Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, bartekac7 napisał(a):

No nie przy takiej temp. no to nie będzie wschodów. Ale w pon jest nadzieja na deszcz. Tyle, że ja już tym prognozom średnio wierzę.

Widzialem. Jak sie jakims cudem do niedzieli wieczor nic nie zmieni to jade z rsm. Na poczatek maja moga byc przymrozki. Juz w dalekich prognozach cos widać. Akurat na kwitnacy rzepaczek. Widze, ze to zaczyna byc standardem

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

No zobaczymy, trzeba będzie najwyżej rzepaki siać we wrześniu, bo widzę że te późno siane, a raczej te co późno wzeszły jeszcze małe i daleko im do kwitnięcia 

Fasola może w słoneczne dni powschodzi, w słońce nagrzewa się ziemia, bo widzę jak suszy po agregacie, oby pochmurno nie było 

Opublikowano

Rok temu wymarzła mi fasola wpadło odszkodowanie koło 3 tys za ha chyba 25% , posiałem fasole odpadami tzw drugim sortem 8 maja była ładna i mlocilem tydzień po wszystkich. Może to jest jakieś rozwiązanie na niska opłacalność

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze koty za płoty - pierwsza działka testowa zasiana. Swoim  siewnikiem, 5- 6cm, za siewnikiem włóka, czekamy. Już biorę leki na nerwicę. 

Edytowane przez ravoj
  • Haha 2
Opublikowano

Niszowa uprawa, UOKiK sobie d*py nie będzie zawracał 

16 godzin temu, slavik80 napisał(a):

To co kolejny będzie układ  skupujących fasolę?

Aby jakakolwiek stabilizacja była. 

3 minuty temu, bartekac7 napisał(a):

Generalnie można sobie poplanować a pogoda swoje zrobi, ale ile najdłużej czekaliście z doglebówką w fasoli po siewie?

Tydzień a teraz też czekam to będzie 4 dni, nie zauważyłem nigdy różnicy czy bezpośrednio czy z dłuższa przerwą, nie wiem od czego ta cała skuteczność zależy 

Wiem że jak fasolę męczy i nieraz parę roślin wypadnie to skutecznie jest he he 

Opublikowano
6 minut temu, ravoj napisał(a):

Niszowa uprawa, UOKiK sobie d*py nie będzie zawracał 

Tydzień a teraz też czekam to będzie 4 dni, nie zauważyłem nigdy różnicy czy bezpośrednio czy z dłuższa przerwą, nie wiem od czego ta cała skuteczność zależy 

Wiem że jak fasolę męczy i nieraz parę roślin wypadnie to skutecznie jest he he 

Dzięki. Poprostu wypatruje deszczu. Dlatego tak podpytuję jak najdłużej czekaliście. 

Nieno jaki deszcz w sumie. Co ja pier....

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, bartekac7 napisał(a):

Generalnie można sobie poplanować a pogoda swoje zrobi, ale ile najdłużej czekaliście z doglebówką w fasoli po siewie?

W ubiegłym sezonie z powodu przymrozków robiłem 6 dni po siewie a i tak z rana było -2 mimo że nie zapowiadali. I chciałbym mieć co roku taka skuteczność doglebówki jak rok temu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ravoj napisał(a):

No właśnie, ja jutro jadę 300 wody na ha i będzie git. 

A czym jutro jedziesz? Jutro chyba wiać ma trochę. A nie z rana nie będzie wiać. To jak coś z rana jakby gdzieś głowica w opryskiwaczu przymarzła to jak rok temu. Ręką się ogrzeje i pójdzie.🙂

15 minut temu, Łukaszek napisał(a):

W ubiegłym sezonie z powodu przymrozków robiłem 6 dni po siewie a i tak z rana było -2 mimo że nie zapowiadali. I chciałbym mieć co roku taka skuteczność doglebówki jak rok temu.

Kurcze coś mi się wydaję, że rok temu robiłem doglebówkę wtedy co @ravojtego samego poranka. -1 było, to w głowicach oprysk zamarzał. No, ale rok temu np ja bardzo sobie chwaliłem zabieg promanem solo z commandem. Lepszy efekt był niż te stare mieszaniny.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

pendimetalina i chlomazon mrozu się nie boją a jeśli czegoś to suszy której w ub. r. w czas siewów i wschodów fasoli nie było a i metrybuzyną kiedyś co najmniej pięcioletnią w Sencorze jak jeszcze był proszkiem kartofle opryskałem i to co miała zwalczyć to zwalczyła. W stodole się we wiadrze worek zawieruszył i na pewno mrozy odczuł jak to w stodole
Nie wiem jak metobromuron bo pokrewny chemicznie linuron przymrozków się bał i jeśli ten stosowałeś to cenna była by taka informacja jeśli bez tych innych wymienionych wyżej a i tak podziałało.

a czekaj; Twojego najnowszego posta nie doczytałem 
czyli kicha z eksperymentu bo takowego nie było :(

a to bartkowe

4 godziny temu, bartekac7 napisał(a):

-1 było

to co to za mróz? i też się nie liczy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W ubiegłym  roku po siewie  tez się  trafił przymrozek  nie zdążyłem wieczorem bo usługodawca pozniej przyjechał i skończył siewie po północy.  Więc  drugą beczkę postanowiłem wypryskac rano.  I przy łace  był szron ale w domu termometr wskazywał +2 stopnie. 

Doglebowka pendimetalina i chlomazon działali nadwyraz dobrze . Moim zdaniem  kluczowa była wilgotnosc gleby. Im suchsza gleba tym słabsze działanie a jeżeli zbyt mokro to pojawiło się  fito

Opublikowano

przymrozek niestraszny, fajnie podciągnął wilgoć do góry ale rano nie pryskałem bo mam ciągnik pod przyczepą a zapinanie mojego opryskiwacza to trochę zabawy, jutro ogarnę. 

14 godzin temu, bartekac7 napisał(a):

A czym jutro jedziesz?  

1 Proman, 1 Boxer 1 Dual Gold 

Opublikowano
10 godzin temu, dysydent napisał(a):

pendimetalina i chlomazon mrozu się nie boją a jeśli czegoś to suszy której w ub. r. w czas siewów i wschodów fasoli nie było a i metrybuzyną kiedyś co najmniej pięcioletnią w Sencorze jak jeszcze był proszkiem kartofle opryskałem i to co miała zwalczyć to zwalczyła. W stodole się we wiadrze worek zawieruszył i na pewno mrozy odczuł jak to w stodole
Nie wiem jak metobromuron bo pokrewny chemicznie linuron przymrozków się bał i jeśli ten stosowałeś to cenna była by taka informacja jeśli bez tych innych wymienionych wyżej a i tak podziałało.

a czekaj; Twojego najnowszego posta nie doczytałem 
czyli kicha z eksperymentu bo takowego nie było :(

a to bartkowe

to co to za mróz? i też się nie liczy

Ale to w czasie zabiegu było -1 a wcześniej to nie wiem ile.

Opublikowano

zaleca się wymieszać, ale na tym kawałku nie dawałem przedsiewnie bo to kawałek testowy i Dual pójdzie razem z pozostałymi. On nie jest tak wrazliwy na UV jak trifluralina i na etykiecie było "na mokrą glebę lub przemieszać" 

• Thanks 1
Opublikowano

Witam, 

Firma PPZ Sława Sp. z o.o. w Tomaszowie Lubelskim,

Chciałem Państwu przekazać że prowadzimy kontraktację fasoli półtycznej ze zbioru 2026, jak i również posiadamy kwalifikowany materiał siewny odmiana Eureka. 

Zapewniamy skup z minimalną cenę gwarantowaną, zawsze wyższą od rynkowej.

Odroczony termin płatności za materiał siewny do zbiorów i jej sprzedaży.   

Materiał siewny dostępny od ręki. 

W poniższym pliku jeszcze kilka informacji, w razie zainteresowania lub pytań zapraszamy do kontaktu osobiście,

ul. 29 Listopada 117, 22-600 Tomaszów Lub, lub telefonicznie 84 664 2739. 

Dziękujemy.

skan2.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

sam pomysł z kontraktacją nie jest zły; tyle, że w fasoli to już któreś kolejne podejście i jakoś do standardu nie wchodzi

a korci mnie podskoczyć i kupić ze 25 kilo tego kwalifikatu Eureki i posiać w działce gdzie reszta własnym; ot takie doświadczenie porównawcze
Jak wnioskuję z ogłoszenia to półtyczki kwalifikatu "niet" i trzeba własnym a tak się składa że mam i pewnie posiejemy na ile mi tego wystarczy czyli tak do 2ha i na tyle to śmiech kontrakty pisać no ale skoro |"na ścianę" ta Eureka to było by świetne doświadczenie ile więcej wart kwalifikat bez topienia kasy już teraz w eksperymenty

no korci tylko ode mnie trochę daleko na tę tomaszowską Ukrainę ;) 

powiem ja jutro Dwóm Takim to może i co wydumamy

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

na obecny podział administracyjny to nigdy nie wykraczałem po za lz i nic mam wspólnego z lhr co nawet mi trochę szkoda bo ładne tam strony zwłaszcza dla takiego oszołoma jak ja który pierwsze co sprawdza w nowo poznanym regionie to rodzaj gleb xD 
nno rancza znajomych to tak ale tylko lh bez "r"