Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Patologia rodzi patologię...Nie rolnicy temu winni tylko urzędasy którzy rozdają pieniądze bez kontroli. Rolników na papierze 1.2mln a faktycznie ile? Po wnioskach na nawozy można to wyliczyć...przez tyle lat nikt nic z tym nie robi, dopłaty biorą ludzie nie związani z rolnictwie, to samo z suszowym. Pisałem o tym w tamtym roku, sąsiadka pola nie obrabia a suszowe złożyła, jej dostało  się 5tys a mnie połowę tego i się ze mnie śmiała że  po co to obrabiać 🤦‍♂️ Sprawiedliwości nie ma i prędko nie będzie. 

naprawdę już rzygam tekstem, że winne urzędasy, więcej niż połowa zdaje sobie sprawę z debilizmu przepisów, ale oni muszą się do nich stosować, jeść się chce, taka praca, natomiast te przepisy są ustanawiane przez sejm i/lub rozporządzenia ministra czy premiera. Tam szukajcie winnych. Nieważna opcja polityczna jaka rządzi, każda robi część niejasnych albo z możliwą interpretacją przepisów, dodatkowo zmienia się opcja rządząca, zmienia się interpretacja. Na tym korzystają "swoi" i czasem przy okazji szary Kowalski coś skorzysta

• 0
Opublikowano (edytowane)

https://vm.tiktok.com/ZGJbhdnfd/

https://infosecurity24.pl/za-granica/jak-przestepcy-zarabiaja-na-eksporcie-ukrainskiego-zboza

Pytanie jest o Polski rynek , jak jest ? Jak niby ma być skoro firmy robiące wały w Rumuni, Węgrzech i Czechach działają także na Polskim rynku . Nie raz kierowcy mówili że wozili zboża z granicy do zakładów  wymienianych w materiałach ale papier był tylko ze importuje to firma z Pierdziszewa dolnego . nawet na tym forum było opisywane że kontrole sie nie odbywały a potentaci zbożowi nawet nie wpuszczali kontrolerów na zakład . To jest państwo PiS z dykty i papieru . Do dziś nie ma listy firm parajacych sie tym procederem , do dziś nie wiemy kto podpisał się pod decyzja zwożenia zbóż technicznych , nie mniej rząd dobrze o tym wiedział jeszcze na jesieni 2022 , gdy wypłyneła pierwsza informacja o technicznym rzepaku który rzekomo miał trafić do Belgii ale po przekroczeniu granicy podmieniono papiery że kupiła to firma w Polsce  która odsprzedała firmie żony już jako olej jadalny ! Kowalczyk wtedy przed mediami wytłumaczył to wprost że jest to tylko przekręt na wyłudzenie VAT i nie ma problemu - juz wtedy rząd stał się współwinny  zacierając ślady przestępstwa , już wtedy wiedzieli że zostały złamane przepisy tranzytowe , już wtedy żąd miał twarde dowody że jest problem zbóż technicznych ale udawał wtedy głupa że nie ma problemu a jest to tylko wyłudzenie VATu . Wyglada na to że w UE procederem przemytu zbóż zajmowały się globalne firmy a legalizacja procederu polegała na słupach wariatach . W Polsce natomiast wygląda na to że słupem był polski rząd który wiedział o procederze i nic nie robił czyli był co najmniej w tym procederze takim " wariatem " dzięki któremu można było zalegalizować ten proceder . Dziwne jest tylko jedno że raport OCCRP nie uwzględnił naszych przekrętów ze zbożem technicznym . Czyżby przygotują dla naszego kraju odrębny raport  który przyćmi ten z Rumuni i Węgrzech ?

Edytowane przez marks50
  • Like 5
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Po obejrzeniu tego filmu z rozmów z tym panem politykiem uważam, że Kowalski ma zaburzenia psychiczne, coś z osobowością a niestety do polityki nikt badań i testów nie robi, a szkoda bo te zwyrole w obcisłych gatkach mają wpływ na losy milionów obywateli a jak ktoś przez nich zginie a ginie wiele osób, to przecież odpowiedzialności nie ma, bo to lamusy nieskończone. 

Głosujący na głupka również są skończonymi głupkami dlatego nie lubię demokracji powszechnej bo ogólnie jak wiadomo w Polsce ale też na świecie więcej jest przemądrzałych  głupków, niewiedzących co to jest konstytucja ani trójpodział władzy a im bardziej na wschód tym gorzej. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 6
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał:

Po obejrzeniu tego filmu z rozmów z tym panem politykiem uważam, że Kowalski ma zaburzenia psychiczne, coś z osobowością

Jest duża szansa że będzie kandydował.:lol:

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Jest duża szansa że będę kandydował.:lol:

No nareszcie. Mam nadzieję że i moja w tym zasługa. Masz moje poparcie.

Tylko zrób mi tymczasowy meldunek u siebie bym głosować mógł😜

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

No nareszcie. Mam nadzieję że i moja w tym zasługa

Ale wiesz że badań nie przejdę? A jak teczkę z CAW wykopią. to i morderca okrzykną.:lol:

• 0
Opublikowano
34 minuty temu, mirro napisał:

Yyyyyyy dobra, no tego jeszcze nie widziałem ale tak, zgadza się szajba wysokich lotów.

Oni mają nas za idiotów i wcale już się z tym nie kryją. Plują i mówią a co nam zrobicie? Nienawidzę ich z całego siebie, jak nigdy nikim nie gardziłem i mam szacunek do każdego,  tak jak to obserwuję jako dorosły człowiek politykami gardzę i uważam każdego z nich za padlinę. Rzygam na sam widok jak wczoraj w Hrubieszowie z święta Lasów Państwowych za nasze pieniądze zrobili piknik wyborczy Romanowskiego i roznosili ulotki. 

Kosił ktoś w Hrubieszowie jaka wilgotność? 

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Patologia rodzi patologię...Nie rolnicy temu winni tylko urzędasy którzy rozdają pieniądze bez kontroli. Rolników na papierze 1.2mln a faktycznie ile? Po wnioskach na nawozy można to wyliczyć...przez tyle lat nikt nic z tym nie robi, dopłaty biorą ludzie nie związani z rolnictwie, to samo z suszowym. Pisałem o tym w tamtym roku, sąsiadka pola nie obrabia a suszowe złożyła, jej dostało  się 5tys a mnie połowę tego i się ze mnie śmiała że  po co to obrabiać 🤦‍♂️ Sprawiedliwości nie ma i prędko nie będzie. 

Gdyby trzeba było udowodnić prowadzenie gospodarstwa było by inaczej

A że by mogła wystarczyć umowa kupna sprzedaży to już było pewne że kto złoży ten dostanie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, ravoj napisał:

Oni mają nas za idiotów i wcale już się z tym nie kryją. Plują i mówią a co nam zrobicie? Nienawidzę ich z całego siebie, jak nigdy nikim nie gardziłem i mam szacunek do każdego,  tak jak to obserwuję jako dorosły człowiek politykami gardzę i uważam każdego z nich za padlinę. Rzygam na sam widok jak wczoraj w Hrubieszowie z święta Lasów Państwowych za nasze pieniądze zrobili piknik wyborczy Romanowskiego i roznosili ulotki. 

Kosił ktoś w Hrubieszowie jaka wilgotność? 

Dzisiaj miałem wjeżdżac i właśnie popadało 😅😅😅

• 0
Opublikowano

Tylko to jedne z najważniejszych funkcji w kraju do k**wy nędzy. To już nie ma normalnych ludzi tylko błazny?  Przecież nawet ludzie rudego tak się nie błaźnili, kradli ale się nie ośmieszali publicznie  i nie pluli nam w twarz śmiejąc się z deszczu i idiotów. Ci są niebezpieczni, nieprzewidywalni, dziecinni i chamscy 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v