Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ostatnie kika lat byliśmy po żniwach , ale Ci zostało tego lipca , upić się zdążysz nic więcej , 

• 0
Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.07.2023 o 12:42, GRZES1545 napisał:

Patologia rodzi patologię...Nie rolnicy temu winni tylko urzędasy którzy rozdają pieniądze bez kontroli. Rolników na papierze 1.2mln a faktycznie ile? Po wnioskach na nawozy można to wyliczyć...przez tyle lat nikt nic z tym nie robi, dopłaty biorą ludzie nie związani z rolnictwie, to samo z suszowym. Pisałem o tym w tamtym roku, sąsiadka pola nie obrabia a suszowe złożyła, jej dostało  się 5tys a mnie połowę tego i się ze mnie śmiała że  po co to obrabiać 🤦‍♂️ Sprawiedliwości nie ma i prędko nie będzie. 

Jak jeszcze nie tak dawno pisałem przy czymś że trzeba wyeliminować pseudo rolników, udowadniać fakturami że cokolwiek produkują, to mnie tu zjeść chcieli sami rolnicy  i to ci co powinno im zależeć na wyeliminowaniu patologii, między innymi taki Pafnucy i spółka   :P no to co się dziwić urzędasom?

Edytowane przez Desperado
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, marek1977 napisał:

https://igrit.pl/artykul/wyzsza-prognoza-zbiorow-zboz-na-swiecie-3491

Susza na świecie spowodowała wzrost plonów , strach pomyśleć co by było jak by były opady .

Jaka susza gdzie suszy nie ma i nie było  i nie będzie a plony, są na poziomie 8 ton wszędzie .    Każdy tak powie , rzepaki po 5 sypią zaś kto , wykosił pszenice to 8 ton . Tak samo wszędzie piszą zbiory są mega dobre .

Grabowiec jaka potężna kolejka od Grabowca i od Wolicy składy po 20 ton .

7 godzin temu, GABBER85 napisał:

PSZENICA 750,  JĘCZMION 650, ŻYTA nie chcą, mlp.

Żyta i Pszenżyta tego nikt nie chce .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Desperado napisał:

Jak jeszcze nie tak dawno pisałem przy czymś że trzeba wyeliminować pseudo rolników, udowadniać fakturami że cokolwiek produkują, to mnie tu zjeść chcieli sami rolnicy  i to ci co powinno im zależeć na wyeliminowaniu patologii, między innymi taki Pafnucy i spółka   :P no to co się dziwić urzędasom?

Pafnucy to rolnik z krwi i kości Panie🙋‍♂️ 

• 0
Opublikowano

hehe ccos za cos, jednak mnei sie suszowe nalezy, co z tego ze plon 8-9 ton jak bylkem dzis zbadacc parametry i 9,5% bialka :D Takze nikt mi juz nie zarzucci ze bezpodstawnie suszowe wezme :D

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marcincbr napisał:

Ktora mieszalnia Cedrobu? W Rypinie dzis o 9 rano bylo jeszcze 870

Kluczbork, rano nie chcieli umów nawet pisać poki cen nowych nie dali.

Sprostowanie, rano obniżyli na 840, a w południe na 830. Dzwonisz mówi ci 850, mówię pisz umowę, ale umowe dostaje już z nową ceną bo zanim wysłał to sie cena zmieniła xD.

Ogólnie będzie dramat, nie dość że sypią pszenice to na dodatek większość paszówka.

Edytowane przez Dastan
  • 0
Opublikowano

W moich stronach wlkp, okolice slupcy nie padało wiosna 2 miesiace, susza zarobiła swoje, wiele osób wymlocilonale ci co nie zdążyli maja lrzejebane. Codziennie pada, po 5-10-20 litrow i właśnie teraz tez zaczelo. 

Pogoda na żniwa okrutna. Wczoraj chciałem talerzować to się nie dało, ziemia opita wodą.

• 0
Opublikowano

Wykoszą. Spokojnie. Rok czy dwa temu kończyłem żniwa 15 września i pszenżyto było ok.

17 godzin temu, ravoj napisał:

Tylko to jedne z najważniejszych funkcji w kraju do k**wy nędzy. To już nie ma normalnych ludzi tylko błazny?  Przecież nawet ludzie rudego tak się nie błaźnili, kradli ale się nie ośmieszali publicznie  i nie pluli nam w twarz śmiejąc się z deszczu i idiotów. Ci są niebezpieczni, nieprzewidywalni, dziecinni i chamscy 

Takich sobie ty i wielu tutaj wybraliście. A kraść za po psl może i kradli ale nawet nie śnili by kraść tyle co ci teraz.

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
43 minuty temu, hubertuss napisał:

Takich sobie ty i wielu tutaj wybraliście. A kraść za po psl może i kradli ale nawet nie śnili by kraść tyle co ci teraz.

Nigdy nie głosowałem na PiS ani na PO czy tam KO ch*j wie jak oni już się tam zwą. 

Foch 

• 0
Opublikowano

Dziwna mamy mentalność że przestało nam przeszkadzać że ludzie władzy kradną tylko licytujemy się która opcja mniej ukradła,a nie powinno być tak że złodzieje powinni być wykluczeni z życia publicznego aby nie mieli okazji ?

• Like 4
  • Haha 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Wykoszą. Spokojnie. Rok czy dwa temu kończyłem żniwa 15 września i pszenżyto było

I nie porosło miało super jakość 

Obecnie po 30 mm pszenica blada wypłukana, dobrze że nie rośnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v