Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, mds212 napisał:

a kto kupował polifiske po 5k? ty kupowałeś?

a ty po ile kupowałeś ? tylko nie mów ze jestes z tych co to nakupili na dwa lata po 1500 zł za tone .

18 godzin temu, Dastan napisał:

Żal czytać takie wypociny... To z kim chcesz handlować, że tak spytam skoro nie z zachodem bo on chce nas zniszczyć jak to twierdzisz? Nawet kraje, które są poza UE głównie z nią trzymają.  Świat się właśnie dzieli na zachód i wschód to się pytam gdzie chcesz być? Wschodznia kultura już była... Chcesz samemu sobie dać rade? Czyli jak nic Korea Północna oni też sami sobie są.

Edit:

ja rozumie, że satrapi jak Putin czy Kaczyński muszą mieć wrogów by legitimizować swoją władze poprzez wpajanie propagandy niezbyt świadomym ludziom i widać to działa niestety.

czyli według twojej filozofi powinniśmy bezkrytycznie wszystko przyjmować z unii bo możemy z nią handlować i dopłaty nam daje ?

• 0
Opublikowano

Dno cenowe i pelne magazyny to konsekwwncja działań rządzących przygłupów. Nie ma nic gorszego od pracowitego durnia bo czego nie dotknie to zepsuje. Ostatnio wyszlo na jaw że 9ni u nas sprzedają pszenicę a my im wysyłamy gotową mąkę. Czemu nie robią jej u siebie? To bardzo proste - bo nasza mają za darmo w ramach tzw. pomocy😆

• Like 4
  • Thanks 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, choinek.pawel napisał:

To samo polskie młyny, kiedyś to jeszcze za konsumpcję całkiem nieźle płacili, aktualnie biorą po 1000 netto. Głównie samochody ze wschodu Polski wiozą towar.

Ale ja rozmawiałem z właścicielem młyna w łódzkim i robił próbę pszenicy z Ukrainy i nie nadaje się na mąkę biorę od lokalnych rolników. Jakoś maki mają na wysokim poziomie bo sam biorę. 

A znowu duży rolnik co ma tuczniki po rozmowie z nim też mówił że pszenica z Ukrainy na pasze ma gorsze parametry jak polskie pszenżyto i też nie bierze. Także to chyba biorą tylko młyny krowę wstawiają mąkę do supermarketow jeszcze na promocji...

Edytowane przez ukaszProcho
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, Ulman napisał:

Dno cenowe i pelne magazyny to konsekwwncja działań rządzących przygłupów. Nie ma nic gorszego od pracowitego durnia bo czego nie dotknie to zepsuje. Ostatnio wyszlo na jaw że 9ni u nas sprzedają pszenicę a my im wysyłamy gotową mąkę. Czemu nie robią jej u siebie? To bardzo proste - bo nasza mają za darmo w ramach tzw. pomocy😆

O sobie tak  powiadasz to jest ok .

• 0
Opublikowano
31 minut temu, robercikj100 napisał:

a ty po ile kupowałeś ? tylko nie mów ze jestes z tych co to nakupili na dwa lata po 1500 zł za tone .

czyli według twojej filozofi powinniśmy bezkrytycznie wszystko przyjmować z unii bo możemy z nią handlować i dopłaty nam daje ?

Wierz mi, że więcej rzeczy mi się nie podoba niż podoba w UE, ale jak już mówiłem wolę należeć do cywilizacji zachodniej z jej wadami niż wschodniej z jej "zaletami" ;)

• Like 5
  • Thanks 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Do tego w ich laboratorium uzyskać w pełni parametry konsumpcji graniczy z cudem. Na innych skupach ta sama pszenica parametry full a u nich zawsze korekta ceny za parametry.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, 85Tomekkk napisał:

dostałem propozycje dzierzawy 1,5 tony za ha,dopłata moja .brać czy nie ,klasy 3-4

toś jeszcze nie wzioł jaki duży kawałek ?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Wiedzieli co robią. Bez kontroli przyjeżdżał syf, ten się skończył i teraz przyjeżdża porządny plombowany towar.  Pomogli Ukraińcom pozbyć się ziarna nadającego się do biogazowni w cenie paszowego, jednocześnie zbijając krajowe ceny. Tego debil nie wymyślił.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, 85Tomekkk napisał:

dostałem propozycje dzierzawy 1,5 tony za ha,dopłata moja .brać czy nie ,klasy 3-4

Ja mam też takie dzierżawy co 1,5t płace i dopłata nie moja ale pola 1kl.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

Wierz mi, że więcej rzeczy mi się nie podoba niż podoba w UE, ale jak już mówiłem wolę należeć do cywilizacji zachodniej z jej wadami niż wschodniej z jej "zaletami" ;)

O to to w sedno...masz 100% racji dokładnie tak jak piszesz

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, marek1977 napisał:

Jak tanieje to wyznacznikiem jest giełda , a jak drożeje to wyznacznikiem jest widzi misie.

Ale pomysł że większość z tego forum ma zasługę że wspiera braci za wschodniej granicy i stawia czoło rosyjskiemu mirowi 🤭

Ostatnio było szkolenie odnośnie nowych dopłat to myślałem że ludzie wyjdą z siebie jak im babka zaczęła opowiadać i zaraz skwitowała że ona jest nic nie winna. Ale ciekawie się nie zapowiada jeżeli chodzi o kwestie finansowe. Dobrze to już było.  

Pewna piekarnia z okolic Werbkowic zakupiła mąkę z UA i zażyczyła sobie żeby piekarz piekł dobry chleb 🍞 no i już jest dym bo syf nie mąka chleb do niczego. Ciekawe ile podobnej mąki zostało zmieszane z naszą i poszło w chleb. 

Screenshot_2023-03-15-10-50-50-462_com.android.chrome.jpg

• Like 2
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, Damianek20 napisał:

Ale pomysł że większość z tego forum ma zasługę że wspiera braci za wschodniej granicy i stawia czoło rosyjskiemu mirowi 🤭

Ostatnio było szkolenie odnośnie nowych dopłat to myślałem że ludzie wyjdą z siebie jak im babka zaczęła opowiadać i zaraz skwitowała że ona jest nic nie winna. Ale ciekawie się nie zapowiada jeżeli chodzi o kwestie finansowe. Dobrze to już było. 

Ale niektorej ciemnoty z tej forum Unia to cywilizacja postep a ty jak chcesz uiprawiac dalej jak dotychczas i jezdzic spalinowym autem to jestes ciemnotą pokroju Bialorusi. Wiec sie ciesz ze nalezysz do tak rozwinietej cywilizacji Europejskiej

• Like 2
  • 0
Opublikowano

A ja tam pie.... ta cywilizacje. Lubię spalinowe auto i tyle. W pracy mam elektryka i więcej go trzeba ładować niż jeździć a badziew nie samowity. 

Stany zakazują elektryków od 35 roku. Jednak uznali że spalinowy to spalinowy koń 🐎

• Like 1
  • 0
Opublikowano

W Werbkowicach to ciagnął ten ukraiński syf Glencor czy tam jak teraz Vitera czy cuś podobnego , tam mozna by było badania zrobić czego naciągneli , zamojski ZZZ też pewnie maczał palce skoro w KGS lecą głowy .  W USA plajtuja banki u nas może byc fala upadłości skupników -tacy swiatowi jesteśmy :).Jak widac kula śniezna zaczeła się toczyć bo w piatek na zamknięcie giełdy tylko jeden bank dziś kolejne .

Kowalczyk będzie teraz latał od sądu do sądu by się tłumaczyć za przekręty .https://www.agrofoto.pl/fakty/rolnicy-chca-pozwac-ministra-rolnictwa-do-sadu-za-straty-na-zbozu,129396.html . Myślał ze się ślizgnie a tu mu sie szykuje proces za procesem :) 

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Ja pisałem o tym dużo wcześniej co by było gdyby zaczęto składać pozwy zbiorowe  przeciw Heniowi ale powiem wam że żaden sąd go nie skarze chyba że po wyborach i przegranej miłościwie nam panującego i gdy nastaną "demokratyczne sądy "wtedy może sąd przyjmie pozew do rozpatrzenia ,i  co dalej, ano nic no może troche hucwy politycznej

• 0
Opublikowano

To może ja pozwę do sądu…np Kolegę @miwigos, bo też przewidywał wysokie ceny, a ja durny, do dzisiaj przez Niego nic nie sprzedałem. Poza tym, mam na celowniku jeszcze Kolegę @Wicherek, bo również do magazynowania mnie namówił. Wezmę się za obu, a Kowalczykowi odpuszczę, niech się z Wami szarpie🤣

• Thanks 1
  • Haha 8
  • 0
Opublikowano
32 minuty temu, marks50 napisał:

W Werbkowicach to ciagnął ten ukraiński syf Glencor czy tam jak teraz Vitera czy cuś podobnego , tam mozna by było badania zrobić czego naciągneli , zamojski ZZZ też pewnie maczał palce skoro w KGS lecą głowy .  W USA plajtuja banki u nas może byc fala upadłości skupników -tacy swiatowi jesteśmy :).Jak widac kula śniezna zaczeła się toczyć bo w piatek na zamknięcie giełdy tylko jeden bank dziś kolejne .

Kowalczyk będzie teraz latał od sądu do sądu by się tłumaczyć za przekręty .https://www.agrofoto.pl/fakty/rolnicy-chca-pozwac-ministra-rolnictwa-do-sadu-za-straty-na-zbozu,129396.html . Myślał ze się ślizgnie a tu mu sie szykuje proces za procesem :) 

Że ruskim (Vitera) nie śmierdziała pszenica upaińska :P 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v