Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, tobago napisał:

Stosujecie mocznik dolistnie na kłos żeby podbić białko? Niby nie jest gorąco na takie zabiegi ale sucho bardzo. 

Siarczan potasu 4 kg/ha i można dodać  do 5 kg mącznika.Przed wyjsciem kłosa.  Ja za parę dni tak jadę. Ale bez mocznika bo nie mam. 

Opublikowano

W ubiegłym roku tak pryskałem mocznikiem pszenicę przed kwitnieniem . Miałem obawy bo wilgoć była ale akurat po oprysku zaczęły się dni upalne. Podpaliło tylko pierwsze pół metra łanu na starcie, reszta była ok,dlatego w tym roku robię powtórkę, 

Co do opadów maj - 33 l, południe LU.

Opublikowano

Takie pytanie jaki jest zysk albo i nie z podlewania pszenicy? Tak na szybko liczę to podlanie 1h to ok 400 zł. Czy ktoś robił jakieś dosewadczenia z podlewania ile takie jedno podlanie zwiększa plon? 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomala611 napisał:
10 godzin temu, tadi77 napisał:

To jest rdza? Pojawiły się takie place 1m2 na tym polu nie było pszenicy 10lat była kukurydza ziarno z centrali belissa

20230530_102611.jpg

kurde mam też 1ha belissa z centrali na rozmnożenie  Do 13 maja była piękna zdrowa i zielona. Niestety rdza się się nagle pojawiła też miejscami (placami). Sam nie wiem dlaczego. To raczej dobre pole o uregulowanym odczynie. Na t1 był duet na start w gornej dawce + na t2 elatus. Wcześniej medax 0,5. Wszystkie zabiegi oddzielnie - łączlem każda substancję tylko z siarczanem i mikro

Ile temu był dawany Elatus I w jakiej dawce? I czy na pewno wyszła rdza. Soletanol z elatusa to jest kiler na rdze. Tzn niszczy, ale przede wszystkim zabezpiecza jak mało ktora substancja. Coś jest nie tak jak rzeczywiście pojawiła się rdza. 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, tomek73 napisał:

Siarczan potasu 4 kg/ha i można dodać  do 5 kg mącznika.Przed wyjsciem kłosa.  Ja za parę dni tak jadę. Ale bez mocznika bo nie mam. 

Jak to rozpuszczasz? Kupiłem sobie worek na próbę i rozpuszczenie tego trwało wieczność a dodatkowo nie rozpuściło się całkiem bo przytkało mi dysze. 

PCT 20 litrów w maju, ostatni deszcz 15 maja, jest kiepsko. 

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
1 godzinę temu, tadi77 napisał:

Zachodzę w głowę i nieznam przyczyny nigdy z tą odmiana nie miałem problemu żadnych mixow opryskiwacz nie robiłem była bardzo ładna tymbardziej że tam przez 10 lat była kukurydza

Jakie mikro było dawane ?

Opublikowano
23 godziny temu, tobago napisał:

Co masz na myśli? Bo jakieś teorie czytałem ze późno podane strobi daje w mokre żniwa odwrotny efekt. Zamiast chronić przed grzybami to wzmaga namnażanie. 

Dodatek strobi zapobiega grzybom z rodzaju alternaria, powodującym czerń kłosów

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, magtom36 napisał:

Takie pytanie jaki jest zysk albo i nie z podlewania pszenicy? Tak na szybko liczę to podlanie 1h to ok 400 zł. Czy ktoś robił jakieś dosewadczenia z podlewania ile takie jedno podlanie zwiększa plon? 

Jak masz możliwość lej. Następne 3 tyg bez deszczu to strata 50% plonu

Gdzie temat o suszy 2023? My rnicy nie dbamy o swoje interesy. O d*pie maryni w rozmowach o pogodzie 100 stron napisza w tydzień

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
10 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Jechać jutro z t2/t3? Kłos w pochwie. Z tydzień mu brakuje żeby wyszedł. Myślę jechać bo łan trzyma wilgoć a chwilę deszczu ma nie być... mogę dać mikro? Środek ascra x pro. Pszenica łan jak na zdjęciu.

20230530_204510.jpg

A dlaczego u niektórych właśnie są takie liście pozaginane w dół? U mnie to stoi wszystko w pionie.

Opublikowano

dziś okienko pogodowe bez wiatru 22 st tylko pełne słońce można wyjechać wcześniej ok 15 czy czekać, bede dawał priaxor 0.8 0.5l tebu siarczan magnezu mikro ostatni zabieg , boje sie o przylalenia siarczanem no i nie wiem czy nie wyparuje mi środek ?

Opublikowano
9 godzin temu, odrion napisał:

Ile temu był dawany Elatus I w jakiej dawce? I czy na pewno wyszła rdza. Soletanol z elatusa to jest kiler na rdze. Tzn niszczy, ale przede wszystkim zabezpiecza jak mało ktora substancja. Coś jest nie tak jak rzeczywiście pojawiła się rdza. 

Przecież to nie jest rdza tylko septorioza

Opublikowano
1 godzinę temu, Szczepek22 napisał:

U mnie koniec z zabiegami w tym roku i koniec z pszenica raczej nic z tego już nie będzie wody brak maj 3l 😥😥

20230530_192734.jpg

U mnie w maju 10 litrów , pszenica jeszcze wygląda obiecująco ale deszcz potrzebny natychmiast a go nie zapowiadają

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, misio3p napisał:

Jak to rozpuszczasz? Kupiłem sobie worek na próbę i rozpuszczenie tego trwało wieczność a dodatkowo nie rozpuściło się całkiem bo przytkało mi dysze. 

PCT 20 litrów w maju, ostatni deszcz 15 maja, jest kiepsko. 

Wsypuję do rozwadniacza i zaciąga  nic wiecej, ale stosowałem zawsze K Leaf, w  tym roku inny kupiłem.

Pompę mam wirową bez filtrów więc mam bardzo duże mieszanie. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
12 godzin temu, mysza103 napisał:

Ja w tym roku pewnie zastosuję , ale takie coś to się będzie robić pewnie za jakiś miesiąc a nie teraz , a wówczas może już tak sucho nie będzie 

To żeby zrobić białko w pszenicy kiedy powinno się pryskać azotem? 

Czytam ze po kwitnieniu już trochę za późno. Na kwiat tez chyba się nie powinno.
Przydałoby się mieć lepsze parametry bo różnice w cenie pasza/konsumpcja robią się coraz większe. 

Opublikowano

Kiedy najlepiej wykonać T3?? Przed wyrzuceniem pylników czy jak to jest?? Mogę zrobić to gdy kłos w połowie czy jak cały wyjdzie ?? Byłem dziś na polach i jedna już w połowie wykloszona a druga jeszcze w pochwie liściowej. Jeden termin siewu i jedna odmiana. Dodam że na t3 pójdzie tebu z metko.

Opublikowano

Ponoć najlepiej w chwili gdy wyrzuca pierwsze pylniki.  Do 70 h po deszczu koniecznie. U mnie dylemat czy robić w ogóle. Liście z suszy się skręcają, deszczu w prognozach nie widać i co zrobić żeby nie zaszkodzić?

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Czy ogole jest sens robić jak tak sucho . Powoli wydaje mi się że nie będzie miało to sensu T3 i jak dalej opadów nie będą prognozować to zrezygnuje . 

U nas oziminy jeszcze się trzymają (dolnośląskie) choć na ścieżkach już ziemia pęka. Ostatni deszcz był 23.05. Ale w prognozach opadów nie widać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v