Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Zigi94 napisał:

pora układać strategię na to co po żniwach robić

Nie mając kredytów ani żadnych innych zobowiązań planuje roczne wakacje. Ziemia odpocznie, gospodarz odpocznie a z durną, proekologiczną polityką pewnie uda się za takie ugory wyciągnąć więcej jak z konwencjonalnej. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, jacus napisał:

to podchodzi pod mafie vat-owska, pare zlotych i 25 lat z zyciorysu w kratke wyjete..

tylko glupi by sie na to zgodzil.

to bajki ruskiej onucy ktore damianek ze sputnika wzial.. ktos robi lewe interesy i sie tym chwali na prawo i lewo ???

nawet w tvn pokazali teraz bezorkowca i jego kolege..

Nie wiem czy głupi jesteś z natury czy udajesz bo sam coś takiego robiłeś i teraz odwracasz kota ogonem ?

Już dawno słyszałem o czymś takim ale to tylko słyszałem a teraz gość który tak sprzedawał mi się przyznał do tego w prywatnej rozmowie. 

Oczywiście legalnie kasa idzie za fikcyjne zboże i on oddaje ja właścicielowi i dostał od tego odsyp. 

Nie szczepiłem się niczym nie jestem naiwny jak ty. 

• 0
Opublikowano
26 minut temu, Zigi94 napisał:

ceny pszenicy nie zależą od partii rządzącej i wybory nie mają tu znaczenia. partia rządząca może co najwyżej zawyżyć ceny paliw i nawozów jak jest okazja 😀 pora układać strategię na to co po żniwach robić

To ironia , że ceny pszenicy nie zależą od rządzących ? Pamiętam trochę jak przez mgłę bo miałem wtedy parę lat , ale przed wejściem do UE w latach 90tych ile to tv natrąbiło o cłach na nasze zboże wysyłane do UE i przez to nie może być droższe. To jak oni wtedy mogli, a my teraz nie ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
22 godziny temu, magnum123 napisał:

Cenowe dno pszenica 890 jęczmień 770 żyto 640 kukurydza 870 rzepak 1970 pszenżyto 870 ceny netto. Lokalny młyn konsumpcja 950 netto

Nowy dzień i kolejna obniżka pszenica 870 jęczmień 750zyto 620 kukurydza 850 rzepak 1910 pszenżyto 840😥

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
yooo napisał:

To ironia , że ceny pszenicy nie zależą od rządzących ? Pamiętam trochę jak przez mgłę bo miałem wtedy parę lat , ale przed wejściem do UE w latach 90tych ile to tv natrąbiło o cłach na nasze zboże wysyłane do UE i przez to nie może być droższe. To jak oni wtedy mogli, a my teraz nie ?

po pierwsze wtedy Polska była w pełni suwerennym krajem i mogła więcej by chronić obywateli, po drugie w latach 90 rolnicy stanowili znaczną część społeczeństwa i głosów wyborczych. obecnie rolnicy to niewielka część, lepiej grać na obniżenie inflacji i zdobyć głosy wśród pozostałych grup społecznych

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, tomek222 napisał:

Oglądał który z was dzisiejsze fakty w TVN? Ładnie wypunktowali kłamstwa Kowalczyka, a i wypowiadali się ci założyciele oszukana wieś też odpowiedzieli pare rzeczy. Ogólnie ten reportaż na plus przynajmniej się miastowe trochę więcej dowiedzą, bo od soboty to w Polsacie chyba raz zdawkowo pokazali wygwizdanego ministra bez jakiś konkretów, a w TVN od tego czasu już kolejny tego typu reportaż i to trwający chwilę a nie kilka sekund. A o TVP to nawet nie wspominam.

sk***ysyn podniósł mi ciśnienie od samego rana. Kolaborant. 

3 minuty temu, Tomek001 napisał:

a ukraińska pszenica w jakiej cenie? odnoszę wrażenie że u nas taniej niż w rosji i ukrainie

1050 -1080 w Hrubieszowie 

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, yooo napisał:

Też to pamiętam ze od 1999 roku od kiedy zgłosilismy akcesje do UE nasza granica z niemcami to mielismy taki kocioł bo nadwyżki wypychali z niemiec ale w końcu przyszły klęski i zboże na siłę z Polski niemcy wywozili , chciał zamknąć granicę Olejniczak ale UE nie pozwalał jednak w sumie podliczono że coś tam wywioza a potem granice zamnął . Teraz bez rozsądków , bez kalkulacji i obliczeń jest wolna amerykanka a za rok jęsli zbiory na ukrainie się potwierdzą na poziomie tylko 34 mln ton, susza w Europie to zapewne wtedy rolników oskarżą o brak zapasów i na siłe będą rolnikom zboża wyciagać jak dzis sprzęt wojskowy - bo biedni ukraińcy . Tyle dobrego że to bedzie po wyborach  jak wspominał w TVN Szewnia , i tak jak na jego przykładzie pół maszynu zboża a pół graty to najwidoczniej jeden rok graty postoja pod chmurka :) i weź tu nie przyznaj racji Wicherkowi by inwestować w magazyny . Nawet Kowalczyk w TV republika powiedział ze jak zboże ponad rok poleży to nic się nie stanie :) . Nie mnie j nie ma co stać z założonymi rękami i czekać na ceny tylko walczyc o zamknięcie tej patologii na wschodniej granicy . 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Tomek001 napisał:

to co do h..a u nas się dzieje? może trzeba sprzedawać jako ukraińskie to będą nam więcej płacić.

Bo liczy się tylko Ukraina , reszta nic nie warta.

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Zigi94 napisał:

po pierwsze wtedy Polska była w pełni suwerennym krajem i mogła więcej by chronić obywateli, po drugie w latach 90 rolnicy stanowili znaczną część społeczeństwa i głosów wyborczych. obecnie rolnicy to niewielka część, lepiej grać na obniżenie inflacji i zdobyć głosy wśród pozostałych grup społecznych

Z inflacja to w sedno trafione , a czy była w pełni suwerennym ? Sprzedawali za grosze zakłady.. choć teraz tak się chwalą skupują zakłady , a burdel z mojego podwórka zrobili w ppz Trzemeszno , zrobili gazoport chełpili się ta inwestycją i co ? Jak nas kroją na azotowych? Te wszystkie inwestycje to by sobie kabzę nabili 

• 0
Opublikowano

Dla naszej pszenicy nie ma miejsca na skupach  , najlepiej żeby  chłop dalej trzymał , muszą jak najwięcej wywieżć  tego syfu z ukrainy  zanim im się ten proceder skończy [ o ile się skończy] .

• 0
Opublikowano
18 minut temu, Tomek001 napisał:

a ukraińska pszenica w jakiej cenie? odnoszę wrażenie że u nas taniej niż w rosji i ukrainie

Porty ukraińskie ok 245$, Rosja od 150$ do 182$ t

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, Tomek001 napisał:

to co do h..a u nas się dzieje? może trzeba sprzedawać jako ukraińskie to będą nam więcej płacić.

Taki ch*j że albo sprzedasz za grosze albo będziesz trzymać i będzie miejsce na ukraińska dalej. 

Ja tylko zastanawiam się gdzie są izby rolnicze szmulewicz incala reszta. Oni już dawno powinni organizować blokady, a no tak zapomniałem oni chcą wspierać biedna ukraine jak Jacuś z tego forum 

• 0
Opublikowano

nie chce sie z wyrka stać jak się widzi że soja i rzepak  poniżej 2000 i pszenica poniżej  1000 a co dopiero mysleć o robocie , na dodatek coraz więcej do tych okrągłych sum brakuje i  nie wiadomo na jakim pułapie się to  zatrzyma

trzeba chyba się mocno skupić na wniosku o dopłaty  i uprawy tak dobrać aby  dochód marny bo marny był z ARIMR  bo na dochód z uprawy się nie zanosi

minister chce wywiesć zboże nawet za dopłatą haha , ale jak nie zamkną granicy to dopłaci nie do polskiego ziarna 😀 co łuuuuuuuuunnnn pierd..........

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tobago napisał:

Bo za ukraińską przelewana jest krew narodu dlatego cena wyższa. 

Tak i oni przecież za nas walcza więc musimy siedzieć cicho. 

Dzisiaj giełda Cbot znowu dołuje, więc możemy spodziewać się kontynuacji jazdy w dół na matif. 

Edytowane przez driver24
  • 0
Opublikowano

mam 25t pszenicy ze zniw 2021 🙂  w silosie. pytanie- jak myslicie mozna jescze rok potrzymac 😄 tj np po zniwach sprzedac? bedzie miala ponad 2lata

czy lepiej nie ryzykowac bo plesnie itp...

robaka nie ma

• 0
Opublikowano
7 minut temu, ENDRIUROL napisał:

mam 25t pszenicy ze zniw 2021 🙂  w silosie. pytanie- jak myslicie mozna jescze rok potrzymac 😄 tj np po zniwach sprzedac? bedzie miala ponad 2lata

czy lepiej nie ryzykowac bo plesnie itp...

robaka nie ma

Moja kiedyś w big bag leżała ze 3 lata i wszystko ok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v