Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
3 godziny temu, kellyq napisał:

Panowie ile wychodzi tyczna szparagówka, dziś posiane namaczane nasiona? Ma być od jutra ciepło.

W tym roku nie siałem jeszcze ale w zeszłym to wcześniej zasiana ponad dwa tygodnie a później zasiana w kilka dni chciałem na 2 terminy na zbiór a i tak razem dojrzewała.

Opublikowano

W zeszłym roku posiałem podwójny rządek jakieś 12m to się trochę zdziwiłem bo bez nawozu, na dziadoskim stanowisku, pół dnia w cieniu, zarośnięte trochę i to zaplonowało nawet. W tym roku mam 3 podwójne rzędy po 50m, jakby tak moment przed bobem zaczeło plonować byłoby  super.

Opublikowano

a bo to ostatni tego maja przymrozek?

jeszcze przed majową pełnią się i wypogodzić i ochłodzić lubi a że ten rok zimny to jeszcze może być różnie i to grubo po "ogrodnikach"

Opublikowano

Posialem, ramię tylko boli, wyszlo mi pewnie z 90kg/ha tej drobnej.. mniej niż w zeszłym roku ale masa tysiąca nasion raczej 350g nie przekracza. Jakby pozniej mi wymroziło to niech dają 100% szkody to czerwoną co mi została rozsiewaczem posieje i przebronuje 🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Grzechooo napisał:

Mi poszło ok 110 drobnej tak jak wyliczył mi arkusz. Co ile siałeś?

oczywiście upowazniam kazdego kto ma link do arkusza do dalszego jego rozpowszechniania. takie coś napisać to żaden wyczyn ale nieco procochłonne i wartości toto żadnej nie ma jakiejś technologicznej a przydać się może a zwłaszcza teraz

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1h9wLD5cCCMVk0Bs9DEoyfW6DlrqcXf2FiGIKJEclSJM/edit#gid=109934486

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

że ta pod koniec kwietnia to była majowa? no może to i poj..ane czasy ale żeby aż tak? na skalę kosmiczną? :P
jakiś nowy kalendarz? w drugą strone od ruskiego?

aż poczytam w necie

no - to dopiero 26-ego maja majowa pełnia i to ta będzie najbliżej Ziemi w tym roku
zwykle na pełni następuje załamanie pogody ciepłym frontem po pogodnej ostatniej kwadrze i jeśli podczas tej kwadry zdarzy się północna cyrkulacja .... to gdzieś po 20-ym i jeszcze wiarygodne prognozy tak daleko nie sięgają.

.... chociaż.... https://www.twojapogoda.pl/prognoza-16dni-polska/lubelskie-werbkowice/?page=2

Screenshot_2021-05-08 Zamość - Prognoza pogody dla Zamość, Pogoda na 16 dni TwojaPogoda pl.png

a nie pamiętam
czy rok temu się im sprawdziło to?
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/47878-fasola/?do=findComment&comment=2918742

rok temu pełnia była siódmego

a no poczytałem sobie i raczej się nie sprawdzilo
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/47878-fasola/?do=findComment&comment=2924806

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

oczywiście upowazniam kazdego kto ma link do arkusza do dalszego jego rozpowszechniania. takie coś napisać to żaden wyczyn ale nieco procochłonne i wartości toto żadnej nie ma jakiejś technologicznej a przydać się może a zwłaszcza teraz https://docs.google.com/spreadsheets/d/1h9wLD5cCCMVk0Bs9DEoyfW6DlrqcXf2FiGIKJEclSJM/edit#gid=109934486

Fakt nie wspomniałem że to arkusz od Ciebie, ale każdy kto śledzi ten temat to wie😉 Ja pozwoliłem sobie zapisć na laptopie i co roku używam, a takich linków nie umiem wstawiać.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Taką fasolkę zakupiłem na spróbowanie i jak mi posmakuje to rozmnoże.   Fasola czarna 1kg 9082179002 - Allegro.pl

a mam tego może jeszcze z 50 kilo. fasola jak fasola, ot czarna perelka i po namoczeniu i ugotowaniu wywar silny denaturat barwą przypomina :D  ale do sałatek czy zup jedynym walorem wyrożniającym od innych fasoli jest kolorystyka, czarnogranatowe to się robi, przynajmniej to moje. Moja jest silnie biczykowata i raczej na słabe a nawet kwaśnawe stanowiska byle foforu trochę w glebie było
Tomaszów nie był zainteresowany abym nawet gdy posieję pytał Ich o ew rozpromowanie. Trzeba na własną rękę. Koleżanki żony na salatki i takie tam i jeszcze tak po detalu i ze 200kilo zjedli ale to typowo amatorski asortyment i bardziej dla .... chociaż nie wiem
może by jakiego puszkarza zainteresował jedną partię z kilka ton? ma to swój urok i może mieć jakiś tam zbyt ale na wielki bym nie liczył.

to perełka i ma swoiste wymagania co do chemii bo wyjątkowo boi się pendi no i rewelacyjnie szybko wschodzi ale im mniej biczykowate formy tym dłużej ale i tak nawet czerwona nie ma z tym szans tylko jeszcze płycej siać (trzykrotność wielkości nasion to zasada dla wszystkich fasoli.

no i śmietki, oj śmietki, czyli wiadomo

a jak fajnie kwitnie
ACtC-3eJ3C4rJcMxOJxGFebu0z4CE5OUFeyndJEt
o, ta akurat w 100% karłowa

a linki jak wklejać? kopiujesz z paska adresu przeglądarki wszystko i wklejasz w posta. linka sam edytor af z tego zrobi
link to nic innego jak zwykły tekst zaczynający się od https://www.i_tutaj_adres _właściwy.domena np pl, gov , com etc (ciekawe czy z tego linka zrobi? i tak będzie martwy ale ciekawe) a no nie zrobiło czyli adres tworzy funkcja kopiuj z silnika przeglądarki lub po przez ten łańcuszek z belki edytora af gdzie można linki na inny tekst nawet wstawiać

z kolei obrazki to jak ten wyżej, klikasz prawym na obrazku na jakiejś stronie albo fotce z własnego portalu np jak ja ten ze zdjęcia google wybierasz "kopiuj adres obrazu" i w oknie edytora wklejasz. jedyny warunet to fotka musi być publicznie udostępniona albo znajdować się w całym albumie udostępnionym albo pochodzic z byle jakiej publicznej strony internetu
i wsio

o właśnie, zapomniałem nasion ogórków kupić bo pora siać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
19 godzin temu, kellyq napisał:

Ja próbuję w tym roku "mamuta", ciekawe jak to wyjdzie, od chwastów to chyba motykol pójdzie ;)

Bardzo dobra żona czasami kupi i ugotuje 

Opublikowano (edytowane)

a to szparagowka szerokostrąkowa. Mamut to karłowa czy tyczna?
no ja na żonę nie czekam ze szparagowkami i gotuję przyrządzam sobie sam bo u mnie wszyscy szparagówki lubią i ja nie zawsze się załapię na resztki  jak żona upichci :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Mamut to typ czyli szerokie, długie strąki ale płaskie, tyczna niestety i nie ma za bardzo zamiennika w karłowej. specyficzna konsystencja bo prawie wcale nie ma włókna. Mi smakuje bardzo

A jeszcze ciekawostka szparagówka karłowa żółta nasiona zeszłoroczne zero stronkowca a fioletowa "purple teepee" zaatakowana na maksa, obie niedaleko siebie rosły i niech ktoś mi wytłumaczy co go zwabiło na tą fioletową?

Edytowane przez kellyq
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ci mogę pożyczyć na oddanie takiej samej ilości po żniwach a jak się nie urodzi to i "tak bedzie" prosto spod lubelki to i ziemia i nieprzebrana to i "bezcenna"
Jeśli Cię interesuje to na priv mogę podać dwie lokalizacje gdzie toto mogę ... może być do odbioru, jedna okolice zamościa druga Werbkowic (do tej drugiej muszę po drodze... bo tam jej nie ma ale ja będę za kilka dni.

sprzedawałem od 5zł do 10 zależy ile kto chciał i czy sobie sam czy ja musiałem przebrać. oczywiście odpady odliczałem z wagi i tej nieprzebranej. Taniej niż 5 to za bardzo po dwa czy kilka kilo szkoda zamętu - a to worka szukaj a to poważ a jeszcze bądź dyspozycyjny do odbioru a to ci zamówi i nie kupi że aż mi się te sałatki przejadły jak przebranej zamówi to skoro już przebrana? w baniak i... :D

1076693592_20150803-001.jpg.53114c9298c4af86db1c7c18d80364e0.jpg  133405243_20150803-056.jpg.d88173bda5b9acf2dd42d776a38b79e2.jpg  657533489_20150803-055.jpg.07c2de6bd8a325a5cce48e96e91c6793.jpg  post-213329-0-27538100-1495139000.jpg  post-213329-0-84481800-1495139017.jpg 

post-213329-0-16588900-1495139025.jpg

lubisz fotki pól głównie fasolowych? to proszę tutaj :D

i jeszcze @Andpol bo nie odpowiedziałem - ta perelka ub roczna czyli nówka sztuki :) kiełkowania nie sprawdzałem a i już mi się nie chce , sucho zebrana to powinna...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Werbkowice bliżej ale najpierw muszę jej spróbować tą co dziś wypisałem jakby co to się odezwę. W rodzinie to nikt fasoli zbytnio nie je poza mną i moją mamą szparagówka jest wyjątkiem. Czarną fasolkę siejesz w tym sezonie?

Opublikowano (edytowane)

jeszcze nie wiem bo za bardzo nie mam gdzie i może komu nasion zabraknie innej to ew albo nam kartofli na jedno pole. Może gdzie w jakie klinki przy innych warzywach ale nie chce mi się z plecakiem a szkoda mi zatracić odmiany stąd tak jak wyżej. Komuś może się urodzi

do tej mojej warunek konieczny kosiarka aktywna bo ani ręcznie to przyjemne te flaki ciągnąc scinaczem a o biernych podcinarkach zapomnij w tym buszu. no i trzeba mieć czym wymłócić bo raczej hektary od razu bez rynku zbytu ryzyko a na małe poletka nikt gratów przestawiał nie będzie
ja mam - lubelkę

no może i postaram się wydybać jakie locum perełce skorośmy się tu.... chm byle do 20-ego bo dalej to juz poźnawo na nia

Edytowane przez dysydent