Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, misiek3030 napisał:

Jak ma wygladac faktura ze sprzedaży pszenicy w młynie na konsumpcję? Zawsze pisalem pszenica, a teraz zeby sie liczylo o ta doplate?

Jak sprzedaje do młynów to zawsze było trzeba pisać pszenica, na umowach zawsze jest napisane "pszenica", z weterynarii na każdej kontroli też kazali pisać sama pszenicę 

Także nijak się ma te wymaganie do realiów 

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, QuQurydza napisał:

Ło matko gdzie takie ceny??!!

Granica z UA , za transport na zachód Pomorze 150/t

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
Rolniczek2070 napisał:

46 minut temu, mds212 napisał:

Skoro u kogos bylo krucho z aksa to chyba logicznie sprzedal plody juz z jesieni. Nikt madry nie bral chyba kredytu na nawozy a zboze trzyma dalej w stodole. Bo to nie ma sensu

Uwierz mi znam jednego co magazynuje koło 500 ton pszenicy i wziął kredyt żeby kupić nawóz jak był po ponad 4000...

podjął ryzyko i tyle. kto grubo jedzie wyjebać musi

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

Panowie to jest wszystko tak pomyślane, jak wiemy parlament europejski - unia  nie lubi pisu czepają się nie chcą kasy teraz dać dla polski. Oni wiedzą że teraz przez żywność i inne produkty z upainy nasze ceny polecą na łeb na szyje i rolnicy stracy na tym najwięcej wiec wiadomo że wtedy wybory będzie pis miał przepieprzone i kto zajmie ich miejsce? Druga partia w rządzie czyli PO prawdopodobnie lub jakaś koalicja usłużna Unii Europejskiej i jej podlegająca całkowicie.. Czy to dla POlski będzie dobrze zobaczcie sami co sprzedali i co mogą jeszcze sprzedać platformusy... Cena leci ostro w dół pszenicy na chwile obecna na giełdach .

Co za znaczenie lubi nie lubi ,znaczenie ma dyplomacja ,a skoro mamy idiotów w rządzie zamiast kompetentnych ludzi to tak jest  .Jedzie premier Polski podpisuje zoobowiązania  , a nastepnie udaje ,że nie wie co podpisał -ten człowiek jedynie na leczenie się nadaje . Moje pytanie brzmi ,czy my coś znaczymy w Uni z tak niewiarygodnym premierem .

Minister rolnictwa zapewnia rolników by przetrzymywali zboże bo cena niespadnie ,po czym dyma ich bez mydła i jeszcze ma czelność dzielić naród .

Maciarewicz 12 lat  śledztwo prowadzi i kasę bierze za parówki i wrota od stodoły -kolejny debil.

Prezydent oszust ,jako jedy zamiast złożyć gratulacje Bidenowi z powodu zwycięstwa wyborczego to składa mu gratulacje z powodu udanej kampani wyborczej -debil,nie prezydent .Wczoraj Prezydent Stanów Zjednoczonych jednoznacznie pokazał z kim chciałby współpracować

• Like 6
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

no nie takie bogactwo jak u was że trzeba iść do banku bo kredyt bo na nawozy nie ma xd ALbo zebrac o zapomoge na ulicy całymi dniami

Chwalisz się wysokimi plonami i masz taką biedę, że nie potrafisz kupić nawozu bez wcześniejszej sprzedaży zboża? Albo jesteś z wielodzietnej rodziny albo Jesteś zwykłym mitomanem i kretynem... Stawiam na drugi wariant.

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

jak wolales przepłacać za nawóz po 4j to twój problem ja wolę kupić teraz taniej. ale lepiej wziąć kredyt nakupić drogiego nawozu a teraz zebrać na ulicy o zapomogę

• Like 1
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Żółkiewka paszowa po 1120 netto przy całym składzie.

Jednym z podstawowych postulatów strajkujących rolników powinna być debata ogólnopolska transmitowana w tv, ale narazie nikt na to nie wpadł.

1120 netto ?na pewno ?

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, szymonidas9 napisał:

Czy ostatnimi czasy zawiesza wam się obraz na forum? Co ciekawe nie dzieje się tak, we wszystkich tematach, a tych najbardziej popularnych.. 

Zdjęcie dla przykładu 

Screenshot_2023-02-22-08-41-55-173_com.android.chrome.jpg

Mam tak samo, myślałem że telefon mi się pier...li🙆‍♂️

• Like 1
  • 0
Opublikowano

@szymon09875

Problem zgłaszany parę miesięcy temu w problemach technicznych. Nie potrafią powtórzyć problemu i zdiagnozować.

Mam to na Google Chrome.  Od kilku miesięcy  z tego powodu korzystam z Firefox.

• 0
Opublikowano
mds212 napisał:

jak wolales przepłacać za nawóz po 4j to twój problem ja wolę kupić teraz taniej. ale lepiej wziąć kredyt nakupić drogiego nawozu a teraz zebrać na ulicy o zapomogę

Kupiłem drogi jesienią, bo wszystko wskazywało na to, że będzie jeszcze gorzej, odwrotna sytuacja była z zbożami, każdy magazynował bo myślał, że będzie lepsza cena. zupełnie odwrotny rok jak poprzedni.

• Haha 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

Niestety na rynku wygrywaja CI co nie robioa tak jak wiekszosc. Bo jak wiekszosc zmagazynuje to bardzo mozliwe jest ze cena spadnie bo w koncu beda musieli wywiezc to zboze. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

WCZORAJ DUDA DUMNY JAK PAFF. 

DZWONI KOLESZKA MÓWI: włączaj tvp1 zobacz jak nasz prezydent nastroszony jak jesz, az strach podjeść 🙉🙉🙉

Co jesz?

Smacznego :D

• 0
Opublikowano
57 minut temu, mds212 napisał:

Niestety na rynku wygrywaja CI co nie robioa tak jak wiekszosc. Bo jak wiekszosc zmagazynuje to bardzo mozliwe jest ze cena spadnie bo w koncu beda musieli wywiezc to zboze. 

Ale część ludzi tego nie rozumie np mój ojciec mimo że ma 17sztuk z bratem moim bydła mięsnego oraz 20ha gruntów rolnych z czego 3/4 łąk na końcu grudnia kupił nawozy bo miały zdrożeć bo niby wracał VAT.

I jeszcze mnie poganiał żebym zamówił 🤣😁 Nie sprzedałem tylko patelni żyta i pszenżyta. Fakt że u nas gleby nie za dobre no i do pracy chodzę to mi nie zależy czy posypie nawozu czy nie. Najwyżej miałem plan zasiać na wiosnę sporo łubinu oraz 4ha ziemniaków bo bobka kurzego nawiozłem

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, MarekUA napisał:

Panowie to jest wszystko tak pomyślane, jak wiemy parlament europejski - unia  nie lubi pisu czepają się nie chcą kasy teraz dać dla polski. Oni wiedzą że teraz przez żywność i inne produkty z upainy nasze ceny polecą na łeb na szyje i rolnicy stracy na tym najwięcej wiec wiadomo że wtedy wybory będzie pis miał przepieprzone i kto zajmie ich miejsce? Druga partia w rządzie czyli PO prawdopodobnie lub jakaś koalicja usłużna Unii Europejskiej i jej podlegająca całkowicie.. Czy to dla POlski będzie dobrze zobaczcie sami co sprzedali i co mogą jeszcze sprzedać platformusy... Cena leci ostro w dół pszenicy na chwile obecna na giełdach .

No chwileczkę, a czy PiS martwił się o rolników jak windował nam ceny nawozów paliwa i węgla żeby pomóc ukrainie? Już zapomniałeś ? Ciągle jęczą że trzeba pomagać upancom, nawet unia nie była w tej kwestii aż tak wylewna jak nasi ukraincy przy korycie. Oni wszyscy siebie warci są razem z tą unia i opozycja . Prosty przykład, rozliczają do póki nie dojdą do koryta a później już cisza. A ciemnemu ludowi rzuca się temat do dyskusji żeby gryzł się między sobą .

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v