Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

Za komuny nie jeden partyjny z wioski dobrze się ustawił wybielił się i poszedł do solidarności i masz prawych ludzi. 

Co z tymi protestami Wicherek ? Dalej blokady czy już koniec ? Bo zboże jak szło tak idzie. 

Ktoś wie jaka cena w Grabowcu dziś ? 

Ty jesteś tam bliżej, będą blokady granicy , ale kiedy to jeszcze nic nie wiem, jak dostanę wiadomość to Wam przekażę 

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano

O Panowie i Panie co tu się wyrabia...., dawno zaglądałem bo opierdziłem pszenice w listopadzie jak co niektórzy po 2 tysie wróżyli i nie było czasu i motywów do tematu. 

Widzę progres u forumowiczów,  więcej z Was rozumie co to trójpodział władzy,  wiecie  jaki był uklad okrągłego stołu  i widzicie  jak tępy jest jest polityk PiS a solidarna Polska to już po nazwisku Zero. 

No może teraz nie dacie się kupić tym cwaniakom bo już rządzili wszyscy i czas na głębokie zmiany, chociażby na jednomandatowe okręgi wyborcze. No ale zobaczymy. 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Ze zbożem to nas w ch*ja załadowali, UA się pozbyła  towaru, u nas za***ane po sufit. Zaraz ich przyjmą do Unii i znów będzie wożenie zbóż. Czas chyba szukać jakiejś innej gałęzi gospodarki..... może transport...

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Widziałem dziś gościu wiózł ursusem 330 na przyczepce z 1 tonę pszenicy do skupu to na pewno od poniedziałku ceny mocno w dół    

Młyn w Niepołomicach zasypany pszenicą z ua a polską pszenice żeby im sprzedać muszą być super parametry   

Edytowane przez przybyslawice5211
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, ravoj napisał:

czas na głębokie zmiany, chociażby na jednomandatowe okręgi wyborcze

Czas kukiza minął 8 lat temu, wprowadzenie jow tym bardziej zabetonowałoby podział na dwie partie

Pszenica paszowa 1160 netto - 1260 netto w zależności od miejsca i widać duży ruch, Wielkopolska - PSZ. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, jarecki napisał:

albo jeden czynsz w mieszkaniu córki 😅 , 500 zł to wychodzi 16 zł na dzień w sumie można za tyle się wyżywić

zastosowano stawkę na posiłki podstawowe wyższą o 20 proc. od stawki określonej w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości" — poinformował dyrektor SW. Oznacza to tyle, że obecnie koszt pojedynczego posiłku więźnia wzrósł więcej niż wysokość inflacji i wynosi ok. 4,8 zł.

• 0
Opublikowano

Uprawę pola traktuje hobbystycznie, w magazynie zostawiłem tira pszenicy. Jak patrzę na obecne ceny to aż płakać się chce. Ja straciłem "tylko" ok 12 tysięcy, ale jest mi cholernie przykro jak pomyślę o ludziach którzy mają pełne magazyny 😢😢

Wiele gospodarstw tego nie wytrzyma, część rolników się podda, bo nikt nie będzie dokładał do interesu... 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

pszenica 0

rzepak -3,75

kuku 0

Zielono to  cobt +0,84 pszenica

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Miałem nic nie pisać ale ceny nie wzrosną a uprawa ziemii nadal będzie opłacalna bo więksi staną się większymi a mniejsi pójdą na etat, w sumie państwu jest to na rękę bo jednak małe gospodarstwa jak widać w tym kraju nie mają przyszłości. A maszyny środki itp w ujęciu dekada do dekady tanieć nie będą dlatego będzie nacisk na maksymalne wykorzystanie potencjału a to również nie idzie w parzę z małymi. 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Ceny wrócą ale poniżej 1000zł Ogrom towaru idzie do nas nikt  przepłacać nie będzie, zdajecie sobie sprawę ile stodół jest pełnych pszenicą i rzepakiem ? każdy miał nauczkę za rok ubiegły ile to nie stracił... Rolnicy w całej europie trzymają towar .... Dzieki temu to pospolite ruszenie i strajki ale teraz mleko sie rozlało, co prawda przeleciały niektórym niezłe pieniądze koło nosa ale rynek głupi nie jest odbije za ubiegły rok stawki teraz, a żywność w sklepach spadnie nieznacznie tylko i pyk inflacja spadnie.  A wojna? kogo obchodzi bomby spadają a cena razem znimi na matif .. Chyba że szykuje się coś wielkiego oby nie to wtedy może być kasa nic nie warta...

• 0
Opublikowano
14 minut temu, drobny napisał:

Cierpliwości panowie albo to wszystko j ebnie albo ceny wrócą na te 1300 netto

niestety ale już jebło i trend jest tylko jeden, tylko coś nieoczekiwanego mogłoby go zmienić 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, MarekUA napisał:

Ceny wrócą ale poniżej 1000zł Ogrom towaru idzie do nas nikt  przepłacać nie będzie, zdajecie sobie sprawę ile stodół jest pełnych pszenicą i rzepakiem ? każdy miał nauczkę za rok ubiegły ile to nie stracił... Rolnicy w całej europie trzymają towar .... Dzieki temu to pospolite ruszenie i strajki ale teraz mleko sie rozlało, co prawda przeleciały niektórym niezłe pieniądze koło nosa ale rynek głupi nie jest odbije za ubiegły rok stawki teraz, a żywność w sklepach spadnie nieznacznie tylko i pyk inflacja spadnie.  A wojna? kogo obchodzi bomby spadają a cena razem znimi na matif .. Chyba że szykuje się coś wielkiego oby nie to wtedy może być kasa nic nie warta...

To po ile w żniwa będzie? Dużo masz rzepaku nasiane ?

• 0
Opublikowano

Byłem w czwartek w skupie została tylko pszenica tych co przetrzymują w skupie i płacą za magazynowanie są nawet tacy ze trzymają 10 ton a i po 100 ale i tez u mnie we wsi sypali na strychy czy gdzie się dało i liczyli ze będzie drożej jak 1300 jak było w żniwa   

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Michał88 napisał:

Ze zbożem to nas w ch*ja załadowali, UA się pozbyła  towaru, u nas za***ane po sufit. Zaraz ich przyjmą do Unii i znów będzie wożenie zbóż. Czas chyba szukać jakiejś innej gałęzi gospodarki..... może transport...

Już wolę Ukrainę w UE żeby mieli zakazane opryski te co my, teraz jedzie syf bez limitu i bez kontroli a jak będą w UE to przynajmniej nie będą truć Polaków 

• 0
Opublikowano
21 minut temu, Pajej napisał:

Już wolę Ukrainę w UE żeby mieli zakazane opryski te co my, teraz jedzie syf bez limitu i bez kontroli a jak będą w UE to przynajmniej nie będą truć Polaków 

i "zielony ład", i brak dopłat powyżej 200ha, i ceny paliw jak w UE

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v