Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Pytanie odnośnie firmy Agriplus. Jak wygląda z nimi handel zbożem? Ktoś sprzedawał? Konkretnie chodziłoby mi o zakład w Szamotułach. W grę wchodzi tylko ich transport, czy można zawieść swoim. Jak wygląda sytuacja z próbkami, płatności. 

• 0
Opublikowano
27 minut temu, karola134 napisał:

U stawiarza w poniedziałek 1150 brutto

No u nas tydzień temu było 1150 a teraz już 1100 na jednym skupie co płacili 1180to już 3tyg nie kupują bo mówią niby że nie ma gdzie sprzedać i są zapchani

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Nie będzie ,

do 650-700 zł to pewnie nie spadnie , chociaż z drugiej strony nie mów hop , skoro teraz niektórzy piszą że skupy wystawiają cenę 900 zł 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, marks50 napisał:

Dowiecie się w czerwcu ile ? Po ile? I za co ? tylko już bym zbierał dokumentacje że jest sie biednym, żonatym aspiruje sie na członka PiS bo bez tego kasy nie będzie :) jak suszowe . Na razie nawet UE sie nie zgodziła na te dopłaty a wy chcecie szczegółów ? Skończy sie pomoca publiczną jak z suszowym ogłoszonym po 10 tyś   a realnie co z tego zostało :) 

Co ty palisz , ruski odciął amoniak ukrainie i oligarchowie z ukrainy kupuja nawozy z Polski .

Przecież kawaler też dostał , wystrczyło wpisać że mieszka z kimś, (matka ,ojciec , partnerka) od wyboru do koloru

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał:

do 650-700 zł to pewnie nie spadnie , chociaż z drugiej strony nie mów hop , skoro teraz niektórzy piszą że skupy wystawiają cenę 900 zł 

Dwa dni temu miałem propozycję 980 żyto lokalny młyn. Zbyt będzie tylko na to czego na wschodzie możnowładcy nie produkują

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, marks50 napisał:

Dowiecie się w czerwcu ile ? Po ile? I za co ? tylko już bym zbierał dokumentacje że jest sie biednym, żonatym aspiruje sie na członka PiS bo bez tego kasy nie będzie :) jak suszowe . Na razie nawet UE sie nie zgodziła na te dopłaty a wy chcecie szczegółów ? Skończy sie pomoca publiczną jak z suszowym ogłoszonym po 10 tyś   a realnie co z tego zostało :) 

Co ty pieprzysz za banialuki ? jakoś nie uważam się za jakiegoś biedaka , ani nie jestem żonaty , a tym bardziej nie aspiruje do członkostwa pis , a dopłaty suszowe dostałem , jak i prawie wszyscy co składali , . Po 2 nikt przecież nie obiecywał suszowego po 10 tys zł , tylko po 5 lub 10 tys , ale jasno było powiedziane że jeśli starczy pieniędzy , bo mieli jakąś pulę kasy , a jak nie starczy to będzie automatycznie po mniej , jedyne co mogli zrobić to płacić to podnieść ten % i przyznawać np. od 10 % i załóżmy że od od 3 ha , i dostałbyś te wspomniane 5 czy 10 tys , tak jak było z nawozami też tu na forum było pisane że wyjdzie po 200 , albo nawet nie do ha , a okazało się że wszyscy jak tylko udokumentowali kupno nawozu dostali , po tyle po ile było obiecane 500 zł/ha

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, AGROTOM napisał:

Dwa dni temu miałem propozycję 980 żyto lokalny młyn. Zbyt będzie tylko na to czego na wschodzie możnowładcy nie produkują

Teraz owies jest droższy niż pszenżyto i w tej samej cenie co pszenica u nas 

• 0
Opublikowano

Francja ogłasza stan wyjątkowy z powodu suszy zimowej a matif leci drugi dzień na łeb. Coś mi się wydaje że tam idzie ostra spekulacja na spadki.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, driver24 napisał:

Ktoś w temacie co się dzieje na giełdzie? Od jakiegoś czasu ostry zjazd. Miał być jakiś raport czy coś? 

No bardzo leci w dół wczoraj rano chyba ponad295€a dziś już tylko 280

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, driver24 napisał:

Niech sobie rolnicy wyznawcy pisu poczytają jak o nas dba najlepszy rząd w historii. Jak jeszcze czegoś nie rozumieją to ręce opadają. 

co te pierd.......nie da 

nic nie da, zapamiętaj jedno wyznawcy pisu to małorolni którzy biorą dopłaty dotacje do dzieci i ch.....wie jeszcze czego

poza tym żadna ale to żadna inna partia nic w tej sprawie by nie zrobiła, 

tak więc skończcie z tym pisem i za robotę się weźcie albo porządne strajki, bo od stania na drodze nic się nie zmieni

zrozum jedno rolnicy są be, i jest nas w kraju około 400 000 i nasze głosy gówno znaczą, lub za dużo kosztują

a i jeszcze wypchałem dziś ostatnia pszenicę pom1200, i rzepak 2580, średnia z całałego sezonu około 200więcej na rzepaku i 150 na zbożach

Edytowane przez pawelek98
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Mądrala napisał:

Witam 

Cena pszenicy u Pana Andrzeja K. w Łabuńkach na dzień dzisiejszy 1100 zł brutto.

Mam prośbę do osób które woziły tam zboże o opinię o tym skupie

nie ma problemu, w innych w okolicy pytałeś o cenę?

• 0
Opublikowano

Dziś sprzedałem do chemirolu  konsumpcje po 1270 netto resztę  w tej cenie podpisałem umowę na dostarczenie do końca miesiąca . Cena paszówki u nich to 1150 netto    Prowadzą kontrakt na nowe zbiory po 1320 netto na porcie .

• 0
Opublikowano
7 minut temu, driver24 napisał:

Ktoś w temacie co się dzieje na giełdzie? Od jakiegoś czasu ostry zjazd. Miał być jakiś raport czy coś? 

wracają normalne ceny, na gaz i węgiel to i czas na zboże

• Like 1
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, driver24 napisał:

Podobno uspokojenie nerwów ze względu na przemówienie Putina, w którym nie wspomniał ani nie deklarował o nie przedłużeniu umowy zbożowej

• 0
Opublikowano

Przecież przedłużą , putek musi swoja wywieźć też przy okazji

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, rafal3939 napisał:

nie ma problemu, w innych w okolicy pytałeś o cenę?

U Farmera od 1015 do 1149 jak dobrze pamiętam, oczywiście brutto

ZZZ 1149 konsumpcja

A jeśli chodzi o skup o który pytałem, krążyły plotki o problemach z wagą, czy coś słyszałeś o tym?

• 0
Opublikowano

A ja może naiwnie myślę że to pozbywanie się krótkich pozycji. Coś czuję że Chiny z Putkiem jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa i ostro odpowiedzą Bajdenowi. Chińczycy nie mogą pozwolić przegrać Putkowi, do tej pory stały z boku ale teraz chyba zaczną go wspierać bardziej otwarcie.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Mądrala napisał:

U Farmera od 1015 do 1149 jak dobrze pamiętam, oczywiście brutto

ZZZ 1149 konsumpcja

A jeśli chodzi o skup o który pytałem, krążyły plotki o problemach z wagą, czy coś słyszałeś o tym?

mam zważony traktor z przyczepą i na każdym skupie ta sama waga, u nich też, poza tym one i tak są wyskalowane co 10kg

płatność na fakturze 2 tyg, kasa była po 3 dniach także nie ma źle

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v