Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Dorohusk 10,30   , Hrebenne  11,00  , Medyka i Korczowa 10 ,30  , Baranów  ( kieleckie )  Wszystko 02,02 .23 , organizatorzy zapraszają w kamizelkach odblaskowych i z flagą  Biało Czerwoną z doczepionym czarnym kirem na znak żałoby w polskim rolnictwie ,Prezes  Zamojskiego Towarzystwa Rolniczego   (Wiesław Gryn  )prosi rolników o wywieszenie flag w całym kraju ( z czarnym kirem  ) jako akcja protestacyjna w całym kraju  aż do wyborów parlamentarnych  ! Policja prosi o zachowanie zasad ruchu drogowego , na ścianie wschodniej prawie każdy policjant ma kawałek pola .

Ale z tego kawałka nie żyją i nie wiadomo co im strzeli do głowy. A jak długo będzie trwać ? Rozumiem że to blokada przejść ?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

W miarę rosyjski ogarniam to lubię tam sobie poszperać, a pro po kto ile naprawdę posiada zboża, to ostatnie wzrosty na giełdach były spowodowane tym że Amerykanie zakwestionowali wielkość rosyjskich zbiorów pszenicy ze 103 mln t na 92 mln t, jednak wcześniej szacowali max rosyjskie zbiory na 80mln , także giełda samo sobie generuje problemy dzięki którym nieliczni ludzie zarabiają fortuny

To nie giełda tylko ludzie.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, GABBER85 napisał:

nie trzeba szukać w anglii jak jest pomysl zeby w warszawie coś takiego  było, premier mówil że po pandemi obudzimy sie w nowym świecie -chyba wielu z was pamieta to, i teraz chyba większośc ma swoje zdanie już na temat kowi-kowi

POMAŁU POMAŁU... PO JEDNYM KROCZKU CO ROKU,

wiem ze troche zeszłem z tematu

@Ulman jest za ciemny żeby , zrozumieć co się dzieje , on myśli że ma wpływ na wybór czego czegokolwiek.

Tak samo myśli @Wicherek .

Ceny będą na pszenicę 1200 zł w najlepszym czasie jak się trafi .

• 0
Opublikowano

Zadbaj o siebie żebyś miał czym posypać , o mnie się nie martw czy wydam 3 tyś czy 5 tyś to mała różnica w skali roku zarobię i dotacji udzielę sobie .

Cena pszenicy 1200 zł dobra cena .

• Haha 2
  • 0
Opublikowano

bedziecie sie śmiac jak bedziecie fpierdalać mąke ze sproszkowanej gąsienicy zebranej na łące kwiatowej , a będa wam wmawiać że to dlatego bo nawózu nie ma przez tamtego ruskiego

• Like 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, JanKrzysztof napisał:

To ty potężny obszarnik, że 1,5 tony saletry ci starczy. :D 

Gdzie napisałem że 1,5 tony sam z palca .

Od roku 2024 to nie jedno gospodarstwo zniknie co teraz tak ochoczo inwestowało .Co tylko z roli się utrzymuje .

nie jeden siedzi z kartką i ołówkiem i liczy czy , czy starczy .

Pszenica 1200 zł .

Co maja nawet po 30 ha i same uprawy zbożowe to już kwiczą i tak jeszcze 2 lata i plajta .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Niestety są takie fakty ,jak 12 lat temu usłyszałem że Polskie czołgi są przemalowywane na kolor stepów w ukraine to też sie drapałem w głowe że niby co ? najedziemy na ukraine a dziś odpowiedz jest jasna . Niestety w tej chwili biegniemy  jak Neo za białym króliczkiem , trochę z fascynacją , trochę z przerażeniem ale za każdą nowością szczęka opada w dół . Same rolnictwo ma być kontrolowane przez satelity do 2024 roku , pewnie troche sie to opóźni ale w przyszłości będziesz orał po uprzednim ''zgłoszeniu'' do satelity , policzą każda rosline co rośnie i od tego dostaniesz np. limit węglowy , który będziesz mógł zamienić limit CO2 a jednocześnie będziesz płacił limit od gazów cieplarnianych (metan) i nie koniecznie od zwierząt bo ekooszołom udowodni ci że przyorana słoma gnije i wytwarza metan a więc jedna ręką będą rozdawać a drugą zabierać . Z teorii spiskowych jeszcze pozostały obozy FAMA  dla niepodporządkowanych , w USA są do tego przystosowane lotniska dlatego ten CEPIK jest intrygujący :) ale im bliżej to widzę ze nie będą się bawić w obozy tylko w broń biologiczną i chumifikacje wkładów z trumny bo robak musi coś jeść a robaka ktoś ....

• Like 2
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

Od roku 2024 to nie jedno gospodarstwo zniknie co teraz tak ochoczo inwestowało .Co tylko z roli się utrzymuje .

Pszenica 1200 zł .

Co maja nawet po 30 ha i same uprawy zbożowe to już kwiczą i tak jeszcze 2 lata i plajta .

Ja np mam niespełna 28 ha i samą produkcję roślinną i na namową kolegi Wicherek stawiam magazyn zbożowy.

Pomijając ile zarabiasz ważne jest to ile wydajesz i na co...

IMG-20230127-WA0006.jpg

• Like 2
  • 0
Opublikowano
slavik80 napisał:

Pszenica 1200 zł .

Ja np mam niespełna 28 ha i samą produkcję roślinną i na namową kolegi Wicherek stawiam magazyn zbożowy.

IMG-20230127-WA0006.jpg

Jakie wymiary jaka cena tego budynku? Daj więcej zdjęć

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, AdamKutno napisał:

Miwigos, ile sprzedałeś rzepaku i pszenicy?

Rzepak 20 

pszenica 15%

47 minut temu, marks50 napisał:

. Same rolnictwo ma być kontrolowane przez satelity do 2024 roku , pewnie troche sie to opóźni ale w przyszłości będziesz orał po uprzednim ''zgłoszeniu'' do satelity , policzą każda rosline co rośnie i od tego dostaniesz np. limit węglowy , który będziesz mógł zamienić limit CO2 a jednocześnie będziesz płacił limit od gazów cieplarnianych (metan) i nie koniecznie od zwierząt bo ekooszołom udowodni ci że przyorana słoma gnije i wytwarza metan a więc jedna ręką będą rozdawać a drugą zabierać . 

Na serio wierzysz w to co piszesz

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, miwigos napisał:

Rzepak 20 

pszenica 15%

To niedużo. Pisałeś, że sprzedajesz połowę, pytam, bo jak większość zastanawiam się, co robić.

• 0
Opublikowano
slavik80 napisał:

Pszenica 1200 zł .

IMG-20230127-WA0006.jpg

Jeżeli jie tajemnica to jakie wymiary i koszt??

• 0
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, miwigos napisał:

https://www.kowr.gov.pl/wiedza/projekty-innowacyjne/teledetekcja/system-satelitarnego-monitorowania-upraw-rolnych przecież to jest oficjalne razem będzie to sprzęgniete  z aplikacja do samokontroli , będziemy popylać po polach na wysłane współrzędne i sie kontrolowac . W Grecji to już dawno  z satelity kontrolowano gaje oliwne więc pomysłowi grecy wkopywali plastikowe drzewka na sztukę .Limity na CO2 już są wdrażane we francji zajkładaja po 2 tony CO2 na osobę , niemcy w projektach zakładają po 3 tony . To ze będziesz miał płacone za przyorywanie słomy tkze jest ofijalna wiadomością .Oczywiście nie wierzę że co kolwiek z tych żeczy ma sens czy potrzebę ale to będzie wprowadzone . Żadne wprowadzenie limitów CO2 w niczym nie pomoże ale dzięki temu da się kontrolować ludzi , Rząd w tamtym roku w grudniu już przeznaczył bodajże 156 mln na samo założenie firmy która ma sie zająć tym projektem a miliardy ma przeznaczać w poprzednich latach .

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

@Ulman jest za ciemny żeby , zrozumieć co się dzieje , on myśli że ma wpływ na wybór czego czegokolwiek.

Tak samo myśli @Wicherek .

Ceny będą na pszenicę 1200 zł w najlepszym czasie jak się trafi .

Ciekawe dlaczego jak ty taki znawca to żeś dziad małorolny i schizofrenik.  Jak ty nie wiesz że żeby ci dać,  PIS ci musi wpierw zabrać to co ty możesz rozumieć i przewidywać. Jesteś chory i powinieneś to w końcu przyjąć do wiadomości. Podstawą do leczenia schizofrenika jest uświadomienie mu że nim jest.

2 godziny temu, galan99 napisał:

Pszenica 1200 zł .

Jak gruby schudnie to mały zdechnie z głodu. Od 30 lat duzi rosną a mali dziadzieją i żadne twoje urojenia tego nie zmienią.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, Damianek20 napisał:

Jebać całą unie i trzeba uciekać, stany chcą zakazać produkcji elektryków po 35 roku , wszyscy w koło wyjebane tylko w Europie pozwalają sobie ludzie na to

na razie łunia chce zarządzać polskimi lasami

co to się wyrabia

tu chyba naprawdę trzeba wojny żeby tych pedałów i resztę poje..... fanatyków ekologii nastawić na dobre tory

• Like 8
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v