Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 godzin temu, Grzechooo napisał:

to co dajesz oprócz comandu?

Glifosad i sencor. Śmietka wpierdoliła wszystkie korzenie dobrze że fasola zaprawiona bo by więcej szkód narobiła.

IMG_20210514_115832.jpg

IMG_20210514_114810.jpg

Opublikowano

Aaa ja miałem rdesty i podwójnym zabiegiem basagranowym plus glifo na siewki we fasoli je ostro przerzedziło. Późna uprawa pod grykę zeszłego roku potargała mocno resztę a znów tegoroczny rzepak bez żadnego herbicydu (no nie, gryka była skasowana talerzówką i co odrosło to poszedł glifosat) posiany i rdestów w nim brak. Dziwne trochę. Przekwitnie rzepak to go zastąpię gryką i się zobaczy ale czy to by było już po rdeście?

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek12 napisał:

Sprzedam cena 750 zł tel.723797620             Kupił bym ale chyba ostatni rok fasole zasiałem więc się wstrzymam. Daleki sąsiad 100zł. za ha fasole mi ogarniał i chyba tak zostanie.                                                                             

IMG_20210502_090324.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Aaa ja miałem rdesty i podwójnym zabiegiem basagranowym plus glifo na siewki we fasoli je ostro przerzedziło. Późna uprawa pod grykę zeszłego roku potargała mocno resztę a znów tegoroczny rzepak bez żadnego herbicydu (no nie, gryka była skasowana talerzówką i co odrosło to poszedł glifosat) posiany i rdestów w nim brak. Dziwne trochę. Przekwitnie rzepak to go zastąpię gryką i się zobaczy ale czy to by było już po rdeście?

rdesty jednorocznych gatunków to chwast jary, w oziminach jedynie sporadycznie się pojawia a jeśli to mikry bo przygłuszony, wysiewa się na ścierniskach
w Twoim przypadku nie dasz mu tej szansy bo skasujesz gdy ew zakwitnie i będzie musiał kolejny raz zaczynać z gryką od wschodów, z coraz mniejszego zapasu nasion w glebie
potęga zmianowania, odpowiedniego zmianowania którego albo można zasady zrozumieć albo wykuć z poradników, no ten kto zrozumie te poradniki współpisze
dołączasz do współpiszących. :)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Andpol napisał:

Listwa na tylnym podnośniku w c360 jako regulacja zaczepu i idzie zwykła zgarnąć zwykła zgrabiarka i koła między rzędami wyciętymi ida

Opublikowano (edytowane)

Sól i superfosfat  wzbogacony na jesień  dawki w zależności  od zasobności gleby no i portfela  czyli 100/150  kg sól potasowa    100/150 kg superfosfat  a na wiosnę  2/3 tygodnie przed siewem saletrzak  100 kg jak nie borowina i 150 kg na borowinę .  Druga opcja   sól potasowa na jesień dawka  jak wyżej na wiosnę fosforan  200kg   jak nie borowina to bez  saletrzaku z racji  że fosforan ma 18 procent  azotu  jak borowina to coś można go dać  . Trzecia opcja to mielony  kamień czyli polifoska  8 bądz 6 w zależnosci od zasobności jednego i drugiego  w dawce 300/400kg no i do tego trochę jakiegoś azotu

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Thanks 2
Opublikowano

Wczoraj były idealne warunki na opryski i wykorzystałem je chociaż o 1 dzień za późno bo fasola zaczęła wychodzić i widać było sporadycznie rośliny dzień wcześniej nic na wierzchu nie było ciepło wilgotno i rośnie jak na drożdżach. Ciekawe czy te fasole co wzeszły to zginą ale to mała strata bo było ich niewiele a oprysk trzeba było zrobić.

Opublikowano

Jaką dawkę dać glifo na fasole drobną sianą w środę? Myślałem jutro, ale będzie za późno, więc dzisiaj bym pryskał wieczorem.. płytko siana, na dniach pewnie będzie wychodzić gdzie w środę? 

Trochę ostow, jakiś traw, 4l/1,2ha? 

Opublikowano (edytowane)

perz po siewie fasoli w większości jest przykryty glebą (nie wszystek dostanie glifosatem po "zielonym") i wystawianie się na ryzyko negatywnego wpływu glifosatu na fasolę li tylko z powodu perzu gdzie i tak wiadomo że trzeba będzie poprawiać graminicydami gdzieś tak bliżej kwitnienia fasoli.... bo trzeba będzie chcąc całkowicie perz z pola usunąć niezależnie od dawki glifosatu a i inne trawiaste chwasty pewnie też "nie zawiodą" i powyłażą. Nie mniej trzy litry jakiejś trzystasześćdziesiątki to pełna wystarczająca na perz wiosną tylko jedyny warunek aby perz był wyrośnięty na kilka (do - nastu) cm nawet na nieuprawianym ugorze.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dalem wczoraj na ha 3,3l tak jak pisałem, coś tam w nocy kropiło ale nie sądzę żeby to miało jakikolwiek na cokolwiek wpływ, zapowiadali na wtorek 20-50l, później 10-20, a teraz cały guzik wiec luzik...

Opublikowano
skywalker89 napisał:

Dalem wczoraj na ha 3,3l tak jak pisałem, coś tam w nocy kropiło ale nie sądzę żeby to miało jakikolwiek na cokolwiek wpływ, zapowiadali na wtorek 20-50l, później 10-20, a teraz cały guzik wiec luzik... dałeś glfosat ?

Opublikowano (edytowane)

Na polach  gdzie nie było rzepaku  to 2,5l activusa i 200 mil comandu trzyma ładnie a to co wylazło to zółknie i usycha  fasola już na wierzchu    a tam gdzie był rzepak 3 lata temu   to dziś na samosiewy  poszedł basagran ze wspomagaczem  1,25 l basagranu  i 1 lit wspomagacz rzepaki małe  po 2 listki  jak trochę ich weżmie to za 7/10 dni poprawka   a jak nie to  jak fasola podrośnie to  pójdzie  corum  w dawce 0,6/0,7 litra to trochę lepsze zło🤔 od tych butoxsonów chyba

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
4 godziny temu, sylwek1999 napisał:

Co to za wspomagacz?U mnie problem z szarłatem po dwa listki ma

zasadniczo zalecane były olejowe do basagranu jak atpolan, olejan ,olemix i takie dawałem z niezłym skutkiem, wspomagacze na zwilżaczach jak trend i nie pamiętam jakie jeszcze mogą spowodować oparzenia fasoli basagranem nawet w nieco ponad litrowych dawkach. ja co prawda raz nie miałem niczego to na parę najmocniej zachwaszczonych arów dodałem nieco oleju jadalnego zemulgowanego płynem do naczyń no i chwasty wzięło lepiej niż bez tej mikstury ale i nieco przyparzyło fasolę czyli lepiej dawać te zalecane na etykiecie.
Olejowe nie zwilżają liści a tylko dłużej utrzymują środek w przypadku rosy lub deszczu i powolne wchłanianie to fasola nadąży rozłożyć bentazon bo gwałtownie wchłonięte może nie wyrobić po zwilżaczach

Opublikowano
6 godzin temu, sylwek1999 napisał:

Co to za wspomagacz?U mnie problem z szarłatem po dwa listki ma

Na szarłaty dałem 1.5l basagran plus olejan. Był świetny efekt. Spaliło wszystko na popiół.  Ale i tak trzeba było drugi raz poprawiać.