Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

Ja nie wiem co wy macie do innvigo, u mnie zawsze wszystkie środki od nich działają dobrze.

kilka razy i u mnie ich produkty nie zawiodły i może owa nieufność to skutek kampanii firm konkurencyjnych dla których innvigo jest tańszym konkurentem dla wdrożeń patentowych np basfa w przypadku tego imazamoksu

rzeczywiście złapałeś mnie i to nawet przede mną samym że uległem plotce bez jakiegokolwiek dowodu a że se koncerny się żrą to co mi do tego że na publicznym forum dałem się zmanipulować szczekaczom jednych przeciwko drugim.
Trochę może zadziałało tu skojarzenie przysłowia - "tanie mięso psy jedzą" (bo innvigo walczy ceną i niekoniecznie musi być ich produkt tańszy dlatego że gorszy a tylko dlatego że ... mają jakieś własne autorskie wdrożenia produktów? Utrzymanie pionów badawczo wdrożeniowych kosztuje więcej niż produkcja w/g gotowych receptur 

a z resztą; gdy się psy hoduje ... ;) 
jedyne czego się od mięsa dla psów wymaga aby od tegoż nie wyzdychały :D 

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Różnie z tymi innvigo jest, widać różnice po zastosowaniu ich tebukonazolu a zwykłym tebu czy orius.. kilka dobrych lat brałem tą chemię i zdarzały się czasami jakby przemrożone czy jakieś takie że część zostawała na dnie bańki i koniec. Teraz cała chemia potaniała to już nie przesadzajmy czasami z tym oszczędzaniem 

Opublikowano

ja podobne zastrzeżenia mam do Infinito (fungicyd) gdzie z jednej butelki i to nowo kupionej z nowszą datą produkcji zaraza w kartoflach się pojawiła a z rok wcześniej kupionej kartofle zdrowe były i widać to było jak odcięte na polu a przecież ten sam producent, dystrybutor i dostawca tylko fabryka tej skutecznej figurowała na Niemcy a tego szitu na Francję

Opublikowano (edytowane)

19 minut temu, ravoj napisał(a):

po Basagranie niż nie będzie taka piękna

a dlaczego ma nie być

zamierzasz dać 1,5 litra lub wzwyż?

poniżej i pierwsze pojedyncze liście fasoli wytrzymują a noce już mają być cieplejsze, dwucyfrowe i ogólnie ma się cieplej robić to

długo by mi zajęło szukanie zdjęcia sprzed lat gdzie właśnie 1,5l (takie "bidne" bo z 5% cieczy zostało) dałem (plus jakiś przylepiaczospowalniacz z zalecanych do Basagranu ale nie pomnę który choć chyba Atpolan) na fazę pierwszych liści pojedynczych fasoli i było ok a też czas był podobny do teraz, tzn pochmurnawo i tak chłodnawo ale nie zimno i amplituda dobowa temperatury byla "wąska" w okolicy ok 15 plus minus 5 stopni.

Rzepaki wymiotło takie do czwartego liścia choć pozostało jakieś bodziszkowate i musiałem poprawiać ale tego już nie pamiętam ani ile poprawiłem i czy te bodziszki dobiło bo to już dwucyfrówka lat temu

se obejrzałem fotkę i to rzepak uprawny czy jaka gorczyca?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

te kapustowate też niczego sobie

przypomniało mi się tamto lato co opisałem wyżej i było bardzo podobnie wiosną do tego co teraz, tęż przewaga cyrkulacji północnych i ogólnie za gorąco wtedy nie było a fasole miały wtedy grube ziarno i może nie rekordowo ale dużo strąków. Czyli - jak na razie - rok dla fasoli jeszcze lepszy od minionego bo nawet majowych przymrozków nie było jak w ubiegłym

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

noce już mają być cieplejsze, dwucyfrowe i ogólnie ma się cieplej robić 

A ja wymyśliłem że o 5:00 rano opryskami przed ciepłym dniem żeby metabolicznie szybciej poradziła, chociaż rano ja  wstawać nie lubię 

2 godziny temu, dysydent napisał(a):

se obejrzałem fotkę i to rzepak uprawny czy jaka gorczyca?

Rzepak sprzed 7 lat 

52 minuty temu, bartekac7 napisał(a):

Piękna fasola.

Dziękuję, ale to właśnie tak jest jak się na  odpier**l robi. 

Pierwsza z 17 kwietnia zaczęła mi gnić po kiełkowaniu, to w sobotę 2 maja wziąłem pług, zaoralem to w cholerę i po 10 minutach wpadłem z siewnikiem, a że przed siewnikiem mam mały kultywator to od razu w to zasiałem ale  trochę grud zostało. Jednak wschody to jak z  książki były, po uprawkach tak nie ma, o nie, tam suche przemieszane z mokrym i gdzie sucho wzeszła dopiero wczoraj po tych ostatnich deszczach. 

Wymyśliłem też że  za rok będę zakładał na przedni tuz kultywator to od razu w orane zasieje bez zbędnej jazdy ale muszę poobracać łapy. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, ravoj napisał(a):

rano ja  wstawać nie lubię 

też tak miałem, "wyrośniesz", z wiekiem przechodzi; od niejednych to słyszałem i nie wierzyłem a jednak
czwarta rano a ja już się cieszę że - co prawda - już nie śpię ale tak na szybko nie muszę wstawać

no poranne basagrany na rosę powinny być lepsze niż wieczorne na woskowate rzepaki i komosę

rym niezamierzony ale dopuszczony

no ale te zaleceniowe około plus dziesięciu to lepiej aby było w czas oprysku no z osiem najmniej bo i fasola może być w niższych temperaturach wrażliwsza, przy chłodnych nocach ja wolę braczej popołudniowe basagrany a adiuwanty olejowe i tak na chwastach przetrzymają a rosa zrobi swoje

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał(a):

chociaż rano ja  wstawać nie lubię 

Oooo ja też nie lubię wstawać rano, ale ostatnio mam mały budzik który wstaje rano ok godz. 5 i chcąc nie chcąc ja też muszę...

Opublikowano
10 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Oooo ja też nie lubię wstawać rano, ale ostatnio mam mały budzik który wstaje rano ok godz. 5 i chcąc nie chcąc ja też muszę...

Ja mam 3 małe budziki i wstaję o różnych porach. Czasami to nawet nie ma sensu iść dalej spać. Teraz podobno budziki nie dają spać a za jakiś czas żyć. Więc niewiadomo co gorsze.

Opublikowano
15 minut temu, Grzechooo napisał(a):

@bartekac7 ja od 5 drzemię na jedno oko😉

O tej porze muszę zbierać sie do wstawania powoli. A sen zależy od nocy. Raz idealnie, a raz tragedia. Np dzisiaj tragedia 😀 lepiej się przyzwyczaić, że jest tragedia to tak trochę lżej zawsze 🫢

Opublikowano (edytowane)

Lepiej męczyć się z naszymi własnymi budzikami jak potem z importowanymi ciemnymi , ciapatymi albo czarnymi.

Mam wielki szacunek dla każdego Polaka,  kto ma dwójkę i więcej dzieci, ogromny szacunek.

Setka pulsaru i litr basagranu to chyba za bogato co?  to 40 g imazamoksu czy będzie dobrze, bo coś źle notatki porobiłem z zeszłego roku

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

Setka pulsaru i litr basagranu to chyba za bogato co?  to 40 g imazamoksu

litr Pulsaru ma 40g 
https://www.agro.basf.pl/Documents/etykiety/pulsar-40-etykieta.pdf?1765192579672

setka to tyle co nic

a z resztą masz corum w necie ulotki to se poprzeliczaj
to Twój tankmix 
ja kiedyś dawałem litr basagranu i dwie setki imazamoksu tego "od Dziadków" a po kilku dniach kolejny litr plus trzy setki gdy fasola już pierwszych potrójnych dostała i trochę fasoli si oberwało ale dopiero po tym drugim zabiegu i tylko krzakom nieco późniejszym tzn które jeszcze tych potrójnych nie miały w czas poprawki aa żółtlicę i to ledwo ledwo zmęczyła ta sekwencja. no tam krzyżowych chwastów wcale nie było to nie wiem jak na rzepaki 

lajk za ten

szacunek

wcześniej było o "czarnych jagodach"
za późno już na siew pomidorów, zwłaszcza odmian średnio późnych ale to też można nazwać mianem czarnych jagód
https://allegro.pl/oferta/pomidor-gruntowy-blackball-czarny-nasiona-bez-gmo-0-2g-17201365421?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=ZTA0OGU1MjgtMGM0NS00NDg4LWE3ZjktYzQ2ZWY3ZmU2ZGU5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=47e04294-5618-4ba4-8e2f-4276eaa83107

kurczę że dopiero teraz natrafiłem na ... że jest taka odmiana; by wcześniej to bym z torebkę kupił i miał bym już rozsadę  co najmniej jak ta
AP1GczNQuZG3Zsw6Fz4I4kOL6Q2I0W707UhZX_By

zdjęcie sprzed kilku dni i dziś już ma pierwsze kwiatki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Ciemnota mózgowa, ja przeliczyłem jak na pulsar 400, faktycznie setka to 4g imazamoksu, czyli dobre notatki mam, faktycznie dawałem 0.4 pulsaru czyli 16g imazamoksu 

To rano dam 1 Basagran, 0.4 Pulsar i 1 Olejan

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał(a):

Lepiej męczyć się z naszymi własnymi budzikami

Łatwo nie jest,  nie ma co, czasu nie ma na nic, kasa idzie, bo drogie, ale jakoś tam idzie się ogarnąć.

A nie 0.8 benz i 0.4 imazamox? Kiedyś coś szukałem ile oblixa/ kemirona ludzie w tym @kamil800 u sąsiada dawał to tak coś pisałeś.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, bartekac7 napisał(a):

Łatwo nie jest,  nie ma co, czasu nie ma na nic, kasa idzie, bo drogie, ale jakoś tam idzie się ogarnąć.

A nie 0.8 benz i 0.4 imazamox? Kiedyś coś szukałem ile oblixa/ kemirona ludzie w tym @kamil800 u sąsiada dawał to tak coś pisałeś.

Benza tak od litra do 1,25 osobiscie bym polecał. Ponizej litra to on juz według mnie nie za wiele robi nawet jak jest czyms wspomagany

31 minut temu, jurek56 napisał(a):

Testował ktoś daś sam chwastox 0.4l teraz na wschodząco fasoli

Na wschodząca? Czyli juz lisc jest jak rozumiem. Zapewne ją spali albo sponiewiera tak, ze do lipca sie bedzie zbierac. Kiedys u kogos na taka juz spora dalem 0.150ml to na 2dni ją poskładało i lezala na ziemi

Ciemnota mózgowa, ja przeliczyłem jak na pulsar 400, faktycznie setka to 4g imazamoksu, czyli dobre notatki mam, faktycznie dawałem 0.4 pulsaru czyli 16g imazamoksu 

Komosa jeszcze w liscieniach?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ravoj napisał(a):

chyba 2 lata temu tak robiłem
tylko, że zwykłe " Corum "
0.8 l na małą fasolę i było bez fito i za 
ale chyba dolewałem basagranu tak zeby te 600 bentazonu wyszło sumarycznie

kiedyś spóźniłem sie z zabiegiem na szarłat to poszło 0,7 corum + 1 l basagran i również nie zrobiło to wrażenia na fasoli, także wtedy wyszło cos ponad 800g bentazonu, więc sporo. 

( mniejszy szarłat poległ, niestety ten większy przeżył mimo, że też go poparzyło ) 

Aczkolwiek wtedy fasola już raczej miała pierwsze potrójne.

Ale wiadomo, zależy od typu gleby, warunków pogodowych itp. 

Spotyka się również opinie, że im mniejsza fasola tym lepiej, bo mniej przyjmie substancji aktywnej :D  

Edytowane przez Michall51
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jurek56 napisał(a):

Ja sprobiuje 0.4l jutro bez dodatkuw dać na 0.20 ary fasoli

przeciwko jakim chwastom?
bo na wieloletnich odrosty nic da taka dawka a rocznych siewki to bezryzykownie zwalczy imazamoks lub bentazon 

ja kiedyś dla testu kawałeczek półarowy jaśka już sporego ale jeszcze nie miał pąków kwiatowych potraktowałem tak z półtoralitrą na hektar bo kożuch skrzypu było, i skrzyp przeżył i fasola ani strąka nie zawiązała pokręcona dożywszy wprawdzie żniw ale ... nazwę - bezpotomnie

każdy zabieg w każdej dawce MCPA na fasolę jest eksperymentem bo od temperatury, wilgotności powietrza a nawet stanowiska zależy jak fasola zareaguje ale praktycznie w każdym przypadku spadek plonu lub zerowy efekt na cokolwiek; i fasolę i chwasty

....

a czekaj; już parę dekad lat temu pomyliłem butelki basagranu z chwastoxem extra i szurnąłem 1,5l na odmianę bomba już w fazie pierwszych potrójnych liści, położyło i chwast i fasolę i nawet co mniejsze większość komosy i gorczyce polne szlag trafił że nawet można było powiedzieć o skuteczności i nawet fasola strąki zawiązała ale w opóźnionej wegetacji o jakieś trzy-cztery tygodnie że ledewie to zebrałem przed jesiennymi szarugami i nawet nasiona kiełkowalność miały ale plon mizerny. po tym chwastoxie korzenie łodygi a nawet co niektóre strąki wypuszczały w powietrzu tak że efekt na fasoli po fenoksykwasach zostaje na całe jej życie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Komosa jeszcze w liscieniach?

Drobniutka i niewiele widziałem, rzepak bardziej już liście właściwe ma co niektóry

Niestety ostrożeń odbił i praca ręczna mnie czeka, już sam nie wiem co z nim zrobić 

8 godzin temu, Michall51 napisał(a):

Spotyka się również opinie, że im mniejsza fasola tym lepiej, bo mniej przyjmie substancji aktywnej :D  

To dobra opinia bo na tym sianym 25 kwietnia mam sporo takiej co wczoraj wyszła z ziemi i już obsada 100% bałem się czy jej nie zaszkodzę. Opryskałem dziś o 7:00 

Naprawdę o 5:00 nie chciało mi się wstawać,  czekałem aż się powietrze ociepli tak sobie tłumaczę 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1