Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Lepiej było by nie wchodzić do Unii , pozostać jak było , był zbyt i w miarę dobra cena .

no ja to trochę inaczej pamiętam jak wyglądała wieś. Ale może masz rację i białoruska droga byłaby dobrą drogą

• Like 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

tutaj patrzą tylko tam gdzie zielone 

czyli dolary i marihuana? W sumie byłby z tego niezły biznes, zalegalizować i ustawiać wzdłuż granic coffe shopy co by po kraju narkoturystyka się nie rozwijała za bardzo, do tego ile żarcia by poszło na gastrofazie, od razu ceny zbóż z kopyta by podskoczyły o pozostałych płodach rolnych nie wspominając. No i te wpływy podatkowe...

Legalizacja marihuany polską racją stanuxD 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Pigmei napisał:

Nie wiem co będzie później, może coś zdrożeje ale kończące sie środki na koncie zachęcają do sprzedania choć jednego auta. Na port.

pszenica.jpg

Jaka lokalizacje , u mnie 1280  za taką dają

• 0
Opublikowano

Pszenica jeszcze powrócą ceny wysokie gorzej z rzepakiem bo niema zainteresowania w Europie ale myślę że temat rzepaku to już zamknięty kto chciał to sprzedał w żniwa i zarobił 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, Damianek20 napisał:

Czemu w Europie żyją dłużej ! Bo mają inna mentalność i inne pomoce z państwa choć i im już się też to kończy.

myślałem ,że jesteś przeciwko wszelkim "pomocom" , a te zachodnie chwalisz?

• 0
Opublikowano
35 minut temu, miwigos napisał:

Jaka lokalizacje , u mnie 1280  za taką dają

10 czy 20 zł różnicy na tonie to czasem kwestia pośrednika, mam  mniej niż godzinę drogi do portu.

A tak z  najnowszego cennika innej firmy /Agro Business/ często wysyłającej swoja ofertę:

pszenica 14%  1370, 13,5%-1290, 13%- 1280, 12,5% 1280, paszowa 1230, pszenżyto 1100, żyto paszowe 940, jęczmień paszowy 1010 zł, rzepak 2600. Ceny netto 

i jak sami widzicie źle trafiłem z decyzją sprzedaży 😒

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, rocknrollnik1 napisał:

myślałem ,że jesteś przeciwko wszelkim "pomocom" , a te zachodnie chwalisz?

Jestem za równa pomocą zarówno DLA Dużych I MAŁYCH GOSPODARSTW i tak samo za równa pomocą w UE. Jeżeli ma być nie równa to lepiej żeby jej nie było dla NIKOGO. Bo te całe dotacje liche i małe więcej przyniosły szkody niż pożytku. Zobacz ceny ziemi, maszyn .

Dotacje Wspomogły dużych ale nie pomogły małym takim np. jak ja bo byłem za duży żeby załapac się na niskotowarowke czy 60 tys ale za mały na prow . Choć z drugiej strony nie żałuję bo widzę co się dzieje na rynku. 

Dawanie kasy wcale nie jest dobre bo tworzymy patologie i dajemy okazję do kradzieży i malwersacji. Trzeba stworzyć taki system żeby pieniądze płynęły do ludzi którzy pracują prowadzą gospodarstwa faktycznie ale też nie można wiązać cyrografem ludzi a wprowadzać towar tańszy np z ukrainy bo nie ma szans żeby taka osoba wygrała ta konkurencję. 

• 0
Opublikowano
10 minut temu, CASd napisał:

Pszenica jeszcze powrócą ceny wysokie gorzej z rzepakiem bo niema zainteresowania w Europie ale myślę że temat rzepaku to już zamknięty kto chciał to sprzedał w żniwa i zarobił 

Masz pewność,ja nie, rzepaku jest wiele do sprzedania mylisz się

• 0
Opublikowano
30 minut temu, CASd napisał:

na rzepaku wcale taki super zarobek nie był w żniwa niby cena 3 tys ale plon był 3 tony , rzepaki w tym roku wszedzie extra nie sypały mimo że dostaly normalna dawke jeszcze , a zboza mniej niz zawsze azotu dostaly i jakos sypały w miare 

a koszty na rzepak poszły duże 

• 0
Opublikowano

U mnie w rzepaku koszty niecałe 400 zł większe jak w pszenicy, gdzie Ty masz taka różnice

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie martwmy sie o kacapów bo jednak swoje zboże sprzedają bo np. podpisali kontrakt z Egiptem na pół  miliona ton , zastanawiajaca jest tylko cena i i kto tu ma nałożone sankcje skoro sprzedaja po 337 dolarów ,to bedzie 1500 zł to z naszym 1100 zł to jesteśmy frajeramy , a moze tatko to na nas sankcje nałożyli że tak tanio sprzedajemy i Egipt zamiast od nas kupuje od Ruskich . Rozumie ktoś cos z tego >>>> kto tu z kogo robi wariata ?

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, marks50 napisał:

Nie martwmy sie o kacapów bo jednak swoje zboże sprzedają bo np. podpisali kontrakt z Egiptem na pół  miliona ton , zastanawiajaca jest tylko cena i i kto tu ma nałożone sankcje skoro sprzedaja po 337 dolarów ,to bedzie 1500 zł to z naszym 1100 zł to jesteśmy frajeramy , a moze tatko to na nas sankcje nałożyli że tak tanio sprzedajemy i Egipt zamiast od nas kupuje od Ruskich . Rozumie ktoś cos z tego >>>> kto tu z kogo robi wariata ?

Które kraje mimo wojny dalej dobrze myślą o Rosji? Negatywne opinie na temat Rosji w dużej mierze ograniczają się do Europy i innych liberalnych demokracji - wynika z globalnego badania Democracy Perception Index. Pozytywny wizerunek Rosji utrzymuje się w Chinach, Indonezji, Egipcie, Wietnamie, Algierii, Maroku, Malezji, Pakistanie i Arabii Saudyjskiej.

Rosja handluje , Europa nie .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v