Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

No nie przesadzaj. Toż to nasza obecna władza dzielnie bezwzględnie ściga wszelkie mafię i spekulantow. 

Moim zdaniem to koledze najzwyczajniej żal dupsko ściska że ktoś z zewnątrz tanio  kupił mu pod nosem las i wymyśla do tego dziwne teorie.

Edytowane przez Ulman
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Masz powyżej 1 ha zbóż? ARiMR może zadzwonić. Ale jest jeszcze jeden warunek.

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dzwoni do rolników i prosi o informacje dotyczące zbóż.

Spis treści:

Czemu mają służyć te pytania?

Kto może spodziewać się telefonu?

A co z rolnikami z pozostałych województw?

Jak informuje na swoich stronach ministerstwo rolnictwa, do niektórych rolników odezwali się pracownicy biur powiatowych ARiMR z pytaniami o ilości zbóż pozostające w gospodarstwie.

Czemu mają służyć te pytania?

Pozyskane w ten sposób informacje dotyczące zgromadzonego ziarna będą wykorzystane podczas posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa Unii Europejskiej w dyskusji nad propozycjami dotyczącymi eksportu produktów rolno-spożywczych z Ukrainy.

Kto może spodziewać się telefonu?

Telefony są wykonywane do tych rolników, którzy we wnioskach o dopłaty bezpośrednie złożyli określone deklaracje dotyczące powierzchni użytków rolnych oraz powierzchni upraw zbóż. 

- Rolnicy z województw: lubelskiego, mazowieckiego i podkarpackiego mogą spodziewać się telefonu z ARiMR gdy powierzchnia użytków rolnych należąca do nich wynosi powyżej 20 ha, a uprawa zbóż (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto lub też kukurydza) zajmuje co najmniej 1 ha - informuje resort rolnictwa.

A co z rolnikami z pozostałych województw?

Okazuje się, że rolnicy z pozostałych wojowództw również mogą spodziewać się telefonu z ARiMR, jednak kryteria wyboru rozmów są inne.

- Rolnicy z pozostałych województw mogą spodziewać się kontaktu, gdy powierzchnia użytków rolnych należąca do nich wynosi powyżej 50 ha, a wymienione wyżej uprawy zajmują powierzchnię przynajmniej 1 ha - zaznacza ministerstwo rolnictwa.

https://wiescirolnicze.pl/masz-powyzej-1-ha-zboz-arimr-moze-zadzwonic-ale-jest-jeszcze-jeden-warunek/?fbclid=IwAR2hVR-E-iDX90_iVXuC9XMl6a38N_3HucU4E22LV7Pus4HEIhzblWNU3lg

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Agencja dzwoni jak pomyleńcy , wiedzą ile było zasiane, wiedzą ile zmarnowali hodowli i zwierzęta nie zjadły i wiedzą ile jest sprzedane , bo przecież od każdej faktury kradną na fundusz promocji i teraz ośmieszają się dzwoniąc i pokazując że coś robią.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

56 arów ładnego 80 letniego poszło za 23 tys 

Musiał być rzadki jak ktoś za tyle sprzedał , u mnie dookoła sama sosna , ostatni co kupił 4 ha 60 letniego płacił 40 tys. za ha ale 15 lat temu .

• 0
Opublikowano
16 minut temu, marek1977 napisał:

Agencja dzwoni jak pomyleńcy , wiedzą ile było zasiane, wiedzą ile zmarnowali hodowli i zwierzęta nie zjadły i wiedzą ile jest sprzedane , bo przecież od każdej faktury kradną na fundusz promocji i teraz ośmieszają się dzwoniąc i pokazując że coś robią.

Nie wiedzą jakie były plony więc nie wiedzą ile zostało.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A w jaki sposób kogoś wykorzystujesz jak kupisz las?

Nie mówię o kupnie lasu tylko o kasie lewej jakiej dorabiają się pseudobiznesmeni ,tam skubanie to nie wypłaci itp. 

Prosty przykład jak żona pracowała w Krasnobrodzie w pewnym zajeździe wypoczynkowym to właścicielka na koniec część kasy im nie doplacila za godziny nadliczbowe i dała na żyrandol do klasztoru. A ilu jest takich co przekręcają ludzi i tak żyją .

1 godzinę temu, Ulman napisał:

No nie przesadzaj. Toż to nasza obecna władza dzielnie bezwzględnie ściga wszelkie mafię i spekulantow. 

Moim zdaniem to koledze najzwyczajniej żal dupsko ściska że ktoś z zewnątrz tanio  kupił mu pod nosem las i wymyśla do tego dziwne teorie.

Szkoda że za późno się dowiedziałem. A to że ktoś skupuje w koło nieruchomości to nic. To czemu takie larum jak kapitał niewiadomego pochodzenia przejmował PGR a chłopy nie mogli podzielić ziemi.  Gość ewidentnie skupuje las możliwe że ma dobre dojścia i czuję nosem że może z lasu być kasa na obniżenie emisji . Od tak sobie nie kupuje. 

58 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Musiał być rzadki jak ktoś za tyle sprzedał , u mnie dookoła sama sosna , ostatni co kupił 4 ha 60 letniego płacił 40 tys. za ha ale 15 lat temu .

Z tego co kojarzę to miejsce to nie koniecznie taki był zły. Baba nie mieszka już tutaj 15 lat tylko w wawie rodzice jej też i od tamtego czasu nikt nie ciał twierdziła . Jak by nie było sprzedała i tyle. Jak był by zły to by nikt nie kupił. W innym miejscu jest 3,6 h ziemi uprawnej w lesie i to już w 70 proc zarosło drzewami ok 16 letnimi i nikt nie chce dać za hektar 45 tys . W 17 r stało to za 30 tys. 

• 0
Opublikowano

Co mówi Bartosik o problemie zbóż (ósma godzina sześć minut )  uważa że nie ma problemu ze zbożem , nie ma żadnych protestów  ???? czy on się obudził ze śpiączki wczoraj ??? On chyba jest z Turka ,czy są z tamtąd rolnicy ???? by mu podziękowali taczką gnoju ? jak mozna byc tak obłudnym . Następna Pomuła Teresa okręg Jarosław (chyba) tam to może wicherek jej podrzuci "niespodziankę "z terenów przygranicznych i tak bardzo dba o rolników że to wina Putina .

• Like 3
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Co Ty opowiadasz? Robiłem ostatnio notariusza i kwota powyżej 100tys bez problemu gotówką płatność. 

GRZES1545  . Ale to było chyba  u notariusza  gotówkau  rejestrowana. Ja kupiłem grunty pięć lat wstecz koszt zakupu 170 tys. Kredyt 120tys . Konicówka piątego roku i musiałem udowadniać US różnice zakupu.

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Dariowola napisał:

GRZES1545  . Ale to było chyba  u notariusza  gotówkau  rejestrowana. Ja kupiłem grunty pięć lat wstecz koszt zakupu 170 tys. Kredyt 120tys . Konicówka piątego roku i musiałem udowadniać US różnice zakupu.

Udowdaniac roznice zakupu? Czyli skad wziales te 50 tys?

• 0
Opublikowano

Jeśli jesteś na vacie , to przecież US ma wszystkie dane ile czego sprzedałeś , a ile czego kupiłeś , i jeśli bilans wychodzi na plus że masz więcej sprzedaży niż kupna , to mają czarno na białym skąd wziąłeś kasę na tą różnicę 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Nie wiedzą jakie były plony więc nie wiedzą ile zostało.

Albo w szoku są jak wcześniej pisałem. Każdy suszę zgłaszał a tu teraz takie zapasy ziarna, wydajność z hektara podniosą jak nic i podatki🙆‍♂️

• Like 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, Dariowola napisał:

Tak.

i jak to wygladalo? co im powiedziales? mysle ze dla wiekszosci kupujacych ziemie/maszyny rolnicze przyda sie taka wiedza, o co moze pytac us i jak sie tlumaczyc?

No chyba ze bezrobotny byles i ziemi malo na siebie... Ale jakbys byl bezrobotny to bys kredytu nie dostal...

wiec musiales miec prace albo wiecej ha,

stad dziwne, ze musiales wyjasniac skad wziales 50 tys

• 0
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Dariowola napisał:

Narazie US nie wzywał, 

Co znaczy rejestrowana gotówką?

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Albo w szoku są jak wcześniej pisałem. Każdy suszę zgłaszał a tu teraz takie zapasy ziarna, wydajność z hektara podniosą jak nic i podatki🙆‍♂️

Pszenicy do  suszowego nie zgłaszał tylko pozostałe uprawy .

To teraz zgłoszę że za niska cenę sprzedałem .

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

teraz zgłoszę że za niska cenę sprzedałem .

i uwierzą?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v