Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

Tak się czepiłeś  tego zbiornika bo duży i taki ładny. Wiesz że powiększenie zbiornika sprawi że kombajn traci stabilność i na listwie go wtedy nie zaczepisz? Bo zacznie go zaczepem rwać w górę. Po równym i nie pełnym zbiorniku może będzie ok, ale pod górę gwarantuje że zatrzyma się na wom. Ja zbiornika nie przerabiałam bo jak powiększać to tyle samo do tyłu i do przodu aby zachować stabilność maszyny.  Ty też nie przerobiłeś zbiornika chociaż gdy byłeś to był twój priorytet. Jak ty już młóciłeś to ja nawet o tym nie myślałem, a chciałem od ciebie wyciągnąć jakieś informacje bo wiedziałem jak hms się zapychał na podbieraczu, jak wywalał ziarka przez wentylator jak z armaty. Że przez przód podsiewacza sieje fasolą gdy ma z góry. 

Więcej do ciebie nie pisze. Koniec tej dywagacji nie na temat. Chcesz leczyć swoje kompleksy napij się wódki. Wódka na wszystko jest dobra. 

Edytowane przez waldii1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Bombowy1234 napisał:

Tak sobie mów  jak ktoś chętny to przyjechać pokaże SMS  jeździłem jak przerobić schodki mój 

20200714_202111.jpg

Dostałeś mejla ode mnie a teraz znawcą jesteś  może pokażesz innym klosowy co dostałeś od pana  P po kosztach

10 godzin temu, Bombowy1234 napisał:

Adam 86 mój robi tak fasole

20200912_145828.jpg

No czysto. To każdy tak zrobi jak ustawisz. Dobór obrotów, sit. Nie ma w tej maszynie wielkiej filozofii i nie ma się nad czym spuszczać.  A te dziury w obudowie wentylatora we wszystkich hms wycinali? bo ziarnem scielil przez wentylator 

Edytowane przez lajkzxc
Opublikowano
9 godzin temu, waldii1 napisał:

Goń się frajerze. Ty możesz coś wymyśleć, jeździłeś do wszystkich i patrzyłeś kto co zrobił. Tak jak to że elektrozawory można wstawić. Nie będę z tobą rozmawiał. Ja swoje zdanie na twój temat mam i pewnie wszyscy do których jeździłeś. 

Popieram i potwierdzam

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Większość skupów wstrzymało skup jasia przynajmniej do poniedziałku w weekend narada  po niedzieli nowa cena  zgadnijcie jaka drobna idzie po 4.5 plus wat  do 17 procent bez potrąceń powyżej za każdy procent wilgotności   1 procent potrąceń

ale ta cena sprzed czy po "naradzie"?

jeśli miałbym zgadywać to bardziej zapytam - czerwona? bo taką mam i ....
i co? zonk? ....

akurat czerwona pare lat poleży byle od robaków zabezpieczyć i parametrów nie straci tak że...

a w kwestii zgadywanki to pewnie wystarczy poczytać forum jaką Ty masz fasolę ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-tarim-makineleri-hasat-harman-cetinkayalar-nck-04-td-otomatik-toplar-fasulye-makinasi-859078320/detay
To jest HMS czy Solmax? 
W przeliczeniu na PLN 25tyś nie wiem czy cena netto czy brutto. Vat podstawowy w Turcji to 18%. Nie wiem jak cło, ale np. z Chin to 0%.

Co do rekinów biznesu interesowałem się chińską ładowarką przegubową, bo w Polsce są sporo tańsze od zachodnich. Interesowała mnie Everun TL1500 lub 2500. Pod Wawą gość chciał blisko 100k netto za nią. A Chińczyki pakują do kontenera za prawie połowę ceny. Cło 0%, kontener do Gdyni to koszt max 2tyś dolarów. Także można dobrze żyć tylko ładowarki trzeba sprzedawać :P 

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

ale ta cena sprzed czy po "naradzie"?

jeśli miałbym zgadywać to bardziej zapytam - czerwona? bo taką mam i ....
i co? zonk? ....

akurat czerwona pare lat poleży byle od robaków zabezpieczyć i parametrów nie straci tak że...

a w kwestii zgadywanki to pewnie wystarczy poczytać forum jaką Ty masz fasolę ;)

Trzeba czytać ze zrozumieniem drobna typu aura czy igołomska  idzie czas po 4.5  plus wat na konto  bez zmian  nie biorą na razie jasia  bo po niedzieli  będzie niższa cena.

Opublikowano

Nie jeździłem po połowie wojewodstwa tylko byłem u 5  osób zeby zobaczyć kolego czy sa takie lipnie wykonane jak .mój bys  takiego solmaxa dostał  to tez bys go oddał I nikt nie miał nic przerobionego tylko zbiornik miała jedna osóbaPrzerobiony.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Trzeba czytać ze zrozumieniem

trzeba pisać precyzyjnie (choć niektórym się zbytnia szczegółowość nie podoba )
i pytanie - "... jaka drobna....? - zawiera w sobie i czerwoną której do grubych fasoli zaliczyć nie można a właśnie do wspólnego rodzaju grypy odmian "kidney" chociaż dla producenta perełki czy innego podobnego dziugu wszystkie inne wydają się grube

złośliwie dorzucę - warto rozumieć swoje własne pytania :P

z kulinarnego punktu widzenia różne półpaszowe Aury, Igołomskie Wawelskie etc są mniej uniwersalne w kuchni a mimo to jasiek od lat jest od nich tańszy.
wtf? skala produkcji?

Przecież tylko kwestią czasu jest kiedy usługa młócenia będzie wyżej wyceniana dla jaśków niż fasoli z grupy kidney bo mniej masy do przerobienia we wszelkich "kidney-ach" i to ze dwukrotnie mniej porównując udane plantacje oczywiscie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
47 minut temu, dysydent napisał:

trzeba pisać precyzyjnie (choć niektórym się zbytnia szczegółowość nie podoba )
i pytanie - "... jaka drobna....? - zawiera w sobie i czerwoną której do grubych fasoli zaliczyć nie można a właśnie do wspólnego rodzaju grypy odmian "kidney" chociaż dla producenta perełki czy innego podobnego dziugu wszystkie inne wydają się grube

złośliwie dorzucę - warto rozumieć swoje własne pytania :P

z kulinarnego punktu widzenia różne półpaszowe Aury, Igołomskie Wawelskie etc są mniej uniwersalne w kuchni a mimo to jasiek od lat jest od nich tańszy.
wtf? skala produkcji?

Przecież tylko kwestią czasu jest kiedy usługa młócenia będzie wyżej wyceniana dla jaśków niż fasoli z grupy kidney bo mniej masy do przerobienia we wszelkich "kidney-ach" i to ze dwukrotnie mniej porównując udane plantacje oczywiscie

Może  te półpaszowe  aury , igołomskie, wawelskie i etc są mniej uniwersalne w kuchni  ale w puszkach już są bardziej uniwersalne bo nie spotkałem puszkowanego jasia chyba że przetworzony z jakimś dodatkiem tak że może dla tego jest droższa 

Opublikowano

Drobne raczej pozabierane jak zostały na polach jakieś to raczej grube, czyli raczej cena aury nie powinna polecieć. @Zbyszek3939 przebierane czy nie (w ubiegłym roku taka sama cena taka i taka) ? i u kogo pytałeś?

Opublikowano
2 godziny temu, waldii1 napisał:

Tutaj masz oryginalnego hms 

https://www.ziraatmakinem.com/tr-urundetay-5536-ozapalitoplardoverpatozhasatmakinasi

Tylko jak to jest ze sprowadzaniem przedmiotów spoza UE a dokładnie z kraju z którym nie ma umowy handlowej. VAT trzeba zapłacić i w Turcji i w PL. Pewnie jakiś cło i transport tutaj tylko samochodowy. 

Dzięks. Kwestia Vatu to płacisz w kraju gdzie kupujesz. Tak mi się wydaje. Ale na pewno tylko w jednym. 

Opublikowano

Czują ostatnią szansę na oskubanie :) za rok już nie będzie zasiane tyle fasoli , niektórzy wyleczyli się definitywnie a i ci co zasieją to nie z takim rozmachem , pogoda zrobiła swoje i każdy zrozumiał że fasolę można siać obszarowo ale musowo wkalkulować ryzyko pogodowe . Niestety jak rolnicy nie zrozumieją  że nie sprzedaje się towaru w żniwa lub tuż po to zawsze tak będzie . Niestety ci co nie sprzedają teraz są zależni od tego ile kupią obecnie  handlarze , na tyle mogą sobie pozwolić na ustalenie ceny do czasu aż zacznie któremuś brakować i się zacznie wychylać po 10 gr . Sława dla mnie po mimo rozmachu jest słabym handlowcem , parę razy się z nimi kontaktowałem , robiłem próby , niby największe ceny a nigdy mu nie sprzedałem bo zawsze jakieś ale i szukał dziury w całym a wystarczyło dać "jego"pośrednikowi to nie dość że więcej zapłacił to nie było żadnych objekcji i weź zrozum tą "korporacje" . Handlarzy narosło jak grzybów po deszczu , ciekawe czy potrafią zrobić zmowę w tak szerokim gronie ?

Opublikowano (edytowane)

ach
Przypomniałeś mi
Ma ktoś fasolę borlotto prosto z plantacji?
nie trzeba mi dużo, z 50 kilo no ale jak teraz nie poszukam to znów do wiosny zlezie i nie .... może być i wysort byle ze zdolnością kielkowania jakiegoś sensownego odsetka
i tak pójdzie na plantację pod selekcję zachowawczą

Jesli niedaleko Zamościa to może kiedy po drodze. Czy to za gotówkę czy na wymianę za inne odmiany

mam dość osobnego siania szparagówek na małych działkach a ta odmiana podobno nadaje się też na szparagowo też stąd warto by ją mieć w zestawie odmian czy to na swojej plantacji czy u bliskich sąsiadów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Są tu tacy co dłużej odemnie uprawiają,  ale ja pamiętam że nie sprzedawanie w żniwa czy też tuż po, wcale później drożej nie było a wręcz przeciwnie... psychologia,  jeżeli nie będzie ich cisnąć to nikt nie będzie się wychylac z 10gr podwyzkami, ludzie tkwią w przekonaniu Ci co magazynują zboże fasolę czy inne towary że przez drugą falę covida ceny znowu poszybują,  moim zdaniem jest to wątpliwe,  ja już fasoli na sprzedaż nie mam w tym roku, więc i mniej na głowie z tymi cenami...

Opublikowano
3 godziny temu, Grzechooo napisał:

Drobne raczej pozabierane jak zostały na polach jakieś to raczej grube, czyli raczej cena aury nie powinna polecieć. @Zbyszek3939 przebierane czy nie (w ubiegłym roku taka sama cena taka i taka) ? i u kogo pytałeś?

Przebrany   Miętkie  i Mircze  tak płaci.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

a przelewy też masz już z głowy czy jeszcze nie? ;)

Nie wiem, nie mogę sprawdzić od wczoraj bo przerwa techniczna...

Ale dzisiaj widziałem niedziela pracująca tam jest

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

No to ładnie chciałem zawieść jaśka w piątek to powiedzieli że muszą magazyn posprzątać i od poniedziałku będą brali. Tylko nikt nie wspomniał że bedzie tanieć.

Opublikowano

Normalna logika, ludziska wcześniej wymłócili mokrą, na siłę się pozbywali i wciskali handlarzom, aby nie zostać z mokrym towarem. Teraz "oni" mają rozeznanie w terenie i mogą dyktować warunki. No i plon, raczej większy niż w ubiegłym.  Jutro do południa będzie wiadomo jaką cenę zaproponują. 

Opublikowano (edytowane)

które tam z Łaszczowa wystawia ogłoszenia z błędami ortograficznymi?
https://www.igrit.pl/ogloszenie/gielda-warzyw-fasola/sprzedamy-fasole-jas-karlowy-karzde-ilosci-1209863

weźcie to jakoś poprawcie (nie pamiętam czy na igrit jest możliwość edycji bo jeśli nie to bodaj usunąć stare a zamieścić nowe ogłoszenie)
Aż mi wstyd pochodzić z takiego regionu ...... i to na szczeblu biznesu bo byle chłopkowi roztropkowi nikt nie podziwuje ale...
po ew poprawce i ja tego posta zmienię
no bo nie uwierzę że zgrywanie na ... (nie wiem jak nieobraźliwie nazwać - kogo?) jest rodzajem strategii marketingowej :P

Edytowane przez dysydent