Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
9 minut temu, witejus napisał:

A kto poważnie mówi o wyjściu z unii?

Odnosiłem się do dyskusji na forum i ciągłych wpisów, że trzeba wyjść, wyjść, wyjść. Bez pomysłu jakby to miało wyglądać. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Cel zdobyty , Polski rolnik uzależniony od Unii w 100 % .

Dokładnie, zapewne niewielu słyszało że jakaś niemra z rządu niemieckiego ogłosiła że Polska nie tylko nie dostanie żadnego KPO, ale nie dostanie także funduszy strukturalnych (cokolwiek to znaczy) bo te fundusze mają służyć ,,ujednolicaniu" ustroju w Europie.Myślę ze nie trzeba tłumaczyć co oznacza ,,ujednolicanie" ustroju pod przewodnictwem Niemiec

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, masa24 napisał:

Was szlag nie trafia ? Przecież ten kolodziejczak który jest kreowany na lidera rolników to zwykły debil . Podpisuje porozumienie , fotografuje się z ministrem żeby na drugi dzień mówić ze to nie to … 

i co to za porozumienie ? Przecież to idioci podpisywali . Rozbudowa portu w Gdańsku , kiedy ? Za 10 lat jak problem jest teraz ? Dopłata do transportu zboża . Dla kogo ta pomoc ? Dla skupu i przewoźnika bo przecież nie dla rolnika. To jest cyrk k**wa kto nas reprezentuje 

Idotą to on nie jest, chyba że pożytecznym pisu, bo komu ten okrągly stół i te porozumienia miały zrobić dobrze, nie rolnikom a pisowi, żeby tvpis mogło trąbić w kółko jak to minister się stara i ile będzie pieniądzy na pomoc xD

• Like 2
  • 0
Opublikowano
59 minut temu, marcin19071980 napisał:

Ja kompletnie tego nie rozumiem,jak można się tak sprzedać żeby ktoś mi mówił co mam robić na własnej ziemi,parobki na własnych gospodarstwach.Mam 39,80ha poza obszarowka nic z unii nigdy nie dostałem.Mam wszystkie maszyny potrzebne może nie nowe ale pożądane.W życiu kredytu nie wziąłem.W moim trybie gospodarstwa nic zmieniać nie mogę bo z torbami pójdę (warzywne) i już mnie tu uświadomili że ostatni raz w takim razie dopłaty dostanę.No i h...poradzę sobie.

To ciekawe co zrobią ci co pobrali dotacje na warzywa na przechowalnictwo itp

1 minutę temu, jajonasz napisał:

Idotą to on nie jest, chyba że pożytecznym pisu, bo komu ten okrągly stół i te porozumienia miały zrobić dobrze, nie rolnikom a pisowi, żeby tvpis mogło trąbić w kółko jak to minister się stara i ile będzie pieniądzy na pomoc xD

Święte słowa 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

Dokładnie, zapewne niewielu słyszało że jakaś niemra z rządu niemieckiego ogłosiła że Polska nie tylko nie dostanie żadnego KPO, ale nie dostanie także funduszy strukturalnych (cokolwiek to znaczy) bo te fundusze mają służyć ,,ujednolicaniu" ustroju w Europie.Myślę ze nie trzeba tłumaczyć co oznacza ,,ujednolicanie" ustroju pod przewodnictwem Niemiec

O to to... ktoś ma jeszcze wątpliwości czy siedzieć w tej pojebanej uni dalej? Jakie dalsze korzyści przewidują panowie co wyżej piszą aby tkwić w tym dalej gównie?

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, witejus napisał:

Skoro polski rząd staje kantem ciągle jest na nie i opluwa wszystkich to czemu się dziwić. Kłócą się ze wszystkimi chcą być najważniejsi a potem dziwne, że nie umieją i nie mogą nic załatwić.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

Widać wywnioskowali, że kłócenie bardziej się ich elektoratowi podoba niż zrobienie czegokolwiek dobrze. 

Oni oni wszyscy robią komuś dobrze, tylko czyim kosztem to się odbywa?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

Skoro polski rząd staje kantem ciągle jest na nie i opluwa wszystkich to czemu się dziwić. Kłócą się ze wszystkimi chcą być najważniejsi a potem dziwne, że nie umieją i nie mogą nic załatwić.

Będziesz chodził na smyczy Niemiec za niedługo .

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Dobrze to przede wszystkim robią sobie. Interes się kręci w najlepsze. 

Przed chwilą, galan99 napisał:

Kiedyś mówiono.

"nam nie trzeba bundeswehry nam wystarczy minus cztery"

Zawsze aktualne. 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

A teraz to nasz silny żąd rozdaje karty w Unii 🤣 razem z naszym wspaniałym komisarzem Wojciechowskim.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał:

Już chodzi/chodzimy, który z nas jest tak naprawdę właścicielem ziemi? nikt, chcesz dopłat? tańcz jak ci zagramy, a nawet jak nie chcesz to i tak możemy cię wyrzucić z ,,twojej" ziemi w każdej chwili.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Pis chodzi już na smyczy Niemiec choć wam odgrywają szopkę, że trzęsą Europą.

Można sprawdzić od paru lat piszę o tym .

PO - od razu się godziło i klepali ich po ramieniu .

Zaś PiS pierw krzyczy i stawia niby opór i tak się zgodzi ale nie od razu . Jest przekaz , Unia nie pozwala a chcieli i tak ludzie na to patrzą .

Tak jak teraz z pszenicą z Ukrainy .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Dobrze że Ci to pasuje , pozarywane nocki na giełdzie , nie zazdroszcze, przechowalnie masz duże

Giełda tylko od czerwca do października później wszystko z domu.Czesc przerobiona ze stodoły i obór a na 200skrzyn dobudowane.Mnie wystarczy.Pobrali kredyty pobudowali też całkiem nowe przechowalnie ale to już są miliony.Zaczynalo się od kopców i trzymania w sąsiekach więc swoje w tym temacie już przeszedłem.Dlatego jak słyszę że ministerstwo zaleca zamiast zboża siać i sadzić warzywa i ziemniaki to śmiech mnie ogarnia.Koszty w porównaniu do zbóż są kosmiczne.Poza tym to giełdy i wszelkie rynki hurtowe już się powoli kończą,brak małego kupca a 80% idzie na markety i hurtownie.Kiedys jeździlo się na Gdynię Katowice 200setka z przyczepą a teraz czasem busa w Łodzi ciężko w 24 sprzedać.U mnie zaczyna się handel z hurtownikami w stylu zachodnimi że sprzedajesz surowiec bez szykowania np 0.20-0,30gr taniej w skrzyni a oni sami sobie to przerabiają,pakują jak chcą i kasa po tygodniu.Co roku jest więcej takiego handlu naprawde wygodne i ludzi nie trzeba tylko trzeba mieć ilość jednakowego towaru co z kolei wyklucza małych plantatorów i kółko się zamyka.

Edytowane przez marcin19071980
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, galan99 napisał:

Można sprawdzić od paru lat piszę o tym .

PO - od razu się godziło i klepali ich po ramieniu .

Zaś PiS pierw krzyczy i stawia niby opór i tak się zgodzi ale nie od razu . Jest przekaz , Unia nie pozwala a chcieli i tak ludzie na to patrzą .

Tak jak teraz z pszenicą z Ukrainy .

No i co z tego ,ze pis stawia opór mamy? Po może i się zgadzało ale wiele załatwiali bo były zbieżne interesy a teraz co my z tego mamy? Kary docięcie od kasy i tyle.

• 0
Opublikowano

przekop też nie dla Ciebie, a pisałeś że potrzebny...

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

No i co z tego ,ze pis stawia opór mamy? Po może i się zgadzało ale wiele załatwiali bo były zbieżne interesy a teraz co my z tego mamy? Kary docięcie od kasy i tyle.

Jakie to byly te zbeizne interesy i korzyusci dla Polski? Np takkie ze sobie szwaby omineli Polske z NS?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Pafnucy12 napisał:

przekop też nie dla Ciebie, a pisałeś że potrzebny...

Przekop potrzebny zawsze może się przydać , od przybytku głowa nie bili . 

Kasa z unii na odbudowę to kredyt .

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, pinochet napisał:

Coś Ci siadło na mozg.To tzw. długo covid

Screenshot_2023-04-02-01-11-09-861_com.facebook.katana.jpg

zakladam ze jestes idiota ze wschodniej polski-tu wiekszosc jest takich, trzeba bylo przyjechac do polski a i zobaczyc kolejki przed zakladami pogrzebowymi i poczekac 2 tygodnie na pogrzeb w krakowie.

6 godzin temu, szzone napisał:

Wojna jest nikt tego nie neguje ale my cierpimy bo 1500km dalej toczą się walki a inni na tym zarabiają miliardy. Coś tu nie chalo. Mamy siedzieć cicho i pozwalać się okradać do ostatniej złotówki? W Legnicy młodych Ukraińców takich 20-30 lat jest od groma bawią się na całego. Dlaczego polska nie cofnie im prawa pobytu i wyśle do ukrainy. Chyba nasz kraj sobie bez nich poradzi. Ich kraj potrzebuje ich bardziej w tej chwili.

a jak bylo powstanie warszawskie to u nas sie zenili ,bawili a nawet gzili-moj wujek sie urodzil 9 miesiecy pozniej....

marzy ci sie powrot do legnicy armii czerwonej ??

4 godziny temu, matek89121 napisał:

Czy ten  pseudo minister Kowalczyk ma  mózg  ?

on jest z polski wschodniej wiec na pewno uszkodzony 😂

1 godzinę temu, galan99 napisał:

za duzo sie filmow teresy orlowskiej naogladales.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v