Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Pszenica konsumpcja 1100 netto paszowa 1000 netto rzepak 2200 netto lubelskie cefetra Pawłów 

Edytowane przez CASd
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

piękna kolejka po zboże w Hrubieszowie znanej firmy https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid034QyWTBvgThW39fBev53sTbb29GjSc1BEzTZmCBcqLAFjo1F7JaBc9QHQsxZZxuMxl&id=100000736647216&sfnsn=mo dramat i tyle

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Na ciebie wcale nie liczę  !      już coś się mówi że następne protesty , tym razem na granicy mają być 02.02 2023   

Przepraszać powinien Kowalczyk , on wszystkiemu winien

Nie zapomnieć o uzbrojeniu się w gromnice 😋

• 0
Opublikowano
10 minut temu, Aroo22 napisał:

Ja sprzedaż podzieliłem na 3 terminy. Trochę w żniwa, październik i reszta w tamtym tygodniu. Średnia z całości wyszła 1350zł za konsumpcję.   Lubelskie 

Ale pewnie liczyłeś na średnią 1600 zł ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, Mateusz1q napisał:

Jak ktoś sprzedaje partiami zboże przez cały rok to średnia wyjdzie dobra a jak ktoś chytry to dwa razy traci ja sie cieszę ostatnie dwa lata sprzedając partiami zarobiłem z hektara tyle co nigdy w historii gospodarstwa 

I też już nigdy tyle nie "zarobisz" 😎

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Aroo22 napisał:

Ja sprzedaż podzieliłem na 3 terminy. Trochę w żniwa, październik i reszta w tamtym tygodniu. Średnia z całości wyszła 1350zł za konsumpcję.   Lubelskie 

To słabo..

• 0
Opublikowano

Ci co będą trzymać do mają/ czerwca jeszcze mocno się zdziwią.  Ale prawdziwy płacz to będzie za rok jak wejdą do kalkulacji obecne koszty a nie za wiele wskazuje na nagły skok cen 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Widziałem ten film,dlaczego Policja nie interweniuje? Stoją tiry na pasie ruchu, widac na filmie, ze też na skrzyżowaniu drogi. Jadą dużym radiowozem policjanci i nic? 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, LonelySoul napisał:

Ci co będą trzymać do mają/ czerwca jeszcze mocno się zdziwią.  Ale prawdziwy płacz to będzie za rok jak wejdą do kalkulacji obecne koszty a nie za wiele wskazuje na nagły skok cen 

Skoro jesteś takim wybitnym analitykiem rynku to dlaczego marnujesz się na forum dla chłopków, zamiast zostać bogatym traderem?

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

A gdzie ma być ? Ja się chętnie wybiorę .może tylko zmienić formułę strajku bo tymi ciągnikami to Obajtek zyskuje . Może chodzenie po przejściach dla pieszych  ? Gorzej z koleją bo tego nie zatrzyma chociaż z drugiej strony wystarczy by zablokować wyjazdy z firm przeładunkowych . Patrz jaki ten Kowalczyk obłudny bo do niemca na żarcie pojechał ale od rolników stroni . Jak to takie pazerne na jedzenie to mu już na granicy zrobimy żarcia , koryto nawet zbijemy :) ....

Dzwonił kolega z wojska i twierdził że Dorohusk , Hrebenne i Medyka ale nic więcej nie wie, dopiero podobno organizatorzy wyrabiają pozwolenie

• 0
Opublikowano
36 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ale pewnie liczyłeś na średnią 1600 zł ?

Na tyle to aż nie liczyłem. Najdrożej 1500zł było w mojej okolicy. Ale nie ukrywam, że sprzedając w październiku liczyłem chociaż na podobną cenę zimą. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

No nic, trzeba będzie w środku kukurydzy posiać bardziej dochodowy biznes 

25 minut temu, Wicherek napisał:

Dzwonił kolega z wojska i twierdził że Dorohusk , Hrebenne i Medyka ale nic więcej nie wie, dopiero podobno organizatorzy wyrabiają pozwolenie

to nie centrum ani zagłębie rolnicze, jest tutaj dużo małych gospodarstw które często łącza prace z etatem dlatego te protesty nie będą duże  

1 godzinę temu, stach12 napisał:

Kowalczyk mówił żeby magazynować przed żniwami bo podrożeje i tak się działo do listopada drożało

próbujecie swoje błędy usprawiedliwić , ale pomału to nikogo nie rusza

pomału się robicie śmieszni z tym powoływaniem się na ministra ,  jak gada że nawóz akceptowalny pomiędzy 3,5 a 4 tys to jakos nikt nie kupuje tylko hula za importem

rzepak potaniał o połowe , zboża podążają w tym samym kierunku , nie inaczej będzie z pozostałymi sztucznie wywindowanymi cenami

trochę trudno się będzie przyzwyczaić , ale pewnie z biegiem czasu trzeba będzie znormalnieć hahah

zboża ok, można mieć do siebie pretensje a co z kukurydzą? nawozy trzeba było kupić drogo a teraz nie dość że na kolejny sezon jeszcze droższe a ceny to raz że nie bardzo chcą brać a jak chcą to około 950-1000 netto 

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Skoro jesteś takim wybitnym analitykiem rynku to dlaczego marnujesz się na forum dla chłopków, zamiast zostać bogatym traderem?

A tu cię zaskoczę bo ja to zboże kupuje :) mam żonę , syna , wydaje mi się że już jestem bogaty 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Łukaszek napisał:

W takim samym świecie żyjemy i taką samą propaganda karmią nas media. Skoro ten pseudo minister rolnictwa w okolicach żniw mówił że nie dopuszczą do tego aby cena pszenicy przekroczyła 1800/tone to można było się spodziewać że to będzie próg za który skupy będą kupować . W żniwa u mnie w okolicy granicy z Ukrainą skupy płaciły 1500 za konsumpcję i do listopada cena rosła do 1700 i ruch był znikomy .Większość liczyła że powrócą ceny z początku wojny na rzepak w okolicach 5tys i pszenicę 1800 i się srogo przeliczyła mając nadzieję na zyski 10 tys z hektara.

Nie chcąc się chwalić ale mi 10 zostało z rzepaku na czysto w tym roku . Sprzedałem cos w okolicach 28 października po 3150, wtedy mi było szkoda i trochę z niepewnością. Teraz wydaje mi sie że to był bardzo dobry ruch. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v