Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Tez dobre wyjscie. Jak jeden ma np RCW a drugi sasiad ma np cos innego to po co kupowac wlasne. Jak lepiej meic te 2 maszyny wspolne ktore i tak pracuja kilka dni w roku. My z sasiadem to chyba z 4 maszyny mamy wspolne.

Ja mam nowy rozsiewacz, sąsiad talerzówke, ja mam agregat uprawowy a sasiad pług obrotowy. Wymieniamy się jak komu trzeba, nawet moje sprzęty stoją  u niego a jego u mnie, bo wygodniej.  On ma nową przyczepę i ja, jak trzeba biorę jego on moją. 

Na 10 hektarowe gospodarstwa to jedyne wyjście żeby wyjść na plus. 

Ciągniki, opryskiwacze i żony  mamy swoje i nie wymieniamy. Żeby jasne było.

Jak planujemy zakup, to żeby było mniej więcej po równo. Teraz ja planuje kupić  ścierniskowca on nowy siewnik, bo stopkowe to męka z resztakmi. Talerzowy może po rzepaku i fasoli bez orania zasieje 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

NO właśnie chciałem o to zapytać. Nie dawno wszyscy płakali susza była. A tu teraz 9 czy 11 ton choć ciężko było. A aplikacje suszową już wypełnili aaa?

czyli cena adekwatna do plonu

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, ravoj napisał:

Talerzowy może po rzepaku i fasoli bez orania zasieje 

Kupcie se jakiego lemkena Solitaira, byle bronie wirowej a nie talerzowej. W ubiegłym roku robiłem pod rzepak sąsiadowi Lemkenem Smaragdem a on siał moim zestawem rzepak. Tak mu się spodobało że chyba też będzie chciał w tym roku.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Masz miekie serce, i pewnie dobrych sąsiadów. 

Współpraca między rolnikami dobra sprawa👍

d*pę twardą mam. Sąsiad fajny chłop ale szybki i często jakiś słup mu wyrasta. No ale trudno, naprawia jak coś nie pyknie. 

1 minutę temu, mirro napisał:

Kupcie se jakiego lemkena Solitaira, byle bronie wirowej a nie talerzowej. W ubiegłym roku robiłem pod rzepak sąsiadowi Lemkenem Smaragdem a on siał moim zestawem rzepak. Tak mu się spodobało że chyba też będzie chciał w tym roku.

Na 20 hektarów łącznie? To trzeba jeszcze z 8 sąsiadów szukać żeby się opłaciło. Mamy ciągniki do 80KM więc nie ma czym szaleć 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, ravoj napisał:

Mamy ciągniki do 80KM więc nie ma czym szaleć 

A toś mi przypomniał że jeden już parę ładnych lat użytkuje mój zestaw brona 2,5m z siewnikiem Isaria. Może by w końcu se to kupił. Bo przetestować, to już go dawno przetestował.

• Haha 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, mirro napisał:

No podpinam, bo raczej traktory mają w miarę przyzwoite. Te 20 ton maja swoją hydraulikę na wałek ale i tak muszę dać swoje ciągniki, bo nie mają czym tego ciągnąć. A niech se biorą, przecie i tak tego ze sobą na tamten świat nie zabiorę.

Jednego dnia padły dwie sekcje hydrauliki zewnętrznej w 936. I co? Ano trza było kupić nowe, bo padł element niewymienny. Jak się zrąbie to trza naprawić.

Ano padł, bo sasiad pewnie syf w hydraulice miał to i się posypało u ciebie. Dobrze ze skrzynia i hydraulika masz oddzielnie bo byś jebał za vario parędziesiąt tys 😉

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, ravoj napisał:

Ja mam nowy rozsiewacz, sąsiad talerzówke, ja mam agregat uprawowy a sasiad pług obrotowy. Wymieniamy się jak komu trzeba, nawet moje sprzęty stoją  u niego a jego u mnie, bo wygodniej.  On ma nową przyczepę i ja, jak trzeba biorę jego on moją. 

Na 10 hektarowe gospodarstwa to jedyne wyjście żeby wyjść na plus. 

Ciągniki, opryskiwacze i żony  mamy swoje i nie wymieniamy. Żeby jasne było.

Jak planujemy zakup, to żeby było mniej więcej po równo. Teraz ja planuje kupić  ścierniskowca on nowy siewnik, bo stopkowe to męka z resztakmi. Talerzowy może po rzepaku i fasoli bez orania zasieje 

To teraz czas na żony   !

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Akurat ten nie miał styczności z żadną z małych przyczep. Te sekcje padają. Padła jedna w 826 jedna w 716 i dwie w 711 z turem. Z reguły pada czujnik położenia. Taka duperela z cewką nie występującą jako część zamienna.

• 0
Opublikowano

Ty Wicherek doczytaj ze zrozumieniem choć do połowy to na

4 minuty temu, Wicherek napisał:

co odpisujesz, pisze wyraźnie że żonami się nie wymieniają

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, Wicherek napisał:

Pytałem, ale nie ma zgody. Kultura jestem, bez pytania nie wezmę.  Mojej nie może bo to kuzynka. Tu nie mam mu nic w zamian to się chłopu nie dziwię. 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

1 godzinę temu, mds212 napisał:

To nie chwalenie a informowanie. To jak komus dobrze syplo to ma robic wielka tajemnice i siedziec cicho?

To nie podawaj suszy, bo to jest wyłudzenie. 

to nie ja stwierdzam suszę tylko iung a wg jego wskazań u nas jest 60 procentowy niedobór opadów

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To są żniwa i tak samo będzie na Ukrainie .

Polskie ogródki cóż do lamusa . Nie trzeba  będzie testować maszyn i pożyczać nie będzie problemu .

Na następne pole w Kansas.

https://www.facebook.com/watch?v=990381298818054

Toż to Wicherka maszyny.

28 minut temu, ravoj napisał:

Listonosz nie ma siewnika

Siewnika może i nie ma ale wałek pewnie użytkuje 😀

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

A toś mi przypomniał że jeden już parę ładnych lat użytkuje mój zestaw brona 2,5m z siewnikiem Isaria. Może by w końcu se to kupił. Bo przetestować, to już go dawno przetestował.

Miruś, a nie masz tam czasem jakiego fajnego rozsiewacza do wapna, albo rozrzutnika talerzowego niewielkiego? Tak 5-8 ton ładowności, bo mam 23 ciężarówki nordkalka standard do wywiezienia, a na podwórku tylko rcw3. Chętnie wezmę na testy, jak powyższy uprawowo siewny. 

Edytowane przez bezbarwny
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v