Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
24 minuty temu, bartekac7 napisał(a):

Ja w sumie jak teraz robiłem radełkami to dość głęboko puściłem to faktycznie sie porobiły takie koleiny małe. Też fasola wyglądała jak podsypana

No i ja tak mialem rok temu jeden kawałek to jak dla mnie to bylo gorzej wycinac. Zapadalo sie w tej miękkiej ziemi i wieksze kopce ziemi byly pod scieta fasola

Opublikowano
W dniu 15.06.2026 o 09:30, ravoj napisał(a):

tylko skrzyp męczę wapniowym nawozem

Ja na jednym kawałku też mam problem ze skrzypem i przymierzam się do oprysku saletrą wapniową tylko nie wiem ile litrów  można dać na ha.

Opublikowano
7 godzin temu, Marek1129 napisał(a):

Ja na jednym kawałku też mam problem ze skrzypem i przymierzam się do oprysku saletrą wapniową tylko nie wiem ile litrów  można dać na ha.

Ile bys nie dał to 💩 da...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

no może trochę więcej niż

53 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

💩

bo fasola potraktuje to jako nawożenie dolistne głównie azotowe i pociemnieje jak po moczniku i ruszy z kopyta o ile dawki nie przekroczą progu oparzenia bo wtedy to już Twoja opcja i skrzyp najpewniej przeżyje a fasola nie
nawet jeśli oparzy i skrzyp to pierwej oparzy fasolę i skrzyp se odbije a fasola; z czego?

mylnie przypisuje się działanie saletry wapniowej dolistnie na skrzyp egzemplarzom tego skrzypu które z jakichś (dla mnie na obecną chwilę nieznanych powodów) i tak wschodzą i rosną z objawami jakiegoś porażenia i nie są zdrowo zielone a brunatne i nawet w tej chwili mogę połazić po polu i narobić fotek takiego skrzypu który na części pola u mnie mimo iż powschodził to ewidentnie choruje i dzieje się to bez niczego dolistego w tych miejscach inaczej zastosowanego jak w reszcie pola zaskrzypionego gdzie ten skrzyp w pełni zdrowia i wigoru.

Bardzo często korelacja o zerowym współczynniku zjawisk bywa mylona z przyczynowoskutkowością bo jedno wystąpienie brane jest za zależność bezpośrednią gdy jest tylko zjawiskiem przypadkowo zbieżnym

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
21 godzin temu, dysydent napisał(a):

czy tu coś redlinki nad rzędami są w stanie pomóc? Do pasywnych mogą 

Z mojego skromnego doświadczenia z pasywną pchaną na 6 rządków wynika że podsypaną lepiej wycina, noże idą w ziemi tylko po rządkach a pomiędzy można powiedzieć że ślizgają się po gruncie. Przy niepodsypanej musi być twardo bo inaczej strasznie ryje.  A tak apropo nie ma ktoś na zbyciu rotacyjnej bo mam zamiar do czerwonej przerobić?

Opublikowano (edytowane)

Czyli walowane. A akutat w okolicy czesto jest walowana. Moze dlatego wlasnie idzie to bez wiekszego problemu. Ewentualnie jak wielorakiem sie robi z radelkami z przodu to tez juz ją troche podsypuje. 

Czemu ryje? Przeciez tam sie ustawia glebokosc na kolku kopiującym. Czy po prostu trzeba tak ustawiać aby rylo?

Drobnej nie wycinalem rotacja ale wycinalem szparagowa to nie szlo za dobrze. Tam gdzie byla czysta to mocno nia "rzucalo". Tam gdzie byla w duzym chwascie szlo duzo lepiej bo ten chwast ją "otulał". 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

To uboga wersja bez regulacji kółek, głebokość jedynie cięgłem można ustawić.

Co do rzucania drobnej to w ub. roku znajomy mi tłumaczył że talerze muszą prawie idealnie do ziemi przylegać żeby noże z tyłu kosiarki nie szły w powietrzu to wtedy nie ciągną fasoli i nie lata po całym polu.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, makara11 napisał(a):

Z mojego skromnego doświadczenia z pasywną pchaną na 6 rządków wynika że podsypaną lepiej wycina, noże idą w ziemi tylko po rządkach a pomiędzy można powiedzieć że ślizgają się po gruncie. Przy niepodsypanej musi być twardo bo inaczej strasznie ryje.  A tak apropo nie ma ktoś na zbyciu rotacyjnej bo mam zamiar do czerwonej przerobić?

Rotacyjna do czerwonej?to juz lepiej nie siać

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Drobnej nie wycinalem rotacja ale wycinalem szparagowa to nie szlo za dobrze. Tam gdzie byla czysta to mocno nia "rzucalo". Tam gdzie byla w duzym chwascie szlo duzo lepiej bo ten chwast ją "otulał".

jak najbardziej potwierdzam; drobne karłowe prowadzić tak aby nie było konieczności żadnych rotacyjnych i innych aktywnych podcinarek, pasywną jest nieporównanie mniej strat. o chyba że chwast i zapycha pasywną to wtedy no ale wtedy chwast - jak nazywasz - otuli (jakkolwiek by to humorystycznie nie wyszło to jednocześnie bardzo trafnie nazwane).

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, 85Tomekkk napisał(a):

Rotacyjna do czerwonej?to juz lepiej nie siać

sąsiad zza miedzy już parę lat i drobne i czerwoną kosi rotacyjną i nie narzeka, w tym roku 8 ha ma pod kosę. Ciąłem parę lat temu pchaną i nie szło to za dobrze, krzaki poprzechylane na międzyrzędzia to od razu młóci

Opublikowano

Ja swoją też posypuję delikatnie już któryś sezon no i mi się sprawdza lepiej się wycina później ale u kogoś innego może się to nie sprawdzić i zrobić więcej szkód jak pożytku.

Opublikowano
W dniu 16.06.2026 o 23:01, Marek1129 napisał(a):

7 l na ha to minimum. Skrzyp-u nie zlikwidujesz ale przestanie rosnąć. Pisze z własnego doświadczenia.  

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 15.06.2026 o 23:21, Kabanos napisał(a):

Że tak się zapytam z ciekawości , najmujecie do plewienia fasoli , oczywiście nie wszyscy bo nie którzy ogarną sami , jak tak to jaką stawkę za godzinę płacicie

Swoim dzieciom place 50 zł za godzinę i robią chętnie. To uczciwa cena i cenna nauka zarabiania pieniędzy, ale bez podatków 😂

• Like 3
Opublikowano
8 godzin temu, ravoj napisał(a):

Swoim dzieciom place 50 zł za godzinę i robią chętnie. To uczciwa cena i cenna nauka zarabiania pieniędzy, ale bez podatków 😂

Adoptujesz mnie?🙃

• Haha 3
Opublikowano
8 godzin temu, ravoj napisał(a):

Pod koniec miesiąca przy wypłacie odlicz im koszty utrzymania i wyżywienia niech się uczą co to prawdziwe życie😃

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.06.2026 o 06:24, Grzechooo napisał(a):

Ile bys nie dał to 💩 da...

no nie jestem pewien, w ubiegłym roku po ActiCal z firmy ARKOP - jakieś chelaty wapnia skrzyp przestał rosnąć i zanikł, ścinając fasolę kompletnie go nie było, pisałem o tym na forum, więc nie takie 💩

W dniu 16.06.2026 o 10:38, makara11 napisał(a):

niektórzy uczą się na swoich błędach 

tego już nie odratują, 2 litry to jak glifosat. 

W dniu 16.06.2026 o 14:28, Grzechooo napisał(a):

Ekonomicznie się spinało w ten sposób że nie stało się po 10ha fasoli tylko 2-4 i przeleciało się rankami lub wieczorami w gronie rodzinnym bez najmowania ludzi i walenia chemii ile wlezie. A dzisiaj chłopa do łopaty czy do koszenia trawy wynająć nie spina się ekonomicznie bo trzeba worek piniędzów oddać, a swojej pracy dla siebie i tak nikt nie liczy. Mamy czasy z drogą siłą roboczą i żadne najmowanie ekonomicznie się nie spina.

kiedy nie używałem żadnych Basagranów i innych Corumów a chodziłem z żoną z motyczką zbierałem rekrodowe 3 tony, dziś do 2,5 nie mogę dobić. 

Niedługo zapewne oddam dzierżawy, wrócę do uprawy maksymalnie 2 ha fasoli to plony wrócą. 

13 godzin temu, makara11 napisał(a):

sąsiad zza miedzy już parę lat i drobne i czerwoną kosi rotacyjną i nie narzeka, w tym roku 8 ha ma pod kosę. Ciąłem parę lat temu pchaną i nie szło to za dobrze, krzaki poprzechylane na międzyrzędzia to od razu młóci

ja również drobną tnę rotacyjną, ale sieje rządki co 25cm, więc "otula" się sama sobą i straty są takie same jak każdą inną, bardzo fajnie się wycina rotacyjną/ 

1 godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

Adoptujesz mnie?🙃

no pewnie, chętnie, takiego grzecznego, podchowanego i ułożonego biorę  w ciemno. 

Kto ma pomysł dlaczego oprysk tego ostrożna wykasował do zera (mam takich kilka miejsc) a inne tylko pociemniały? Dwa razy Basagran z Pulsarem i Olejanem i niektóre spalone. 

IMG_20260616_085304933_HDR.jpg

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał(a):

no nie jestem pewien, w ubiegłym roku po ActiCal z firmy ARKOP - jakieś chelaty wapnia skrzyp przestał rosnąć i zanikł, ścinając fasolę kompletnie go nie było, pisałem o tym na forum, 

Ale actical to nie jest saletra wapaniowa.

Opublikowano

chelat wapnia, ja to wiem, ale pomogło, podobnie jak saletra wapniowa, w sensie że obydwa nawozy wapniowe w jakiś sposób przyhamowują skrzyp. W tym roku nie ma gdzie kupić ActiCal i pojechałem saletrą. 

Opublikowano (edytowane)

niedobór potasu i/lub magnezu
w fasoli czasem jako efekt uboczny fito po herbicydach które osłabiają korzenie i pobieranie  z gleby ogranicza ale tak czy inaczej to na tym polu nadmiaru a i pewnie optimum któregoś z tych dwu lub obydwu nie ma

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

niedobór potasu i/lub magnezu
w fasoli czasem jako efekt uboczny fito po herbicydach które osłabiają korzenie i pobieranie  z gleby ogranicza ale tak czy inaczej to na tym polu nadmiaru a i pewnie optimum któregoś z tych dwu lub obydwu nie ma

Magnez wysoki, a potas średni z próbek glebowych, więc lecimy z jakimś dolistnym, dzięki 

Opublikowano (edytowane)

No z tym potasem może być racja. Jeżeli to nie fito po bandurze to potas dolistnie chwilowo pomoże, ale na nic to bo musiałbyś co 4 dni jeździć. To cała taka żółta? czy placami? Bo nigdy na polu nie ma jednakowych warunków i jak cała to raczej fito.

U mnie w pewnym miejscu było poniżej krytycznej wartości potasu, że ledwo w badaniach gleby wyszedł. Wszystkie pozostałe makroelementy były wysoko i PH też obojętne, ale niestety kłania się beczka Liebiga -  wszystko tam zawsze żółkło, fasola też taka była jak  na Twoim zdjęciu, idento...  Niestety dokarmianie dolistne nie pomogło, jak w glebie nie ma to dolistnie niewiele pomożesz jeśli chodzi o makroelementy, mikro coś tam zawsze pomoże, ale potasu fasola potrzebuję sporo, dochodzi jeszcze przyswajalność straty i to takie jak polopiryna na  na raka. 

wysypanie 100kg soli potasowej na te właśnie 6-8 arów pomogło do dziś

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kubsen1 napisał(a):

Magnez wysoki, a potas średni z próbek glebowych, więc lecimy z jakimś dolistnym, dzięki 

Karłowe drobne tak mają a szczególnie Aura no ale Igołomska trochę mniej wybredna co do dostępności makro w glebie i pewnie tam gleba z tych przepuszczalniejszych podatniejszych na wypłukiwanie potasu, a magnez wysoki wapń (wysokie pH) może blokować i raz czerwona u nas miała podobne objawy placami zaraz po silnym wapnowaniu posiana i na tym polu unikam już drobnych fasoli, jaśki tam sobie lepiej radzą. Gleba niby nie piaszczysta ale taki proch co się i słabiej zbryla i szybciej wierzchnia warstwa obsycha że w suchy czas gorsze tam wschody bywały czegokolwiek niż na gliniastych górkach i ten objaw na drobnych fasolach bardziej nasilony po dolinkach pola niż na mocnym glińsku. Drobne karłowe płyciutko się korzenią i na co przepuszczalniejszych glebach zawsze coś im z nawożenia nie pasuje, albo niedobory albo zasolenie bo plantator próbował zniwelować i przegiął w drugą stronę i wtedy też będą objawy niedoborów bo z kolei zbyt wysokie stężenie roztworu glebowego nie pozwoli pobrać ...
jest coś takiego jak saletra potasowa z ze względnie dostępnych doglebowych pogłównych tylko fasola zbyt tania plantacja aby taki luksus no i jeśli przyczyną tych objawów jest zasolenie gleby to ... no rzeczywiście opcja na dolistne próby podratowania no i liczenie na deszcze, porządne deszcze.

9 godzin temu, ravoj napisał(a):

wysypanie 100kg soli potasowej na te właśnie 6-8 arów pomogło do dziś

wow! to ile to na hektar? :o to już lepiej sprzedać tę sól niż plon fasoli z tych paru arów 🙃

no ale taka eskalacja to nie w fasoli zwłaszcza pogłównie bo potasem poratuje ale chlorem dobije.

Edytowane przez dysydent