Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ja uważam, że rozwiązanie ze zbożem nie przeznaczonym an konsumpcję jest proste (tzw techniczne) - trwałe barwienie, tak jak oleju opałowego czy denaturatu, tylko takie barwione trwale może wjechac do kraju. Na to chyba Unia nie ma żadnych ograniczeń.

• 0
Opublikowano

Trzeba powiedzieć że Kołodziejczak zrobił od wczoraj kupę dobrej roboty   !   zbiera dobre punkty wyborcze   !

9 minut temu, jahooo napisał:

Ja uważam, że rozwiązanie ze zbożem nie przeznaczonym an konsumpcję jest proste (tzw techniczne) - trwałe barwienie, tak jak oleju opałowego czy denaturatu, tylko takie barwione trwale może wjechac do kraju. Na to chyba Unia nie ma żadnych ograniczeń.

Dzisiaj żeby rozładować polskie magazyny trzeba i tą czternastkę spalić    !    jak dobrze zapłacą to moja jest do dyspozycji    !

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Grabowiec oba skupy 

Rotex 800-890 brutto

Janszpol 790-890 brutto 

26 minut temu, marek1977 napisał:

Tylko że w skupach na wschodzie obniżki rzędu 30 zl 

Co tam ustalili bo dziś w radiu rano kolaborant wypowiadał się to ponoć że podpisali wszystko i wszyscy co byli łącznie z kolodziejczakiem 

• 0
Opublikowano

Tylko że unia powie NEIN!!! rząd o tym dobrze wie i się godzi na wszystko, byleby uśpić trochę chłopkaa a za trochę powie że no oni chcieli tylko unia nie pozwala.

12 minut temu, Wicherek napisał:

Trzeba powiedzieć że Kołodziejczak zrobił od wczoraj kupę dobrej roboty   !   zbiera dobre punkty wyborcze   !

• Like 2
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Leszy napisał:

Nienawiść hodowana przez pokolenia. Jak w Rwandzie Hutu chcieli wybić Tutsi. Przykład wręcz identyczny. Podłoże ludobójstwa też. Gdy przyszło pozwolenie z góry, to hamulce puściły i sąsiad wybijał sąsiada.  

Oczywiście sama sytuacja dziś wygląda inaczej, bo Ukraina nie ma możliwości na nas napaść militarne, a Rosja owszem i dlatego trzeba pompować pomoc militarną  by Ukraińcy się wykrwawiali wykrwawiając Rosjan, ale trzeba pamiętać w zbiorowej świadomości oni nas za bardzo nie lubią. 

Tak jest ukraińcy teraz nam nic nie zrobią bo nie mają żadnego nakazu do żeźi a i sami się muszą bronić przed ruskimi. Ale zapominać o rzezi Wołyńskiej nie można tak jak o ruskich w Katyniu. To te same narody które się wzajemnie zaatakowały gdyż ruskie chcą ich wchłonąć. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

https://www.money.pl/gospodarka/tak-minister-negocjowal-z-rolnikami-poczulismy-sie-oszukani-i-wykorzystani-6881957934344321v.html

Tu jest w sumie co prawda przez Piatkowską powiedziane że podpisano dwa dokumenty (ciekawe czy rolnicy wiedzą ?) że jeden do zbiór postulatów i działań podpisany przez wszystkich związkowców a drugi to podsumowanie okrągłego stołu który podpisał Kowalczyk . Co dzis wydebatuja to nie wiem ale po skupikach rozsyłaja info z KOWR o możliwości sprzedaży zbóż do portu docelowo na Maroko by firmy zgłaszały oferty sprzedaży . Ile w tym populizmu a ile realnych działań zobaczymy .

Na razie nie bedzie programu Nikodema Dyzmy by rolnicy trzymali zboża tylko wywozili ale czy przy tych cenach program wypali ??? raczej nie , nikt nie wie po ile im zaproponuja w porcie to może skupy się skuszą by wywieźć chociaż ta pszenice wyłudzona poniżej 1000 zł i ukraińską ale do kiedy ceny nie ustabilizuja sie na poziomie co najmniej giełdy to raczej nie przewiduje szturmu na porty .

A na giełdzie obecnie cen 1254 zł tona netto (1341 zł brutto) to jak zamierzaja zdjąć zboze z rynku kupując po 850 zł jak koledzy podają ????

https://www.money.pl/gospodarka/odbudowa-ukrainy-adamczyk-panstwa-europejskie-azjatyckie-i-usa-sa-gotowe-6882001704938432a.html

tu następna przykra informacja bo oprócz Kowalczyka ukrofila mamy teraz następnego Adamczyka który martwi sie o ukraine i jak oni wywiozą płody rolne , wojna nieskończone a chcą mosty odbudowywać ??? z sugesti wynika że chca przylepić do Polski ukraine i tym sposobem ma nastąpić wstąpienie ukrainy do UE a jak anektujemy dzikie pola wtedy zryw banderowski oderwie "samoistna ukraine od Polski " jak to w historii bywało " ale nie od kołchozu z UE .

Edytowane przez marks50
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Dorze wiecie że to porozumienie to ściema nie zatrzymano importu i nie zwiększono eksportu z resztą tego syfu z ukrainy nikt nie kupi to wszystko zostanie w kraju przerobione. Za jakiś czas wszystko wróci ale już czasu nie będzie ,nikt naszego nie kupi i wszystko w binach będzie leżeć 2 lata ,po kolej będą padać następne gałęzie rolnictwa .  

• Like 2
  • 0
Opublikowano

,,chciałbym uspokoić wszystkich tych, którzy dostają informacje z różnych źródeł, że te kontrole są za słabe albo ich nie było – absolutnie do tego nie doszło. Kontrolowaliśmy zboże na każdym etapie, na każdym kroku i każda tona, która wjeżdżała, była kontrolowana. Natomiast dzisiaj dodatkowo wzmacniamy, wprowadzamy kolejne kontrole, które mają trochę zmniejszyć presje tego zboża, które do nas wpływało – dodał wiceminister.''

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/30595-bruksela-nie-jest-zainteresowana-zniesieniem-cel-na-ukrainskie-towary-rolne-firmy-z-niemiec-i-holandii-chca-utrzymac-ten-stan-rzeczy

• 0
Opublikowano

Marks wicherek powiedzcie mi jedna rzecz . Szczególnie wicherek . Chwalisz Kołodziejczaka ze zrobił kupę roboty . Rzeczony kolodziejczak siedział przy stole obok ministra w centralnym miejscu . Ale przecież to nie żaden kolodziejczak ścigał ministra tylko oszukana wieś i Gryn ? To ich widziałem w tv , to oni opowiadali o problemach a tu patrzę kolodziejczak kreowany jest ma głównego negocjatora . I tak jak pisałem wcześniej . Porozumienie podpisane przez związki rolnicze jest mniej konkretne niż punkty które przedstawił sam Kowalczyk wcześniej …

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, rolnikon1989 napisał:

Grudzień nas łapie z tym monitorowaniem    !       po świętach trzeba robić blokadę totalną granic  !     wszystkie związki razem       !

4 minuty temu, masa24 napisał:

Marks wicherek powiedzcie mi jedna rzecz . Szczególnie wicherek . Chwalisz Kołodziejczaka ze zrobił kupę roboty . Rzeczony kolodziejczak siedział przy stole obok ministra w centralnym miejscu . Ale przecież to nie żaden kolodziejczak ścigał ministra tylko oszukana wieś i Gryn ? To ich widziałem w tv , to oni opowiadali o problemach a tu patrzę kolodziejczak kreowany jest ma głównego negocjatora . I tak jak pisałem wcześniej . Porozumienie podpisane przez związki rolnicze jest mniej konkretne niż punkty które przedstawił sam Kowalczyk wcześniej …

Niech ten głośniej krzyczy kto ma do tego talent i wieloletnie doświadczenie , jeszcze raz piszę  , wszystkie związki razem    !

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-posel-marek-zagorski-zrezygnowal-z-mandatu,nId,6687533

Zaczynają sięgać po lepszych fachowców   

• Like 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Osobiście to powinno w tym porozumienie być zawarte w taki sposób że w pierwszym punkcie o przywróceniu  ceł ...  powinien być zapis ze każde inne punkty są bezzasadne bez spełnienia pierwszego punktu bo jak wynika z tego rmf24 to juz zaczynaja urabiac rozporządzenie że najpierw zgoda na cła to dopiero kasa za straty za ten rok i ewentualne odszkodowania . To jest pruba kupienia rolników by wyrazili zgode na otwarcie granicy na kolejny rok to wtedy UE rozpatrzy wniosek o odszkodowanie za ten rok - w d...e se wsadzcie takie układy . W 2024 pewnie znów bedziemy musieli sie zgodzić na kolejne otwarcie granicy by dostac odszkodowanie za 2023 rok - to zabawa menela w łamanie ręki i wyłudzania odszkodowania . Nie ma zgody na zniesienie ceł chocby dwali miliardy dolarów , oczywiście szkody UE musi wypłacic bezwarunkowo a nie szantażem . 

'''Najpierw więc Rada UE i PE muszą zatwierdzić propozycję KE o przedłużeniu o kolejny rok zwolnienia z taryf celnych ukraińskich produktów rolnych''''

Kowalczyk może perfidnie wykorzzystać sytuacje że skoro chcecie kasy to tak jak byście zgodzili sie na kolejny rok otwarcia granicy    NIE NIE NIE I JESZCZE RAZ NIE 

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

https://www.prisonplanet.pl/ekonomia/po_silicon_valley_bank,p242393781

Nawet jeśli sprzedany pszenicę to nasze banki i tak niedługo zaczną upadac

9 godzin temu, hubertuss napisał:

Już w starożytnym Egipcie wiedzieli, ze ciemnotą łatwo rządzić. Wychodził kolo co kumał astrologie i mówił, że zaraz słońce zgaśnie bo jakiś bóg się wkurzył. I ciemnota padała na kolana słońce na nowo się rozjaśniało i bóg już się nie gniewał.

Akurat potomkowie tych  Egiptu to dalej rzdza światem. Poczytaj jakie dna maja mieszkańcy szwajcarii

• 0
Opublikowano

Jakie porozumienie pisałem już o tym wcześniej Henio powiedział co miał do powiedzenia i zostało to jako porozumienie z rolnikami. Jest to farsa i wszyscy to wiedzą ale tak zwane "porozumienie" zostało zawarte, tylko patrzeć jak za dopłaty do pszenicy i kukurydzy pojedziemy se na Kanary, a ci od pszenżyta, jęczmienia i owsa będą dalej klepać biedę ALEEE JAJAA

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Pewnie będzie zima stulecia -Indianie juz trzeci rok chrust zbieraja :) ale z jednym ta z to sie zgodze że znów nieprzygotowane dopłaty wstrzymają wywóz zbóż bo każdy bedzie czekał a dodatkowe dopłaty :) . Zagórskiego ściągają ma zostać "sołtysem " w KGS , jak zwykle Kowalczyk naważył piwa a kto inny ma wypić :) .

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, GABBER85 napisał:

MIŚ

Na matifie czóję dno po wykresach,  cena wiruje po dnie bo nirzej sie nieda, teraz pujdzie w głórę

Zobaczysz ze bedzie 400 ale tylko w złotówkach. Chlopie jesteśmy w czasach resetu. Zaraz waluta cyfrowa wejdzie. Musi być kompletny chaos aby wprowadzić ja. Prawda @galan99

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, Mądrala napisał:

Jakie porozumienie pisałem już o tym wcześniej Henio powiedział co miał do powiedzenia i zostało to jako porozumienie z rolnikami. Jest to farsa i wszyscy to wiedzą ale tak zwane "porozumienie" zostało zawarte, tylko patrzeć jak za dopłaty do pszenicy i kukurydzy pojedziemy se na Kanary, a ci od pszenżyta, jęczmienia i owsa będą dalej klepać biedę ALEEE JAJAA

granice trzeba blokować już bo w żniwa będzie pozamiatane ,nie da się tyle zboża wyeksportować wszystko zostanie w rolniczych magazynach i czekać 2 lata 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Musi albo nie musi, zobaczymy na co pozwolimy. Jak pozwolimy to będziemy nowoczesnymi niewolnikami i tyle, zniewoleni i kontrolowani jak Chińczycy.  Mam nadzieję, że społeczeństwo  otwiera oczy i wie, że nikt z wcześniej i obecnej elity nie ma prawa wrócić do władzy, jest sporo sygnałów że ludzie mają ich dość,  byle tego nie zmarnować. 

A co do Białorusi i tego co obecny Zero robi nadal,  to mam linka dla tego pana z niemieckim nickiem niekelmajsetr coś tam, co mnie wczoraj reklamował w sprawach łóżkowych.  Nie chce mi się tłumaczyć, to masz opisane jak przejmuje się władze w kraju i wstawia swoich ludzi do ścigania "wrogów ojczyzny" takich jak ja, ceniących wolność w szerokim znaczeniu tego słowa. Tylko zgnojony półgłówek z wypranym mózgiem może popierać porozumienie Zera. Im wyższe stanowisko dla człowieka przekonanego o swojej nieomylności  tym gorzej dla całego otoczenia. 

https://oko.press/pierwszy-wyrok-za-degradacje-prokuratorow

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v