie przyznaję że nie będę wiedział jeszcze czy i jakie straty z anomalii pogodowych poniosę i uczciwie do tego terminu nikogo o nic prosić nie zamierzam na zasadzie - na wyrost i wszelki wypadek

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, Łukaszek napisał(a):

A co Ty tu wyrzucasz swoje żale do nas idzie być taki cwany i siebie w urzędzie gminy.

No to taki co się w urzędzie uaktywnił to na dołku u nas siedzi, to lepiej niech sobie Tomek na forum nerwy poluzuje 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a jakie tam

21 minut temu, ravoj napisał(a):

nerwy

to wyrachowana inspiracja i może zebrała by się jakaś grupa oddolna która by skontrolowała ilu to wiedziało i kto to był którzy pozyskali "niewadliwe" formularze wniosków  i na jakies "poziomki" czy inne .. co tam jeszcze w tym wniosku było? świdośliwy? :D grubą kasę za suszę wydębili z budżetu bo pono się w upał te poziomki upiekły i to tak że ślad po nich na wnioskowanej działce zaginął? ;) 
Przecież wiemy jakie przekręty idą poprzez gminy i jak się rżnie na dwie strony i budżet unijny i tych "nieswoich" z regionu

skąd ten tak krótki termin i nieprzekraczalny tych wniosków?
ciekawe; prawda? ;) 

przecież nie będę konkretnych przykładów podawał bo zaraz opozycja obecnie rządzących zechce mnie na świadka w sądach co by politycznie dowalić i od koryta odpędzić aby... robić to samo :P 
za stary wyga jestem abym nie potrafił panować nad swoimi nerwami jak również celowo tych nerwów nie symulować ;) xD 

to

21 minut temu, ravoj napisał(a):

na dołku u nas siedzi

powiadasz?
no no no 
xD 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

a jakie tam

to wyrachowana inspiracja i może zebrała by się jakaś grupa oddolna która by skontrolowała ilu to wiedziało i kto to był którzy pozyskali "niewadliwe" formularze wniosków  i na jakies "poziomki" grubą kasę za suszę wydębili z budżetu bo pono się w upał te poziomki upiekły i to tak że ślad po nich na wnioskowanej działce zaginął? ;) 
Przecież wiemy jakie przekręty idą poprzez gminy i jak się rżnie na dwie strony i budżet unijny i tych "nieswoich" z regionu

przecież nie będę konkretnych przykładów podawał bo zaraz opozycja obecnie rządzących zechce mnie na świadka w sądach co by politycznie dowalić i od koryta odpędzić aby... robić to samo :P 
za stary wyga jestem abym nie potrafił panować nad swoimi nerwami jak również celowo tych nerwów nie symulować ;) xD 

Spokojnie nie denerwuj się  - Rolnicy złożyli - Postulat o dopłaty do fasoli trafił do ministra rolnictwa. Z wnioskiem wystąpiła Lubelska Izba Rolnicza - która apeluje o przywrócenie wsparcia . Dla fasoli wielokwiatowej - wskazując na jej znaczenie w zmianowaniu oraz wycofywanie środków ochrony roślin .

Minister Krajewski milczy nic nie odpowiedział na ten postulat - trzeba  czekać może dostaniesz dopłatę do fasoli .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

najgorsze co dla fasoli można zrobić to

18 minut temu, galan99 napisał(a):

przywrócenie wsparcia . Dla fasoli

ale że teraz popaprańce przy korycie to nie tylko takich debilizmów możemy się spodziewać

smutne

może dostaniesz dopłatę do fasoli

ja nie chcę żadnej dopłaty, ja chcę rynkowe niezmanipulowane subwencjonizmami ceny a o resztę to już zatroszczę się sam w opłacalności tej jak i innych upraw.

Spokojnie nie denerwuj się

Spokojnie to się w grobie leży
widzę - nie zauważyłeś i ja się wcale nie denerwuję; ja się świetnie bawię
Ty - z resztą; widzę - też xD 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ja nie chcę przywracania dopłat obszarowych do fasoli a co do suszowych to tylko napisałem że jeszcze nie wiem czy będą mi przysługiwać jeśli by miały być uczciwe zasady i rzetelna ocena tych komisji i - zgoda - co do większości jaśków już nie ulega wątpliwości że plon w tym roku stracony ale za wcześnie jest nawet do końca lipca aby ocenić poziom strat na wszystkich. Co tam końca lipca; nawet te plantacje które wtórnie nawiążą strąków poprzez opóźniony zbior mogą zostać nie zebrane i tu rzetelnej oceny należało by oczekiwać nie wcześniej jak gdzieś w październiku/listopadzie

a wszelkie moje dywagacje z pogardą dla "profesjonalizmu" tych państwowych czy tam gminnych "komisarzy" i innej maści orzeczników przecież też maja jak najbardziej wiarygodne podstawy mojej nieufności bo wątpię aby potrafiło jakieś urzędnicze bydlę odróżnić czy lichość danej plantacji to skutek pogody czy np fitotoksyczności herbicydu czy "oszczędności" plantatora w nawożeniu czy wyboru np zbyt kwaśnego, czy - ogólnie - lichego np piaszczystego stanowiska na którym co do zasady uprawa fasoli jest najczęściej zawodna z wyjątkiem lat nadprzeciętnie mokrych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja też jestem przeciwny tym śmiesznym pomocom, bo to nie pomoc dla rolnika. Dają dopłaty do nawozów to nawozy idą zaraz w górę , dopłaty do pszenicy, pszenica spada w dół, a doplaty dostanie się w określonych ilościach tylko do hektarów na które składa się wnioski obszarowe, a na te hektary na gębę nic się nie dostanie. Te wszystkie pomoce to mydlenie oczu naiwnym.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak poprzednio fasola kwitła to ziemię spokojnie było widać. Teraz zszyła ziemię. Od dołu pierwsze kwiaty są. Pszczoły latają. Deszcze o miesiąc za późno.  Nie wiem. Albo kasacja, albo zbiór w październiku. 

Opublikowano
37 minut temu, bartekac7 napisał(a):

albo zbiór w październiku.

ee; strąki zawiązane z obecnych teraz kwiatów to jeszcze na początek września wyjdą czyli względnie jeszcze zbieralnie

Opublikowano
18 minut temu, dysydent napisał(a):

ee; strąki zawiązane z obecnych teraz kwiatów to jeszcze na początek września wyjdą czyli względnie jeszcze zbieralnie

Czyli jeździć obserwować. Tak jak gdzieś pisaliśmy ja do sierpnia ją zostawiam napewno. No i to pewnie gdzieś do końca sierpnia. Tylko teraz pewnie chwasty wylezą mocno?

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, bartekac7 napisał(a):

Czyli jeździć obserwować

a w życiu; ja położyłem lagę na fasolach i do połowy sierpnia ani się wybieram co oglądać, ma urosnąć to urośnie a nie to oglądanie fasoli nic pomoże a nerwom moim i zaszkodzić może. 
Co do nas należało we fasolach porobiliśmy i teraz tylko ew komunikata czytać na strąkowca czy co tam fachury jakie ogłoszą i tyle, a dopiero wtedy trzeba będzie zajrzeć czy trzeba truć strąkowce czy same z głodu pozdychają bo fasola nie raczyła strąków... :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
30 minut temu, dysydent napisał(a):
42 minuty temu, bartekac7 napisał(a):

Czyli jeździć obserwować

a w życiu

ja po jakich zlewać jeszcze mogę podjechać i obserwować. Może jakiś grad akurat najdzie.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj zrobiłem grzybówkę, żeby z tych 500kg co namłócę połowy odpadu nie było i na nasiona coś mieć zdrowego, ale  z ciągnika coś tam strączków widziałem - kilka lepszych krzaczków, to może nawet 600 - 700 kg się zbierze :) 

Faktycznie fasola się sszyła i jest jeden równy zielony łan a ja sieję gęściej, to grzybówka jakby wskazana. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)

Widzę że już wyrosłeś z siania odpadem, ale w przyszłym sezonie będzie  to nagminne  bo kto kupi nasienie po kilkanaście złotych, przebieranie za odpad w tym roku nie wchodzi w grę.

Edytowane przez Zbyszek3939