Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Najnowsza oferta.

Pszenica 14% 1290, 12,5% 1260, paszowa 1230, pszenżyto 1110, żyto 960, rzepak 2630, kukurydza 1150 netto czyli  spadki o kilkadziesiąt zł. Pomorskie.

Edytowane przez Pigmei
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

aż spojrzałem u siebie, w umowie  "pszenica konsumpcyjna" a na fakturach  "pszenica", jak kasa gra to nie widzę problemu.

Problem dostrzażesz jak agencja odrzuci twój wniosek bo powie że dopłaca tylko do pszenicy konsumpcyjnej.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Pigmei napisał:

Najnowsza oferta.

Pszenica 14% 1290, 12,5% 1260, paszowa 1230, pszenżyto 1110, żyto 960, rzepak 2630, kukurydza 1150 netto czyli  spadki o kilkadziesiąt zł. Pomorskie.

jak by taka cena dziś u mnie na podwórku wywożę wszystko co do ziarenka .

• 0
Opublikowano

ja jak sam sprzedaje pszenice i sam wystawiam fakturę to dopisze sobie konsumpcyjna i kto mi to sprawdzi? a to że skup kupił konsumpcyjną a dalej jako paszowa to przecież nikt mu nie zabroni. 

Przed chwilą, hubertus1990 napisał:

Dziś się dowiedziałem o takiej sytuacji wezmą zboże po danej cenie pod warunkiem że kupujesz od nich nawóz np.mocznik po 4300

to pokazać im ch*ja tylko i aż

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

I to jest protest, 

Powiadamiam, że nowe protesty rolników odbędą się  7 - 8 Marca w Piaskach koło Lublina i gdzieś koło Cycowa na drodze nr 12  koło Chełma, więcej szczegółów  nie podam bo nie znam tego terenu

Edytowane przez Wicherek
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, marijusz napisał:

Problem dostrzażesz jak agencja odrzuci twój wniosek bo powie że dopłaca tylko do pszenicy konsumpcyjnej.

Póki co to na oficjalnej stronie jest mowa ogólnie o pszenicy https://www.gov.pl/web/rolnictwo/beda-doplaty-do-sprzedanego-zboza

Jak zaczną kombinować to dostarczę wyniki badań z portu tylko nie wierzę aby  przed wyborami chcieli wykluczać rolników. Zrobią raczej jak z suszowym gdzie zamiast faktur wystarczyły... oświadczenia 🤣

Edytowane przez Pigmei
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, Wicherek napisał:

Powiadamiam, że nowe protesty rolników odbędą się  7 - 8 Marca w Piskach koło Lublina i gdzieś koło Cycowa na drodze nr 12  koło Chełma, więcej szczegółów  nie podam bo nie znam tego terenu

Chodziło Ci o Piaski?

• 0
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, jaro330 napisał:

mi  tez  daj  znac

Wszystkim daję znać ,że   "Oszukana Wieś  " ogłosiła protest    " żółtych kamizelek  "  podczas targów Agrotech w Kielcach  , rolnicy którzy sprzeciwiają się  polityce pis wobec rolnictwa proszeni są o przyjazd na targi w żółtych kamizelkach ( tak jak Francuzi podczas swoich protestów  ) trzeba dać do zrozumienia politykom że będziemy im wypominać złe traktowanie do samych wyborów ! niech nie myślą ze będą sobie robić piękne zdjęcia  ( wyborcze  ) przy okazji święta jakim są targi  !   Ich polityka doprowadzi do tego że nas już nie będzie stać na te maszyny , myślę ,    że  żółte kamizelki będa stałym elementem wszystkich pisowskich imprez przedwyborczych , włącznie z DOŻYNKAMI  !      Oficjalne ogłoszenia o proteście     " żółtych kamizelek  " pewnie się już niebawem pojawią 

Edytowane przez Wicherek
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v