Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
50 minut temu, miwigos napisał:

To było wiadome że na własny użytek nie będzie trzeba

Skąd to było wiadome możesz uściślić takie twierdzenie, bo w Sejmie głąby przegłosowali ustawę , która dotyczyła obowiązkowej rejestracji od 1szt  i to prawo jak na razie obowiązuje, dopiero jak wrzask podniosły Izby Rolnicze to  zaczeli kombinować przy nowelizacji[po raz pierwszy chyba do czegoś te Izby się przydały]

2 godziny temu, mysza103 napisał:

Tak właśnie się dzieję że w tej chwili drobiarze czy inni którym w tej chwili pasuje że tanie ziarno zalewa Polskę , za chwilę będą w takim samym położeniu , jak zacznie jechać za pół ceny , mięso różnego rodzaju , I będzie płacz i nawoływanie reszty rolników żeby ich wsparli w blokadach , ale wówczas już wielu może zakończyć prowadzenie własnego interesu , bo upadną , i wówczas hodowcy też sami zastaną , a ich z rynku będzie jeszcze łatwiej wyrzucić , bo jest ich zdecydowanie mniej , niż tych co uprawiają zboża , 

Jakoś w zeszłym roku  o tej porze nie nawoływałeś na tym forum aby poprzeć trzodziarzy w blokadach zakładów mięsnych , które sciągały chłam z całego swiata, nikogo nie spotkałem ze zbożowców?. Przecież hodowcy zostali pozostawieni własnemu losowi , w sumie mają gdzieś pozostałych. Jeszcze więcej Ci mogę napisac mi uratowała tyłek spółka z zachodnim kapitałem sprzedając zboże w rynkowej cenie[ jeszcze poczekała za częścią kasy],gdzie okoliczni producenci życzyli sobie ok 200 zł wiecej jak była cena rynkowa [np za jeczmien życzyli sobie ok 1600-1650], spóka sprzedawała 1450 brutto

• Like 2
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, michal8011 napisał:

Trzeba było nie przeinwestowywać tylko starymi Ursusami, Zetorami i MTZ'ami robić to byście nie strajkowali i nie narzekali na cene pszenicy hehe 😉

Bo kredyty trzeba brać z głową,a jak co niektórzy przesadzili to trudno...

• 0
Opublikowano (edytowane)

Byli i tacy co specjalnie brali kredyt zeby kupic drogi nawoz by nie musiec sprzedawac pszenicy na jesieni bo mysleli ze pszencia na tyle zdrozeje ze i splaci im kredyt z nawiazka :D

Edytowane przez mds212
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, ws71 napisał:

Jakoś w zeszłym roku  o tej porze nie nawoływałeś na tym forum aby poprzeć trzodziarzy w blokadach zakładów mięsnych , które sciągały chłam z całego swiata, nikogo nie spotkałem ze zbożowców?. Przecież hodowcy zostali pozostawieni własnemu losowi , w sumie mają gdzieś pozostałych. Jeszcze więcej Ci mogę napisac mi uratowała tyłek spółka z zachodnim kapitałem sprzedając zboże w rynkowej cenie[ jeszcze poczekała za częścią kasy],gdzie okoliczni producenci życzyli sobie ok 200 zł wiecej jak była cena rynkowa [np za jeczmien życzyli sobie ok 1600-1650], spóka sprzedawała 1450 brutto

Tak samo nawoływałem , jak ty nawoływałeś 2-3 lata temu jak zboże było 600 zł , a świnie 7-8 , to nawoływałeś że zboże jest tanie ? Ja teraz nikogo nie nawołuje , bo zboże mam sprzedane , a jak by jeszcze doszła dopłata , to mi wyjdzie z 1500 /tona , albo troszkę lepiej , więc ja jestem zadowolony , a teraz  mówię tylko jak jest , a po drugie jakoś w tamtym roku jak piszesz nie zauważyłem żeby ściągali mięso z całego świata na potęgę , w porównaniu z tym co się dzieję ze zbożem , bo mięso , to dopiero za rok , dwa zobaczysz co to znaczy pchać chłam z całego świata na masową skale , porównywalną ze zbożem , 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Czekanie na najwyzsza cene ma czesto takie skutki jak w tym roku, duzo ludzi czekalo na wyzsza cene bo 1600 byloo malo a teraz sprzedadza po 1100. Czasami nie warto czekac na najwyzsza cene.

Żebys sie czasem nie zdziwił jaka bedzie cena jak rusek przystapi do konkretnego ataku a bliżej do niego niz dalej...

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie akceptowalna cena to

pszenica 1500

Kukurydza 1300

Rzepak 3000

Saletra 1600

Mocznik 2000 

Paliwo 5 zł

Ceny netto

Powyżej tych cen to raj! Oczywiście chodzi o ceny zbóż 😁

Edytowane przez Zdzinio
  • Like 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Zdzinio napisał:

Dla mnie akceptowalna cena to

pszenica 1500

Kukurydza 1300

Rzepak 3000

Saletra 1600

Mocznik 2000 

Paliwo 5 zł

Ceny netto

Powyżej tych cen to raj! Oczywiście chodzi o ceny zbóż 😁

Ale co to jest koncert zyczen? Bo jezeli tak to ja chce pszenice 2000 a saletre po 900 a paliwo po 4 zł

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Michall51 napisał:

melduje się :D byłem na każdym ze zorganizowanych ;)

I coscie wywalczyli? Poejzdziliscie ciagnikami po rodnzie do okola a zboze jak trafialo tak trafia? Taki wesoly meeting zeby sie z domu wyrwac i pogadac, to juz lepiej w nocy isc z palnikiem acetylenowym i tory poprzecinać :D

• 0
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, mds212 napisał:

I coscie wywalczyli? Poejzdziliscie ciagnikami po rodnzie do okola a zboze jak trafialo tak trafia? Taki wesoly meeting zeby sie z domu wyrwac i pogadac, to juz lepiej w nocy isc z palnikiem acetylenowym i tory poprzecinać :D

Ci co przyjeżdżają na protesty pokazują to, że potrafią się zjednoczyć, wyrazić swoje niezadowolenie i walczą o lepsze jutro dla całego narodu ( nie będę tutaj pisał o co chodzi, bo każdy wie na tym forum) w mediach oczywiście bardzo mało o tym mówią, ale to już nie od nas zależy... 🙄 

Wiesz co mnie najbardziej dziwi?

To że na protesty przychodzi/ przyjeżdża stosunkowo mało osób, ale jeżeli większość osób ma takie podejście jak Ty, to niestety nie ma co się dziwić... I to jest w tym wszystkim najbardziej smutne. 

Problem istnieje, a jego skutki będą odczuwalne przez długi okres czasu, a wtedy dopiero zacznie się prawdziwy płacz 😢

PS. Ile torów już przeciąłeś? ;)

Pozdrawiam i życzę wszystkim spokoju, aby każdy mógł pracować i robić to co lubi najbardziej :)

Edytowane przez Michall51
  • Like 5
  • Thanks 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v