Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

drastyczny zjazd ceny ub r otworzył handlarzom rynki wcześniej niedostępne 
a no zobaczymy czy wykorzystali i zwiększą popyt w tym roku czy przejedli tę różnicę niczego nie rozszerzając?
Pewnie trafiłem w rejon w ub r przefasolowany i samo zmianowanie wymusiło że teraz znacząco więcej tam zbóż niż rok temu bo skrajnie trudna jest fasola w monokulturze z racji chwastów zwłaszcza wieloletnich i nawet jeśli sama sobie najgorszym przedplonem nie jest to chwasty wyganiają z pola

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

tam się dopiero uczą i jeszcze dla Tamtych jest to egzotyczne novum i pewnie teraz jest tam ta faza druga - popionierska

tu akurat poskąpię łopatologicznej wykładni bo nawet jak na mnie post by wyszedł za długi :P 

Opublikowano (edytowane)

Mam taki plan: poprawka 1 litr fusilade wieczorem, a na drugi dzień podsypywanie. Wydaje mi się że rozłogi nie zostaną jakoś mocno podcięte żeby ograniczyło to zabieg i odbijały nowe. A zasypana chwastnica i tak już po niej. Czy jestem w błędzie 

Edytowane przez mint
Opublikowano
4 minuty temu, kamil800 napisał(a):

A po co to podsypywanie? U nas nikt tego nie robi. Jaki to ma cel? Zasypac chwasty?

Chyba, żeby się lepiej wycinało. Coś takiego kiedyś słyszałem.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bartekac7 napisał(a):

Chyba, żeby się lepiej wycinało. Coś takiego kiedyś słyszałem.

Jakos bez tego u nas każdy wycina bez problemu 😁 wielorakiem sie robi jak jakis tam chwast przepusci ale podsypywania nie 🤔

8 minut temu, 85Tomekkk napisał(a):

Z jakich okolic jesteś?

22-510

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Jakos bez tego u nas każdy wycina bez problemu 😁 wielorakiem sie robi jak jakis tam chwast przepusci ale podsypywania nie 🤔

22-510

i mówisz że u was nie podsypuje się fasoli?a kiedyś na złomie w Uchaniach widziałem   redliczki do wieloraka z naspawaną blachą do podsypywania,zjechane do zera

Opublikowano (edytowane)

spulchnienie wierzchniej warstwy gleby przerywa podsiąkanie wody z głębszych warstw i to jest najwartościowszy efekt wszelkich pielników ale tylko w warunkach po deszczu a przed długotrwałym okresem posuchy tzn zanim żaden kolejny deszcz spowrotem gleby nie ubije. 
Oczywiście jeśli istnieje konieczność eliminacji jakichś chwastów choć tu już ryzyko wyindukowania silnego zachwaszczenia wtórnego bo skoro jakieś chwasty były mimo herbicydów tzn pole jest zachwaszczone i zapas nasion wszelkiego tałatajstwa ma w opór i kolejne zastępy się pielnikiem wydobędzie a gdy zbyt wcześnie to uprawa nie zdoła zakryć gleby i jakieś komosy i inne szybko rosnące roczne wyskoczą ponad łan  i tu pielnik jest skutkiem porażki a nie świadomego planu.
Podcinarki i inne kosiarki działają do głębokości tak ok 1-3cm i aż takie nierówności na polu we żniwa to skutek z kolei nieumiejętnej uprawy pola przedsiewnej i czy tu coś redlinki nad rzędami są w stanie pomóc? Do pasywnych mogą do aktywnych wręcz szkodzą bo strąki w zaniżonych międzyrzędziach trafiają w strefę działania noży a aby dać głębiej kosiarkę to i będzie więcej ziemi zgarniać pod pokosy topiąc w tej ziemi strąki skoszonej i przeciążenia szybko zniszczą przekładnie skrzyni tych adaptowanych rotacyjnych łąkowych kosiarek bo nie do takich przełożeń te skrzynie liczone jakie ustawia sie dla wycinania fasoli

mamy jedno pole gdzie ze względu7 na skrzyp zdało by się jakimś pielnikiem to pojeździć tyle że yo pole jest tak paskudnej figury geometrycznej i z żadnej strony niewyjazdowe że więcej stłucze na uwrociach fasoli niż plonu uratuje tłamsząc ten skrzyp. Tam jakieś 25% powierzchni pola to poprzeczki :D ilokąt figura tej działki to tak z pamięci nie dam rady i kąty tam są od ostrych po rozwarte, ani jednego prostego a jeden to nawet wklęsły xD 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, 85Tomekkk napisał(a):

i mówisz że u was nie podsypuje się fasoli?a kiedyś na złomie w Uchaniach widziałem   redliczki do wieloraka z naspawaną blachą do podsypywania,zjechane do zera

No nie. W tamtym roku to tu bylo set hektarow fasoli w okolicy i zadna nie podsypana. Co drugie pole bylo z fasola

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dysydent napisał(a):

w tym roku mniej?

Duzo mniej. Na trasie do hrubieszowa tez jest doslownie kilka pol w tym roku z fasola a bylo tez niemal co drugie

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

A po co to podsypywanie? U nas nikt tego nie robi. Jaki to ma cel? Zasypac chwasty?

Podsypywania nie miało na celu zasypania chwastów tylko napowietrzenie ziemi i zrobienie górki w rządku, ci pomagało w wycinaniu(przynajmniej dla mnie). Nie jechało się podsypywać fasoli pełnej chwastów tylko takiej świeżo przedziabanej. Kiedyś miałem taką technikę że pierwsze jechało się wielorakiem z nożami, potem przeleciało się z motyką i na koniec tuż przed kwitnieniem podsypywania się i zapominało się o fasoli aż do ścinania.

6 godzin temu, bartekac7 napisał(a):

Pan Tomek?

🎯

6 godzin temu, dysydent napisał(a):

@Grzechooo  no i jak by się ekonomicznie spięła fasola gdyby se ktoś w ub r wszystko najemnymi zrobił; od siewu po młócenie i jeszcze z pieleniem bo ceny fasoli by sobie wkalkulował te z kilku poprzednich lat to by se jeszcze i na glanc z każdego chwaścika zażyczył  aby mu najemni do kantu pole utrzymali?

to była na czas jej wypowiedzenia szczera i bardzo dobra rada i przestroga 
bo teraz zwykły prosty excellek wystarczy.

Czy mi się wydawało jak zdarzyło mi się okolice Werbkowic zobaczyć że fasoli jest na polach znacząco mniej niż w ub r?

Ekonomicznie się spinało w ten sposób że nie stało się po 10ha fasoli tylko 2-4 i przeleciało się rankami lub wieczorami w gronie rodzinnym bez najmowania ludzi i walenia chemii ile wlezie. A dzisiaj chłopa do łopaty czy do koszenia trawy wynająć nie spina się ekonomicznie bo trzeba worek piniędzów oddać, a swojej pracy dla siebie i tak nikt nie liczy. Mamy czasy z drogą siłą roboczą i żadne najmowanie ekonomicznie się nie spina.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Podsypywania nie miało na celu zasypania chwastów tylko napowietrzenie ziemi i zrobienie górki w rządku, ci pomagało w wycinaniu

Duza byla roznica przy wycinaniu? Nigdy takiej nie wycinałem. 

Opublikowano
31 minut temu, kamil800 napisał(a):

Duza byla roznica przy wycinaniu? Nigdy takiej nie wycinałem. 

Wiesz co nie wiem. Ja nie podsypuję. Na fb. Kamilu dużo właśnie takich wystawionych na sprzedaż płużków do usypywania. 

Ja w sumie jak teraz robiłem radełkami to dość głęboko puściłem to faktycznie sie porobiły takie koleiny małe. Też fasola wyglądała jak podsypana. Zrobiłem tak 1ha. To będę miał porównanie czy lepiej czy gorzej. Chociaż ja mam tragiczną fasolę w tym roku to nie wiem czy jest do czego porównywać.

Godzinę temu, dysydent napisał(a):

a nie wiem; żadne "słuchy" nie dotarły
jak dotąd, ten pierwszy

Chyba w Wólce Orłowskiego też tak było z tym gradem w tym roku.

• Thanks 2