Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Nie no najlepiej to jeszcze poklepać obecnych dobrodziejów i w raczkę pocałować bo dają🤦‍♂️

Oj Grześ.Nie popieram żadnych dotacji ani zasiłków a już napewno nie jestem zwolennikiem obecnego rządu choć alternatywy dla niego też nie widzę.Z cała pewnością nie popieram też jakiej kolwiek pomocy dla Ukrainy.Juz kiedyś tu napisałem że prędzej dam 💯 Władkowi niż 1zl Ukraińcowi. Ogulnie obecna sytuacja tworzy idealne warunki do patologii.

Edytowane przez marcin19071980
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, thefarmer napisał:

Pany może trochę odbiegnę od tematu, JAKIE CENY PSZENICA WIELKOPOLSKA ? jak na giełdzie leciało to 2 razy dziennie obniżali, teraz odbiło to mam nadzieje że tak samo szybko będą podnosić dziady cholerne...

14  byla po 1250zł netto podskoczyło na 1300zł netto 

• 0
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Maniekkkk napisał:

Witojcie 

Jak to jest w przysłowiu:

Osiołkowi w żłoby dano , w jeden owies, w drugi siano........

Cena na jesieni dochodziła do 1800, na co jeszcze czekaliście?????

Teraz na pewno będzie korekta , ale jak znam życie to większość nie wyciągnęła żadnych wniosków, i dalej będą czekać na gwiazdkę z nieba.......

mądry inaczej nie pajacuj

Edytowane przez Jan34
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Spoko, nie mówimy o socjalu tylko o protestach pisałeś.  Uważam że są potrzebne, nawet jeśli nie wiele zmienią. 

Absolutnie nie krytykuje strajkujących proszę bardzo strajkujcie ale to jest działanie kompletnie bez wizji powodzenia.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Maniekkkk napisał:

Witojcie 

Jak to jest w przysłowiu:

Osiołkowi w żłoby dano , w jeden owies, w drugi siano........

Cena na jesieni dochodziła do 1800, na co jeszcze czekaliście?????

Teraz na pewno będzie korekta , ale jak znam życie to większość nie wyciągnęła żadnych wniosków, i dalej będą czekać na gwiazdkę z nieba.......

gdzie 1800 niby bylo na jesieni , najwyzsza cena za paszowa pszenice na mazowszu była krótki czas 1550 netto 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, marcin19071980 napisał:

Absolutnie nie krytykuje strajkujących proszę bardzo strajkujcie ale to jest działanie kompletnie bez wizji powodzenia.

Zawsze tak było 

Nigdy nie było realnych propozycji rozwiązania problemu 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Tigon napisał:

Odnośnie tych dopłat to wniosek można złożyć raz czy np teraz jeden i jak resztę sprzedam np w kwietniu to drugi raz? 

A co teraz mozna składać ? Przecież Kowalczyk dopiero zapyta UE czy w ogóle można udzielić pomoc i czy dadzą na to pieniądze , jeszcze nic nie ustalone a wy jak dzieci sie dajecie rozgrywać . Teoretycznie to jak się skończy program w maju to dopiero będzie nabór wniosków :) teraz to masz sprzedawać pszenice po taniosci gdyż jest im bardzo potrzebna a potem Kowalczyk powie że UE się nie zgodziła więc pomoc będzie polegać na pomocy socjalnej i dostanie ja tylko małżeństwo w ramach pomocy rodzinie . :) . Zaczyna mnie coraz mniej być szkoda ludzi którzy dają się tak kiwać . W TV powiedzieli że "dajom" to trza brać . A poprzednie lata pokazują że jest jak w dowcipie  > Saszka słyszałeś co w TV mówili ? A co mówili? - Mówili że na placu czerwonym w Moskwie rozdają za darmo rowery ?? A to słyszałem -odpowiada Saszka - tylko naprawdę  to nie rowery a zegarki i nie rozdają a kradną :) 

• Like 4
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, MarekUA napisał:

Mamy podobną sytuację jak w roku ubiegłym niemal identyczną giełda wówczas wystrzeliła w górę i ceny na nasze płody były wysokie... ( była podobna narracja australia ma mega dużo rosja pęka w szwach z pszenicą )

Obserwuje teraz że skupy nie patrzą na giełdę tylko opuszczają ile się da żeby się nachapać, jak najtaniej wykupić od nas, bo z ukrainy zboże  już się nie mieści w magazynach bo nie mogą tego odwieźć do portów.. Z d*py wymówki aby kupić jak najtaniej, Skoro u nas jest tyle zboża ( według nich ponad 10mln ton albo więcej ) to na świecie POLSKA powinna karty rozdawać w handlu pszenicą! Bardzo to mi się nie podoba robią z rolników i polski Kubę lub jakiś inny kraj odcięty od świata,,, Gdzie żyjemy w globalnej wiosce!, i parę kliknięć myszką i kasa ma się zgadzać jednak tym pseudo skupikom mało..

( myślę się że węszą mega podwyżki i kompromitują się takimi niskimi cenami bo jeszcze ktoś wozi a jak giełda wystrzeli to wiecie ile im zajmie podnoszenie ? tyle co będzie trwać wysoka cena na giełdzie... A my tylko popatrzymy jak na matifie cena spada..

Właśnie uważam że jest podobna sytuacja, z tą duża różnica, że zasypali nas importem z ua. Jednak cały casz uważam i liczę, że pszenica jakościowa w końcu będzie poszukiwana. Od dłuższego czasu w ostatnich dniach telefony od firm handlowych w celu zapytania o pszenicę. Daje do myślenia? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

1915381578_Screenshot2023-02-10at21-11-14JESZCZESPADNIEPODSKOCZYCZYBDZIESTAGNACJA-COZCENAMIZBRZEPAKUKUKURYDZY.png.c588fadb018fc361d896befdbe8c6c6c.png                                                                                 Możliwośći exportowe poszczególnych krajów może ta ukraina nie taka straszna ....

• 0
Opublikowano

Podpisałem umowę ok 3 tyg temu na pszenicę paszowa po 1300. Teraz chcą żebym ja przywiózł. Będę ją woził przez najbliższy tydzień. Szykujcie się że za ok tydzień pewnie zdrożeje.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Tak więc wyskok Kowalczyka z dopłatami miał tylko na celu wymuszenie na rolnikach sprzedaży , najwidoczniej syf ukraiński wychodzi bokiem handlarzom i jedyna mozliwość to mieszanie z polską pszenica . mamy dopiero luty a już takie jaja jak by był czerwiec . Następne kłamstwo Kowalczyka że niby pomoc z dopłatami a to manipulacja by wyłódzic pszenicę od rolników :) i to jeszcze po taniości . Na logikę kto chce lub musi sprzedać powinien sprzedawać tylko do tych co nie kupowali ukraińskiego syfu nawet jak oferują tańsze ceny bo i tak współczynnik konwergenacji i tak ma w dopłatach wyrównać wszystkim do jednej stawki tak więc nie ważne za ile tylko komu , tyle w teorii bo realnie jak znam Kowalczyka to znów kłamie . Jedynie nie sprzedawać do tych co maja ukraińskie i niech się udławią tym .

Edytowane przez marks50
  • Like 3
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, marks50 napisał:

Tak więc wyskok Kowalczyka z dopłatami miał tylko na celu wymuszenie na rolnikach sprzedaży , najwidoczniej syf ukraiński wychodzi bokiem handlarzom i jedyna mozliwość to mieszanie z polską pszenica . mamy dopiero luty a już takie jaja jak by był czerwiec . Następne kłamstwo Kowalczyka że niby pomoc z dopłatami a to manipulacja by wyłódzic pszenicę od rolników :) i to jeszcze po taniości .

Kursywą pisz bo jeszcze kto nierozgarnięty  pomyśli ze ty na poważnie tak.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, pit17 napisał:

Nie sr** zarem jeszcze się łunia nie zgodziła A Ty już dumasz 

I mam nadzieję, że sie nie zgodzi. A Ty spokojnie chłopcze. Zadałem kulturalnie pytanie, nie znasz odpowiedzi, milcz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v