Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

A czemu saletrzak a nie mocznik albo RSM, kiełkuje lepiej?  Bo tak czasami się zastanawiam,🤔 ja nie dawałem nigdy, raz próbowałem i zero różnicy to jakoś się nie przekonałem

( Dobra doczytałem, faktycznie warto - zwłaszcza na glebach kwaśnych a ja mam taką jedną) Może spróbuję?  ile tego dać? 

Nawozy już dawno mam przemieszane a z siewem to też się nie będę spieszył, w tym roku termometr w glebę i jak będzie 10 to będę siał, w ogóle mam stracha do siania

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Zawsze robiłem tuż przed siewem a teraz myślę zrobić wcześniej agregatem i po siewie dodać jakieś glifo, a z tym czy nie wcześnie to chodzi mi czy nie będzie uciekał azot. A że saletrzak to nie wiem sam, zawsze go dawałem pod fasolę i buraki no i tak zostało 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ravoj napisał(a):

A czemu saletrzak a nie mocznik albo RSM, kiełkuje lepiej?  Bo tak czasami się zastanawiam,🤔 ja nie dawałem nigdy, raz próbowałem i zero różnicy to jakoś się nie przekonałem

( Dobra doczytałem, faktycznie warto - zwłaszcza na glebach kwaśnych a ja mam taką jedną) Może spróbuję?  ile tego dać? 

Nawozy już dawno mam przemieszane a z siewem to też się nie będę spieszył, w tym roku termometr w glebę i jak będzie 10 to będę siał, w ogóle mam stracha do siania

Bo chodzi aby ten azot dzialal szybko. Jak jeszcze nie ma brodawek. Nie pozniej jak juz fasola sama sobie bedzie go wiazac. 

Ja daje max 100kg. Zalezy jak tam z bb wychodzi. W tym roku chyba 75kg wyjdzie

4 minuty temu, Mlody311 napisał(a):

Zawsze robiłem tuż przed siewem a teraz myślę zrobić wcześniej agregatem i po siewie dodać jakieś glifo, a z tym czy nie wcześnie to chodzi mi czy nie będzie uciekał azot. A że saletrzak to nie wiem sam, zawsze go dawałem pod fasolę i buraki no i tak zostało 

Nic nie ucieknie jak przemieszasz agregatem. 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, kamil800 napisał(a):

Nic nie ucieknie jak przemieszasz agregatem. 

Właśnie miałem pisać ale doczytałem że też czytasz mi w myślach jak @dysydent

Ja sieje swoim a mam agregat przed siewnikiem to sypnę  przed siewem 

Edytowane przez ravoj
  • Like 2
Opublikowano

jak rozrzucacie teraz azot i od razu mieszacie agregatem to zostawiacie tak aż do siewu i w maju siejecie?
czy później przed siewem jeszcze raz przerabiacie agregatem?

Opublikowano (edytowane)

Kiedys robilem przed samym siewem nawoz i agregatem a w tym roku wlasnie chce to zostawic i niech lezy i czeka. Niech chwasty juz wschodza. Potem i tak bedzie mi sial talerzowym siewnikiem to problemu nie bedzie. Doglebowka z glifo pójdzie i co juz wyjdzie bedzie zalatwione. Zawsze to powinno wyjsc mniej chwastow pozniej

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, kamil800 napisał(a):

Kiedys robilem przed samym siewem nawoz i agregatem a w tym roku wlasnie chce to zostawic i niech lezy i czeka. Niech chwasty juz wschodza. Potem i tak bedzie mi sial talerzowym siewnikiem to problemu nie bedzie. Doglebowka z glifo pójdzie i co juz wyjdzie bedzie zalatwione. Zawsze to powinno wyjsc mniej chwastow pozniej

Dobry patent z tym azotem i agregatem teraz i niech leży do siewu, może też spróbuję.
Gleba trochę osiądzie, chwasty wzejdą tak jak mówisz, a siewnik talerzowy wdusi fasolę w glebę i tak.

ile dajesz glifo do doglebówki? 

rozumiem, że z owym mixem czekasz i jedziesz przed samymi wschodami?

Tylko w takiej kombinacji kiedy zapodać dual gold? 
Po siewie z całą doglebówka? 😜 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano (edytowane)

U mnie na doglebowy idzie tylko pendi i chlomazon. Nie daje ani duala ani sencora. A do doglebowki dawalem albo litr albo 2 glifo. Nie pamietam juz ale chyba litr bo to na siewki chwastów szlo. Dane bylo praktycznie na ostatnia chwile bo na drugi dzien ziemia juz sie podnosila i pękała 

W tamtym roku tak zrobilem chyba troche ponad tydzien przed siewem i bylo troszke za pozno dlatego teraz chce przed polowa kwietnia sie wyrobic aby przynajmniej te 2 tyg poczekalo

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Bo chodzi aby ten azot dzialal szybko. Jak jeszcze nie ma brodawek. Nie pozniej jak juz fasola sama sobie bedzie go wiazac. 

Moim zdaniem to zupełnie błędne. Jak dasz azot to roślina nie będzie widziała potrzeby by budować brodawki bo po co ma to robić jak azot ma zapewniony?

Opublikowano (edytowane)

I te 20kg azotu ma ją rozleniwic? A po co wiąże go wiecej niz potrzebuje? Robi to i bedzie robic bo taka jest fizjologia tej rosliny

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
8 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Też bym tak najchętniej zrobil, ale chyba jeszcze tuż przed siewem pasuje przelecieć plyciutko agregatem aby zniszczyc ewentualne zalążki śmietki... 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.04.2026 o 07:38, ravoj napisał(a):

Nic jej agregatem nie zrobisz moim zdaniem, chyba że wcześniej oprsykasz tym na D*****n

@dysydent kurde jadę przez Szczebrzeszyn a tu śnieg he he zima

U Ciebie śniegu nie było? ... znaczy - na tyle by noc przeleżał i dopiero teraz o dziewiątej się dotapiał 

a śmietce uprawki jakieś płytsze? pono orka trochę ją ogranicza ale tylko trochę to jakiś agregat pewnie jeszcze mniej i koszt samego czepiania agregatu niewart efektu

wcześniej napisałeś

W dniu 9.04.2026 o 21:59, ravoj napisał(a):

czytasz mi w myślach jak @dysydent

i się mi skojarzyło z pojęciem - "świadomość zbiorowa"
kurczę; w tematach tych czysto profesjonalnych trudno napisać coś odkrywczego o czym by już wcześniej napisane nie było i jednak takie masmedeia jak i to AF upodabniają schematy myślowe i zasób Wiedzy u nas wszystkich że tak za bardzo nie ma o czym pisać bo wszyscy wiemy tyle samo i za bardzo nie ma czego innych uczyć i tu wspomnę wyrzuty @Jcb wobec mnie za podobne do tego posta pisaniny i - no muszę przyznać - ma sporo racji

no ale cóż można naprawdę ciekawego napisać kiedy wszyscy wszystko już wiedzą a cały przepis na uprawę choćby i fasoli można zmieścić w tekście niewiele dłuższym niż ten post.

@skywalker89 dobre to za tym komputerem xD 

a że "śmieszka" nie wstawiłem a zwykłego lajka abyś mnie opatrznie nie zrozumiał że wyśmiewam
a tu piszę w edycji bo i tak moich postów tu zdecydowanie za dużo nawet na sztuki :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

mi robi koleżanka z ARiMR za przysłowiową flaszkę,  bo ma pojęcie co dobrze poukładać i przyznam, dobrze to wychodzi a ja mam czas na inne ważniejesze sprawy. 

Opublikowano (edytowane)

jak się ma takie koleżanki to i za jakieś chwasty łąkowe osobna dopłata wpadnie bo my tu do dziś przecież nie wiemy nawet o które to chwasty chodzi z nazwy po polsku czy po łacinie ;) 

kasę wziął a nawet nie wie za co xD 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

mi robi koleżanka z ARiMR za przysłowiową flaszkę,  bo ma pojęcie co dobrze poukładać i przyznam, dobrze to wychodzi a ja mam czas na inne ważniejesze sprawy. 

Uważaj bo płokułatuła sie tym zainteresuje 

Opublikowano (edytowane)

12 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Uważaj bo płokułatuła sie tym zainteresuje 

W żaden sposób to nie wyczerpuje znamion czynu stypizowanego w art. 228 i 229 kk 

To tak jak ja bym pomógł koledze napisać zażalenie albo pismo do sądu bo umiem. 

28 minut temu, dysydent napisał(a):

jak się ma takie koleżanki to i za jakieś chwasty łąkowe osobna dopłata wpadnie bo my tu do dziś przecież nie wiemy nawet o które to chwasty chodzi z nazwy po polsku czy po łacinie ;) 

kasę wziął a nawet nie wie za co xD 

a no się zgadza, mam takowe, plan i ekspertyza kosztowała 500zł i robią to specjalne fimry co mają uprawnienia,  zwrócili nawet za ekspertyzę, 5 lat z głowy a sianko zbiera  znajomy co ma koniki, tylko termin trzeba pilnować - po zakwitnięciu owego cuda chronionego  a reszta sianka wpada mi na konto - noż ja uwielbiam te ich dopłaty wszelakie...

Edytowane przez ravoj
  • Haha 1