Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
15 minut temu, DarWo napisał:

To akurat prawda. Ostatnio przy licytacjach w kuj-pom na dzierżawy kwoty szły w 4 t pszenicy za hektar

No i git, zawsze się znajdzie glupi co będzie za darmo robił i jeszcze się tym szczycił, takich nie sieja 

• Like 2
  • Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, tommy66692 napisał:

No i git, zawsze się znajdzie glupi co będzie za darmo robił i jeszcze się tym szczycił, takich nie sieja 

20 lat temu pod GS tak samo mówili na tych co się rozwijali, a teraz mają perspektywiczne gospodarstwa a ty musisz dorabiać

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał:

20 lat temu pod GS tak samo mówili na tych co się rozwijali, a teraz mają perspektywiczne gospodarstwa a ty musisz dorabiać

Jak płacenie 4 tony dzierżawy jest perspektywiczne to ja podziękuję, oczywiście że dorabiam i bardzo dobrze się z tym czuje

• Like 4
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, tommy66692 napisał:

Jak płacenie 4 tony dzierżawy jest perspektywiczne to ja podziękuję, oczywiście że dorabiam i bardzo dobrze się z tym czuje

po 4 tony czynszu to byle dziad nie bierze, albo ma setki hektarów albo np milion litrów mleka sprzedaje, jak krowa wyprodukuje 10000 kg mleka po 2,5, to co mu wsiąść ziemię i tylko po to by gnojowicę na nią lać to mu się opłaci

gdyby działka była przy domu i sąsiadowała z moją siedliskową to też bym tyle dał

2 godziny temu, galan99 napisał:

Już problemu nie ma , dają kredyty tanie i bez , zabezpieczenia .

Rolnicy za raz polecą aby tylko dało się wziąć .

Cena pszenicy nie ważna już .

ciekawe jak tanie?

może się opłaci droższe spłacić a wziąć tam tak więc czemu nie

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, pawelek98 napisał:

po 4 tony czynszu to byle dziad nie bierze, albo ma setki hektarów albo np milion litrów mleka sprzedaje, jak krowa wyprodukuje 10000 kg mleka po 2,5, to co mu wsiąść ziemię i tylko po to by gnojowicę na nią lać to mu się opłaci

gdyby działka była przy domu i sąsiadowała z moją siedliskową to też bym tyle dał

Ja tam pelo dziadów to widzę na ul.wiejskiej rownasz poziomem do nich? Tam też wszystkich obrażają a widać co sobą reprezentują

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, wojak1986 napisał:

Ja tam pelo dziadów to widzę na ul.wiejskiej rownasz poziomem do nich? Tam też wszystkich obrażają a widać co sobą reprezentują

nie ma co równać prawdę napisałem

• 0
Opublikowano
31 minut temu, STIG13 napisał:

Podpisać po tyle nie znaczy jeszcze płacić, susza nie susza i umorzenie 

Kolego mi z powodu suszy w tym roku kowr przyznał ponoć w wysokości około 15 euro bodajże 😁

• Sad 1
  • 0
Opublikowano

ponoć duża partia towaru z Ukrainy poszła do lubelli wszystko odrzucili i chca dobrej jakościowej pszenicy nie szrotu dziś byłem po mąkę w okolicznym młynie to samo gość mówi że pszenicy nie ma z Ukrainy gówna nie będzie brał ludzie nie wiozą bo cena za słaba kwestia czasu jak to się ruszy pewnie w lepszym kierunku lubelskie

• Like 3
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, jahooo napisał:

zadeklarować to jedno, a płacić to drugie, zazwyczaj maja znajomości w KOWR i nic nie płacą , ale do PROW powierzchnia gospodarstwa większa

Jakie znajomości 😅

44 minuty temu, STIG13 napisał:

Podpisać po tyle nie znaczy jeszcze płacić, susza nie susza i umorzenie 

Ja tak robię 😅

Trzeba jakoś radzić 🕵️♂️🕵️♂️

Edytowane przez Tomek90
  • 0
Opublikowano

Też zauważyłem że wczoraj na ukrainę jechało zboże przykryte tą cienka folią ,zdziwiłem się że w kierunku granicy z ukrainą a to super techniczne zboże GMO powraca na miejsce :) 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, lukasz493 napisał:

ponoć duża partia towaru z Ukrainy poszła do lubelli wszystko odrzucili i chca dobrej jakościowej pszenicy nie szrotu dziś byłem po mąkę w okolicznym młynie to samo gość mówi że pszenicy nie ma z Ukrainy gówna nie będzie brał ludzie nie wiozą bo cena za słaba kwestia czasu jak to się ruszy pewnie w lepszym kierunku lubelskie

Inne kraje na granicy to cofają, a u nas dopiero zakłady zbadały jak trzeba 🤦‍♂️ Może ludziom dadzą lepszą cenę za Polskie ziarno.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, marks50 napisał:

Też zauważyłem że wczoraj na ukrainę jechało zboże przykryte tą cienka folią ,zdziwiłem się że w kierunku granicy z ukrainą a to super techniczne zboże GMO powraca na miejsce :) 

a krasnoludki w tej bajce siedziały pod tą folią ?????????? 

żeby obecne wzrosty nie doprowadziły niektórych do magazynowania 3 rok z rzędu

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Jeden o UFO ,drugi o krasnoludkach -dzieci idzcie spać . Ja to widziałem około 20.00 w Zamościu ale czy to pojechało na Hrubieszów na rozładunek czy na ukrainę to już nie wiem . Inną też sprawą jest że nie raz tak było że cofano skład na ukraine ,tam zmieniano papiery na techniczne i jechało z powrotem do Polski żadne nowum .  Tak jak mówiono na strajku w Hrebennym , mąka już powracała z niemiec z ukraińskiego zboża a w Polsce dotychczas była cisza . Dziwne że Lubella cofa bo ona potrzebuje pszenicy durum ,którą w poprzednich latach właśnie ściągała z ukrainy bo w Polsce była nie dokupienia .Najwidoczniej "techniczne" durum " im się nie nadaje do produkcji :)

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v