Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Składałeś wniosek obszarowy podpisywałeś się pod nim i nie wiesz co podpisywałeś?[w bardzo dużym uproszczeniu wyrażasz zgodę na kontrolę wszystkich podmiotów uprawnionych do tego]

• 0
Opublikowano
7 minut temu, ws71 napisał:

Składałeś wniosek obszarowy podpisywałeś się pod nim i nie wiesz co podpisywałeś?[w bardzo dużym uproszczeniu wyrażasz zgodę na kontrolę wszystkich podmiotów uprawnionych do tego]

Ale ja chce żebyś pokazał mi konkretny fragment 

• 0
Opublikowano

Panowie gazował ktoś zboże fosforowodórem silos około 120 t? u mnie robala zabiło ale utrzymuje się ten smród gazu i młyn nie chce mi wziąć pszenicy. mam możliwość dmuchania zboża ale czekam za dmuchawą, ile to dmuchać i czy pozbędę się tego smrodu. gazowane koniec grudnia. 

• 0
Opublikowano

Powiem ci szczerze ,że dmuchawą bina 60 ton gówno wywiałem i jak sypałem dalej waliło

• 0
Opublikowano

Pomijam ze to normy z 2003 roku . Czekam na konkrety o tyM gdzie we wniosku obszarowym podpisujemy coś o tym o czym pisał ws71. 
co do tego co wkleiłeś same ogólne informacje o zadaniach Arimr. Co do kontroli 

Organem odpowiedzialnym za kontrole wymogów Wzajemnej Zgodności w zakresie spełniania przez rolników norm Dobrej Kultury Rolnej zgodnej z ochroną środowiska oraz wymogów z zakresu ochrony środowiska, będzie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Organem odpowiedzialnym za kontrole Wzajemnej Zgodności w zakresie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt będzie Inspekcja Weterynaryjna. 

Inspekcja Weterynaryjna i Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa są niezależnymi od siebie organami kontrolnymi, co oznacza, że ponoszą pełną odpowiedzialność za terminowość i jakość kontroli w zakresie swoich obszarów.

nie widze tu nic o Piorin 

Poprostu powtarzacie głupoty bez pokrycia . Prawda jest taka ze większość rolników nie wie jakie kary im groza . Nie mówię ze ja wiem . Ale dziś przeczytam ustawę i Piorin i może dowiem się coś Nowego. Bo konkretnie nigdzie nie ma jakie sankcje groza oprócz mandatu 

• 0
Opublikowano

PIORIN wykonuje kontrole w ramach swoich kompetencji jako zadania zlecone przez ARiMR - czego tu nie rozumiesz ? Na przykład badania na pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych, badania aktualności atestów i badań, szkoleń chemizayjnych, stosowania materiału siewnego, chorób zakaźnych (na przykłąd w ziemniakach )

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Chce konkretny zapis , jezeki każdy się podpisuje we wniosku obszarowym pod tym , chce screen wniosku obszarowego o tych kontrolach . Dodatkowo chciałbym konkretny zapis w ustawie mówiący o tym ze Piorin może zakazać sprzedaż płodów z gospodarstwa . Bo jak narazie ws rzucił tekst i nie potrafi go udowodnić a ty piszesz jakies banialuki. Tak jak mówię , konkrety . Zapis o tym ze Piorin może zakazać nam sprzedaży i dlaczego a drugi temat to ten podpisany wniosek obszarowy o kontrolach z Piorin ze się na nie zgadzam 

• 0
Opublikowano

rozumiem że chcesz palcem pokazane, ok

ale chyba masz świadomość że na kontrolę (na przykład powierzchni) ARiMR może wysłać nawet prywatnego podwykonawcę, i co wtedy też im powiesz że tylko ARiMR wpuszczasz na podwórko?

BTW. na przełomie roku byłam sprzedać część rzepaku z depozytu, pierwsza sprzedaż w tym przedsiębiorstwie w danym sezonie, do faktury dostałam stos oświadczeń że to wyprodukowane w zgodzie z tym i z tamtym, na polach które kiedyś tam były utrzymywane w kulturze itd ... mówiąc szczerze nie przeczytałam wszystkiego, bo się rzygać chce gdy to wszystko się skonfrontuje z tym importem w majestacie prawa z ukrainy

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Kontrole powierzchni to co innego . mi chodzi o kontrole z Piorin . Wg mnie Piorin realizuje zadania wg innej ustawy . To ze ma dane z Arimr to inna sprawa . Straszy się np ze Piorin może wstrzymać zmniejszyć dopłaty , tu była mowa o zakazie sprzedaży płodów bo ktoś nie wpuścił kontroli a wszystko podobno jest opisane we wniosku o dopłaty który podpisujemy wiec chciałbym to przeczytac

Co do cen 

pzz Białystok 1180 

glenport Ketrzyn 1240 konsumpcja 1180 pasza 

2 skupy nie przyjmują pszenicy w mojej okolicy 

W depozycie trzyma kupa rolników z mojej okolicy . Skupy zrobiły dobry interes , co miesiąc wpada kasa za depozyt

• 0
Opublikowano
59 minut temu, roni9411 napisał:

dużo dmuchałes 

Niecała godzine

• 0
Opublikowano

Tyle co nic , co ma dać godzina dmuchania, lepiej wcale

• 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, masa24 napisał:

Kontrole powierzchni to co innego . mi chodzi o kontrole z Piorin .

PIORIN wykonuje zadania DELEGOWANE przez ARiMR - widzę , że nieznajomość ogólnych zapisów prawa szkodzi

ARiMR może scedować na inną firmę czy organizację zadania własne zgodnie z ogólnymi przepisami prawa. Na przykład kontrole obszarowe foto i w terenie zostały scedowane na firmy prywatne. Tak samo zadania kontrolne w zakresie cross-compliance zostały scedowane na PIORIN. To, że nazwa tej instytucji nie jest ujęta we wniosku o dopłaty, nie oznacza, że w majestacie prawa, na podstawie upoważnienia udzielonego przez ARiMR , PIORIN nie może wejść na twoją posesję aby dokonac kontroli.

Na takiej samej zasadzie Policja może być oskarzycielem w ramach wykroczeń z ustawy o zgromadzeniach, chociaż jest to kompetencja właściwego burmistrza  lub wójta, on po prostu ceduje, w ramach obowiązującego w Polsce prawa swoje prawa na inny organ lub instytucję

Ty ciągle trąbisz o zadaniach własnych PORIN, a tu chodzi o zadania powierzone

Edytowane przez jahooo
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

tak czy siak, lepiej jest dziś powiedzieć że w szopie to leży towar z ukrainy a nie z własnego pola, kontrolę odpuszczą, a kto wie czy jeszcze do jakiej nagrody nie zgłoszą, a jakby chciał sprzedać na port to auto bez kolejki i o robaki się martwić nie trzeba ... :)

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jahooo napisał:

, PIORIN nie może wejść na twoją posesję aby dokonac kontroli.

jeśli nic się nie zmieniło to moze wejśc na teren twojej posesji, ale tylko jeśli ta kontrola będzie zapowiedziana i nie musi być w obecności policji, znaczy powinieneś wpuścić, ale mozna się zasłonić, że właściciela nie ma w domu, dlatego gdy będzie zapowiedziana a nie zgłosisz sprzeciwu jeśli chodzi o termin to nie ma wyjścia. Ale nie bede się upierał, bo może się pozmieniało, a już jeśli chodzi o użytki rolne to wogóle na luźno. Pewnie znając życie to tam gdzieś w różnorodnych przepisach wcisnęli furtki by można było zrobć przysłowiowy wjazd na chatę bo obecna władza uwielbia dawać nieadekwatne narzędzia wszelkiej maści państwowym agendom.

Edytowane przez Takeda
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, masa24 napisał:

Ale pokażesz mi gdzieś zapis ze Piorin realizuje zadania powierzone przez Arimr czy tak będziesz sobie sam dopowiadał ?

Na podstawie takich porozumień między ARiMR a PIORIN, najwcześniejsze znalazłem z 2009 roku, tu akurat odnośnie wymiany danych

Nie są to ustawy ani rozporządzenia, nie muszą być publikowane w dzienniku ustaw

https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/inne/1533-dzialania-kontrolne-pomiedzy-piorin-a-arimr

http://piorin.gov.pl/gi-aktualnosci/podpisanie-porozumienia-regulujacego-przekazywanie-danych-i-informacji-pomiedzy-piorin-i-arimr,286.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v