Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, jacek1296 napisał:

Pany, mam pytanie: jak sprzedam płody ukraińcowi i on je wywiezie na ukrainę to będzie w porządku?

A były takie przypadki?a jeśli są to do momentu gdy im potrzeba i nie demoluje im rynku.Embarga na eksport mięsa do nich do dziś nie znieśli tylko blokowali tory domagając się czegoś tam.

• 0
Opublikowano
31 minut temu, mzk napisał:

Tak ,tak to Unia sprzedała PGR-y za grosze ,to Unia przejadały zyski z Ursusa nie inwestując w rozwój ,to Unia zamiast rozwijać mleczarnie okradała je .Ludzie co z wami jest nie tak ,widzicie wroga ,którego nia ma  zamiast patrzeć  co poprawić u siebie .

Czy to Unijny urzędnik obiecał ,że zboże nie bedzie tańsze ,czy debil kowalczyk z niby Polskiego rządu -co wspiera Ukrainę i Rosję

Kolejny euroentuzjasta...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, karol19920 napisał:

Kolejny euroentuzjasta...

Realista ,ja widziałem te rozkradane przez Polaków cukrownie ,chłodnie ,mleczarnie ,to nie Unijny komisarz kradł ,to Polacy okradali własne dobra narodowe . Winienie Uni za własna kradzież , to takie Kaczyńskie -wini Balcerowicza a sam go popierał.

• 0
Opublikowano

Cukrownie to Niemcy przejęli i zniszczyli, był taki minister rolnictwa Gabriel Janowski, który próbował zatrzymać to złodziejstwo, to mu coś podali i potem co raz w tv puszczali jak się chwieje, gdyby nie On dzisiaj by Polskiego Cukru nie było.

Na moim terenie zniszczono praktycznie wszystkie zakłady związane z rolnictwem mleczarnie, cukrownie, zakłady mięsne ...

Ile zakładów zniszczono ... Elwro we Wrocławiu przejęli Niemcy, dokładnie Siemens ... dzisiaj nawet jedna ściana, z zakładu który był czołówką światową, nie pozostała.

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, tracker napisał:

Cukrownie to Niemcy przejęli i zniszczyli, był taki minister rolnictwa Gabriel Janowski, który próbował zatrzymać to złodziejstwo, to mu coś podali i potem co raz w tv puszczali jak się chwieje, gdyby nie On dzisiaj by Polskiego Cukru nie było.

Na moim terenie zniszczono praktycznie wszystkie zakłady związane z rolnictwem mleczarnie, cukrownie, zakłady mięsne ...

Ile zakładów zniszczono ... Elwro we Wrocławiu przejęli Niemcy, dokładnie Siemens ... dzisiaj nawet jedna ściana, z zakładu który był czołówką światową, nie pozostała.

Zanim niemcy przejeli to Polacy nie płaciły za buraki - mi w ostatnim roku Sitzucker wypłacił - tak Polacy rozkradli cukrownie Chłodnia powołała spólkę (Akcje dała rolnikom )  i zaczęła handlować lodami ,zamiast warzywa przetwarzać .,z mleczarni nawet mury nie zostały ,jedynie prezes GS-u uwłaszczył się na chłopskim majątku i trwa do dziś 

Dziś trzeba pisać prawdę ,to nie Unia zniszczyła to Balcerowicz ,Kaczyński ,Mazowiecki ,Tusk i im podobni ( Janowskiego pamiętam ja go ućpali i głupka z niego zrobili  -jemu zawdzieczamy Polski Cukier)  A kaczor co chciał zrobić z Lepera - aferzystę ,ale Leper był bardziej inteligentny 

Edytowane przez mzk
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, CASd napisał:

Pszenica paszowa w górę o 50 zł lubelskie teraz 1200brutto skup Kowalczyk Łopiennik 

gdzie Kowalczyk w Łopienniku ma ten skup ?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

To piknie panocku że będą strajki , napewno sie wybiorę a i chętnych przybywa bo zaczeli zauważać wywieszone flagi i dopytywać o co chodzi ? tak więc protesty to sprawa rozwojowa . teraz trzeba zadbać by dołożono postulat o bezwzglednym zakazie zniesienia ceł oraz tu nowość jakich kolwiek limitów bezcłowych  które będą tylko przykrywką dla przemytu zbóż technicznych . Skoro nie szanują rolnika przy tranzycie , okłamują że to tranzyt. potem wymysły że to zboże techniczne , badania na granicy to fikcja .Nie wiem jak to by wyglądało od strony prawnej ale dziś Polska jest zarejestrowana jako "firma " w USA , majaca swój numer jak i poszczególne resorty w państwie . Ciekawe czy było by możliwe podać np. ministerstwo rolnictwa Polski do sądu na zasadzie jak podaje się firme do sądu . Skoro już nas tak zszufladkowali  że nawet policja jest rejestrowana w taki sam sposób to ciekawe czy prawnie można by było podać ministerstwo rolnictwa z Kowalczykiem na czele za to że jako jednostka o osobowości prawnej nadużywa przepisów , wprowadza jawnie w błąd , czy manipuluje rynkiem np. zbóż . Rolnicy są na prawie o czym wie Kowalczyk dlatego nie chce konfrontacji z rolnikami bo jedynie bedzie mógł przyznać rację rolnikom . jak by to wyglądało to w szczegółach musiał by już prawnik rozkminiać nie mniej tak dziś wygląda świat , tak obecnie konstruuja przepisy że firmy mogą podawać całe państwa o odszkodowania i straty .Kontekst jest taki czy grupa społeczna moze podać ministerstwo do sądu o arbitraż czy ewentualny proces .

Byłem wczoraj w Krakowie i jadąc po drodze widziałem flagi na domach rolników , bardzo mnie to ucieszyło, ze informacja o proteście się rozchodzi !

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Kowalczyk już w tamtym tygodniu płacił 1200 nawet tutaj pisała dziewczyna od nich 

6 minut temu, jahooo napisał:

gdzie Kowalczyk w Łopienniku ma ten skup ?

chodzi o Łopiennik koło Borzechowa 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

@Wicherek Blokowanie informacji jest dużym ,problemem ,np . dziś się z agropierdół dowiedziałem ze w Belgii protestują rolnicy a o Polskich protestach cisza . Zasięgi  w internecie tez przycinają bo w sumie na YT nie wyswietlał mi się filmik z protestu w Hrebennym dopiero jak ktoś go wrzucił tutaj to odtworzyłem , jedynie Tik Tok nie zawodzi . Flagi natomiast nikt nie ocenzuruje ,nie przytnie zasięgu :) 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Oni jak za komuny pokazują ze rolnicy na zachodzie mają źle , a u nas jest kraj mlekiem i miodem płynący

16 minut temu, marks50 napisał:

@Wicherek Blokowanie informacji jest dużym ,problemem ,np . dziś się z agropierdół dowiedziałem ze w Belgii protestują rolnicy a o Polskich protestach cisza . Zasięgi  w internecie tez przycinają bo w sumie na YT nie wyswietlał mi się filmik z protestu w Hrebennym dopiero jak ktoś go wrzucił tutaj to odtworzyłem , jedynie Tik Tok nie zawodzi . Flagi natomiast nikt nie ocenzuruje ,nie przytnie zasięgu :) 

2 minuty temu, Pigmei napisał:

Nie wiem co będzie później, może coś zdrożeje ale kończące sie środki na koncie zachęcają do sprzedania choć jednego auta. Na port.

pszenica.jpg

A jak takiego białka nie będzie ?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

unia czy nie unia jest ch....o

ale nie pisz że unia nie miała wpływu na zamykanie polskich nie niemieckich cukrowni, polskich nie niemieckich stoczni itd

i że wpompowując miliardy euro do nas wypompowała 2 razy tyle

a co do cen zbóż nie jak ludzie nie dadzą rady to niech rzucają to glebę , trudno nie umiesz nie masz możliwości rozwoju to po co się męczyć

ale jest pewne nikt dziś z 20ha bez hodowli nie przeżyje a za 5 lat będzie to 50,

Od kilkudziesięciu lat słyszę  że za grosze będą biedniejsi zapiera lać  u obszarników i jakoś  do tej pory kolejek nie widzę  a z tego co się  domyślam ich na to nie stać 

• 0
Opublikowano
37 minut temu, Pigmei napisał:

To zadziałają zgodnie z  tabelą potrąceń  dołączoną do umowy

Cenią się sk...ny, 30 zł za 1% wilgotności kukurydzy🙆‍♂️, o dopłacie ani słowa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v